15 юли , 2024, 13:47:07

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Felix

1
Уважаема Divna Letisia, не мога да кажа нищо за марката, защото не я познавам, но виждам, че PR-ката им е твърде слабичка. Не ми харесва.
2

elenika7, дай малко повече информация. Не можах да намеря нищо за този софтуер ( ако не става дума за част от Опен Офис ). 

Сигурно ще е полезно за някого.

П.П. Искам да се извиня ако съм подвел някого за да отиде на изложението Би Гейт в Пловдивския панаир от 26 до 28 Март.
Днес (27.03) го посетихме и останахме доста разочаровани. Имаше десетина щанда и то основно за готова продукция. Никакви машини и технологии. Един-два щанда за материали... 

Не изложение, а излагация!
3

Бончо написа:
Quote
Ами на картинките е видно, че се въвежда нормовремена и видове машини! Логично тази информация винаги може извади в отчет!На Екселски файл ли?  ::)4


Quote
Позволи ми моля те, и аз да знам какво има в консулта, въпреки, че не работя на нито едно от двете! Е, как да ти позволя при това положение? 8)

Quote

Има си едно бутонче на екрана, дето като го натиснеш и ти отваря един попълнен екселски фаил, с картинки в същия цвят в който си им задал в системата като цветове на отделните размери! Преди това само от едно друго бутонче трябва да си направиш настройки коя информация да ти вади и коя не, щото ко изпльоска всичкото и шъ ти иде цялото работно време да четеш!Съжалявам.  :-[    Не знаех, че на това казваш технологична карта. ::)

Quote

Програмата си ги спазва съвсем точно и със сигурност и най-опитния маркерист няма да постигне по-добро уплътняване без да наруши правилата!Е, точно там е номера - да знаеш кога да нарушиш правилата. ;) ;D ;)

Добре, съгласен съм, че автонестинга помага за първоначално бързо разполагане на кройките по капака, но задължително после трябва да се оптиимизира с оглед на разход и по-лесно рязане.
5
Може и да не съм разбрал, но galika81 пита за съвсем друго - как да се следи изпълненото от всеки работник.

Не ми се гледа филмчето пак, но ако ти знаеш къде точно казват за нормирането, заплащането на работниците и следенето на ПАРТИДИ, моля сподели. Не че утре galika81 ще тръгне да си купува ТУКАплан де...

Бончо написа:
Quote

Като добавиш и другата информация която не се генерира от КАД системата се получава пълно остойностяване на продукта, а от пълното остойностяване е въпрос на настройка да извадиш само цената на труда и да го разхвърлиш на работниците.


Няма как да стане. Но звучи добре.  ;)6
Бончо написа:

Quote
Това, че всяко нещо можеш да го конструираш по какъвто начин ти дойде на акъл, стига да можеш да конструираш? На това, че всичко което си конструирал ти го вади в ексал като технологична карта? Или това, че цяла поръчка за производство може за минути на автонестинг да ти я разбие на множество от маркери с предварително зададена дължина от-до, групирани детайлите както искаш и с каквото искаш разтояние между тях, и на всеки маркер експорт в ексел?


Това всичкото си го има и в Консулта. Има си модул конструиране, автонестинг и вади необходимите справки и рапорти.

Само не мога да включа как точно Оптитекса ти вади това, което си конструирал в Ексел като технологична карта?  Може би общува с оператора на трансцедентално ниво? :o

Относно номерата имах предвид автонестинга и анимацията, а може би и някои други хватки, които само твоята програма може да прави.

Аз например никога не използвам автонестинг. Може би ако си работил като крояч знаеш защо. Разбира се, ако се работи в динамична обстановка сигурно помага, но при нас не е така.

Анимацията ми се струва, че е повече за тези, които по изложенията сключват договори и плащат за системата (шефовете), а не толкова за тези, които работят с нея (операторите).
Сигурно помага. Не мога да си представя обаче, че тези грешки, показани в рекламната брошура, че са хванати чрез обличането на виртуален модел няма да бъдат усетени от всеки нормален конструктор. Пък и всичко се прошива.
7

Бончо написа:

Quote
другите системи имат само недостатъци в сравнение с оптитекса!


Не познавам Оптитекс и не мога да дам мнение, но щом е толкова добра както казваш, сигурно и ангелите в Рая използват само нея за да си кройкат к'вото си им требе. ;D ;D ;D

Аз използвам Консулт + и за сега ми върши работа, макар и да не ги може някои циркаджийски номера като Оптитекса например.
Между другото последната им версия на Консулта е доста бъгава.  :(

Макар че КАД системите не са общодостъпен и масово използван софтуер, сигурно може да се ,,щипне" от някъде или да започнеш обучението с демо версии и видео уроци?


8
Бончо написа:

Quote
В световната практика има такива системи, но езиковата бариера е проблем за внедряването им у нас!


