22 юли , 2024, 22:37:20

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - krassyo

61
За този форум / Правила
06 февруари , 2008, 19:22:06
FASHION.BG не носи отговорност за съдържанието на мненията, публикувани във форумите. Може да не публикуваме или премахнем Вашето съобщение, ако то е в разрез със следните правила:

1. Писането на кирилица е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
2. Всеки потребител на форумите има право само на една регистрация.
3. Публикувайте темите и мненията си в подходящите раздели. Не е желателен прекомерния off-topic - мнения, които не са свързани с темата.
4. Не се толерира публикуване на едно и също мнение многократно, както и публикуването на голям брой мнения от един потребител едно след друго.
5. Забранява се употребата на заплахи, вулгарни думи, цинизми и обиди, както в коментари по темите, така и в лични съобщения. Всеки, който напише нещо с единствената цел да ядоса, раздразни, изнерви и/или натовари психически друг потребител влиза в категорията нежелани потребители. Ако подобни неща станат чрез лични съобщения, трябва само да се уведоми администратора и ще бъдат взети съответните мерки за предотвратяването им.
6. Тонът Ви трябва да бъде изцяло дружелюбен. При груб тон, нарушителят ще получи само едно предупреждение.
7. Форумът не толерира каквито и да е форми на спам (SPAM) и реклама.
8. Забраняват се постинги със съдържание, което нарушава законите на Република България. Към тази забрана спадат: еротика, кракове, серийни номера и линкове към страници с мултимедия и софтуер, чиито права не са ваши и др.
9. Забранени са всякакви форми на расова, етническа и други форми на дискриминация.
10. Спазването на правилата изложени тук е необходимо и единствено условие за регистрация във форума, както и за ползването му. Нарушаването им ще доведе до налагане на санкции на потребителя нарушител.

Ако забележите теми или мнения, които са в разрез с правилата на форума, молим Ви да уведомите Модераторите или Администраторите с Лично Съобщение съдържащо препратка към въпросните теми.
62
Уважаеми потребители,
През следващите няколко дни ще бъде направена миграция на сайта fashion.bg към нов хостинг.
Това ще доведе и до подмяна на софтуерната платформа за форум, която се ползва в момента.
През този период е възможно форумът да не работи или пък да имате проблеми с логването в него.
Ще се опитаме да запазим всички ваши постинги и потребителски имена.

С уважение
Sysadmin Fashion.bgСъобщението беше редактирано (02-04-08 17:10)
63
Чувстваме се задължени да публикуваме тази информация. Очакваме вашите коментари:

ПРЕСАТА ЗА СТАЧКАТА В ,,ПИРИН-ТЕКС"

Вече повече от седмица в предприятието ,,Пирин-текс" - Гоце Делчев се провежда ефективна стачка на работници и служители. Исканията - увеличаване на заплатите и подобряване на условията на труд.

Ролман праща на съд стачници в "Пиринтекс"
Стандарт (07/07), стр. 8, 09.07.2007 г.

Собственикът на "Пирин текс" Бертрам Ролман заведе дело срещу законността на стачката в предприятието. В молбата си до съда германският бизнесмен оспорва легитимността на стачния комитет и заявява, че ще докаже манипулативния подход на КТ "Подкрепа" при организирането на работническото недоволство. 1600 души от "Пирин текс" продължиха и вчера ефективната си стачка. Преговорите между ръководство и стачници временно са преустановени. Стана ясно, че Бертрам Ролман от вчера е пуснал в платен отпуск всички работници и чиновници, които не стачкуват.

5-часови безплодни преговори в «Пирин-текс», Ролман вкарва в конфликт работниците с предложение за премия 30 лв., ако не се разболяват, стачкуващите не пускат в шивашката фирма браншови шеф на КНСБ, Струма, стр. 4, 12.07.2007 г.

Петчасови безплодни преговори водиха вчера в Гоце Делчев представители на стачния комитет начело с Джафер Караеминов и собственикът на немската шивашка фирма ,,Пиринтекс" Бертрам Ролман. В гоцеделчевското предприятие от няколко дни стачкуват над 2000 души за увеличение на заплатите и намаление на извънредния труд. Със скандиране ,,Вьн" и пронизително освиркване стачкуващите не допуснаха в предприятието за преговорите браншовия председател лека промишленост на КНСБ Георги Станков и секционната лидерка в шивашкото предприятие Сьлза Бандрева.

