26 юни , 2022, 06:49:31

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - one_one

1
Стайлин, моля да бъда извинена! Не бях забелязала изчезването на Патриотските репортажи за Иглата и Академията! Сега съм истински възмутена!!!!

Толкова жалко! Тъкмо стана интересно...

Е, аз съм човек с достойнство и също напускам, щом ще е така.
Много му здраве на Администратора! (Още един повод да ти се извиня, не знам защо бях останала с впечатление, че ти си тази личност...)

За всички останали, можете да ми пишете на пощата. Контакта с повечето от вас истински ще ми липсва...
2
Ами то няма лошо да пускаш такива теми. Точно с тях взе да става интересно, сякаш. Поздравления, за това, че пусна тема и за себе си.
Аз, честно казано, имам положително отношение към теб, макар че малко си показала до този момент.
Ако ми позволиш ще вмъкна една малка забележка. Ти като администратор би трябвало да следиш както добрия тон, така и спазването на правилата на форума. Опазването на личните данни и гарантираната анонимност са само част от тях. Защо е нужно да коментираш нечия позиция в това отношение? Всеки друг - може би, да. Но не и ти.
Лошо впечатление ми направи и тонът ти към Патриота. "Патриотче...?" Можеш да наричаш човек по този начин единствено ако добре го познаваш. Във вашия случай може и така да е, но за това пък си има други места.
Извинявай, ако това ти звучи грубо. Ако прецениш, изтрий този постинг. Аз бих ти писала за това на личен адрес, но ти нямаш поместен. А може би трябва да изтриеш и онзи за "Патриотчето". Щото той, човека си публикува обещаните репортажи и за двете събития - и Иглата, и Академията. Ние всички им се наслаждавахме.
Хайде до скоро, благодаря ти за всичко.
3
Стайлин,
(на мен също не ми се превключваше на латиница)

не съм съвсем неподготвена, много моля!
Ако имаш предвид, че от май 2007 въпросната асоциация има нов председател, мога да се съглася с теб. Иначе Господинът (не случайно го пиша с главна буква, просто той заслужава) е все още много силно обвързан с нея. Не само като създател на тази и няколко други неправителствени организации с подобна цел, а изобщо като радетел на леката промишленост в България. Дай Боже, повече хора като него!
4
Благодаря за пожеланията, Ел!
И съвсем не бях обидена. Не мисля, че ти си от хората, които ще търсят начин да засегнат когото и да било в този форум. От репликите ти досега съм схванала, че добрия тон не ти е чужд, не търсиш проблем, там където не съществува и ако обсъждаш нещо, то е за да провокираш мислене и решение на проблема, а не конфликт. Радвам се, когато чета твоите мнения. Даже мисля, че точно с твоята поява тонът тук рязко се промени (за добро).
Приятна седмица и на теб!
5
Ха ха ха, това ме развесели.
Аз имам определени догадки, относно фирмата на г-н Иванов, но те не са потвърдени. А както правилно си забелязал, аз не обичам да съм голословна. Когато казвам нещо, мога да го подкрепя със съответни факти. В случая не съм много сигурна, затова не мога да кажа.
А зад моя ник няма скрит смисъл. От самото начало не исках да разкривам самоличността си, тъй като предположих, че с доста хора от форума се познаваме. А докато в бизнес-отношенията човек поддържа определен тон, то във форум, като този си позволява повече искреност, пък тя не винаги е ласкателна.
Когато се регистрирах, опитах първо "someone"- защото ми се стори най-безлично, но беше заето, после опитах "one" - също удапих на камък и най-накрая повторих "one_one" и се получи. Та желанието ми беше да съм възможно по-анонимна, тогава нямах представа как ще се развие дискусията, от друга страна не исках да бъда обвинена в пристрастие, тъй като защитавах определена позиция.
А вече не се заричам да напускам форума, тук ще остана за дълго. Първо защото това е една жива връзка с онова, което ми липсва и за което милея и второ, защото форума стана това, което мнозина от нас се надяваха - професионален. В момента това е място, където могат да се разменят идеи, да се обсъждат проблеми, да се търсят решения на едно много добро ниво.
В този ред на мисли, приветствам идеята на Робърт (защо имам чувството, че това е преседателят на една небезизвестна асоциация...) всеки да публикува онези 5 неща, които трябва да дадат тласък на модния бранш у нас (виж темата за специалистите).  Аз лично сядам да се подготвя за 15 юли.

