oleg sergeev

Started by kiko, 12 февруари , 2007, 14:38:09

« назад - напред »
Go Down

kiko

здравейте,
имам една голяма молба към Вас. трябва ми мнението Ви за Олег Сергеев. Някой, който го познава или е работил с него.
благодаря Ви!


модерирано от krassyo
причина: ползвайте кирилица! моля прочетете правилата първо!

Tania84

Ходила съм на интервю във тази модна къща.Много са злае....нямам думи.Търсят си Моделиер-изпълнител от 2002г. и явно още не са си намерили,защото обявата им в jobs.bg постоянно се обновява от 2002г. до ден днешен.Те си търсят нещо между шивач, крояч и моделиер,който да е учил по немската система Мюлер за 350лв. на месец.  Поканиха ме да седна- не на канапе или стол,а направо на едно старо легло, заслано с оранжева булана отгоре.ПЪЛНА МИЗЕРИЯ! Просто нямам думи,каквото и друго да кажа.........супер зле са!

one_one

Кико,

Аз го познавам, ходила съм при него на интервю за работа. Вярно,  че беше преди доста години, но не вярвам да се е променил.
Ще ти разкажа как премина въпросното "интервю", а изводите си ги направи ти. Извика ме мен и една приятелка след работно време, може би към 5-6 часа вечерта, стояхме там около 3 часа, но съвсем не за да бъдем интервюирани или пък да говорим за естеството на работата. Този човек през цялото това време се наливаше старателно с уиски и обясняваше колко е велик, как само при него може да се научи конструиране по Мюлер, как само той в България прави някакво качество и какво ли още не. Тогава тъкмо прохождах в този занаят, но въпреки това не ми беше трудно да разбера, че всичко това беше, както се казва "въздух под налягане".
Щом и ти така задаваш въпроса, значи сте се срещали вече. Може би се колебаеш, може би те е хванал с приказки от рода на това как той ще ти даде възможност за реализация, как там ще блесне таланта ти и т. н. Аз съм сигурна, че той все така си вярва и успява да примами млади хора в гаражното си ателие, но все пак се запитай защо името на този човек не фигурира никъде другаде освен в колонката "Работа" на "24 часа".

Ще използвам случая да кажа на всички млади хора, които искат да се занимават с мода и търсят някаква реализация  - не се хващайте с подобни малки фирмички. По-добре идете в една голяма организация, дори ако трябва да започнете от кроялната, дори ако фирмата шие ишлеме (няма как да не произвежда и собствена продукция покрай това), вижте отблизо как стават нещата, минете през няколко нива, седнете на една машина, счупете някоко игли... Само така ще имате представа за цялостния процес и ще се научите на много неща, гаранитрам ви го. Ако сте добри, все някой ще ви забележи, от друга страна самите вие ще видите къде са силите ви. Знайте, че обучението ви не завършва с дипломирането в модния колеж, то тогава започва. Разбирам, че всички са поласкани да бъдат дизайнери, но това не е професия, това е занаят. И както казват старите хора, той не се учи, а се краде. От скицата до подиума има доста дълъг път и за да постигнете триумф на подиума, трябва да сте изминали този път. Не се хващайте на празните бръщолевения на хора като гореспоменатия господин.

На всички пожелавам успех!


Бончо

"Ще използвам случая да кажа на всички млади хора, които искат да се занимават с мода и търсят някаква реализация - не се хващайте с подобни малки фирмички. "

За това си почти права, но за другото:

"По-добре идете в една голяма организация, дори ако трябва да започнете от кроялната, дори ако фирмата шие ишлеме (няма как да не произвежда и собствена продукция покрай това), вижте отблизо как стават нещата, минете през няколко нива, седнете на една машина, счупете някоко игли... Само така ще имате представа за цялостния процес и ще се научите на много неща, гаранитрам ви го. Ако сте добри, все някой ще ви забележи, от друга страна самите вие ще видите къде са силите ви. Знайте, че обучението ви не завършва с дипломирането в модния колеж, то тогава започва. Разбирам, че всички са поласкани да бъдат дизайнери, но това не е професия, това е занаят. И както казват старите хора, той не се учи, а се краде. От скицата до подиума има доста дълъг път и за да постигнете триумф на подиума, трябва да сте изминали този път."

Те подкрепям напълно, проблема е, че почти всички си мислят, че като вземат дипломата и са специалисти.

