02 юни , 2020, 09:24:42

News:

Забавлявайте се с Lady Popular - безплатна онлайн игра за супер момичета
https://beauty.fashion.bg/article/5932/30/Lady-Popular-bezplatna-online-igra-za-momicheta


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Бончо

61

    И ако на прашки и бикини имам отклонение 2мм - какво да кажа за дългите палта.......?


Ти дългите палта от еластични материи ли ги произвеждаш?

Quote
И още един въпрос ( защото незная как се проивеждат платовете)- как на един и същ топ плат от 40м аз имам 4 различни рапорта( разлика над 1см) на каре? Значи ли това че технологията е грешна? И ако върна тази партида - гаранция ,че другата е по - добра ще имам ли?


За еластичните материи, разлика до 3см. в ширината е съвсем нормално. При всички положения тази разлика я имаш не само между 2 топа, а и по цялата дължина. Ако заиграва с повече от това, проблема е във фиксирането му на планрамата и освен разликата в ширината ще имаш навиване след отрязване и свиване след пране. В такива случаи се връща плата или се сменя доставчика.

@Dummy Doll, по-ниско интелектуално ниво съвсем не означава "безмозъчни" и пр. квалификации ;), а що се отнася до моите, със сигурност и "най-безмозъчната" е с повечко мозък от някои от изказващите се тук ;D
62
Оооо мила! Добрата техника много помага, но и внедряването и трябва да е съобразено с интелектуалното ниво на тези които ще я ползват. Каквото и да си говорим, новостите в кроялната техника изпреварват интелектуалното ниво на кроячите. От собствен опит съм го установил. Сигурно си виждала колко много програми има една права машина-автомат, но ако наблюдаваш шивачката как работи, ще забележиш, че от всички улеснения които хората са и сложили ползва само стоп-иглата, бутончето за реверс(затяжка) и рязането на конеца. Другите неща са прекалено сложни за интелектуалния и багаж, а хора с повече интелектуален багаж не работят като шивачки. По същата логика, същото е положението и в кроялната.
Ако погледнем конструкторите и маркеристите, които са работници с доста повече интелектуален багаж, фермани мога да изпиша от опита си по вндряване и обучение който имам.
Задай си въпроса защо във всички фирми всичко е на тефтери, а компютрите стоят само за авторитет на бюрото на шефа?

В потвърждение на приказките ми, само ще ти кажа, че в производството на съпругата ми, която е и дизайнер и конструктор и маркерист, за 2 часа създава работа на кроялната за цяла седмица напред, шивачките работят по ИНДИВИДУАЛНА трудова норма, като на сутринта, всяка шивачка си знае заработеното от предния ден. И всичко това, без използването на скъпа техника. Защото НЕ ВИНАГИ НАЙ-СКЪПОТО Е НАЙ-ДОБРО!
Та затова ви чета и ви се чудя на въпросите които задавате, а още куп хора които много уважавам изобщо не си правят труда да ви четат, въпреки че съм се опитвал да им възбудя любопитството с хумореските ви.

Та като сте толкова отворени, защо в другата тема като започнахме разговор за нещо конструктивно от практиката всички се изпокрихте и останахме само аз и Невенчето да си говорим за неща които си ги знаем? Ама по граматиката сте много компетентни ;D

П.С. До колкото си спомням от граматиката, когато се обръщаш към много хора се пише "вие", а когато е учтив тон към 1човек се пише  "Вие".
63

Бончо, до ден днешен не мога да разбера ти защо го четеш този форум...........


Няма да ти казвам защо го чета, че ще излезе, че пак се заяждам ;D

Quote
Хубаво си ме цитирал, но очевидно не си ме разбрал.


