Форуми за Българска мода

Списък на форумите => Форум за българска мода => Topic started by: lila_66 on 16 април , 2008, 18:34:21

Title: За платовете
Post by: lila_66 on 16 април , 2008, 18:34:21
  Имам един такъв въпрос?
Голяма част от хората тук работят с тъкани. Интересуваме във вашите фирми ( където работите) дали на 100% се правят проверка за свиваемост на платовете. От един и същ артикул и цвят например - 15 топа и от всеки топ парче (50/50см) за проба.
  Интересно ще е да се дидкутира въпроса каква ганция дава производителя на тъкани и до колко можем да гоним обмерните данни на  дрехата след изработка?
Title: Re: За платовете
Post by: Храбрия шивач on 16 април , 2008, 19:42:16
Съмнявам се някой да прави такива проби, ако в технологията няма пране.
Дълбоко се съмнявам.
Title: Re: За платовете
Post by: lila_66 on 16 април , 2008, 21:32:38
 Да дълбоко.....
          Някой може и да го правят за да гонят високо качество.
          Когато се работи ишлеме се предполага, че всичко е изчислено, отговорноста за неточности ( свързани със свиваемостта ) носи поръчителя. Макар , че в много фирми проверка се прави.
      Но какво става когато се работи местен пазар? Когато се подбират евтини тъкани - а от това следва.......? Нима във България няма жени които да отговарят на определен стандарт. И когато дадена кройка се конструира ( отговаряща на определените обмерни данни), то след ушиването и  изглаждането и - тя вече с един до два номера на доло. Масово номер 44 става за възслаби девойки. Е не е само от платовете, явно е и от производителя( на дрените). 
     
Title: Re: За платовете
Post by: Nevena on 16 април , 2008, 21:37:14
Да прави се проверка на тъканите в големи шивашки производства, но не е такава каквато ще ти направят в фабрика за производство на платове. Без да споменавам имена на фирми ще кажа че свиваемост цвят и всички свойства  и състав на една материя могат най-точно да определят само тези които създават материята или друг производител на плат. Получават се документи за материята и ако има отклонение или неотговарят зададените критерии от фирмата производител на плат се прави рекламация, това се отнася за свойствата. При нас имаше специален отдел , които цял ден развиваше материите и ги контролираше по основни зададени критерии. За състава вече допираме до нещо малко по особено. Някои модни къщи си правят тъканите съвместно с прозводителя на тъкани, но пълна информация за материята не достига до шевното производство, поради много причини. Ще дам пример: Карето на Бърбери е запазено, като свойсва, много от трикотажите на D&G също имат нещо в състава си което неможе да бъде направено от българска фабрика за платове. Естествено могат да бъдат направени другаде.
Title: Re: За платовете
Post by: Nevena on 16 април , 2008, 21:49:33
С едно парче 50/50 можеш да определиш всичко като състав и свойства при производител на плат.
Title: Re: За платовете
Post by: lila_66 on 16 април , 2008, 21:53:02
Във вашия отдел Невена проверявате предполагам за метраж, и дефекти, това става и на 100%. Но затова че даден, топ от поръчката се свива 1% по основа ,а друг 1.5% - какво става тогава?
Title: Re: За платовете
Post by: Nevena on 17 април , 2008, 06:16:11
В моят отдел не проверяваме за метраж и дефекти...както и да е. Ако има свиваемост тя се предвижда. И много зависи кога се проявява тази свиваемост.
Title: Re: За платовете
Post by: Nevena on 17 април , 2008, 06:48:02
1-1,5% между топовете не е проблем, както и разнотоние...
Title: Re: За платовете
Post by: Храбрия шивач on 17 април , 2008, 09:15:52

Да дълбоко....
          Когато се работи ишлеме се предполага, че всичко е изчислено, отговорноста за неточности ( свързани със свиваемостта ) носи поръчителя. Макар , че в много фирми проверка се прави.
      Но какво става когато се работи местен пазар? Когато се подбират евтини тъкани - а от това следва.......? ...... Е не е само от платовете, явно е и от производителя( на дрените). 


