15 юли , 2024, 14:17:54

News:

Забавлявайте се с Lady Popular - безплатна онлайн игра за супер момичета
https://beauty.fashion.bg/article/5932/30/Lady-Popular-bezplatna-online-igra-za-momicheta


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Felix

31
Големи вносители на щокови количества платове, от които ние сме купували са  са Братя Лацовски и Еуротерм.
Можеш да провериш по телефона дали имат от платовете, които те интересуват.
Еуротерм работят предимно с трикотаж, а при Лацовски има почти всичко.

Еуротерм са тук.

Братя лацовски са на изхода на София по Цариградско шосе, малко преди Пежо.
Телефон 02 973 6725 ; 02 973 62 18
32
Започвам с уговорката, че заплатите в България не са това, което трябва да бъдат.
Специално в шивашкия бранш биха могли да се повишат 2, дори 3 пъти с течение на времето, но рано или късно биха довели до края на масовото производство.
Все пак, не сме кокошки, които снасят златни яйца. Ще останат високотехнологични, сложни за организиране производства с придобит през годините голям опит. Собствената марка също не е убежище, защото рано или късно си правиш сметката, че като можеш да продаваш не ти е нужно да произвеждаш на всяка цена.

Колкото до конкретния ти въпрос:

Много зависи от конкретния случай. 35 лева за един месец с необходимите осигуровки са си 1100 лева на месец.
Ако си в фирма, която постоянно сменя моделите и се нуждае от човек, който да следи всичко изкъсо, може би тази заплата е постижима, но ще гледат да те натоварят и със допълнителни задължения.
Ако не правиш по 2-3-4 модела всяка седмица нуждата от моделиер се обезсмисля. По-добре да се плаща на външен изпълнител.
Но ако само ти можеш от целия безпорядък в кроялната да извадиш необходимата кройка в точния момент, коректна си и работиш точно, напипала си линията на марката, изобщо... чувстват те необходима.. ., можеш да опиташ.
Аз лично съм скептично настроен. За фирма с 35 човека...  :-\
33
Както каза Miami в една друга тема, в повечето фирми в България засега имаме

Quote
дизайнер-технолог-моделиер ( засега с неохота се наемат такива хора по мои наблюдения и нямат точна дльжност).В големите фирми и в тези, които разработват често собствени колекции трябва да има моделиер.
Каква заплата обаче може да се даде на моделиер, като всяка завършила средно образование моделиерка се съгласява да ти направи кройките на даден модел срещу 30 - 50 лева?

Ролята на технолог може да изпълнява и някоя по-опитна шивачка или бригадирка.

Дизайнера обаче не може да бъде заменен от друго. Да си дизайнер е повече състояние на духа, отколкото къртовска работа от 9 до 5. На такъв човек ние лично не можем да плащаме постоянна заплата и затова, когато разработваме нов модел, използваме външни услуги, но и там заплащането не е кой знае какво - 200 - 300 лева на модел.

Като цяло съм съгласен, че заплащането е много ниско, но погледнете дереджето в цялата ни страна. Нима е нормално една учителка или медицинска сестра да взема по-малко от шивачка?
Не мисля, че нещата ще се оправят докато сме с тази данъчно - осигурителна система.

В тази статия, в табличката вдясно са показали почти реалните заплати за бранша.

http://capital.bg/show.php?storyid=559218

34

k_jordanov, благодаря за отговора.
Наистина трябва да направим разграничение за какво облекло говорим.

Приемам 100% памук при бельото и донякъде в горния трикотаж, но ако става въпрос за връхно облекло, по-удачни ще са примесите.

Относно 90 / 10 % памук-еластан, или така наречената ,,фул ликра" с еластан на всяка система, в България вече има доста добри производители, които държат и цени понякога по-ниски от турските. Става въпрос за трикотажните платове.
35

Quote
Може ли някой да ми помогне тарся стандарти, размерни признаци на типови жъжки фигури.


И представа си нямам за какво става на въпрос. Сигурно проблема е отдавна решен, но за някой може да е полезно:

EТО ТУК

Евентуално, докато си в библиотеката можеш да потърсиш и:

International Standard (ISO) 8559 (1989) Garment construction and anthropometric surveys-body dimensions.
International Standard (ISO) 7250 (1996) Basic human body measurements for technological design.

За мен лично тези стандарти приложение в практиката едва ли имат, защото хората се изменят като структура. Ако ушием един панталон по всички канони на стандарта, на повечето хора, които ще го пробват ще им стои като харизан.
36
PI написа:

Quote
Но преди настил винаги си остава това приглаждане и релаксиране на естествена материя , ако искаш да имаш добър настил.


