22 юли , 2024, 23:04:35

News:

Sofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата модаSofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата мода
https://news.fashion.bg/article/11687/17/Sofia-Fashion-Week-2015-novata-destinacia-na-visshata-moda


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Бончо

31

Всичко е както трябва просто не знам как да продължа от там до където стигам


Мисля си, че точно до там до където стигаш му са и възможностите! Лектра не е от долюбваните от мен програми, но имам някакви впечатления. При нея отделни групи функционалности като конструиране и маркери са отделни програми, а не като други системи, всичко в една програма условно разделена на модули! Тъй като има отделна програма, но не си спомням името и за оптимизиране на маркерите от зададената поръчка за производство, много ме съмнява, че в диаминото няма автонестинг, а само някакво групиране и после създадените маркери да се оптимизират/преподреждат в другата програма. Това най би пасвало на недолюбваната от мен логика на работа в Лектра.
32

Здравейте!Имам нужда от помощ за LECTRA - DIAMINOV5R1.Ако някой работи с тази програма нека ми напише стъпка по стъпка как се задава в програмата,за да се подреди автоматично маркер.Правя нещата но до някъде и немога да продължа нататък.Ще бъда много благодарна ако някой се отзове на молбата ми.


А сигурна ли си, че крака е читав? Защото срещах по торентите някакъв комплект от диамино и модарис, но нещо не му работеха всички функции!
33
А аз все си мисля, че ако вземете по същия начин да се заглеждате в изработката и материалите на онези фирми с гръмки имена и високопарни описания, може доста повече забележки да направите!
34

здравейте,

след две години завършвам училище и ще кандидатсвам в университет.мечтата ми от малка е да уча моден дизайн но не сам мн сигурна в заплащането, в работата. нямам познати дизайнери и затова имам нужда от помоща ви.

та моля дайте ми колкото се може повече информация за работата, заплащането, струва ли си да се учи моден дизайн, лесно ли се намира работа, колко струва да започнеш своя модна линия или да си отвориш магазин или нещу друго, има ли куповачи, трудно ли е да пробиеш в българия ? приемам и друга информация  :P :P

мерси предварително  :-*


До преди кризата и адвокатите и счетоводителите бяха заплатени, ама имаше и много такива дето работеха друго нискоквалифицирано щото не можеха да се реализират по-това което са учили ;D
35

Някой има ли информация за cad система Gemini - наскоро ми я препоръчаха. Ще ми е от полза ако няко й сподели мнение или опит.Благодаря предварително :)


Чувал съм добри отзиви за тази система, но не съм се интересувал! За чисто конструкторските и маркерни възможности, всички системи бих казал, че са на еднакво ниво. Мен ме интересуват възможностите за разделянето на труда и промяната на обганизацията на работа в движение, също и комфорта на работа който е тясно свързан с производителноста и цената на труда.
Ще дам пример отново с оптитекса!
1) Всеки инструмент може да се изведе или скрие от настройките на бутони на десктопа като в ексел и всеки конструктор да си настрои най-използваните неща да са му под ръка, а по-малко използваните в менютата.

2) В файла на изделието може да се дефинира разтояние между детайлите в настила, групиране на блокове и други неща, които от маркера също могат да се променят, но ...... ако маркериста е упълномощен! От тука в организацията на екипа може да се съсредоточи много отговорности на конструктора, а маркериста да бъде изобщо неквалифициран работник, а също и да се раздели труда така, че конструктора да не го интересува маркера, а маркериста да е по-квалифициран, та да поеме и други отговорни неща които са преди и след маркера!

Има и други неща, но за работника са малко непонятни!
36


П.П. Искам да се извиня ако съм подвел някого за да отиде на изложението Би Гейт в Пловдивския панаир от 26 до 28 Март.
Днес (27.03) го посетихме и останахме доста разочаровани. Имаше десетина щанда и то основно за готова продукция. Никакви машини и технологии. Един-два щанда за материали... 

