24 юни , 2024, 05:27:06

News:

Sofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата модаSofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата мода
https://news.fashion.bg/article/11687/17/Sofia-Fashion-Week-2015-novata-destinacia-na-visshata-moda


KAK СЕ РАЗВИВА МОДНИЯ БИЗНЕС В ПРОВИНЦИЯТА?

Started by карда, 04 юни , 2008, 15:23:26

« назад - напред »
Go Down

карда

     
        Интересно ми е мнението на хората, които се занимават с мода в провинцията.Какви проблеми имат. лесно ли се реализират?Какви са рьстовите на продажбите нагоре, или надолу?

Nevena

Модата се създава в провинцията, магазините и прочие са на  бул.Витошка.

Stella

Според мен показател за развитието на модния бизнес в страната (защо само в провинцията ?) са магазините, в които се предлагат родните марки. Би било интересно всеки да сподели мнението си за магазините в своя град (или другаде ако има наблюдения).
Не съм ходила скоро по Витошка, кои български марки са представени там ?
Аз мога да коментирам магазините в Русе - град с множество реномирани производители на облекла. Но въпреки това, и въпреки наплива на румънски туристи напоследък, повечето магазини в града не могат да се похвалят с добър асортимент от български облекла. Това, което ме дразни като цяло в родните магазини е липсата на повече от една бройка от даден модел, да не говорим за разнообразие от размери. Обикновено има или най-малкия или най-големия размер. Не става дума за бутици, а за болшинството от магазините, в които се продава конфекция (може би им се иска да изглеждат като бутици?). Днес посетих магазина на фирма Miro  в Русе. Оказа се че имат само най-малките номера от повечето неща (по една бройка), можело да се поръча, но каква е гаранцията, че дрехата ще стои добре ако трябва да я купиш без да я премериш? За разлика от тях обаче в магазина на Аристон С имаше голямо разнообразие както от модели, така и от размери. И това не е единичен случай, а почти винаги е така от години. Мога да кажа, че това е любимият ми магазин за облекла в Русе. В магазина на Арда-Русе също има доста добро разнообразие, те предлагат модели за различни възрастови групи. Хубав беше магазина на фирма Данини, но в момента е затворен (може би е прекратил дейността си или е в ремонт). Доста от популярните модни марки все още не присъстват в нашия град. От скоро има магазин на Capasca, но незнайно защо го намирам винаги безлюден ? В магазина на Дафне в Русе също се пазарува спокойно и при голямо разнообразие. Това са моите наблюдения накратко. Ще се радвам да споделите какво е положението и в други български градове. В Русе в момента се строят 5-6 МОЛ-а. Ще видим скоро кои марки ще се появят в тях.

Nevena

Към Стела: Здравей, така може да се опише образно и във Варна. Като добавим , че тука има малко повече професионалисти от по-висок ранг от бг модната индустрия, споменавам Денил, Драго и Радо, Дафне, Капаска, Рила Стил, Contex Drujba,  модна къща Неделник. И при нас е малко по-оживено може би заради големината на града. На мене лично много ми допадат някой нови решения на Денил. Какво мислиш?

Stella

Денил ги познавам основно като производители на мъжка мода и нямам много наблюдения над облеклата им. Миналата година случайно открих дамски облекла в техен магазин на Златни пясъци. Сториха ми се добри, но вероятно ги произвеждат основно за чужбина. Единствено в магазините по черноморието могат да се намерят, вижда се и от сайта им, в който има снимки от всеки техен магазин.

Nevena

Към Стела: Да може би... нямам представа къде им е производството на дамските облекла, но ми допадат. И много фирми имат производство не само в основната им фабрика. като казвам по-голям ранг имам предвид капацитет на производство, без да засягам колегите. Няма значение къде ти е производството , ако си наясно с идеята си. Има една модна марка ESTA, имат магазин във Варна , така и неразбрахме кой е създава. Ти запозната ли си?

VIOLINA

#6
26 октомври , 2008, 19:11:15 Last Edit: 27 август , 2009, 11:41:14 by VIOLINA
Stella
Quote
Днес посетих магазина на фирма Miro  в Русе. Оказа се че имат само най-малките номера от повечето неща (по една бройка), можело да се поръча, но каква е гаранцията, че дрехата ще стои добре ако трябва да я купиш без да я премериш? За разлика от тях обаче в магазина на Аристон С имаше голямо разнообразие както от модели, така и от размери. И това не е единичен случай, а почти винаги е така от години. Мога да кажа, че това е любимият ми магазин за облекла в Русе. В магазина на Арда-Русе също има доста добро разнообразие, те предлагат модели за различни възрастови групи. Хубав беше магазина на фирма Данини, но в момента е затворен (може би е прекратил дейността си или е в ремонт). Доста от популярните модни марки все още не присъстват в нашия град. От скоро има магазин на Capasca, но незнайно защо го намирам винаги безлюден ? В магазина на Дафне в Русе също се пазарува спокойно и при голямо разнообразие.