Бончо

Съобщението беше редактирано (02-14-07 11:05)

one_one

Бончо, знаех си, че ще ме подкрепиш. Съгласна съм и аз със теб за "специалистите". Само че, според мен вината не е в самите тях, а в системата на обучение. Едно време имаше ТТТО и завод "Витоша" и всеки, който е минал през тях излизаше истински специалист. Сега има ""модни"" колежи под път и над път (нарочно ги сложих в двойни кавички), в които я има, я няма по някоя и друга "Текстима", а представата за модната индустрия се изчерпва с умението добре да рисуваш. Дори инженерите от днешната генерация на ТУ не знаят как се вдява обикновена машина. Ама как да знаят, къде да са я виждали... Би било чудесно ако се възроди практиката на летните стажове в предприятията и ако всеки моден колеж е обвързан с едно такова. Но по някакъв начин трябва да се върне интереса на студентите към това. Аз лично познавам не един и двама отворено мислещи мениджъри, които предлагат подобни програми на обучаващи се, но ответната реакция е нулева. Много жалко. Вместо тези хора да се насочат към подобен род мероприятия, те тръгват да си търсят работа по гаражите, защото от там в гръмката обява им казват, че търсят дизайнери...
Жалко, жалко...

Бончо

Оне, за висшите училища не знам как е, но за средното по лека промишленост, където се обучават за шивачи, конструктори и пр., все още има "производствена практика" и като завършват ходят на стаж във ............ избрани фирми и вместо да се учат да шият, или поне да наблюдават производствения процес, ги ползват като безплатни работници за неквалифицираната работа-чистене на конци и опаковка.

Процедурата предполагам, че се сещаш каква е:)

Райна

Здравейте,
- за ТТТО и за специалистите едно време, както и за самото "едно време" - може да се поспори;
- кой трябва да възроди нещата със стажа ! Насила хубост не става. Ако някой иска да се учи и стажува - да търси;
- има и добри колежи, но не искам да им правя реклама. Имат си даже и по-добри машини от Текстима;
- за написаното от 12.2 - съм съгласна напълно.
- все пак и гаража е по-добрия вариант да се научиш, от това да си режеш своите пари.
Да завърша оптимистично - има много кадърни хора, които ще стават по-къдърни !

Райна

Бончо

Оне, за висшите училища не знам как е, но в средните по лека промишленост и текстил и сега има "производствена практика", а като завършват ходят на "стаж", но ........ само в избрани фирми където ги ползват за безплатни работници на неквалифицираните процеси-чистене на конци и пакетиране. Никой не им дава да шият или да наблюдават производствения процес-абе реално да научат нещо.

Предполагам се досещаш за какво иде реч, а може и в не всички училища да е така......

one_one

Бончо,
сигурно имаш право, щом твърдиш това. Но едва ли може да бъде чак толкова лошо, наистина. Може би не навсякъде е така. Пък и, убедена съм, че ако някой иска да се докаже ще намери начин, дори ако почисти конци на първо време. Така един ден като стане мениджър ще е наясно защо е по-добре да похарчиш малко повече пари за машина с автоматично отрязване на конеца, например.
И да уточня, в предишния си пост аз говорех за модните колежи, не за училищата по текстил. За тях знам. Те си имат "практиката" и работилниците от "едното време". Аз самата съм възпитаник на едно такова и до ден днешен пазя най-мили спомени за него.

Райна,
Абсолютно си права, има много кадърни хора! И ще стават още по-кадърни, вярно!
За ТТТО инженерите няма смисъл да спорим. И сред тях, както нвсякъде другаде, може да намериш и добри и лоши. Аз имах предвид обучението в тази специалност като цяло И в сравнение със сегашния курс на обучение в ТУ.
А иначе е ясно, че насила хубост не става, нали и аз такъв пример дадох. Затова си казвам че, може би по някакъв начин трябва да се стимулира интереса към практиката в производствени условия. Нямам представа как, педагогиката трябва да има някакви методи. Но това не е в ръцете на обучаващите се, а на техните преподаватели...
Това за колежите с добрата техника ми стана интересно. Можеш ли да ми дадеш пример? Наистина ще се радвам да узная нещо по този въпрос.
А това не го разбрах: "- все пак и гаража е по-добрия вариант да се научиш, от това да си режеш своите пари". За какво рязане на пари говориш?
Поздрави,
One_one


Райна

Това за рязането на парите не съм го измислила. Някой друг беше казал, че в нашия бизнес предприемача влага пари (за платове), а дизайнерите и конструкторите му ги режат на детайли. Ако конструкцията е добра, купюрата ще стане по-стойностна, в противен случай се търсят виновни. Затова е добре дизайнерите да започнат работа с хора, които имат повече опит и пари за рязане.