При нас оставяме да релаксират материите, в които има еластан или плетката е еластична. Никога не сме релаксирали чистия памук.
Понякога за да се направи по-лесен транспорта или защото много се бърза, топовете се навиват стегнато. Тогава плата има нужда да престои една нощ за да си възвърне формата.

Въпроса ми е най-вече към k_jordanov и anton-30.
Получавам плат сингъл джърси, 40 / 1, кардна прежда, 160 грама на квадратен метър, да кажем за тениски. Пише 100 процента памук. Без еластан.
Какъв примес може да има в него?
37
Не искам да кажа коя е нашата марка, защото ще излезе, че си правя реклама, а определено нямам такава цел. Работим в немалък град в Южна България.

lunen kamak написа:

Quote
Не вярвам и  в приказките за производство със собственна марка и едвали не за 70% износ от нея навън    Това са митове и легенди


Не съм казал, че изнасяме навън. Износа ни е не повече от 5-10 %. Почти всичко се реализира на вътрешния пазар. Ние не сме типичната ишлемарска фирма. Както казах, вземаме ишлеме само за да запълним капацитета си в месеците, когато българския пазар е слаб.

lunen kamak написа:

Quote
Пример - за същата фирма в Хърватска се работи на два пъте по висока цена


Почти невъзможно. Може би други модели или с допълнителни условия, които вие няма как да знаете. А и се говори, че лудите ишлемодатели били на изчезване.. ;)
Защо да плащат двойно, след като могат да ,,изгърбят" вас?


lunen kamak написа:

Quote
Но не е нормално  цената на един панталон  готов с етикет  на които пише 120 евра да отговаря на заработката на шевачката за почти цял месец !


Мен ако питаш, по начало не е нормално един панталон да струва 120 Евро, но както каза PI, името върху етикета определя цената.
В магазините, в които аз съм ходил, а повярвай ми, ходил съм в много, цените на панталоните са далече под цитираната цена.
Тези магазини, които поддържат такива стоки пък не могат да направят такива продажби, че да захранят производство като вашето.

Относно заплащането, на мойте хора съм казал: ИСКАЙТЕ! Ако ми кажат, че някъде в града дават по-добри заплати за същата работа, още на другия ден аз ще вдигна отгоре.
Държа на колектива, който събрахме и в никакъв случай не искам да загубя който и да е от тях. Най-малкото заради заплащане.
Разбира се, има цехове в които шивачките изкарват по-добри заплати, но там се работи  както казваш: ,,от 7.30 -  до 18   включително задължителните съботи", като в дните за експедиция знам, че са оставали и нощни смени.
Това при нас няма как да се случи. Предлагаме на хората си спокойствие и сигурност и засега нямаме напуснал заради по-добро заплащане, с изключение на едно момче, което отиде да кара тирове.

PI, ето как ние поддържаме спокойната обстановка:

Винаги се стремим да работим с 80% от максималните си възможности. Това ни помага да бъдем готови с поръчките винаги преди датата за експедиция.

Всички наши шивачки работят минимум на две машини и няколко операции. Никой ( поне гласно) не протестира, ако трябва да се премести на друга операция.

Имаме една бригадирка, която разпределя работата. Тя е изключително безпристрастна. Преди имахме друга бригадирка, която проявяваше симпатии, но тя вече не работи при нас.... ;)

Никой с никого не се кара. Просто няма за какво. Имаше някои шивачки, които обичаха да се налагат, но те вече не работят при нас.... ;)

За да работиш при нас трябва някой от цеха да те препоръча и после малко или много да поеме ,,шефство" над теб.

Няма конкуренция, защото задълженията на служителите ни не се дублират. Няма и как да се скатаеш и да не си свършиш работата.

Поддържаме персонала винаги около 60 човека, защото сме преценили, че това е оптималното за нас. Разбира се, имали сме много възможности да станем няколко пъти по-голяма фирма, но сме преценили, че не е необходимо.

Най-важното е, че още от самото начало двамата с жена ми бяхме в основата на производството. Няма шевна или друга операция, която аз лично да не съм извършвал в цеха. И днес още жена ми сяда от време на време на някоя машина или сгъва със сгъвачките...

Не казвам, че при нас е пълна идилия. Случват се от време на време дребни напрежения или сформиране на групички, но това си е пак в границите на ,,нормалната обстановка". Все пак работим с жени... ;D

38
lunen kamak, и аз се чудя как готови структури с база и обучен персонал, с готови пазари успяха да се затрият безследно, а тези, които останаха да свият производството си драстично.