Не изложение, а излагация!


Нормалното поведение по време на криза е всеки да съкращава разходи, а едно такова участие си е сериозен разход!
37

Ние използваме ДейтаНорм на фирма Дейта Консулт и сме много доволни имат и страница с пълно описание на продукта. Предлагат и пълна Демо Версия на продукта.


Чувал съм, че имат не лоша система за тази цел, на фона на голямата липса от предлагане на такъв тип софтуер. Нямал съм контакти с тях, но от отзивите на бивши и настоящи техни клиенти, не споделям манталитета им на работа.
38


Е, точно там е номера - да знаеш кога да нарушиш правилата. ;) ;D ;)

Добре, съгласен съм, че автонестинга помага за първоначално бързо разполагане на кройките по капака, но задължително после трябва да се оптиимизира с оглед на разход и по-лесно рязане.Няма нужда да спорим за нещо което не си го виждал! И аз бях скептичен към автонестинга преди да му хваним логиката и принципа му на работа!
39

Може и да не съм разбрал, но galika81 пита за съвсем друго - как да се следи изпълненото от всеки работник.

Не ми се гледа филмчето пак, но ако ти знаеш къде точно казват за нормирането, заплащането на работниците и следенето на ПАРТИДИ, моля сподели. Не че утре galika81 ще тръгне да си купува ТУКАплан де...

Бончо написа:
Quote

Като добавиш и другата информация която не се генерира от КАД системата се получава пълно остойностяване на продукта, а от пълното остойностяване е въпрос на настройка да извадиш само цената на труда и да го разхвърлиш на работниците.


Няма как да стане. Но звучи добре.  ;)


Ами на картинките е видно, че се въвежда нормовремена и видове машини! Логично тази информация винаги може извади в отчет!
40


Това всичкото си го има и в Консулта. Има си модул конструиране, автонестинг и вади необходимите справки и рапорти.

Позволи ми моля те, и аз да знам какво има в консулта, въпреки, че не работя на нито едно от двете! ;)

Quote

Само не мога да включа как точно Оптитекса ти вади това, което си конструирал в Ексел като технологична карта?  Може би общува с оператора на трансцедентално ниво? :o


Мноо простичко бе Пич! Има си едно бутонче на екрана, дето като го натиснеш и ти отваря един попълнен екселски фаил, с картинки в същия цвят в който си им задал в системата като цветове на отделните размери! Преди това само от едно друго бутонче трябва да си направиш настройки коя информация да ти вади и коя не, щото ко изпльоска всичкото и шъ ти иде цялото работно време да четеш!
Тъй като използва готови екселски тамплейти, които се намират в C:\Program Files\OptiTex 9.0\Excel Templates, предполагам, че би могло да бъдат пораздвижени и донагласени според изискванията на фирмата.

Quote
Относно номерата имах предвид автонестинга и анимацията, а може би и някои други хватки, които само твоята програма може да прави.

Аз например никога не използвам автонестинг. Може би ако си работил като крояч знаеш защо. Разбира се, ако се работи в динамична обстановка сигурно помага, но при нас не е така.


Имах моя кроялна, та ми се налагаше и да поработвам от време на време!  :)

Още в процеса на конструиране имаш възможност да указваш кои детайли да ги групира в един блок и с какво разстояние между детайлите! В маркерния модул имаш възможност тези неща също да ги променяш за нуждите на разкроя и от тука става перфектното разделение на труда! Консруктора или опитен маркерист като си ги настрои в конструкторския файл, от там нататъче и най малоумната кроячка може да реди капаци по предварително зададена поръчка. Програмата си ги спазва съвсем точно и със сигурност и най-опитния маркерист няма да постигне по-добро уплътняване без да наруши правилата!

Quote
Анимацията ми се струва, че е повече за тези, които по изложенията сключват договори и плащат за системата (шефовете), а не толкова за тези, които работят с нея (операторите).
Сигурно помага. Не мога да си представя обаче, че тези грешки, показани в рекламната брошура, че са хванати чрез обличането на виртуален модел няма да бъдат усетени от всеки нормален конструктор. Пък и всичко се прошива.


