БЪРЗО ХРАНЕНЕ ИЛИ БАВНО САМОУБИЙСТВО?...
Неотдавна американски учени от Университета на Калифорния в Сан Диего са се опитали да формулират най-често задаваните въпроси за бързото хранене и да дадат съответните отговори. Както е известно САЩ са страната, в която тази храна е особено популярна.
В категорията ,,бързо хранене" попадат, разбира се, заведенията от типа на McDonald's и KFC, но към нея трябва да се причислят също различните сандвичи и дюнери, хот-догът и катмите плюс всевъзможните чипсове, снаксове, газираните напитки и сладките дреболии, които хапваме в движение.
Списъкът е доста дълъг, броят на заетите и бързащи хора-привърженици на тази храна, все повече нараства и затова може би е редно да й бъде отделено повече внимание. Ето какви въпроси възникват най- често във връзка с бързото хранене:
1. Истина ли е, че храната в заведенията за бързо хранене се приготвя с вредна за здравето мазнина?
В повечето случаи това е така. За приготвянето на големи количества храна закусвалните обикновено използват твърди видове маргарин с високо съдържание на трансизомери на мастните киселини. Това е характерно и за кремовете и пастите. Така, че няма голяма разлика дали сте хапнали в "Макдоналдс" или сте пили кафе с торта. Тези трансизомери увеличават риска от сърдечно- съдови заболявания.
2. Истина ли е, че затлъстявянето при американците е свързано с "бързата храна"?
И още как! И не само при американците. Увлечението по бързото хранене вече доведе до увеличаване броя на дебелите французи, англичани и дори японци. Причините за това са две. Първо - калориите в тази храна обикновено превишават количеството необходими калории за 1 ден (освен това, човек все пак яде нещо през останалата част от деня). И второ - подобно хранене нарушава баланса на хормоните, които създават усещането за глад и ситост. Например, напълно възможно е човек да изяде голям хамбургер, млечен шейк, щрудел, сладолед, кола и... въпреки това да продължи да се чувства гладен.
3. Съдържат ли се в "бързата храна" някакви наркотични вещества, които ни карат отново да се връщаме в тези заведения?
Според специалистите, изучаващи влиянието на тази храна върху човешкия организъм, прекалената употреба на мазнини и захар води до реална химическа зависимост, подобна на наркотичната. Т.е. посещаването на такива заведения предизвиква същата болезнена зависимост, както и тютюнопушенето или употребата на наркотици.
4. Защо тази храна често е обвинявана, че предизвиква гастрит, язва и други стомашни болести?
Първата причина за възникването на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек и други заболявания е бързината, с която обикновено се яде на подобни места. Затова и се наричат заведения за бързо хранене - яде се бързо, често в движение, без да се сдъвква добре. Втората причина е... шумът и високата музика. Учените са доказали, че при хората, хранещи се в препълнени зали, където е прекалено шумно от музиката или разговорите на околните, опасността от стомашни проблеми е много по-голяма.
5. Вярно ли е, че "бързата храна" оказва отрицателно влияние върху кожата, косата и въобще върху външния вид на човека?
Тази храна бързо нарушава обмяната на веществата. В нея има много холестерол, съдържанието на витамини и хранителни влакна е сведено до минимум, а балансът между белтъчините, мазнините и въглехидратите няма нищо общо с нормалното хранене. Ето защо тази "диета" влияе отрицателно върху състоянието на косата, като я лишава от блясък, а кожата - от еластичност.
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