Точно такава система ще им трябва ако се казват ЕКСПРИТ или ЗАРА.  ;)

В нея обаче не видях модул за работна заплата? И се проследява изпълнението по модели, а не по партиди?


9


Да, доста хора сте. Работата отива към специализиран софтуер.

Ако производството ви е ритмично и ви трябва да знаете само кой какво е изработил тази програма ще ви свърши работа. Ако обаче искате да знаете точното състояние на всяка партида отивате на чипове и четящи устройства на всяко работно място.

Ние се отказахме засега, защото производството ни е доста динамично. Работим почти без складови наличности и  често се налага да разделяме партиди заради спешни бройки, или пък някои партиди да отлежават недовършени и месец по кашоните.

Използвам момента да кажа, че всички, които имат възможност могат да посетят изложението Би Гейт в Пловдивския панаир от 26 до 28 Март. От това, което успяха да организират есента на миналата година в София ми се струва, че това ще е изложението за нашия бранш.
Имаше и системи за управление и CAD/CAM, машини, материали ...доста неща.
Не знам как ще е тази година с кризата, но ако имате възможност, хвърлете едно око.


10
Извинявам се, че толкова късно отговарям, но обигравахме едно ишлеме с 1 500 изисквания... ;D , а ми се искаше да намеря и линк към една българска програма за цялостно управление - от материалите до продажбата. Ако я намеря после ще я пусна. Често ми я пущат на имейла, но тъй като не ме интересува не съм я запазил.

Бончо е прав, че най-разпространеното и най-удачното за малко производство си е тефтера и Ексела, особено гарниран с повечко макроси.
Ние в течение на годините сме си направили система, базирана на Ексел-а, която напълно ни устройва.
Разбира се, за по-динамично и по-голямо производство (150 - 200 човека) си трябва специализирана програма, която да ти следи процеса в движение.

Има много такива системи, но като цяло са доста скъпи. Един според мен много евтин и работещ вариант е ТАЗИ програма, която сме използвали и ние. Базирана е върху печатането и проследяването на баркодове. Програмата с принтера и баркод четеца ти излизат под 1 000 лева, което си е далавера, като някои от конкурентите и излизат и над 50 000 лева, а вършат почти същата работа.

При всички положения ще трябва да се отдели един човек, който да се занимава с целия този цирк, така че си помислете дали програмата ще ви помага повече или ще ви пречи.

11
 
А ако кройката е широка, усеща ли се на екрана?

Естествено, че ако ще пущаш модел трябва да го прошиеш и изпробваш. Аз винаги правя допълнителни корекции след изпробването на модела.
Дори и едно просто рязане, ако не е по права може да доведе до промяна в поведението на дрехата.
Ако промениш направлението на тегела той може да даде отражение в удобството.
Да не говорим пък ако промениш направлението на нишката.

Като казваш за десени, сканираш ли използвания плат, избираш от заложени примери или си построяваш по твое задание?
12
kamidino написа:
Quote

Една от най-хубавите екстри е 3D-симулацията-можете да видите как би стояла дрехата, която току-що сте направили.


Това наистина ли работи? Ползваш ли го? Пробвал ли си някога да облечеш манекена в нарочно сгрешен модел?

Предполагам, че да се научиш да работиш на Лектра или Гербер е доста по-трудно, но пък после дават повече възможности?
13
Victoria, какво стана с research-а за business плана, които пишете като част of final project-а ви?

Гледам, в една съседна тема питат каква марка искаме да бъде внесена в България, та рекох да не сте решили да смените object-а на project-а?
14
polina, 43 години са прекрасна възраст, особено за един конструктор - моделиер. Тогава не само знаеш и можеш, но и вече си го правила. Не мисля, че за тази точно професия възрастта е определяща.
Има нещо друго. Ако са решили да вземат млад човек и на челна стойка да застанеш пак няма да те одобрят.
Основните неща (ако конструирането ти е ясно и работиш на компютър) в CAD системата се учат за 3-5 дни и после две седмици практика. Тук моля който се чувства компетентен да ме поправи.
Според мен не е добра тактика да седнеш да се учиш тепърва на CAD и после да си търсиш работа. Ходи на други интервюта.

Мислиш ли, че е добра тактика да не споменаваш за проблема със слуха си? Нали това рано или късно ще се разбере?


Моля модераторите, ако преценят да прехвърлят последните два поста в някоя друга подобна тема, че не става дума точно за порене, учене и кройки.
15

Казва ли ти някой?
Пък и смееш ли да питаш?

Най-добре преди да се разбере окончателно дали е законно, за всеки случай недей представя мода или моден дизайн извън това събитие. ;)

Друго ме притеснява мене. Сигурен съм, че ************  е разработка на ЦРУ.  8)
Тука няма нищо случайно.
Те заради това спряха и ,,Мелодия на годината"- за да ударят по другите модни събития.... :'(

В Русия съм! В Русия съм!  ;D


П.П. Шегувам се, разбира се.