Вчерашните преговори бяха договорени на среща завчера в централата на КТ ,,Подкрепа" в София, в която участваха синдикалните лидери д-р Константин Тренчев, д-р Желязко Христов и немският работодател Бертрам Ролман.

Пристигнах в Гоце Делчев, за да присъствам на преговорите, които договорихме в София с Бертрам Ролман, но не бяхме допуснати. По принцип ние също подкрепяме исканията за по-добро заплащане и нормални условия на труд, но мислим, че стачката, която ескалира толкова много, не бе най-точното решение. Няма проблем да си подам оставката като лидер на КНСБ в ,,Пиринтекс", но ми се струва, че тези искания можехме да постигнем поетапно, без да се налага да се стачкува. Сега продукцията се шие в Русе, а ние няма да получим никакви заплати, бе коментарът на КНСБ лидерката Сълза Бандрева и на браншовия председател Георги Станков. Вчера с декларация членовете на ВМРО, ,,Атака" и БЗНС-Пинчев в Гоце Делчев подкрепиха стачкуващите работници от ,,Пиринтекс".

Политически интереси ли обслужва стачката....

Вчера на централния площад в гр. Гоце Делчев се е състоял граждански протест, на който за по-голяма масовост са докарани граждани от околността с 6 автобуса.

Протестът в ,,Пирин-текс" бил законен, в. ,,Труд" - 13.07.2007 г.
Автор Светлана Василева

Стачката на работниците в ,,Пирин текс" - Гоце Делчев, е законна. Това обяви вчера наблюдаващата прокурорка Михаела Ботева на съдебното дело, което президентът на фирмата заведе срещу стачкуващите вече 6 дни шивачки. Според нея твърденията на адвокатите на фирмата, че не са спазени изискванията на закона за трудовите спорове, са неоснователни, както и твърдението, че решението за стачката е взето без необходимия кворум. Очаква се да се произнесе съдийката по делото Иванка бикова.
Германският предприемач и шеф на ,,Пирин текс" - Бертрам Ролман е притеснен от липсата на диалог със стачкуващите. Той се оплака, че всеки месец до 20% от персонала е в бонични. Иначе плащал действителни заплати и осигуровките върху тях. Хората получавали от 300 до 500 лв. Месечно. Ако изпълнел исканията на стачниците за по-високи заплати, предприятието щяло да фалира.

ПОЗИЦИЯТА НА Г-Н РОЛМАН

Изявление  на господин Ролман по повод ефективните стачни действия в "Пирин-Текс Продакшън" ЕООД - Гоце Делчев

Поводът да се обърна към Вас са ефективните стачни действия  в представляваното от мен дружество "Пирин-Текс Продакшън" ЕООД.
През последните дни в пресата и електронните медии се тиражира
невярна информация, обслужваща нечии интереси и целяща създаването на напрежение във фирмата и района. В тази връзка искам да ви уведомя, че средната работна заплата на работниците в дружеството е  470 лв. За сравнение средната работна заплата в шивашкия бранш  е 257 лв.  Освен това на работещите в "Пирин-Текс Продакшън" се внасят здравни осигуровки и осигуровки за пенсия, прекфалификация и безработица, общо заболяване и майчинство, удръжки  върху социалните, фонд трудова злополука върху брутното трудово възнаграждение, а не върху установените минимални прагове.

За всеки отработен нощен час или част от него работникът получава допълнително трудово възнаграждение в размер на 0,50 лв, при установена ставка в Наредбата за организация и структура на работната заплата -  0.20 лв.

Положеният извънреден труд се заплаща съобразно разпоредбите на Кодекса на труда, изчислен върху брутното трудово възнаграждение.

Новоназначен работник започва трудовия си път в "Пирин -Текс Продакшън" с 296 лева брутно трудово възнаграждение, без да се взема в предвид, дали произвежда нещо или не в рамките на три месеца.

Към работната заплата на всеки един работник, който не е отсъствал през месеца се добавя и премия, която е в размер на 18 % върху основната заплата.

Във фирмата се извършват и  следните социални плащания:
- рецепти за очила еднократно в размер на 50 % от стойността, срещу  
   представена фактура  за сума, не по-голяма от 80,00 лв.
- купони за бременни жени - 1,50 лв.на ден , допълнително към ваучерът
- за починал работник - 500 лв.
-   за раждане на дете, сключване на брак - 210 лв.
- ваучер  в размер на  1.60 лв. за всеки отработен ден
- работодателят изплаща на работниците и служителите  еднократно за една година 50 лева финансова помощ при продължително боледуване повече от 30 дни.
- Работодателят  заплаща лекарствата при професионални  заболявания
  или трудова злополука.
- еднократна финансова помощ в размер до 1000 лева за лечение на болен работник.

