Поздравления към автора за хубавата тема! Най-накрая нещо полезно.
По мои наблюдения, ако някъде изобщо се правят такива тестове, то ще е само там, дето се пере - предимно спортни дрехи, дънки (задължително) и нашумелия отпреди няколко години пран лен. Но дори и при тези технологии, и аз като някои други, силно се съмнявам това да се прави за всеки отделен топ. То и няма много смисъл от това, защото параметрите на плата няма да са еднакви в началото и края на топа. По-скоро се тестват случайни топове и така се определят средните стойности, като се допускат и определени отклонения.
Проверката, за която Невена споменава, се прави на доста места, но тя е по-скоро за проверка на ширината, разнотоние и евентуални дефекти.
До колкото на мен ми е известно, дори и най-добрите платове, като фината италианска вълна например, издува в средата и прави така наречения "балон". Но има различни настилачни и кроялни техники, които позволяват до някъде да се компенсират евентуални деформации на дрехата. Те зависят от самия плат, както и от наличната техника, което пък от своя страна определя и качеството, в крайна сметка.
Съществува един такъв проблем при настилането на еластични материи. Ако не се използва специална настилачна техника, а се стеле на ръка, има вероятност от създаване на напрежение в настила. По правило, такива настили не трябва да бъдат много високи и трябва да се оставят да релаксират поне 24 часа. Но представете си с колко голяма кроялна трябва да разполага съответния производител, за да си позволи такова нещо. Времето е по-ценно, пространството е ограничето, така че никой не спазва това правило. Започва кроенето, плата се отпуска и в крайна сметка кройката става по-голяма, отколкото трябва. Следва подлепване. Тук малко хора си правят труда да изследват деформациите след подлепване и да ги предвидят в самата кройка. Да не говорим, че никой не пренастройва пресата за различните платове. В най-общия случай, това се прави два пъти в годината, при смяна на зимния с летния сезон. Половината части се подлепват и съответно се свиват, останалата половина - не. Шивачките започват да сглобяват ... и вече всички се сещате какво става.
Сега не си мислете, че намирам това за нередно. Не че не е, но просто динамиката на бранша го налага от само себе си. Вече не се шият дълги серии, смяната на модели, материи и технологии е много по-честа, отколкото беше преди години.
Според мен, решението на този, както и на много други технологични проблеми е в модернизирането на машинния парк и вкарване на все по-нови и по-високи технологии.