04 март , 2024, 14:18:49

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


Кажете "не" на MacDonald's

Started by apostoloff, 01 ноември , 2009, 05:18:45

« назад - напред »
Go Down

apostoloff

                 БЪРЗО ХРАНЕНЕ ИЛИ БАВНО САМОУБИЙСТВО?...


Неотдавна американски учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са се опитали да формулират най-често задаваните въпроси за бързото хранене и да дадат съответните отговори. Както е известно САЩ са страната, в която тази храна е особено популярна.

В категорията ,,бързо хранене" попадат, разбира се, заведенията от типа на McDonald's и KFC, но към нея трябва да се причислят също различните сандвичи и дюнери, хот-догът и катмите плюс всевъзможните чипсове, снаксове, газираните напитки и сладките дреболии, които хапваме в движение.

Списъкът е доста дълъг, броят на заетите и бързащи хора-привърженици на тази храна, все повече нараства и затова може би е редно да й бъде отделено повече внимание. Ето какви въпроси възникват най- често във връзка с бързото хранене:


1. Истина ли е, че храната в заведенията за бързо хранене се приготвя с вредна за здравето мазнина?

В повечето случаи това е така. За приготвянето на големи количества храна закусвалните обикновено използват твърди видове маргарин с високо съдържание на трансизомери на мастните киселини. Това е характерно и за кремовете и пастите. Така, че няма голяма разлика дали сте хапнали в "Макдоналдс" или сте пили кафе с торта. Тези трансизомери увеличават риска от сърдечно- съдови заболявания.


2. Истина ли е, че затлъстявянето при американците е свързано с "бързата храна"?

И още как! И не само при американците. Увлечението по бързото хранене вече доведе до увеличаване броя на дебелите французи, англичани и дори японци. Причините за това са две. Първо - калориите в тази храна обикновено превишават количеството необходими калории за 1 ден (освен това, човек все пак яде нещо през останалата част от деня). И второ - подобно хранене нарушава баланса на хормоните, които създават усещането за глад и ситост. Например, напълно възможно е човек да изяде голям хамбургер, млечен шейк, щрудел, сладолед, кола и... въпреки това да продължи да се чувства гладен.

3. Съдържат ли се в "бързата храна" някакви наркотични вещества, които ни карат отново да се връщаме в тези заведения?

Според специалистите, изучаващи влиянието на тази храна върху човешкия организъм, прекалената употреба на мазнини и захар води до реална химическа зависимост, подобна на наркотичната. Т.е. посещаването на такива заведения предизвиква същата болезнена зависимост, както и тютюнопушенето или употребата на наркотици.

4. Защо тази храна често е обвинявана, че предизвиква гастрит, язва и други стомашни болести?

Първата причина за възникването на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек и други заболявания е бързината, с която обикновено се яде на подобни места. Затова и се наричат заведения за бързо хранене - яде се бързо, често в движение, без да се сдъвква добре. Втората причина е... шумът и високата музика. Учените са доказали, че при хората, хранещи се в препълнени зали, където е прекалено шумно от музиката или разговорите на околните, опасността от стомашни проблеми е много по-голяма.

5. Вярно ли е, че "бързата храна" оказва отрицателно влияние върху кожата, косата и въобще върху външния вид на човека?

Тази храна бързо нарушава обмяната на веществата. В нея има много холестерол, съдържанието на витамини и хранителни влакна е сведено до минимум, а балансът между белтъчините, мазнините и въглехидратите няма нищо общо с нормалното хранене. Ето защо тази "диета" влияе отрицателно върху състоянието на косата, като я лишава от блясък, а кожата - от еластичност.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

***************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net

monkata23

Абсолютно съм съгласна...  :o

zebraonline

Който не мисли за здравето си на време, после не може да се сърди че има нездравословна храна
Дрехи - пазарувай онлайн

Астрология

online-obuvki.com

Да така е на 100%

svetlinaisthebest

Казвам "Не" на MacDonald's.
Аз, Съм от Русе и понеже толкова отдавана няма MacDonald's така или иначе съм се отказала от него. А сега и без кина мога да кажа "Не" и на Киното.  ;D ;D ;D

georgiperov80

МакДоналдса е много гаден начин за печелене на пари. Всичо е в такъв грамаж, че да не може да се нахраниш с една порция, а калориите също не са малко, а втората порция носи повече калории и така за няколко месеца редовно хранене на МакДоналдс се сдобиваме с няколко килограма отгоре.

venny3

Абсолютно ДА! Отказах макдоналдс преди много години !
Има два начина да изживееш живота си. Единият е като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е като мислиш, че всяко нещо е чудо.

vanko00

Напълно съм съгласен.... Тези бързи храни са едно от най-вредните неща на света... а за макдоналдс нямам думи....
Online Mp3 search - търсачка за музика - Намери любимите си песни безплатно. Изслушай ги или ги изтели.

bani4ka

и аз съм казала "не". Вредни са, скъпи са и не наяждат. Единственото което си купувам от там е сладоледа!!!!
Статията е много интересна! :)

Caramella Fashion

Може би съм една от малкото, които никога не съм се хранила в Макдоналдс, нито веднъж в живота си! По време на пътуванията си извън България (дори съм живяла известно време в САЩ),  Макдоналдс наднича от всеки ъгъл, но никога не съм била привлечена от храната, която предлагат.
Освен това имах познати, които работеха в един ресторант на Макдоналдс в Калифорния, и направо не ми се говори  :-X

drehite

И аз ги отказах, но отказах също и колата и аспартамовите чипсове и шарените бонбонки.
Модата се променя, но стилът остава! Магазини за дрехи

ivo01

Съгласен съм скоментарите макдоналдс е боклук!

marit7

Абсолютен боклук бих казал!

Rockabilly

Гомна и лайна са им всичките продукти...ей затова се търкалят американците :X:X

tonipetr

Боклук ама колкото пъти отида в мола винаги е пълно

Go Up