3Д-то е за виртуално прошиване на дрехата и в цветове ти показва напреженията по манекена! Също така като сканираш материала на обикновен скенер да презентираш изделието преди да го пуснеш в производство за да пробваш интереса на потребителите, но на вас ишлемарите от подобни функционалности нямате нужда за да го оцените!  В 10-та версия знам, че има много новости точно в него! То по другото няма и какво да се желае :).

41


Аз използвам Консулт + и за сега ми върши работа, макар и да не ги може някои циркаджийски номера като Оптитекса например.
Не разбрах на кое казваш "циркажииски номера"? Това, че всяко нещо можеш да го конструираш по какъвто начин ти дойде на акъл, стига да можеш да конструираш? На това, че всичко което си конструирал ти го вади в ексал като технологична карта? Или това, че цяла поръчка за производство може за минути на автонестинг да ти я разбие на множество от маркери с предварително зададена дължина от-до, групирани детайлите както искаш и с каквото искаш разтояние между тях, и на всеки маркер експорт в ексел?
Със сигурност мога да те уверя, че един добър професионалист с оптитекс може да направи излишни десетина с консулт!
42

Не съм съласна с теб,Бончо!
Вече много конструктори разбират предимствата на CAD-системите.Проблемът може би е в това ,че за да се научиш да работиш трябва все пак да разполагаш с такава джаджа. А те са скъпички.....За радост вече в много учебни заведения разполагат с CAD-системи


Който търси намира! Аз не съм учил нито конструиране, нито компютри, а още по-малко и системи, но съм намерил начин да си кача на компютъра Инвестроника, Гербер, Vstitcher и Оптитекс и то по-нови версии от предлаганите от представителите им в БГ :)!

Тука има една готина кад системка, дето лично мой приятел я е краквал, работи си перфектно и на слаб компютър, има си и автонестинг и става не само за учебни цели :)! Който желае нека се учи!
43

Бончо написа:

Quote
В световната практика има такива системи, но езиковата бариера е проблем за внедряването им у нас!


Точно такава система ще им трябва ако се казват ЕКСПРИТ или ЗАРА.  ;)

В нея обаче не видях модул за работна заплата? И се проследява изпълнението по модели, а не по партиди?

Ако говориш за Tukaplan-а от горния линк бих казал само, че това, че не си го видял не значи че го няма :).
Тукаплан е разработка на Тукатех, а Тукакад е 8-ма версия на Оптитекс! Тукаплана работи с MSSQL SERVER и екселските файлове които "вмъква" са файлове които системата генерира от конструктарския и маркерния модул. Като добавиш и другата информация която не се генерира от КАД системата се получава пълно остойностяване на продукта, а от пълното остойностяване е въпрос на настройка да извадиш само цената на труда и да го разхвърлиш на работниците. Такива системи се предлагат само с внедряване от разработчиците и са малко скъпички!
Гербер имат също такава система, казва се WEB PDM, но нещо не го виждам на сайта им.
44
Една такава програма която да обхваща цялото производство и реализация трябва да бъде мрежова със сериозна база данни, а посочената по-горе и други подобни програмчета са локални! На един компютър малко трудно могат в рамките на един работен ден да се въведат нужните параметри за да излязат и съответните справки и отчети(от същия компютър), а такова животно за нашия бизнес не съм чул да има създадено още в БГ! В световната практика има такива системи, но езиковата бариера е проблем за внедряването им у нас!
45
В по-старите теми съм писал на тема кад системи и моето лично мнение е, че другите системи имат само недостатъци в сравнение с оптитекса! В крайна сметка, възможностите на системата зависят от задкомпютърното устройство, а при нас се получава, че опитните конструктори са на ваше величество с компютрите, а боравещите с компютри са на ваше величество с конструирането :)