Чух, че в НБУ вече имат добра база и екип от преподаватели.

А за стажа разбрах от една среща на БАПИОТ и новата асоциация на дизайнерите със дизайнери и училища, че ще има инициативи в тази посока през идващата ваканция. Но стажантите не само ще трябва да направят малка жертва в името на обучението и позарежат София или Варна, но и да дадат вероятно малко пари за квартира. Разпределението на отговорностите (разбирай покриването на разходи за квартира, храна и т.н.) за стажа между фирмата и стажанта е вече въпрос на уговорки между двете страни. Доколкото знам няма предвидени държавни пари за тази дейност.

Райна

Adriqna

#11
26 август , 2009, 22:33:06 Last Edit: 30 август , 2009, 10:06:12 by krassyo
Олег Сергев - дребен мошенник и престъпник който лъже хората с мода.
Продава маркови дрехи които са втора употреба за нови след като ги изпере изглади и почисти от петна и ги пакетира. Работих там повярвайте ми така е. Ако някои иска да си губи времето и да работи без пари там е мястото.

Клиентът

Както обикновено, по форумите се случват 2 неща:
1. плюе се по някого ( това вероятно се смята за почти нормално, аз поне рядко намирам форуми с положителни отзиви за каквото и да било, особено на български). А и част от мненията се разминават с правилата за публикуване въвъ форума, с които всички сте се съгласили, но това си е проблем на администраторите.
2. подменя се и се размива основната тема - за справка погледнете половината мнения по-горе!

Но да си кажа и аз мнението, поне да има и един опонент на цялостното оплюване на Олег Сергеев. А и да Ви представя алтернативната гледна точка, тази на клиента, а  не на простия (във всеки един смисъл) изпълнител. Клиент съм му от доста време, и въпреки известните му странности, мисля, че това е човек, който знае какво търси, когато взема на работа някого. За съжаление и той, както и Б. Борисов, има един проблем - липсата на качествен човешки материал! Рискувам някой да се обиди, но такава е действителността!
Няколко обяснения по повод отправени по-горе обвинения:
Сергеев непрекъснато пуска обяви от 2002 г, защото наистина са зле! Но не като малка модна къща, а като хора, които се опитват да работят там, и които не са се задържали, като част от отговорилите във форума. Давам веднага пример: при Сергеев, въпреки всичките си претенции и дипломи за какви ли не образователни степени, започваш от гладенето на дрехи (включително т. нар. "пакетирани и почистени маркови дрехи втора употреба", но тук по ред причини няма да навлизам по-надълбоко. Така или иначе, това не е основната дейност на марката, и ако някой не го е разбрал, както и защо тези дрехи се взимат, си е негов проблем!). Та, когато си поръчах поредния ръчно изработен костюм, с който се надявах да  пътувам извън България, 3 дни преди срока се оказа, че след поредното "гладене" от висшистките с претенции на велики дизайнери, имам огромно прогорено петно на панталона. А въпросните девойки, вероятно страхувайки се от реакцията на Сергеев, която може би нямаше да се различава от описаните преди мен и то с основание, бяха напуснали, при това без никакво обяснение. И тези хора после имат претенции...
А аз лично поръчвам дрехи при Сергеев, защото е един от малкото, които предлагат ръчна изработка. Няма да обяснявам що е то в подробности , нито ми е работа, нито тук е мястото. Само ще отбележа, че това е една от причините костюми на Kiton (търсете си я сами) по тази технология да се продават за 50 000 долара (не е печатна грешка), както и класическите британски костюми от Savile Row да започват от цени от 2200 паунда! За разлика от съвременните технологии с "CAD-CAM" проектиране и изпълнение с качество на китайска ширпотреба. По които залитат и част от публикувалите тук, както и по други раздели на форума.
Извинявам се, ако някой се е засегнал, но заради такива  криво разбрани взаимоотношения с работодателя ( независимо, дали е Олег Сергеев, или друг) страдат клиентите като мен, и заради това няма по-широк пазар за този тип дрехи. Както и заради липсата на познания, но това е тема за съвсем друг форум.
Затова преди да си кажете: "Олег Сергеев е много зле, виж, пишат само лошо за него", се замислете, колко пъти сте писали нещо хубаво и колко - нещо лошо за различни теми, и доколко винаги сте били компетентни да имате обосновано мнение?
И ако някой иска да чуе от мен нещо повече по темата за Сергеев - телефонът ми е  0898511479, казвам се Асен, но не обещавам, че ще ви отговоря на първото позвъняване, все пак си имам професия, и не прекарвам деня си в празни разговори по телефона!