Не съм те цитирал хубаво, защото с тази част "Съществува един такъв проблем при настилането на еластични материи. Ако не се използва специална настилачна техника, а се стеле на ръка, има вероятност от създаване на напрежение в настила" от изказването ти не съм съгласен. Бих допълнил, че по-малко време ще ми струва да те науча да накатаваш правилно без да разтягаш плата, отколкото да да ти слушам оправданията, как машината не го направила както трябва ;).
64

Съществува един такъв проблем при настилането на еластични материи. Ако не се използва специална настилачна техника, а се стеле на ръка, има вероятност от създаване на напрежение в настила. По правило, такива настили не трябва да бъдат много високи и трябва да се оставят да релаксират поне 24 часа.


Абе мила, ние от десет гондини произвеждаме бикини, прашки, сутиени пък и по-едри неща като потници и нощници от тюл, микрофибър, вискоза, пиниран памук-ликра, все тънки(90-170гр/кв.м) и много лигави и разтегливи материи. По тази процедура ще ми трябва поне 1000кв.м кроялна за 10000бр. месечно производство ;D
Има и по-прости техники, ама трябва и сръчни ръчички, а не само плямпащи устички ;). Уверявам те, че ако разпориш по 5 броя от 1 модел и размер на което и да е наше изделие, повече от 2мм разлика в детайлите няма да намериш.
Не разбрах какво имаш в предвид като не много високи настили, но 100-120 ката от гореизброените материали си ги настиламе на ръка и си ги режем на банцинга без отклонения. По-високи от това не ни се е налагало да кроим, но ако се наложи ще го измислим ;)
65
Абе не знам кой какво и кога го е учил и по каква програма, ама аз когато учих "апретура и багрене в текстилното производство" в Серииното Производство на Тъпи Ученици(СПТУ) Т. Паунова-Хасково по тодорживково време, учехме повърхностно и "предачество и тъкачество" и още по-повърхностно и производството на облекло. Та това го споменавам за това, че някои хора тука явно са пропуснали много материал или са учили по много съкратени учебни програми.
Та, производството на един артикул плат, е цяла технология като производството на един артикул дреха, но с тази разлика, че между отделните артикули дрехи може да има разлики дължащи се на настроението на шивачките и отекато, а при производството на плат ако технологията е грешна, то цялата производствена партида ще е скапана, а няма да има разлики само между отделните топове, освен ако не са от отделни производствени патиди.
Та като си нямате друга работа, контролирайте си плата не топ по топ, а сантиметър по сантиметър. Хората произвеждащи плат обикновено си пишат номера на партидата на етикета на топа и ако всичките топове са от една партида е достатъчно да проконтролираш един, а ако са от повече от една, то по един от различните партиди.
За какви разлики от 1-1,5% говорите? Къде го има това оборудване, че да ви хване такава разлика? Че то 3 проби за относително тегло да отрежеш от едно място ще ти дадат повече от 1% разлика като ги изтеглиш на везната само от не съвсем гладкото изрязване на кръга. Ами влагата която е имало в момента на изследване във фабриката и влагата която е в момента при контролирането?
Ееееееее, ма много ни бива да търсим винаги проблемите в другите ;D
66
Ако ще обръщате темите на уроци по граматика, че като гледам май-всички тук от нея най-много разбират, то започнете с писането на КРИЛИЦА!

На мен много ми е смешно когато някой обяснява граматика на 6liokavca ;D ;D ;D
67
При разделението на труда винаги съм смятал, че конструктора трябва да конструира и градира изделието без да слага резерви за шевовете, а технолога да ги добавя защото машините имат купища гарнитури за шевове и при това положение конструктора трябва да знае с какви гарнитури са оборудвани в момента или да изиска тяхното преоборудване. Също така, при евентуална промяна на технологията на изработка по-лесно ще се внасят промени в кройката. Смятам, че не е нужно да споменавам, че добрата кройка и точното кроене после е в основата на производителноста при шивачките.