Дезертираха безславно и оставиха на такива непрофесионалисти като мен да се грижат за заплатите на шивачките и за оцеляването на бранша... ;)

Нашата фирма изработва продукция със собствена марка, но тъй като вътрешния пазар е доста непредсказуем, често около 30%  от работниците в цеха са заети с  работа на ишлеме.
В зависимост коя ръка ишлеме си взел, печалбата ти не надхвърля 20 %. Често се налага да се работи и без печалба, само и само да се осигури работа на цеха.
В общи линии, и двамата можем да продължаваме да мечтаем за ,,50% от договорената цена за броика"

Не мога да отговарям за всички работодатели от текстилния бранш, особенно за тези, които са се забили по ,,чукарите по селата и паланките". Те дават работа и алтернатива на населението там. Какво да правят жените от тези райони? Космически совалки?
Посещавал съм такива цехове и не мисля, че са ,,мечтата на работодателя". В някои съм имал чувството, че повече се пори, отколкото се шие... А когато завърже тютюна...

И в нашия град заплатите са такива, каквито си ги описала за Русе. С едно уточнение, че тук това са чисто получаваните пари.

Едно от първите неща, които казвам на шивачките си е това, че с работа като шивачка няма да забогатее. При нас осигуряваме спокойна работа, в добра обстановка, без напрежение. Работи се от 8.30 до 17 часа, с необходимите почивки. В събота се работи при необходимост, но рядко.
Нямаме шивачка напуснала за да отиде другаде заради по-добро заплащане. Имаме такива, които се върнаха след като опитаха в частния бизнес възможностите на свободната инициатива.


Miami, права си.
От къде другаде може да се научи толкова много за толкова кратко време? От университета, където три години те учат на висша математика, съпромат и механика, а после още две на стари машини, които вече са спрени от употреба. Или конструираш по методики, по които са се конструирали на Сталин гащите... ;D

Аз лично мисля, че ще имаме поне още десетина години работа. Много по-лошо едва ли би могло да стане. Естествено, като обем ще намалеят хората, които се занимават с него, но като цяло нашето поколение ще си отиде с него...

39


Неведоми са пътищата на стоката. Може да е от фалирал продавач, от залежала стока, крадена, конфискувана, заложена, рекламация, свръхпроизведена,... Понякога и втора употреба.

Аз лично често влизам в магазинчета, за които знам, че продават свръх произведена стока от ишлеме или такава с леки производствени дефекти. Не ме притеснява дефекта, когато той е честно обявен. Всеки сам си решава дали и къде да носи дадена дреха.

Не бих влезнал в магазин със име ,,Рови - рови". Издава неприятно отношение на собствениците към клиентите.  >:(

40

Сосо написа:

Quote
:) и какво предлагаш   :)


3,14

Товарете портокалите в бурета! :)
41

PI написа:

Quote
п.п С пара посъветвай гладачките от мен  Усмивчица


С пАра?
С парА?
Как точно да ги посъветвам с пара от теб?   ::)

Исках да кажа, че плата не идва добре изгладен ( фиксиран ) при мен преди да го накроя.

Все пак, какви са тези ,,30 % изкуствен примес".
Когато поръчваме меланжиран памук, производителите го постигат, като вплитат 3 - 5 % полиестерни нишки с цвят, различен от основата.

42
Изключително добра колекция. Не мога да повярвам, че е правена в България.
Е, може би роклите не им се получават много, но кой е съвършен...

Дали за лятото са удобни тесни велурени ботуши до коленете?   ::)
43
 
Тъй като работя в трикотажното производство, най-вече с платове, плетени на кръглоплетачни машини и неразтворени после за фиксация, чувствам се щастлив дори и когато след багренето поне са го изгладили нормално.
44
В началото, разбира се аз си бях ,,художник - моделиер - технолог" и още няколко длъжности. ;D
За щастие започнахме работа по време, когато беше много по-лесно да излезеш на пазара. Освен това работим в пазарна ниша, където не се налага да пущаш повече от 4-5 модела на година.
Тъй като имаме утвърдена стратегия за развитието на фирмата ни, в повечето време ни се налага сами да се ограничаваме. В резерв имам доста модели, които съм правил, но все не идва времето да ги пуснем в производство.
Сега в фирмата ни има технолог, но нямаме постоянен дизайнер. От три години използвам услугите на едно момче, завършило дизайн в Художествената академия. Усещам, че съм губил много преди, когато се мъчех да се справя с всичко сам.
45
Дори и да не ни харесва, шивачките изпълняват главната роля в работата на ишлеме. От тяхната заплата се формира повече от 30 % от цената.
Разбира се, важни са всички други - моделиери, кроячи, опаковчици, бригадири,... , но  заплащането им влиза в перо «режийни».

И футбол не играя. Даже не се интересувам, но зная кой 2004 г. беше с № 8 - Христо Стоичков.
Я да видим с какво това ще помогне на ишлемето в България? :)