Здравей Stella,
Много ми хареса твоя коментар по темата за модния бизнес в провинцията. Искам да направя едно уточнение, за да е ясно на всички освен теб, които ще прочетат моя коментар, защо се изказвам толкова компетентно. Влизала си в магазина на Miro в Русе. Случайно не е имало твоя номер, затова са ти казали, че могат да ти поръчат. Имай предвид, че малко магазини ще са толкова отзивчиви и веднага ще са готови да го направят за тебе. Случайно познавам собственичката на този магазин и това е един от малкото магазини в Русе, който има сериозна клиентела от администрацията и наистина продава. Пак ще повторя - този магазин продава! Там конски чул да закачиш ще се продаде. Това е заради отношението на собственичката към всеки клиент. Наистина там можеш да си поръчаш твоя размер и без никакъв ангажимент да купиш ще ти го доставят /стига да не е по-стар модел и вече да не се шие/  Разберете хора - бизнеса с дрехи в провинцията е ориентиран към клиента, т.е. към оборота, а в големия град - към стоката, респ. към печалбата. Там се слагат печалби по 200-300 %, нещо немислимо в провинцията. Ние работим на по 50-60%, което не ни покрива в повечето месеци наемите! И после идвате и по средата на юли казвате: Ама в София на Витошка големи намаления, тениска на Манго по 10 лв. и на еди кой си по 5! Ами те толкова си струват, бе хора! Това че някой ги е продавал през сезона по на 80-90 лв. и други глупави са си дали парите . . . . Време е хората да са наясно колко масата е наивна и се води от лъжливата реклама на прехвалени марки, които всъщност не струват нищо.  Другите магазини за които Стела споменаваш са русенски и много ясно че като там е производството ще има и цветове и размери и повече модели. Надценките са 200-300-400%. Затова има много стока и ти си винаги доволна от тях. Capasca не е от скоро в Русе, просто не си видяла магазина, няма хора защото е скъпо, пък и не е толкова централно място. Данини не е нещо особено, не съжалявай. Дафне правят само техни магазини, това е хубаво, защото държат едно постоянно ниво и хората свикват на стила, има номерация и т.н. Ако още нещо те интересува - питай. Ще ти бъда от полза доколкото мога. Накрая искам на всички да пожелая приятни емоции по време на голямото коледно пазаруване и не бъдете прекалено критични към търговците - конкуренцията е голяма, наемите също, хората в провинцията искат да си купят една дреха на сезон и да я носят 10 г. пък ако може и да е без пари, така че трудно се поддържа голям асортимент в един магазин. До скоро!

VIOLINA

Quote
Няма значение къде ти е производството , ако си наясно с идеята си. Има една модна марка ESTA, имат магазин във Варна , така и неразбрахме кой е създава. Ти запозната ли си?

Nevena, ако имаш въпроси за фирми, мене питай. Марката ESTA се шие във Варна в завод Дружба и има за собственичка едно умно и хубаво момиче, което мисли много съвременно. Ходила съм там защото исках да продавам техните дрехи. Дизайнерите са на Batiballeno  /Рила Стил/ поне така ми беше казано. Друго ако искаш да научиш - питай! Чао

PI

Развитието на модният бизнес - работа в провинцията е на пълни обороти :)  :)

Лейди: Познаваш ли другите клиенти на завода, говоря като търговски марки, които се произвеждат в Дружба стил ? :)

VIOLINA

Ne, PI, ne gi poznavam. Za6to

Miami

Виолина,
нещо не разбрах добре- марката ESTA  наша марка ли е или чужда и защо си няма дизайнери ?   :) :D

А иначе случая с палтата на Манго е много любим- така е като се шият и продават ишлемарски бройки  :)

PI

#11
02 ноември , 2008, 19:24:34 Last Edit: 03 ноември , 2008, 03:43:42 by PI
Маями:
И аз не разбрах кои са имената на дизайнерите на марката ЕСТА  :) :D

Go Up