Осигурено е  ежедневно медицинско обслужване, както и ежегодни профилактични прегледи на персонала.

Подсигурен  е транспорт на работниците от и до работното място, като разходите по него са изцяло за сметка на фирмата.

Ежедневно на работещите се осигурява безплатно  минерална вода. Като дневното консумирано количество надхвърля 5 000 л.

В тази ситуация исканията предявени от стачния комитет са абсурдни.
Увеличението  на заплатата със 100 лв чисто на човек, означава за мен като работодател действителен разход, заедно с включените осигуровки И данък общ доход около 182 лв. на човек. Такъв разход дружеството е във финансова невъзможност да направи. Предлаганото от мен, но неприето от стачния комитет увеличение, е в размер на 40 лв, от които 33.60 лв. са договорени при сключване на Колективния трудов договор на 12.06.2007 г. И са валидни към момента за всички, които са подписали заявление за присъединяване.

Искам още веднъж да подчертая, че нашият бранш се намира под натиска на силната международна конкуренция. Това ни принуждава при договарянето на цените с клиентите  да изискваме умерено увеличение, което е в размер  на 3-5 %. То от своя страна  пък обуславя едно реално и напълно изпълнимо от нас  увеличение на трудовите възнаграждения  в размер на  6 % до  максимум  10 %.

Системата за трудовите възнаграждения в дружеството  позволява на всеки работник да препечели повече пари чрез по-високата си ефективност и производителност. Заплатите на работниците, при пълен работен месец са между 300-850 лв. бруто !!!.  

Възнаграждението на всеки е въз основа на неговата   квалификация и производителност.

Без нарастване на общата фирмена производителност не може да става дума за по-високи трудови възнаграждения.

Голяма част от недоволството на персонала в представляваното от мен дружество се корени също и  във факта, че много от  работниците са теглили големи по размер банкови кредити, с месечни вноски за погасяване често до 200 или повече лева. Една част от вноските  се превеждат директно от фирмата на съответната банка.

Нелогично е, когато работниците мислят, че Пирин-Текс  е едва ли не задължена да изплаща заплати, които да гарантират безпроблемното погасяване на необмислено теглените кредити.

В предвид на внесените от стачния комитет и представителите на КТ "Подкрепа" искания, и невъзможността  те да бъдат изпълнени, мога да кажа, че не бих могъл да ръководя фирмата в досегашния й формат.

Ако изпълня тези искания, крайният резултатът би бил фалит на дружеството и то в най-кратки срокове.

Ето защо апелирам за разумност,  както от страна на моите работници, така също и от обществеността.

През изминалите години от своето създаване и разрастване  доказахме  активната си социална ангажираност. Дори и без наличието на синдикални организации ежегодно индексирахме трудовите възнаграждения на персонала. По този начин компенсирахме натрупалата се инфлация и предоставяхме по-висок жизнен стандарт на нашите работници. Индексациите по правило са били винаги доста над средното равнище за страната.

С  подписаните до момента повече от  6 000 трудови договора, изплатените по тях трудови възнаграждения  и осигуровки, пресметнати на база брутно трудово възнаграждение, гарантираме икономическата стабилност на региона.

Ето защо гледам на акцията, организирана безотговорно от даден местен синдикален лидер  като на проява, чиито последици могат да отидат много по-далече, отколкото той е смятал. Този лидер, както изглежда манипулира демагогски потенциала на повече от 2 000 работника в името на свои лични или политически интереси, без обаче да се замисля за действителните интереси на работниците. Ефективните стачни действия в момента застрашават  съществуванието на една наистина общественозначима придобивка.
 
Присъединяването към Европейския съюз не означава автоматично или  в къси срокове на нарастване на трудовите възнаграждения  и достигане нивото на европейските заплати.

Ще бъдат необходими най-малкото 8-10 години усилна работа от страна  както на работоспособното население, така и на фирмите, за да може равномерно да бъде догонен достигнатият през последните 40 години стандарт от останалите европейски страни. Всичко друго е илюзия.

Призовавам още веднъж работещите към разумни действия, за да не се стига до излишно ескалиране на напрежението. Надявам се, че ще надделее здравият разум.


ПОЗИЦИЯТА НА БАПИОТ

Със загриженост следим опитите за предизвикване на конфликти между работодатели и работници в отделни отрасли на българската икономика, както и призиви за неконтролируемо увеличаване на заплатите. Като организация на отговорни и коректни работодатели, смятаме за необходимо да изразим публично нашата позиция.

