Малко късничко се включвам тук, но и аз имам какво да ви кажа, колеги, по темата. Не само, че може 10 модела на месец, но и повече да се направят и то на ръка и за 550лв на месец. Лично аз на месец стигам максимум до 20 модела, което ще рече по един на ден. Като се има предвид че си го кроиш, шиеш си го и след пробата си го размножаваш в три размера. Единствено за палта, шлифери и такива големи неща цялата работа ми излиза три дни. И това не е всичко, защото трябва и да проверяваш качеството на готовата продукция. Да обясняваш технологията, да следиш, да поддържаш връзка с фирмите, дето ти шият на ишлеме, че и на шивачките ни в цеха. И на всичкото отгоре, като ти върнат една продукция под всякаква критика единствения виновен си ти. И защо ли? Ами модела е твой!!! Само дето аз не го шия, но по-добре да си го бях ушила сама, че да знам, че ако нещо не е качествено, аз съм отговорна.
Думата ми, колеги, е за това, че днес работодателят натоварва специалиста си максимално за минимално възнаграждение. За лоялност пък да не говорим. А, че ти си извел фирмата на ново ниво, това даже не е твой актив???
Другата ми дума е, че в малките фирми няма и скоро няма да има CAD конструиране и размножаване. Фирмите с под - до 20 човека работници не използват тези системи на работа. А да не се лъжем, повечето фирми са такива. Така идва естественият колапс на специалиста, който не може да се доусъвършенства. По-големите фирми не искат неопитни, а по-старите специалисти не са конкурентноспособни иманно заради CAD. А повечето от младите дори и не са завършили Облеклото и понятие си нямат що е то конструиране и как се прави кройка по мерки, но чаткат с пръстчета на клавиатурата.
От тук, на къде отива бранша?
В седма глуха.