Има ишлеме и ....ишлеме. Ако фирмата в България трябва да си поръча и достави плата (има го като опция) надявай се, поръчитела на дрехите да носи отговорност. Ако той го доставя е вече друг въпрос. Явно си от бранша щом задаваш така въпроса...все едно не си виждала определане на размера като го пробват няколко служителки???
А относно местния пазар......няма мисля да издам голяма тайна, като кажа че 90% от месния пазар се крепи благодарение на остатъците от платове. Кой си прави труда да поръчва.....те и за това нямат линия дрехите!!! Вземаме (точния израз е "крадваме") конструкцията на Guess  за един панталон примерно, до него един на "Joop!" единия спортен другия елегантен, разнобой отвсякъде.....и си мислим че Модата започва от нас. Явно същите тези хора са измислили и "спортно-елегантния стил".....нещо което не съществува в световната практика.....но като и да е, това са си мои размисли.
Title: Re: За платовете
Post by: Dummy Doll on 18 април , 2008, 04:41:33
Поздравления към автора за хубавата тема! Най-накрая нещо полезно.

По мои наблюдения, ако някъде изобщо се правят такива тестове, то ще е само там, дето се пере - предимно спортни дрехи, дънки (задължително) и нашумелия отпреди няколко години пран лен. Но дори и при тези технологии, и аз като някои други, силно се съмнявам това да се прави за всеки отделен топ. То и няма много смисъл от това, защото параметрите на плата няма да са еднакви в началото и края на топа. По-скоро се тестват случайни топове и така се определят средните стойности, като се допускат и определени отклонения.
Проверката, за която Невена споменава, се прави на доста места, но тя е по-скоро за проверка на ширината, разнотоние и евентуални дефекти.
До колкото на мен ми е известно, дори и най-добрите платове, като фината италианска вълна например, издува в средата и прави така наречения "балон". Но има различни настилачни и кроялни техники, които позволяват до някъде да се компенсират евентуални деформации на дрехата. Те зависят от самия плат, както и от наличната техника, което пък от своя страна определя и качеството, в крайна сметка.

Съществува един такъв проблем при настилането на еластични материи. Ако не се използва специална настилачна техника, а се стеле на ръка, има вероятност от създаване на напрежение в настила. По правило, такива настили не трябва да бъдат много високи и трябва да се оставят да релаксират поне 24 часа. Но представете си с колко голяма кроялна трябва да разполага съответния производител, за да си позволи такова нещо. Времето е по-ценно, пространството е ограничето, така че никой не спазва това правило. Започва кроенето, плата се отпуска и в крайна сметка кройката става по-голяма, отколкото трябва. Следва подлепване. Тук малко хора си правят труда да изследват деформациите след подлепване и да ги предвидят в самата кройка. Да не говорим, че никой не пренастройва пресата за различните платове. В най-общия случай, това се прави два пъти в годината, при смяна на зимния с летния сезон. Половината части се подлепват и съответно се свиват, останалата половина - не. Шивачките започват да сглобяват ... и вече всички се сещате какво става.
Сега не си мислете, че намирам това за нередно. Не че не е, но просто динамиката на бранша го налага от само себе си. Вече не се шият дълги серии, смяната на модели, материи и технологии е много по-честа, отколкото беше преди години.
Според мен, решението на този, както и на много други технологични проблеми е в модернизирането на машинния парк и вкарване на все по-нови и по-високи технологии.
Title: Re: За платовете
Post by: Nevena on 18 април , 2008, 20:59:50
Много точно обяснение:)
Title: Re: За платовете
Post by: Бончо on 18 април , 2008, 23:41:34
Абе не знам кой какво и кога го е учил и по каква програма, ама аз когато учих "апретура и багрене в текстилното производство" в Серииното Производство на Тъпи Ученици(СПТУ) Т. Паунова-Хасково по тодорживково време, учехме повърхностно и "предачество и тъкачество" и още по-повърхностно и производството на облекло. Та това го споменавам за това, че някои хора тука явно са пропуснали много материал или са учили по много съкратени учебни програми.
Та, производството на един артикул плат, е цяла технология като производството на един артикул дреха, но с тази разлика, че между отделните артикули дрехи може да има разлики дължащи се на настроението на шивачките и отекато, а при производството на плат ако технологията е грешна, то цялата производствена партида ще е скапана, а няма да има разлики само между отделните топове, освен ако не са от отделни производствени патиди.
Та като си нямате друга работа, контролирайте си плата не топ по топ, а сантиметър по сантиметър. Хората произвеждащи плат обикновено си пишат номера на партидата на етикета на топа и ако всичките топове са от една партида е достатъчно да проконтролираш един, а ако са от повече от една, то по един от различните партиди.
За какви разлики от 1-1,5% говорите? Къде го има това оборудване, че да ви хване такава разлика? Че то 3 проби за относително тегло да отрежеш от едно място ще ти дадат повече от 1% разлика като ги изтеглиш на везната само от не съвсем гладкото изрязване на кръга. Ами влагата която е имало в момента на изследване във фабриката и влагата която е в момента при контролирането?
Ееееееее, ма много ни бива да търсим винаги проблемите в другите ;D
Title: Re: За платовете
Post by: Бончо on 19 април , 2008, 00:11:58

