Според мен показател за развитието на модния бизнес в страната (защо само в провинцията ?) са магазините, в които се предлагат родните марки. Би било интересно всеки да сподели мнението си за магазините в своя град (или другаде ако има наблюдения).
Не съм ходила скоро по Витошка, кои български марки са представени там ?
Аз мога да коментирам магазините в Русе - град с множество реномирани производители на облекла. Но въпреки това, и въпреки наплива на румънски туристи напоследък, повечето магазини в града не могат да се похвалят с добър асортимент от български облекла. Това, което ме дразни като цяло в родните магазини е липсата на повече от една бройка от даден модел, да не говорим за разнообразие от размери. Обикновено има или най-малкия или най-големия размер. Не става дума за бутици, а за болшинството от магазините, в които се продава конфекция (може би им се иска да изглеждат като бутици?). Днес посетих магазина на фирма Miro в Русе. Оказа се че имат само най-малките номера от повечето неща (по една бройка), можело да се поръча, но каква е гаранцията, че дрехата ще стои добре ако трябва да я купиш без да я премериш? За разлика от тях обаче в магазина на Аристон С имаше голямо разнообразие както от модели, така и от размери. И това не е единичен случай, а почти винаги е така от години. Мога да кажа, че това е любимият ми магазин за облекла в Русе. В магазина на Арда-Русе също има доста добро разнообразие, те предлагат модели за различни възрастови групи. Хубав беше магазина на фирма Данини, но в момента е затворен (може би е прекратил дейността си или е в ремонт). Доста от популярните модни марки все още не присъстват в нашия град. От скоро има магазин на Capasca, но незнайно защо го намирам винаги безлюден ? В магазина на Дафне в Русе също се пазарува спокойно и при голямо разнообразие. Това са моите наблюдения накратко. Ще се радвам да споделите какво е положението и в други български градове. В Русе в момента се строят 5-6 МОЛ-а. Ще видим скоро кои марки ще се появят в тях.