22 юли , 2024, 21:42:30

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Felix

46
За съжаление изглежда не съм толкова досетлив, колкото сте очаквали от мен.
Нека говорим с цифри.

Танго не танцувам. :-[
47
Като изключим някои по-малки градчета, села и махали, в утвърдените ишлемарски центрове - Благоевградско, Русенско, Пловдивско, Кърджалийско, заплатите на шивачките мисля, че са почти еднакви. Предполагам, около 500-600 лева чисто.

До каква средна заплата на шивачка ще бъдем атрактивни за западните фирми?
48
Бря!?!    :o
Май съм започнал да си отговарям сам?  ???
Дано да не се влошат нещата и да започна и да си задавам въпроси сам, след това да си отговарям сам, след това да не ми хареса някой отговор, след това да се скараме и после да не си говорим известно време...

П.П. Сега разбирам защо в някои от темите ви хората си говорят доста странно.

Поздрави! :)
49
От както съм започнал да се занимавам с шиене се стремя към изделие без компоненти. За съжаление, напоследък с тези разглезени клиенти никак не ми се получава.

Проучване на пазара с интернет не става. С  ходене по магазините - също.
Обикновено, ако имаш сериозни намерения, трябва да посетиш някое и друго специализирано изложение в страната, която проучваш. От там разговори с дистрибутори, мостри, напасване на вкусове, договори, износ...
После, както казват в рекламата на Heineken: Просто чакаме. ;D

http://www.youtube.com/watch?v=neoUi4poCXI

Ако ти се постъпва наистина професионално, можеш предварително да възложиш проучване на специализирана компания. Добрите от тях си имат достатъчно богат арсенал от маркетингови и социологически инструменти и най-вече «полеви работници», които в неангажиращ разговор, например с продавачка в магазини, могат да набавят необходимата им информация.

Все пак на въпроса за ишлемето. До каква средна заплата на шивачка мислите, че ще е рентабилно да се работи на ишлеме при сегашното ниво на оборудване?50
Добре де, може би леко надцених ,,най-качествените платове".

Има ли наистина материя, която да е 100 % памук? Или 100 % вискоза?
Какво ни продават всъщност когато на етикета пише 100 % памук?
51
Твърде много въпроси.
В реалния живот реализацията на продукцията е винаги малко «неясна». 8)
Дори и да знаем какво ще върви, няма как точно да знаем колко. Обикновено поръчваме материалите за изделието в количества, които сме сигурни, че ще продадем.
После, най-често, се оказва, че материалите не достигат. Поръчваме още, но тъй като едно изделие е съставено от няколко компонента, все някой от тях се прецаква - я в цвят, я в срокове...
И дотам с ясната реализация... :)

Все пак, в цял свят се шие. Дори и в Америка. Мислите ли, че една добре екипирана фирма няма да може да намери достатъчно работа за в бъдеще? Дори и само на ишлеме.
Разбира се, не говоря за фабрики от китайски калибър - 5 000 +/- 500 шивачки.


П.П.
Тези емотикони само на мене ли ми се виждат ужасно размазани?
52
Ишлемето мигрира. Мина през Гърция, мина през България, през Турция... Сега е в Китай. Казват, че се запътило към Пакистан, а напоследък усилено се говори за Египет и Африка.
Големите винаги ще търсят по-изгодни за тях условия. За щастие много от тях не им понася местния манталитет и продължават да работят и със старите си партньори.
Трябва да сме подготвени да получаваме все по-малки поръчки с все по-сложни модели.

Не можем повече да залагаме на ниската цена на човешкия труд у нас. Имаме обаче много преимущества, които трудно ще ни бъдат отнети:
- Местоположение и бърза спедиция.
- Подготвени кадри и материална база.
- Сходства в манталитета и отношението към работата.


Според мен всяка фирма, изработваща собствен продукт под една или друга форма трябва да поддържа и работа на ишлеме, защото особено при вътрешния пазар се получава доста неравномерно търсене.
По-добре е да поработиш в определени моменти без толкова голяма печалба, отколкото да натрупваш собствена продукция с неясна реализация.

Според мен ишлеме, което да те устройва винаги можеш да намериш, стига да ти се работи. ;)
53
Здравейте!
Поздрави на всички, които са си направили труда да пишат в този форум!
От текстилния бранш съм, но обикновено  рядко, през 2-3 месеца влизам тук. Благодарение на рекламните съобщения от fashion.bg на служебния ни e-mail вече чета постовете ви почти всяка седмица.
Форумът е с много добър замисъл, но ми се струва, че за да стане той наистина полезен, повече хора трябва да се включат тук. Надявам се, че няма да имате нещо против от време на време и аз да се вметвам  ::)в някои от темите ви?


Памук
Памукът е най-разпространеното натурално влакно.Макар че еизползването му за производство на облекла започва още през 7 ми век преди новата ера в Китай,до средата на осемнайсти век  в Европа той се внася само във вид на готови изделия.Първата работилница за тъкан памук е открита в Англия през 1772 година.Познати са 39 различни растения от семейството на памука , като най-голямо разпространение са получили 6, отглеждани в различни региони на планетата.Качествата на готовите изделия зависятнай-вече от това,кое точно растение се използва за суровина.За най-добър се приема памука, отглеждан в Индия и Египет. Памукът е удобен и приятен за носене, хигиеничен, устойчив на пране. Той "диша" /лесно пропуска въздуха/,лесно попива влагата. Болшинството от хората са на мнение, че за тялото им няма нищо по-добро от естествения памук, но трябва да се знае, че най-качествените платове след изтъкаването си преминават десетки химически обработки /багрене, омекотяване, антипилинг, монфорц, ензимно пране,/,целящи подобряване на  качествата на "естествения памук". Все повече се залага на проучването на алтернативни материали за производството на бельо. В последните години все повече се налага вискозата.
Вискоза
Вискозата е първото изкуствено влакно, получено от човека още в края на 19ти век. То се произвежда от естествен материал-целулоза, затова от всички химически влакна това се счита за най-"естествено". В зависимост от изходния материал ( дървесна кора, корени, слама)се получава вискозна маса, която след обработка може да придобие вид на памук, коприна, дори на козина. От същият материал се получава и целуфана, служещ за опаковка. Основните качества на вискозата са: приятна на допир, хидроскопична, въздухопропущаща. С нейна помощ може да се подобрят качествата на памучната прежда, като при добавянето и се повишава скоростта на изтегляне на влагата и износоустойчивоста на изделията. Важно предимство е и това, че не натрупва статично електричество.
При пране трябва да сме особено внимателни с дрехите от вискоза. Те не трябва да се изтискват със сила, защото мократа вискоза не се отличава с особена здравина. Докато памучните платове при намокряне стават по-здрави, вискозата наобратно-може да бъде пробита дори и със пръст.

Сосо написа:
Quote
Материя 100% памук - 70% памук, 30 % изкуствен примес -  учебник по материалознание  ,специалност "Текстил и Мода"  - (по спомен)


Би ли обяснил някой на тези като мен, които не са завършили ,,Текстил и мода", какви са тези ,,30 % изкуствен примес"