Съществува един такъв проблем при настилането на еластични материи. Ако не се използва специална настилачна техника, а се стеле на ръка, има вероятност от създаване на напрежение в настила. По правило, такива настили не трябва да бъдат много високи и трябва да се оставят да релаксират поне 24 часа.


Абе мила, ние от десет гондини произвеждаме бикини, прашки, сутиени пък и по-едри неща като потници и нощници от тюл, микрофибър, вискоза, пиниран памук-ликра, все тънки(90-170гр/кв.м) и много лигави и разтегливи материи. По тази процедура ще ми трябва поне 1000кв.м кроялна за 10000бр. месечно производство ;D
Има и по-прости техники, ама трябва и сръчни ръчички, а не само плямпащи устички ;). Уверявам те, че ако разпориш по 5 броя от 1 модел и размер на което и да е наше изделие, повече от 2мм разлика в детайлите няма да намериш.
Не разбрах какво имаш в предвид като не много високи настили, но 100-120 ката от гореизброените материали си ги настиламе на ръка и си ги режем на банцинга без отклонения. По-високи от това не ни се е налагало да кроим, но ако се наложи ще го измислим ;)
Title: Re: За платовете
Post by: Dummy Doll on 21 април , 2008, 16:25:12
Бончо, до ден днешен не мога да разбера ти защо го четеш този форум. Явно само да се заяждаш. Хубаво си ме цитирал, но очевидно не си ме разбрал.
Нали и аз точно това казвам - че да изчакваш релаксация на еластична материя си е направо все едно да спреш производството си.
Ти си като в онази стара басня са "стригано и косено". Казваш едно и също, ама държиш да си отгоре.
Е, прав ти път!
Title: Re: За платовете
Post by: Бончо on 21 април , 2008, 16:53:20

Бончо, до ден днешен не мога да разбера ти защо го четеш този форум...........


Няма да ти казвам защо го чета, че ще излезе, че пак се заяждам ;D

Quote
Хубаво си ме цитирал, но очевидно не си ме разбрал.


