02 юни , 2020, 10:08:14

News:

Sofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата модаSofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата мода
https://news.fashion.bg/article/11687/17/Sofia-Fashion-Week-2015-novata-destinacia-na-visshata-moda


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Бончо

91
Съгласен съм напълно с теб мила, толкова разбирам от организация, мотивация и пр., толкова и правя. Ти като разбираш повече от мен, направи повече. Съвсем искрено ти желая успех.
92
Спомени, спооомени......... се пееше в една стара българска песен. С риск пак да ме обвините в заяждане, като ви чета и ми лъха на мечти по старото време, ама да се върне в днешните условия.
93
Да, и на мен ми е много чудно коя е фирмата му? Иначе производство и мода не могат да се противопоставят, те просто вървят ръка за ръка. Аз съм прост човек и не разбирам от мода която не се продава, а за да се продаде, тя преди това трябва да се произведе. Тука вече хората още от буржоазната революция са измислили РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ТРУДА и големите модни къщи правят колекции които дават на някой от "глобалното село" да му ги ушие като му доставят нужните материали, които преди това тези материали ги дават като поръчки за производство на други производители от същото това село. Много ми е чудно къде ги намери тези "специалисти" които могат да си заработят европейската заплата? Или може би е социално дружество, за което не важат законите на конкуренцията?
Е, аз не плащам европейски заплати, но мога да твърдя, че хората ми получават повече, отколкото друг би ги оценил. Нямам текучество, продажбите ми растат, качеството ми се подобрява и нямам проблем с конкуренцията. Не претендирам също, че продукцията ми е "модна", но успяваме да вкараме почти първи всички модни цветове. Един единствен човек ми е дизайнер, конструктор, маркерист и технолог- съпругата ми. Аз само осигурявам техниката, продажбите, бистря законовата и счетоводна политика и междувременно съм и техник на машините(в това число и компютрите).
Може и да съм "всезнайко", но ако ми плати и на мен няколко европейски заплати съм сигурен, че бих могъл да му сваля 2/3 от разходите без да се намаля ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТА НА ТРУДА.

94
Бях се зарекъл да не отговарям повече в този форум, но ще направя едно изключение.

Много ми е интересно, като правиш мода която ще даваш на шивашки производства да ти ги ушият на ишлеме, как ще го осъществиш без КАД система? Ще им изпратиш картонени кройки по куриер да редят капаци или ти ще им го накроиш и ще им го изпратиш накроено? Ако ти ще кроиш с молива и елката ли ще си сметнеш количествата на материалите които ще трябва да закупиш, а после да разпределиш по етапите на влагане в производството?
Конструирането и реденето на маркери е една мнооооого малка част от това което върши системата. Конструиране и маркер можеш и с Корел да правиш, но в един добър маркерен модул имаш и ОСТОИНОСТЯВАНЕ на продукта, а предполагам не е без значение за теб колко ще ти излезе себестойноста. Предполагам също, че не ти е все едно дали чертаеш и смяташ кройки върху хартия или приятно седнал на стола пред компютъра.
Още много въпроси мога да ти задам, но засега и тези стигат.
Иначе и аз познавам много специалисти по облекло и кво ли не, само дето не могат да си продадът продуктите, щото китайската, турската и ква ли не конкуренция им пречела, а вече и европейските дрехи втора употреба.
Искрено ти желая успех в бизнеса и да нямаш и ти по-горе цитираните проблеми с конкуренцията които имат другите.

95
Извинявай, но този форум от както има някакво администриране започна да става една ГОЛЯМА ИЗГЪЗИЦА. Мненията се публикуват на следващия или по-следващия ден от тяхното написване, а на някои потребители които визирах по-горе за спамене с реклами мненията им излизат веднага.

Аз повече няма да пиша тук и бих ти бил благодарарен, ако ми изтриеш регистрацията.
96
Ех...загубих всичко,каквото съм писала.Почвам пак...Бончо,ти на салата ме направи с тези супи и застройки.Недей така,ще ми спре кърмата:)))

Страхувах се,  да не ми истълкуваш сравнението като заяждане, а нямам такова намерение:)))), но явно не си се вързала:))))
Опитах се да направя едно сравнение за последователност на работата.

Ами вие не правите ли предварителен разход?За цена на продукта,за поръчка на плат?

Правим, но го правим след като модела и кройката са уточнени до последната подробност. Защо да го правим преди това? Ако не ни хареса разхода да орежим и сризилим кройката ли? Приблизителния разход на материал и с елката можем да си го сметнем.

Може да се реди и автоматично,но понякога идва с по-голям разход.