До скоро на всички

6
Благодаря на El за постинга.
Прочетох го няколко пъти много внимателно и си мисля, че трябва да поясня нещо, което вероятно не е станало ясно от предишните ми реплики.
Значи, с Бончо нищо не делим, защото наистина няма какво да делим. Но с постоянното си негативно отношение към кадрите в България определено засяга националната ми чест. Както можете да се досетите, тя е твърде обострена, бидейки далеч от родината си.

Изглежда с репликата си относно това как трудно се реализират младите хора у нас, съм създала погрешна представа за себе си. Не визирах мен самата, съвсем не! Просто зная колко е трудно. Аз имах огромен късмет да попадна в точното време, при подходящите хора. Учила съм се при най-добрите в съответния бранш. До ден днешен съм благодарна на тези хора, които тогава повярваха в мен и ми подадоха ръка. Но зная, че това не се случва с всеки. Бях почукала на доста врати, преди да ми се отвори първата.  Просто бях упорита, но си представям как се пречупва ентусиазма у по-податливите и те тръгват по по-лесни пътеки (Еl говори за нещо подобно в другата тема).

И така, аз съм отвъд границата по семейни причини, а не защото "никой не ме е оценил" у дома. В България имах прекрасна реализация, имам я и тук. И на двете места съм работила и работя точно това, което искам и това ме прави невероятно щастлива и доволна.


Ето защо и проблемите на Модата в България ме вълнуват все още. Затова и занапред ще отстоявам позицията си все така неотклонно, както и до сега.

Съвсем не е ставало на въпрос "кой е по-добър"...
7
Невена е едно момиче, към което изпитвам огромна симпатия.
Тя е изпълнена с ентусиазъм, желание за реализация и амбиция да докаже себе си. Аз искрено й желая да постигне всички върхове, които си е начертала.
Повече не мога да споделя тук, тя си знае защо...
8
Патриота? Винаги оригинален, много забавен. Има какво да каже и го поднася по невероятен начин.
Знаете, че с нетърпение очаквах неговите "репортажи". Намирам го за много приятен събеседник. Той има ясна позиция, когато изказва мнение се обосновава. Това ценя у него. Вярно, че форума е място, дето да си "начешем езиците", но все пак кухи изказвания, лишени от всякаквъв смисъл, както и непрекъснато плюене на всичко и всички без основание, не мога да приема.
С огромно желание бих се запознала лично с него.

Бъди жив и здрав, Патриоте!

9
Автор: Бончо (---.btc-net.bg)
Дата:   07-02-07 16:10

Безспорен е факта, че ние имаме огромен потенциал. Аз преди време изпаднах в ожесточен спор с г-н Бончо, защото той се опитваше да втълпи колко неуки били хората в България, как нямало специалисти, какви некадърници били и т.н. и т.н. А това много ме засегна. Аз работя с широк сектор от шивашки фирми, тук в чужбина, срещала съм какви ли не "специалисти" и трябва да ви кажа, че не може и да става дума за сравнение с нашите кадри.

Виж мила, аз не претендирам да съм специалист, дори нямам висше образование, но според моите разбирания, един човек учи и се специализира в нещо с цел да го приложи в практиката. В БГ е пълно със "специалисти" които ги мързи да гледат и чакат някой друг да свърши работата. Пък такива дето могат само да намират кусури- с лопата да ги ринеш.

Аз съм прост човек-среднист и разсъждавам съвсем простичко и елементарно. Като ми искат за някаква работа по мои преценки много пари, които не мога или не искам да платя- сядам и си я свършвам сам.

В средното образование, както знаеш не се учи висша математика и като ми се наложи да решавам сложни уравнения, решавам ги по простичкия начин като разбивам сложното множество на множества от прости и стигам до решението.

По този начин работя повече от 15год. и съм постигнал много по-високи резултати от някои "специалисти" пишещи тук. Нямам проблем с пазара на продукцията която произвеждам, дори имам недостиг на работна ръка.

Имам приятели в Америка, Канада и Европа, имам представа как е живота, работата и заплащането там и съм избрал да се развивам тук, в БГ. Може и да съм сбъркал, но всеки си плаща по някакъв начин за грешките.

Приятно Ви търсене на грешките у другите, аз съм си намерил по-интересни занимания.--------------------------------

Драги г-н Бончо,

Преместих тази реплика тук, защото смятам, че няма много общо с темата, в която я беше поместил.