П.С. Не на празно тези които дават ишлеме имат изискване за гъстота и ширина на тигелите и връщат яко за неспазването им ;).
68

Към Бончо:
Както казах българският пройзводител е доста изобретателен, това не би дошло на ум на един чужд работодател:) Но, ако разбере изобретателността първо ще е скептично настроен след това ако резултатът е успешен ще е удивен:)


За мен всяка машина, компютърна програма, та дори и подреждането на машините което виждам по снимки в сайтовете на колеги е част от нечия технология. В конкуренцията на пазара печели този производител който има най-добра и най-високопроизводителна технология. Имам мнение как работят колеги в бранша и мнението ми е, че всеки търси решение на проблем който в момента е възникнал, без да съзнава, че за да възникне този проблем има причини които са на съвсем друго място, а също така с въвеждането на нови и високопроизводителни машини се налага и промяна в цялостния начин и организация на работа за да се извлече максимума на тази техника.

Ще дам един пример с тези които ползват кад системи. Масова практика е при тях да се конструира на хартия и да се въвежда после с дигитайзера в системата за да се редят капаци. За мен този начин на използване на системата е, че тя повече пречи отколкото да помага в производството.
Мога да дам още много примери, но смятам, че са за съвсем друга тема.
69
И аз не съм общувал нито с италиански нито с другите! Просто им разглеждам изработката, а понякога правя и "реверс инженеринг" ;D - т.е порене и възтановяване на технологията с подръчни каталози на машини и приспособления ;D.
70

Храбри Шивачо,
недей подценява 2-рата група технолози, дори готовата предоставена технология като на Триумф предоставена като информация може да те научи на много и когато изработиш Ен на брой модели смяташ ли че няма да можеш да съставиш технология, която да е съобразена не само с модела и най-лесната изработка но и най-изгодната така , че да спестиш време и пари от  изработка, но да имаш и качество като при най-големите фирми. Не откриваме топлата вода. Само се учим от най-големите. Мога да ти покажа технология на Триумф, повярвай няма по добра:) Когато работиш с професионалисти от ранга е много лесно за всичко.


Веднъж някой да спомене и за мястото и заслугите на технолозите! В това отношение италианците са ненадминати. Възхищавам им се на простата и ефектна изработка.
71
Както казах по-горе, логично е под подито да има прашка защото на бодито няма хигиенно парче, а на негово място е закопчалката ;)
72

Прав си Бончо,
Та докъде беше стигнала темата?
Каква е последната дума - да слагаме ли прашките или да ги махаме?  :)Абе мен ко питаш, и бодито и прашките ми пречат ;D.

Ако търсим логика, то май е нормално под бодито да има прашки, ама като гледам как се обличат младите, все ми се губи логиката ;D
73

Тежък пубертет караш Таня.......
Знаеш поговорката, абсолютно точна в твоя случай..
"По-добре да мълчиш и всички да те мислят за глупава, отколкото да се разприказаваш и да разсееш всякакви съмнения"


Абе приятелю, аз ви се чудя на вас двамата, кво сте тръгнали да и обяснявате и отговаряте? Мислите ли, че поне малко файда ще има от вложения труд? Само дето темата се измести.
74
Фирма ДЕМИ-ЕООД, стартира системата БЪЛГАРСКИ МОДЕН КАТАЛОГ

Идеята на БЪЛГАРСКИ МОДЕН КАТАЛОГ е, всички които са свързани по някакъв начин с българската мода, било комерсиално или хоби, да получат БЕЗПЛАТНО пространство(10МВ) за реклама в съответната категория.
Съжалявам за закъснението, но за добро или лошо е вече факт.

ЧЕСТИТО на всички бъдещи ползватели и дано системата да е полезна на повече потребители, колеги и партньори .

http://forum.demi-bg.com/viewtopic.php?t=76&sid=3cc075f102640994c27723e944884e49

75
Мила, аз не съм дизайнер и хал хабер си нямам от тенденции и пр. Аз съм по техниките и сметките, за мен е хубаво това което се продава:). Опитай се да разбереш, че на никоя фирма не и трябва модата ти, ако не може да я продаде. Както на теб ти пречат лелките, така и на мен ми пречат много работи, но още не съм затворил;).