А имаш ли възможност да задаваш допустими градуси на завъртане на детайла при автонестинг и подредба в блокове? Някои материи не позволяват завъртане, но за други, 10-15градуса не са проблем. Ако имаш такива опции, те би трябвало да са в конструкторския модул и ако са заложени, нестинга ги взема под внимание и не би трябвало да ти дава по-голям разход на автоматично. Друг е въпроса, че може така да ти ги подреди, че да забави много кроялната и преразхода за труд на кроячките да ти дойде повече от икономията на материал.
97
.....Детайлите надолу автоматично приемат промените,а когато вляза в капака ме предупреждава,че модела е променен и ме пита да приеме ли промените....

Мила, тази хубава функция която изтъкваш, аз бих потърсил начин да я забраня. Съвсем друг е въпроса, че така както разбирам организацията/последователноста ви на работа, ми прилича като да застрОиш супата преди да си я сготвила.

Когато се уточни напълно кройката с евентоални прошивки и корекции тогава се пристъпя към редене на маркери. Може би, поради тази причина, не си спомням в коя система, PDS и маркерния модул не могат да работят едновременно с един и същ PDS файл. В Оптитекс например, маркера като зареди PDS файловете за изготвяне на маркери, каквито и промени да правиш след това в кройката не му влияят, ако не ги презаредиш отново и не направиш нов капак. А като говорим за застъпване, нямаш ли възможност да задаваш буфер между детайлите?
98
.....Много съм любопитна да знам ,като конструирате ,навързвате ли детайлите към една основа? Аз след това градирам и правя промените само върху нея,а надолу всичко се променяавтоматично, подредените капаци също.....

Това нещо не го разбирам. За всеки капак променяш кройката ли? Или заедно с конструирането правиш и маркер?

Не би трябвало да е допустимо при промяна на PDS файла да се променят вече подреден/и капак/ци щото ще стане мазало, друг е въпроса, че към капаци се отива когато кройката е готова на цяло във всички размери.

99
Форум за българска мода / Re: oleg sergeev
16 февруари , 2007, 19:11:09
Оне, за висшите училища не знам как е, но в средните по лека промишленост и текстил и сега има "производствена практика", а като завършват ходят на "стаж", но ........ само в избрани фирми където ги ползват за безплатни работници на неквалифицираните процеси-чистене на конци и пакетиране. Никой не им дава да шият или да наблюдават производствения процес-абе реално да научат нещо.

Предполагам се досещаш за какво иде реч, а може и в не всички училища да е така......
100
Форум за българска мода / Re: oleg sergeev
16 февруари , 2007, 00:52:25
Оне, за висшите училища не знам как е, но за средното по лека промишленост, където се обучават за шивачи, конструктори и пр., все още има "производствена практика" и като завършват ходят на стаж във ............ избрани фирми и вместо да се учат да шият, или поне да наблюдават производствения процес, ги ползват като безплатни работници за неквалифицираната работа-чистене на конци и опаковка.

Процедурата предполагам, че се сещаш каква е:)
101
Форум за българска мода / Re: oleg sergeev
14 февруари , 2007, 10:25:46
Съобщението беше редактирано (02-14-07 11:05)
102
Форум за българска мода / Re: oleg sergeev
13 февруари , 2007, 17:50:08
"Ще използвам случая да кажа на всички млади хора, които искат да се занимават с мода и търсят някаква реализация - не се хващайте с подобни малки фирмички. "

За това си почти права, но за другото:

"По-добре идете в една голяма организация, дори ако трябва да започнете от кроялната, дори ако фирмата шие ишлеме (няма как да не произвежда и собствена продукция покрай това), вижте отблизо как стават нещата, минете през няколко нива, седнете на една машина, счупете някоко игли... Само така ще имате представа за цялостния процес и ще се научите на много неща, гаранитрам ви го. Ако сте добри, все някой ще ви забележи, от друга страна самите вие ще видите къде са силите ви. Знайте, че обучението ви не завършва с дипломирането в модния колеж, то тогава започва. Разбирам, че всички са поласкани да бъдат дизайнери, но това не е професия, това е занаят. И както казват старите хора, той не се учи, а се краде. От скицата до подиума има доста дълъг път и за да постигнете триумф на подиума, трябва да сте изминали този път."

Те подкрепям напълно, проблема е, че почти всички си мислят, че като вземат дипломата и са специалисти.
103
E това е вече нещо ново! Ако си стриктен в контрола по т.1 и 2 сигурно ще стане доста по-интересен форума.

Има едни които няма да ги назовавам(засега) които най-редовно спамят в най-горните теми, че на всичкото отгоре и на 6liokavica :), ще се радвам да им ги приложиш.

Успех.
104
029200174- Склад за бельо-Ванеса-Йо

Най-продаваемите български производители са в този склад и е най-големия в Сф.
105
Мдааа, много на място, но почти неприложимо в българската действителност.
Нас екип не ни требе, ние сме специалисти по всичко които няма кой да оцени- Това е масовото мислене.