Не съм те цитирал хубаво, защото с тази част "Съществува един такъв проблем при настилането на еластични материи. Ако не се използва специална настилачна техника, а се стеле на ръка, има вероятност от създаване на напрежение в настила" от изказването ти не съм съгласен. Бих допълнил, че по-малко време ще ми струва да те науча да накатаваш правилно без да разтягаш плата, отколкото да да ти слушам оправданията, как машината не го направила както трябва ;).
Title: Re: За платовете
Post by: Dummy Doll on 21 април , 2008, 18:47:16
Ти самият има какво още да учиш, ама като гледам не проявяваш интерес.
Малко ще е смешно ти да ме учиш да накатавам. Все едно да викнеш Шумахер и да го учиш да кара "Трабант"...
Тук ще кажа, че родените да пълзят не могат да летят. Пък ти го разбирай както искаш. Във всеки случай не искам да те обиждам.
И като казах, че ти четеш тоя форум само за да се заяждаш, мога и да се аргументирам, за да стане ясно на всички.
В доста от своите постинги, ти оставяш впечатлението, че си технически грамотен и ориентирам към технологичните новости човек. Възмущаваш се от това, защо другите се опитват да преоткрият колелото, а не си отварят очите и почерпят опит от колегите си. Когато, обаче става въпрос за организацията на твоето собствено производството, запяваш друга песен.  Като че ли, все търсиш оправдание да се защитиш, вместо просто да си признаеш, че виждаш ли, наистина може и по-добре, само че не му е времето.
И конкретно, ако в момента стелеш на ръка, то си е само твой проблем. Но, моля те, не ми излизай с твърдението, че това е по-добрия способ. Ти твърдеше подобни неща и по други поводи, пък после смени тона.... Ама хайде, да не ти ги припомням сега.
Title: Re: За платовете
Post by: Бончо on 21 април , 2008, 20:47:12
Оооо мила! Добрата техника много помага, но и внедряването и трябва да е съобразено с интелектуалното ниво на тези които ще я ползват. Каквото и да си говорим, новостите в кроялната техника изпреварват интелектуалното ниво на кроячите. От собствен опит съм го установил. Сигурно си виждала колко много програми има една права машина-автомат, но ако наблюдаваш шивачката как работи, ще забележиш, че от всички улеснения които хората са и сложили ползва само стоп-иглата, бутончето за реверс(затяжка) и рязането на конеца. Другите неща са прекалено сложни за интелектуалния и багаж, а хора с повече интелектуален багаж не работят като шивачки. По същата логика, същото е положението и в кроялната.
Ако погледнем конструкторите и маркеристите, които са работници с доста повече интелектуален багаж, фермани мога да изпиша от опита си по вндряване и обучение който имам.
Задай си въпроса защо във всички фирми всичко е на тефтери, а компютрите стоят само за авторитет на бюрото на шефа?

В потвърждение на приказките ми, само ще ти кажа, че в производството на съпругата ми, която е и дизайнер и конструктор и маркерист, за 2 часа създава работа на кроялната за цяла седмица напред, шивачките работят по ИНДИВИДУАЛНА трудова норма, като на сутринта, всяка шивачка си знае заработеното от предния ден. И всичко това, без използването на скъпа техника. Защото НЕ ВИНАГИ НАЙ-СКЪПОТО Е НАЙ-ДОБРО!
Та затова ви чета и ви се чудя на въпросите които задавате, а още куп хора които много уважавам изобщо не си правят труда да ви четат, въпреки че съм се опитвал да им възбудя любопитството с хумореските ви.

Та като сте толкова отворени, защо в другата (https://forum.fashion.bg/index.php/topic,48548.15.html) тема като започнахме разговор за нещо конструктивно от практиката всички се изпокрихте и останахме само аз и Невенчето да си говорим за неща които си ги знаем? Ама по граматиката сте много компетентни ;D