fleo

Здравейте на всивки.
Бих желала и аз да изкажа мнение по този въпрос,въпреки че много се замислих преди това.
Днес бях на интервиу (съжалявам, не мога да намеря тази буква) при този човек и бих казала, че съм потресена. Не ми е ясно с какво се занимава,каква дейност развива,но със заплахи,че ако не е при него никъде другаде няма да има работа и ако не е той всички врати пред човек са затворени в този бизнес са меко казано абсурдни. От къде на къде някакъв никому неизвестен човечец ще ме държи над 1 час и ще ми обяснява как бил открил специалност "мода" в НХА (както твърди той преди 18 години - а тази специалност я има от 1999) и как от НБУ го умолявали да е директор на специалност "мода" (като се има впредвид, че специалност "мода" в НБУ няма - името и е "дизайн" и то от тази година - до скоро бяха с архитектурата на едно място), да говори как ако следващата година се съгласи да "преподава" в НБУ нямало шанс аз да продължа да уча там. Кой по дяволите е Олег Сергеев и за какъв се мисли?! Как може да седне пред напълно непознат човек и да му обяснява, че той никога няма да си намери работа в София - за мен това са заплахи и мисля,че нещата не бива да се оставят така.Като чета тази тема, виждам, че не само аз съм минала през т.нар. "ателие". Единственото определение, което мога да дам за този индивид е "луд" и "лъжец" - и да препоръчам на всички себеуважаващи се хора никога да не отиват там - защото е загуба на време, нерви и според мен цялото му поведение,маниер и начин на работа са абсурдни.

sleazystudio

ЩОМ НАМИРАТЕ ВРЕМЕ ДА ПИШЕТЕ ПО ФОРУМИТЕ ЗНАЧИ НЯМАТЕ ВРЕМЕ ДА РАБОТИТЕ -ЛЕСНО Е ДА НАВРЕДИШ НА НЯКОЙ КОЙТО Е СЪЗДАЛ НЕЩО И ТО НЕ Е ТВОЕ И НЕ ИСКА ДА ГО РАЗДЕЛИ С ТЕБ.ИЗКАЗВАТЕ МНЕНИЕ ОТ ВАША ГЛЕДНА ТОЧКА - И ВИНАТА Е НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ , КАРАТ ВИ ДА РАБОТИТЕ -УЖАС, ВМЕСТО ДА ВИ ПЛАЩАТ КОЛКОТО ПОИСКАТЕ И ДА ПИЕТЕ КАФЕТА И ДА ПУШИТЕ ДА ЗАКЪСНЯВАТЕ -ТЕ ВИ КАРАТ ДА РАБОТИТЕ -ТЕ ИСКАТ ДА ВИ НАУЧАТ НА НЕЩО НАПРИМЕР ЕДНА ЗАБРАВЕНА ДУМА - ТРУДОВА ДИСЦИПЛИНА ,КВАЛИФИКАЦИЯ ,ОБУЧЕНИЕ-ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ -ВИЕ ОТ ФОРУМА ЗНАЕТЕ ВСИЧКО-ДАЖЕ Е ОБИДНО ДА РАБОТИТЕ-КОЙ РАБОТИ? АМИ БЕДНИТЕ.ВИЕ СТЕ ТОЛКОВА УМНИ,ИНТЕЛИГЕНТНИ,ХОРА С ИДЕИ С ОБРАЗОВАНИЕ-ВМЕСТО ДА СЕ УНИЖАВАТЕ ДА ТЪРСИТЕ РАБОТА ,ПОЧНЕТЕ СОБСТВЕН БИЗНЕС-ДА ЛЕСНО Е.САМО СИ ГО ПОЖЕЛАЙТЕ И ГОТОВО.ЕТО ОЩЕ НЕЩО ЗА БЪЛГАРСКИЯ СИНДРОМ-НЕ НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ А НА ДРУГИТЕ ДА ИМ Е ЗЛЕ.

Go Up