Ти твърдиш, че нямало специалисти в БГ, но НИКОГА не подкрепи това с факти. На какво се базира твоята констатация? На няколко поместени обяви за работа в местния вестник и съответна реакция? Или на специално твое проучване?
Ти сам признаваш, че си лаик. Кое тогава ти дава самочувствието да ръсиш съвети наляво и надясно? Изпадаш малко в ролята да "учиш рибите да плуват", не мислиш ли?
Аз преди време те хванах, че нищо не разбираш от производствена организация и те разобличих. Оттогава смятам, че всеки спор с теб е безсмислен. Като гледам, и другите са го разбрали.
Не знам даже защо си правя труда да ти отговарям сега. Явно съм най-глупава от всички.

Ако обичаш, недей повече да плюеш по кадрите в България, без самият ти да притежаваш качествата на съдник. Остави на компетентните лица да преценят това.

10
Стана малко скучно напоследък в този форум и ето, че Модератора реши да хвърли ръкавицата!
Първоначално смятах, да не я поемам. Приех го като опит за всяване на раздор. Но в темата за Златната игла има реплика към мен на г-н Бончо, на която не мога да остана безмълвна. И тъй като няма много общо с гореспоменатите награди, реших да му отговоря в темата, която е посветена на него.
А за мен самата, моля заповядайте. Ще се радвам да разбера какво мислят колегите от форума. С някои вече се познаваме прилично добре, на виртуално ниво. Изпитвам лични симпатии към някои от тях, ще им го изразя на съответното място. С други, както знаете, не се долюбваме особено, поради огромни принципни различия.
Аз обаче, оставам твърда по отношение на моята позиция и пак ще използвам случая да заявя, че в България имаме много добри специалисти. Истина е, че те много трудно намират реализация. И причините са много. Но това е отделна тема. Който иска може да я започва...
От мен приятна и ползотворна седмица!
11
Здравейте на всички, и аз отдавна не се бях появявала тук. Този път не можах да се сдържа.
Очевидно blankabianka е нова тук и не знае, че преди време си имахме закачка да се спитваме за мненията си, относно разни модни марки. Тогава пропуснахме Галинен (защо ли?) и това, че Невена сега повдига тази тема, съвсем не е за да уязви някого. Намирам това за повече от очевидно.
Пак ще трябва да се съглася с мнението на Патриота, наистина не е професионално дъщерята да се явява като лице на марката. Не че е лошо момичето, напротив, но ... Просто не е професионално. Нито пък е професионално да излезеш на подиума и да се представиш като дизайнер на колекцията, а това го правят както дъщерята, така и майката. Това не е само непрофесионално, но дори и смешно. Ние сме малка държава, индустрията е малка също и всички в нея се знаем.
Не съм сигурна кой е действителния дизайнер на Галинел в момента, но съвсем в началото те работеха с една изключително талантлива дама - Румяна Славова, чието име никога и никъде не беше споменато. Именно на нея се дължи днешната визия и всичко, което марката представлява. А според мен, това е една от най-добрите модни къщи в България, със собствен стил и концепция, различни от тези на масата... Вижте само рекламите им, разгледайте интернет-страницата... Професионализъм във всяко друго отношение. Само не мога да разбера, защо собствениците на фирмата непременно държат да лъснат и като творци? Не е ли достатъчно удоволствието, че притежаваш нещо такова хубаво? Това не го разбирам...
И тук искам да ви попитам - защо се получава така? Галинел не е единствен пример в това отношение. Много фирми наемат дизайнери, които да работят за тях, а после не им отдават заслуженото. Това е един много добър начин да се даде възможност на истински надарените хора да работят за някого и в същото време да градят име. Кой се страхува от това? Как мислите?
12
Това някаква шега ли е?!!!
13
Бончо, абе ти не каза ли, че напускаш тоя форум?
Не че не се заяждаш (комай това правиш най-добре), но дори и да имаше някакво право, теб това какво те засяга?
Ами да, спомени. Имаме спомени. Как точно ти пречи това? Намалява по някакъв начин високата производителност на фамилната ти фирма или накърнява високото ти самочувствие на вездесъщ специалист и всезнайко, който тук, удивително, няма какво да добави?
14