П.С. До колкото си спомням от граматиката, когато се обръщаш към много хора се пише "вие", а когато е учтив тон към 1човек се пише  "Вие".
Title: Re: За платовете
Post by: Dummy Doll on 21 април , 2008, 23:02:21
Явно си поизостанал с граматиката, защото според новите правила на българския правопис вече не се изисква когато се обръщаш с "вие" към някого, дори и в учтивата форма, това да се пише с главна буква. Вече е въпрос на предпочитание. Аз съвсем умишлено не го пиша с главна. И също така умишлено ще те помоля да не се обръщаш към мен с "мила", защото не мисля, че между нас греят някакви топли чувства. Запази това обръщение за своите близки.
Поздравления към твоята съпруга, която успява за 2 часа да създаде работа на цялото производство за един ден, очевидно си я бива жената. Явно е от онзи тип ръководители, за които се казва, че "и сам воинът е войн". Всичко могат и всичко си правят сами. Защо изобщо си наемате шивачки се чудя? И то "безмозъчни", както ти винаги се стремиш да ги изкараш. Тук ще ти кажа, че не е работа на шивачката да ти разучава машините, това е работа на технолога, съвместно с техника. Ти най-вероятно нямаш такива. Тъй както ми звучи, ти си поправяш машините сам. Нали и ти си "специалист по всичко", защо не? Пък и ми е интересно какви толкова машини имаш, като знам откъде си ги купуваш. Но това е друга тема.
Значи, си се опитвал да възбудиш любопитството на колеги с нашите хуморески? И не стана. А каза ли им, че най-големите хуморески ги пишеш самия ти? И кои са тези така наречери колеги? Да не са онези, дето четат твоя форум? Е, тогава не ми ги споменавай. Няма нужда. А дали някога се опита да накараш твоите работници да четат тоя форум и да видят какво пишеш за тях? Или ти просто и с тях се държиш по същия този циничен начин? Не бих се изненадала, всъщност.
И ако ти липсвам в оная, другата тема, мога и там да ти покажа какви смешки си писал. Но не ми се занимава, хващаш ме в лошо настроение.
Title: Re: За платовете
Post by: lila_66 on 22 април , 2008, 00:14:57
  Ех - вие напараво ме убихте.
  И тъй като тук има много начетени хора (" чели много книги и учебници"),аз питам в кой учебник пише , че еластични платове може и да не релаксират - защото ще се спре произвоството?
  Това че гониш норма не те оправдава , да няма качество.
  Ако Мадона си поръча от вашата марка изделие - така ли ще бъде изработено.
  И ако на прашки и бикини имам отклонение 2мм - какво да кажа за дългите палта.......?
  И още един въпрос ( защото незная как се проивеждат платовете)- как на един и същ топ плат от 40м аз имам 4 различни рапорта( разлика над 1см) на каре? Значи ли това че технологията е грешна? И ако върна тази партида - гаранция ,че другата е по - добра ще имам ли?
Title: Re: За платовете
Post by: SleazyStudio on 22 април , 2008, 06:33:14
Прочитам Ви изказванията и се чудя на глупостите, който се изписват. Абе хора като сте толкова на Ти с коментарите, какво трябва да се прави в една или друга ситуация /между другото подкрепям Бончо / , защо не се представите. Къде работите с какви машини се ползва вашето производство , къде продавате и тн. и тн.----ами като мишки сте се изпокрили и само се плювате  " от зад ъгъла" . Дори имейлите сте си скрили .  Половината хора, че и по-голяма част не са наясно с целия мехънизъм на бранша  но в това няма нищо лошо ---------по-скоро би трябвало да се дава конкретно инфо за нащата в които всеки е тесен спец. Сега с "трепет----ха ха ха " очаквам следващия комент как да се диша !   
Title: Re: За платовете
Post by: Бончо on 22 април , 2008, 09:20:00

    И ако на прашки и бикини имам отклонение 2мм - какво да кажа за дългите палта.......?


Ти дългите палта от еластични материи ли ги произвеждаш?

Quote
И още един въпрос ( защото незная как се проивеждат платовете)- как на един и същ топ плат от 40м аз имам 4 различни рапорта( разлика над 1см) на каре? Значи ли това че технологията е грешна? И ако върна тази партида - гаранция ,че другата е по - добра ще имам ли?


За еластичните материи, разлика до 3см. в ширината е съвсем нормално. При всички положения тази разлика я имаш не само между 2 топа, а и по цялата дължина. Ако заиграва с повече от това, проблема е във фиксирането му на планрамата и освен разликата в ширината ще имаш навиване след отрязване и свиване след пране. В такива случаи се връща плата или се сменя доставчика.