Същевременно използваме повода отново да подчертаем значимостта на нашия отрасъл и да обърнем внимание на трудностите от административен и производствен характер, пред които сме изправени.  Браншът ,,Текстил и облекло" е експортно ориентиран  и осигурява около 170 000 работни места. Годишният оборот е близо 1,8 милиарда евро. Отрасълът е един от малкото в българската икономика с положителен търговски баланс, който за миналата година възлиза на 324 млрд.евро.

През всичките тежки години на прехода браншът работеше целогодишно като беше един от малкото, който осигуряваше прехраната на хиляди семейства и така допринасяше за социалния мир в страната. Въпреки очакваната от нас подкрепа от страна на правителства, политически организации и синдикати, не се създадоха адекватни лостове и механизми за стимулиране на производителите и износителите на текстил и облекло. Оставени бяхме сами да се справяме с обучението, квалификацията и преквалификацията на необходимите за отрасъла кадри. Като едни от малкото, които се стремят да работят ,,на светло" и да плащат в пълен размер всички данъци и осигуровки, ние допринасяме за увеличаване на държавния бюджет. В същото време не срещаме подкрепа от институциите за преодоляване на нелоялната конкуренция на ,,сивия сектор", който с двойния си стандарт ни отнема и малкото останали квалифицирани кадри. Защитавайки интересите на своите членове, БАПИОТ през последните месеци инициира активен диалог с държавните институции като отстоява открито позициите си по важни за бранша теми.

Като работодатели в този  важен отрасъл заявяваме, че режисираната ескалация на обществено напрежение относно искания за несъобразено с реалните възможности увеличение на работните заплати, подстрекаваните нарушения на трудовата дисциплина и нелоялното поведение от страна на работници, може да ни принуди да предприемем закриване на работни места и даже  да търсим възможности за изнасяне на производствените мощности от България в съседни страни. Тази алтернатива не е в интерес нито на работниците, нито на националната икономика.

По повод конкретната ситуация в едно от най-добрите предприятия в бранша ,,Пиринтекс" - гр. Гоце Делчев, категорично заявяваме, че за нас създаденото напрежение е изкуствено. БАПИОТ изразява своята подкрепа за ръководството на фирмата.

Призоваваме работниците от текстилната промишленост да не се поддават на подобни провокации, които най-често обслужват нечии други интереси и са далеч от загрижеността за бранша и социалното положение на работещите в него.
64
Може и да сте прав, но така сме преценили ние, така сме постъпили. Благодарим за вашето добронамерено изказване.

Всички Интернет форуми  имат сходни правила. Когато администраторът прецени, че тези правила са нарушени, може да изтрие съответните теми и постинги. Това не е цензура. Правилата на нашия форум можете да прочетете в дъното на всяка страница на форума и когато ги спазвате нищо няма да бъде изтрито.

Ето и част от правилата на друг форум, които потвърждават това:

http://forum.slavishow.com/faq.php#0

Вие можете:

1. Да се регистрирате.

2. Да си направите личен профил, който да конфигурирате по собствен вкус.

3. Свободно да изказвате мнението си и никой не може да ви попречи в това, освен в случаите на непристойно поведение и според преценката на модератора.

4. Да се отнесете към модератора или към администратора, в случаите, когато правата ви са били нарушени от друг потребител.

И се съобразявате с неизбежното:

1. Придържате се към добрия тон, уважавате чуждото мнение и не нарушавате правата на другите участници.

2. Не се допускат дискриминационни изказвания на основата на националност, възраст, пол и вероизповедание.

3. Не се впускате в грозни нападки на личностна основа, които разстройват благотворната атмосфера на демократизъм и свобода на словото във форума. За справка, вижте Конституцията.

4. Придържате се към зададената тема, в която пишете.

5. Забранено е публикуването на адреси на сайтове със съдържание, което е забранено от законите на Република България.

6. Забранено е публикуването на съдържание, което може да се тълкува като явна реклама.

7. При всеки възникнал казус, който не е вписан в настоящите правила, за легитимно се приема решението, взето от Модератора или - при необходимост - от Адиминистратора.
65
Здравейте,
ето точната причина, поради която темите бяха премахнати. Тя се крие в два члена от Конституцията на Република България:

Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

В гореспоменатите теми, които бяха премахнати имаше информация срещу конкретни лица, която според нас накърнява техните права. При това източникът е анонимен.