Искрено благодаря на г-н Иванов за това, че намери време да напише това. Чувствам, че говорим на един език. Като четях редовете за вълнението, с което сте разглеждали тези уникални произведения на шивашкото майсторство се сещам какво изпитах аз, когато за първи път хванах в ръката си нещо подобно. Беше едно мъжко сако, от възможно най-фината вълна (при цена около 500 англ. лири за метър), изцяло изработено на ръка в някакво италианско ателие, не си спомням името му, но ще да е било известно ... Не тежеше повече от 200 гр, канавацата беше пришита изцяло с възможно най-тънкия конец, нямаше абсолютно никакво подлепване, всички помощни материали бяха прикачени по този начин, а илиците (!!!) бяха като 2 реда бисери... Нещо невероятно!
Сега като стана въпрос за Олег Сергеев (между другото напълно подкрепям мнението ти за него) и работата ти в ателието на Операта се сещам, че когато аз имах "честта" да бъда интервюирана от него (а това беше преди около 10-ина години) там имаше и едно момче, което работеше в Операта. Говорихме си надълго и нашироко и до ден днешен си спомням как той разказваше за един стар майстор-шивач от същото това ателие, даже мисля че беше и някакъв роднина на това момче, който толкова ревниво пазел занаята си, че когато прикачвал ръкавите на мъжките сака се обръщал, така че никой да не го вижда. Някак си, имам чувството, че това си ти и вече сме се срещали. Разбира се, може и да се лъжа... Но ако е така, много ще се радвам да ми пишеш (на пощата, а не тук).
Благодаря за хубавите пожелания, успешен ден и от мен!
15
Ами тя Станимира отдавна я няма в този форум, само дето повдигна темата. Интересно каква работа си намери това момиче, дали е открила онова, за което мечтае.
Искрено ще съжалявам ако г-н Иванов не се появи повече, много се зарадвах когато видях първия му постинг. И също така много се зарадвах на следващия. Много изчерпателно и професионално.
Налага се малко да поясня онова, което имах предвид в предишната си реплика.
И на мен ми се наложи твърде дълго да работя нещо друго, поради икономически причини, преди да вляза в този бранш.  Завършила съм техникум по облекло и имам икономическа специалност от УНСС. Най-голямата ми болка в живота е, че не успях да завърша ТТТО на времето, затова всеки един текстилен инженер за мен е обект на особен респект. Смятам, че по-добър опит се придобива в модерно и голямо шивашко предприятие, защото с мен се случи така. Когато бях приета на работа в една от най-добрите конфекциозни фирми у нас се наложи да прекарам 3 месеца обучение в един не много голям и приветлив (по това време) град, където се помещава фабриката. И това бяха най-ползотворните ми 3 месеца дотогава. Научих толкова много, колкото за целия  си живот не знаех дотогава. Говоря предимно за технологията. Такова нещо нямаше къде другаде да се види, даже и в учебниците ни не го пишеше. Те, както се сещате, са много стари. Там нови технологии няма. След това ме пратиха на обучение в няколко фирми в западна Европа, посетих и панаира в Кьолн, Седмицата на модата в Дюселдорф и разни други подобни. За отрицателно време израстнах в специалист.  С какво вълнение още си спомням за тези безценни уроци... Моите уважения към частните ателиета и малките фирмички. Там също има какво да се научи, безспорно. Моето мнение е основано на впечатлението, оставено ми от Олег Сергеев и нему подобните. За мой късмет, там не ме приеха на работа. Извинявам се, ако с това засягам трети лица. Именно затова държах да поясня какво имам предвид.
Не отричам предимствата и недостатъците на това да черпиш опит в по-малко предприятие, съвсем не. Но сега виждам каква е разликата. Прав сте г-н Иванов, важно е човек да знае към какво се стреми. Ето вие сте се научили на едно много важно нещо - да творите, да умеете да взимате решения, да се изявявате самостоятелно. Затова и днес имате, както вие сам твърдите, едно успяващо предприятие. Аз се научих на друго - да работя в колектив, да съм прецизна, защото от моята прецизност зависят други хора и дейности и т.н. Аз и до ден днешен нямам амбицията за самостоятелна изява, но не считам това за недостатък. Добра съм в онова, което върша и мога да нося отговорност. Искам повече, но то пак е в областта, в която смятам, че умея най-добре да се справям. Мое кредо е, че човек трябва да върши онова, което умее най-добре. Ненавиждам "всезнайковците" и " дървените философи".  Убедена съм, че един човек не може да бъде "всичко" и смятам, че това е една типична и не много добра черта на нас, българите като цяло.
Извинявам се лично на г-н Иванов ако с нещо съм го засегнала. Ще се радвам ако намери време и се появява от време на време в този форум. Иначе и аз ще го напусна. Друго какво да правя...