@Dummy Doll, по-ниско интелектуално ниво съвсем не означава "безмозъчни" и пр. квалификации ;), а що се отнася до моите, със сигурност и "най-безмозъчната" е с повечко мозък от някои от изказващите се тук ;D
Title: Re: За платовете
Post by: Dummy Doll on 22 април , 2008, 18:13:31
към lila_66
Мен лично би ме притиснила разлика от 1 см на каре, това звучи доста сериозно. Бончо е прав - ако не можеш да направиш рекламация, сменяй доставчика.
Вие какво всъщност произвеждате и какви са материите, с които работите?
Тук всякакви хора се мислят за "винаги по-прави", без даже да си дават труда да четат написаното. Важното е, те да кажат как е по-правилно. Аз споменах в първия си постинг по тази тема за различни способи, с които се избягват евентуални деформации на плата при настилането, и точно както очаквах, никой не зададе въпроса какви са те. Хванахме се за странични неща. Но, така се получава понякога.
Ако вие имате конкретна ситуация и аз знам нещо във връзка с нея, с удоволствие ще ви го споделя.
Един от участниците, който се представя с името на фирмата си, претендира че не бил анонимен. Ха! За него, както и за отстаналите, ще кажа че работя в консултантска фирма, чието име все още не желая да споменавам. Работим с много клиенти, в различни сектори на текстилната промишленост, посещаваме много от тях, участваме в различни изложения, панаири, семинари и т. н. Имам пряк достъп до многообразна информация и контакт с голям спектър от специалисти, като се започне от конструиране, градиране, маркери, настилане, оптимизиране на кроене.... до самото кроене. Така че, мога да споделя доста от наученото до този момент с тези, които желаят.
Title: Re: За платовете
Post by: Бончо on 22 април , 2008, 18:44:20

към lila_66
Мен лично би ме притиснила разлика от 1 см на каре, това звучи доста сериозно......


Този 1см разлика технологично е невъзможно да дойде между самите раета и карета, значи е в ширината ;). Какво му е притеснителното? Всички системи си имат специални опции за редине и срещане на раетата и каретата! Просто не се използва максималната ширина на плата!
Title: Re: За платовете
Post by: Dummy Doll on 22 април , 2008, 19:01:48
Така е, Бончо. Всички системи си имат опции за редене на карета и райета, само че те не работят с отклонения. Рапорта се въвежда веднъж и той важи за целия маркер, респективно за целия настил. Когато отклонението е толкова голямо, предполага всички детайли в маркера да бъдат в блок. Големината на блока е с максималното отклонение. Сега си представи, която и да е дреха, с всички детайли в блокове от по 1 см в ширина и дължина. Какво става? Увеличение на разхода, естествено. Веднага рефлектира върху себестойността на изделието, защото за всеки детайл трябва да правиш ръчно напасване и повторно, или както го наричат фино кроене.
Алтернатива на това е автоматичен кътер за еднопластово кроене с камера за скениране на рапорта. Но това, разбира се, е една много скъпа инвестиция, която не всеки би си позволил. И пак да подчертая, че универсален отговор не съществува. Всичко е строго индивидуално и зависи от типа производство, от размерите му, от дългосрочните планове за развитие, от конюнктурата на съответния пазар и още куп фактори.
Title: Re: За платовете
Post by: Бончо on 23 април , 2008, 15:06:52
И пак не ми стана ясно ??? ! Отклонението и от 1мм., технологически е невъзможно да бъде между самите раета и карета, а е в ширината на плата. В маркера на системата(всички системи) преди да започнеш да редиш се настройват параметрите на маркера - ширина, дължина, брой катове и ако е рае или каре, и параметри за него - ширина по X и Y или само по едното за рае.
След като изпечаташ на хартия, трябва на изпечатаното да имаш някакви белязки за центроване на хартията върху плата.
Не разбрах, вашата система да не би да работи само с фиксирани от разработчиците стойности за раетата и каретата или на маркериста не му достига нещо?
И като говорим за раета и карета и тяхното срещане в детайлите, забрави за висока ефективност! Първото от което губиш в разхода е, че при накатаването трябва на всеки кат РиК да са едно върху друго и ще имаш много изхвърляне в началото и края. После трябва да предвидиш 1-2 квадратчета за центроване на листа в/у плата, а разтоянието м/у детайлите се съобразява единствено със срещането.

