21 юни , 2024, 15:58:09

News:

Sofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата модаSofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата мода
https://news.fashion.bg/article/11687/17/Sofia-Fashion-Week-2015-novata-destinacia-na-visshata-moda


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - lunen kamak

1
pepi-1973  само модели  правите или и размножавате на ръка? Интересуваме, защото  пресъствах на разговор в който се коментираше ,че моделиерът трябвало да направи 10 модела  и да ги размножи с по 5 номера  за заплата540 лева със осигоряването.Това си е пладнешки обир според мен  !  Знаели някои каква е цената на основа за нов модел ? Шиетели се моделите дами и господа?
2
Ами в това му е майсторлъка! Да знаеш как да го разпориш ;)
3
 Ами като се наемаме да вършим всичко !? Колкото за работа в екип -това за 25 години не можах да открия в нито една фирма в която съм работила . Коему е трудното -не знам !? Но в едно съм сигорна че без порене и шиене в този занаят няма как да достигнеш до качествен резултат!
4
В шивашкият занаят се тръгва отръчна работа за да стигнеш до дизайнер !А какво е дизайнер-освен добре нарисувани скици  трябва да отбираш от всичко ! Защото един моделиер и ли технолог със средно ниво на интелигентност  може да подбере подходящ модел според  наличен плат! Друг е въпроса каква колекция подготвяш ,за  каква среда?  Да -трябва да умееш да конструираш,кроиш,шиеш,гладиш и дрехата да има завършен рекламен вид.А това зависи от теб !Много дизайнери считат че само една скица е тяхно задължение,а къде остава маркетинга ,та нали продукта е за продан,не за гледане!?  Това се отнася отчасти и за технолози ,моделиери  и т.н ако всеки си гледаше задълженията нямаше сега да сме на този хал -нито вътрешен пазар  ,нито ишлеме !? И после шивачките били виновни !?Но това  вече е друга тема!!!!!!!!!!!!!!1 :-\ ;)
5
  Благодаря за примерното    обяснение ,но все пак  остават доста въпроси  без отговор !   С капацитет - брои работещи    35 човека    каква заплата бихте дали на моделиер  ,които конструира на ръка и размножава на ръка ? Колко модела бихте искали тои да ви изработи ?  В това ни е спора затова пуснах и въпроса тук!  Лично аз определям надница от 35 лева на ден за 20 работни дни .Или е много? 
6
 Каква ли е заплатата на бългърският моделиер-често си задавам този въпрос .Търся и отговор!  Какви са познанията и практическите умения,къде остава тои някъде зад колисите когато има дефилета ?! Защо не се чуват имена и фирми  ,които да коментират и оценяват кадрите си!Имали и останали такива дето могат да изградят мрежа само с молив и линеал , без да ползват  компютъла за опръвдание?
7
 Има фирми възложителки които са се наложили на пазара  с качествена продукция от  тук Работила съм с такива ,но за жалост в България останаха много малко защото ние не си знаем цената ! Пример - за същата фирма в Хърватска се работи на два пъте по висока цена Не е редно да казвам коя е фирмата възложител ! Но не е нормално  цената на един панталон  готов с етикет  на които пише 120 евра да отговаря на заработката на шевачката за почти цял месец !Разбирасе че винаги ще се достига 20 % печалба за работодател -та било и с много ниска цена за изделие  ,Извода е - повече бройки  и по ниско заплащане А това и чакат  възложителите - казвали са ми  като можете за малка значи ще работите и за по малкаКолката до това, че се работи без печалба  --  ;)    .... всеки да се прави извода сам.                  Странно обяснение за спокоината среда  :D  Защо за толкова години не успях да открия такава среда? А все около мен са изпаднали в истерия и депресия  измъчени  хора !     Незнам с колко точно трябва да се вдигне цената на труда ,  но смятам че нее редно да се работи  за без  пари.  И аз бих искала да получавам по 4000 евро  ,но това си е мечта   защото съм Българка а не Германка примерно Бих искала вместо да проверя 500 броя на 100%  да е само 1 броика от продукцията  Както ,,колегите,, от Мюнхен ама   ...Не смятам че сме по лоши и по никадърни   но че има такива които  без значение на цената се нагърбват  да работят поръчки  само да са в играта А това говори зле за целия бранш Не вярвам и  в приказките за производство със собственна марка и едвали не за 70% износ от нея навън    Това са митове и легенди  Нямат интерес да се допусне български производител да зарине пазара с толкова продукция 
8
  за PI---- ако наистина си наясно с проблема на шивачките и разбирасе  така нареченият ръководен кадъ- технолог, крояч ,конструктол - моделиер ,дизаинер  можеби ще се досетиш че кои знаи колко голяма разлика в заплащането няма  максимум  около 160 лева горница от шивачките  .Говоря примерно за  Русе! В другите градове   незнам ка е! Едвали щее по различно  Като сложиш работни часове от 7.30 -  до 18   включително задължителните съботи   ще я докарат максимум  500 за шивачки , краино гладене 650     Технолозита средно вземат 750  за големи фирми   \бригадири 600\ моделиери 650-800  не броя главен   \ за дизаинер се сплита клюка около 1200 лева  Това е осреднена цена като в нея са включене данъците   Това са заплати за фирма с къпацитет  в производство   от 120- 350 човека  е я ми кажи  как е в Пловдив или София! Че за работа  6 дни  в ботикова къща сестрами взе 2700 лева - ши на ръка камъни Сваровски  И друго  надомните шивачки и кроячи - на месец  заработката им е около 1200 лева спокоино работене  Сами се осигоряват  и вноски сами си внасят ,сами си търсят и намират работа защото за качествени хора които могат от -до има предложения  Пък и ишлемарите са доволни  няма да внасят вноски и т.н И пак питам смяташ ли че в производството на облекла заплащането е нормално?И как  да има качество като се работи от днес за оня ден -   Тук маЙ можем да говорим и за търсеното добре платено ишлеме  !?
9
  Ами и аз да се включа - без да съм поредния собственик на шивашка фирма, но със стаж 20 години в бранша! Та на въпроса колко смятате да се плаща на шивачките и на всички ония дето ви изкарват хлебеца? Ами толкова -50% от договорената цена за броика  Или  скоро време ще си работите сами и как ще се научите на всичко  Сега ще ревне някои и ще каже ами за нас -- ?Ами мили мои когато си работехте вътрешния пазар преди десетина години  и бяхте доволни и всички и работниците ви  също- защо спряхте?Защото ишлемето е по лесни и сигурни пари!
Няма да се занимавате с маркетинг ,разни пазари  и там подробности !Е сега ще се наложи на доста от вас да се преквалифицират или да намерят начин как да произвеждат,продават, плащат или.....  И недеите си мисли че като сте се забили по чукарите по селата и паланките там хората ще ви търпят , въпрос навреме е! А то идва!  Тези тъпи игри с договаряне на заплати -кои колко и до колко да са заплащанията е добре да спрат   Не е от ваша полза!Както нещо пазара се разреди от квалифицирани кадри - неви виждам! Дипломи много ама акъл и ръчички няма!