П.С. Изхождай винаги от това, че машините не вършат работа, а помагат НА ХОРАТА да свършат повече работа за по-малко време ;)
Title: Re: За платовете
Post by: Dummy Doll on 24 април , 2008, 18:11:38
Разбира се, че е възможно отклонение между самите карета и райета! Наоли оттам дойде и целия въпрос. Отклонението в ширината на плата е именно функция на отклонението между тях. Съответно, в един плат отклоненията на карето (вътъка) е по-голямо от това на райето (основата) по обективни причини.
Във всяка една система при напасване на РиК предварително се задават параметрите, за които Бончо споменава и проблеми със самия маркер няма. В идеалния свят не би съществувал проблем, но в реалния, точно подари гореспоменатите отклонения се получава разминаване в напасването между катовете. За да се избегне това, се използва маса за накатаване с игли, отделни игли на възлови места в кройките или се крои в блок. Става въпрос за това, че всички РиК, от първия до последния кат, трябва да лежат на една линия. За да не се налага да "предвидиш 1-2 квадратчета за центроване на листа в/у плата" или с други думи да кроиш в блок, защото така разхода наистина много се увеличава.
Отдавам раздразнението на Бончо на това, че на него вероятно не му се е налагало да напасва РиК и не е виждал как това се прави на различни места. Тук изобщо не ставаше въпрос до колко на "маркериста не му достига нещо" или пък на кой каква му е системата.
Title: Re: За платовете
Post by: Бончо on 25 април , 2008, 09:06:03
Не ми се е налагало да напасваме при нас РиК, но имам приятел който е конструктор и маркерист и много често му се налага да го прави, та от него съм запознат с проблемите за които говорим и съм гледал как го прави. Незнам, може-би той работи само със суперкачествени материали които нямат такива отклонения и за това да не ни се е налагало да търсим решение на такъв проблем, но аз продължавам да твърдя, че между самите раета и карета не може да има такава разлика, но ще трябва прекалено много да обяснявам за да се аргументирам.
Title: Re: За платовете
Post by: vale_dama on 25 април , 2008, 19:00:06
 Може да има такита отклонение при рехави платове ( работила съм връхни дамски палта -каре). Незная как бяха навивани топовете но ми се налагаше да редя по 2 маркера с различен рапорт на топ. Когато следиш борд да е на определено райе и подгъв на определено каре  става наистина сложно.  Набождаха по няколко целувки и ми съобщаваха , че рапорта пак се  е променил. 
Ако плата беше ламарина , работата  може би щеше да бъде песен.    ;D
Title: Re: За платовете
Post by: Dummy Doll on 25 април , 2008, 20:16:19
Че разлики има - има. Дори и в най-качествените платове. Да вземем за пример дори само тези, които идват от усукване на плата. Аз затова всъщност казах, че разлика от 1см в един топ ми се вижда доста притеснителна. Тогава наистина трябва да се постави под съмнение качеството.
Тук става въпрос за напасване на детайлите в една дреха на етап "кроене" при това за целия настил. Последващо напасване на етап "сглобяване на дрехата" е недопустим! Поне в едно добро производство. Независимо от интелектуалния багаж на шивачките :-)  Тук, естествено, не става въпрос за карирани сака, на които капаците на джобовете им са на верев по обясними причини...
Специални благодарности на Вале-Дама, припомни ми един забравен термин - целувки. Всъщност не знаех, че го използват при напасване. Срещала съм термина "цункано" за "лице с лице" при настилане.
Свят широк, хора всякакви...

Ако някой друг се сети за подобна терминология, ще бъде хубаво да обменим информация тук. Какво ще кажете?
Title: Re: За платовете
Post by: Бончо on 27 април , 2008, 12:08:01

Ако някой друг се сети за подобна терминология, ще бъде хубаво да обменим информация тук. Какво ще кажете?


По нашия край, навсякъде по всички фирми за бельо, викат на бандажа(хигиено парче) на бикини, прашки и др.- "дънА" ;D. Една колежка от Добрич като го чу, пъвата и реакция беше- улееее, колко грозно звучи!

П.С. В нашата фирма съм забранил отдавна да се употребява думата "дъно" за бандаж!
Title: Re: За платовете
Post by: Dummy Doll on 28 април , 2008, 14:36:14
Аз си мислех, че "бандаж" е онова цялото, дето се пришива на мъжките шорти и е хванато за тях само в талията, тоест има си предна и задна част. А "хигиенно парче" ми звучи съвсем оправдано за "дъното". Хм, дъно наистина е много подтискаща дума. :-\