21 юни , 2024, 07:34:18

News:

Sofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата модаSofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата мода
https://news.fashion.bg/article/11687/17/Sofia-Fashion-Week-2015-novata-destinacia-na-visshata-moda


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Dummy Doll

1
Обещах да Ви споделя как мина теста.
Ами определено, не съм впечатлена. Даже съм склонна да поставя под съмнение достоверността му.
Правих го ето тук:
http://vegatest.net/contacts.html
Ето така е описан метода на тяхната страница:
"...Извлеци от храна, напитки, консерванти, дори лекарства се поставят в специална сонда, която е част от веригата..."
Аз не си направих труда да прочета и други подобни, затова моля предварително да ме извините, ако нещо греша. В моя случай, жената, която правеше теста, поставяше в сондата стъклени ампулки (вероятно с въпросните извлеци), абсолютно херметично капсуловани. Така че, не мога точно да си представя как "веригата" осъществява някакъв контакт с тези извлеци, че пък отчита и различни стойности. При това ми даде поносимост към почти 97% от всички тестери, а аз напълнявам дори от въздуха, дето се вика.
Ако някой е правил този тест, ще съм му благодарна ако сподели своето впечатление тук. Може да сме полезни на повече хора.
Благодаря на всички.
2
Това ми звучи познато, но нещо не мога да се сетя как изглеждаха тези детайли и как точно се зашиваха. Можеш ли да обясниш малко по-подробно?
3
Аз лично му казвам "маркер", защото така съм свикнала. "Капак", "чертеж", "матрица"...

Някои казват "клъцки", други "кръцки"...

Сега се сещам, че някъде бях чувала и много интересна думичка за насрещната мостра на ципа при мъжките панталони, но не се сещам каква беше.
4

Аз си мислех, че "бандаж" е онова цялото, дето се пришива на мъжките шорти и е хванато за тях само в талията, тоест има си предна и задна част. А "хигиенно парче" ми звучи съвсем оправдано за "дъното". Хм, дъно наистина е много подтискаща дума. :-\
5


По нашия край, навсякъде по всички фирми за бельо, викат на бандажа(хигиено парче) на бикини, прашки и др.- "дънА" ;D. Една колежка от Добрич като го чу, пъвата и реакция беше- улееее, колко грозно звучи!

П.С. В нашата фирма съм забранил отдавна да се употребява думата "дъно" за бандаж!
6


Специални благодарности на Вале-Дама, припомни ми един забравен термин - целувки. Всъщност не знаех, че го използват при напасване. Срещала съм термина "цункано" за "лице с лице" при настилане.
Свят широк, хора всякакви...

Ако някой друг се сети за подобна терминология, ще бъде хубаво да обменим информация тук. Какво ще кажете?
7
В предишната тема за платовете се заговорихме за странни термини, използвани в текстилната промишленост. На мен ми се стори доста интересно, затова реших да отворя нова дискусия.
Моля всеки, който се сеща за нещо, което си заслужава вниманието и иска да го сподели с нас, да заповяда.
Аз ще копирам по-долу постингите от "Платовете", с които започнахме да нищим терминологията.


П. П. Христос воскресе, на всички православни българи във форума! Да сме живи, здрави, все така влюбени в живота и в професиите си!

8
Аз си мислех, че "бандаж" е онова цялото, дето се пришива на мъжките шорти и е хванато за тях само в талията, тоест има си предна и задна част. А "хигиенно парче" ми звучи съвсем оправдано за "дъното". Хм, дъно наистина е много подтискаща дума. :-\
9
Че разлики има - има. Дори и в най-качествените платове. Да вземем за пример дори само тези, които идват от усукване на плата. Аз затова всъщност казах, че разлика от 1см в един топ ми се вижда доста притеснителна. Тогава наистина трябва да се постави под съмнение качеството.
Тук става въпрос за напасване на детайлите в една дреха на етап "кроене" при това за целия настил. Последващо напасване на етап "сглобяване на дрехата" е недопустим! Поне в едно добро производство. Независимо от интелектуалния багаж на шивачките :-)  Тук, естествено, не става въпрос за карирани сака, на които капаците на джобовете им са на верев по обясними причини...
Специални благодарности на Вале-Дама, припомни ми един забравен термин - целувки. Всъщност не знаех, че го използват при напасване. Срещала съм термина "цункано" за "лице с лице" при настилане.
Свят широк, хора всякакви...

Ако някой друг се сети за подобна терминология, ще бъде хубаво да обменим информация тук. Какво ще кажете?
10
Разбира се, че е възможно отклонение между самите карета и райета! Наоли оттам дойде и целия въпрос. Отклонението в ширината на плата е именно функция на отклонението между тях. Съответно, в един плат отклоненията на карето (вътъка) е по-голямо от това на райето (основата) по обективни причини.
Във всяка една система при напасване на РиК предварително се задават параметрите, за които Бончо споменава и проблеми със самия маркер няма. В идеалния свят не би съществувал проблем, но в реалния, точно подари гореспоменатите отклонения се получава разминаване в напасването между катовете. За да се избегне това, се използва маса за накатаване с игли, отделни игли на възлови места в кройките или се крои в блок. Става въпрос за това, че всички РиК, от първия до последния кат, трябва да лежат на една линия. За да не се налага да "предвидиш 1-2 квадратчета за центроване на листа в/у плата" или с други думи да кроиш в блок, защото така разхода наистина много се увеличава.
Отдавам раздразнението на Бончо на това, че на него вероятно не му се е налагало да напасва РиК и не е виждал как това се прави на различни места. Тук изобщо не ставаше въпрос до колко на "маркериста не му достига нещо" или пък на кой каква му е системата.
11
Така е, Бончо. Всички системи си имат опции за редене на карета и райета, само че те не работят с отклонения. Рапорта се въвежда веднъж и той важи за целия маркер, респективно за целия настил. Когато отклонението е толкова голямо, предполага всички детайли в маркера да бъдат в блок. Големината на блока е с максималното отклонение. Сега си представи, която и да е дреха, с всички детайли в блокове от по 1 см в ширина и дължина. Какво става? Увеличение на разхода, естествено. Веднага рефлектира върху себестойността на изделието, защото за всеки детайл трябва да правиш ръчно напасване и повторно, или както го наричат фино кроене.
Алтернатива на това е автоматичен кътер за еднопластово кроене с камера за скениране на рапорта. Но това, разбира се, е една много скъпа инвестиция, която не всеки би си позволил. И пак да подчертая, че универсален отговор не съществува. Всичко е строго индивидуално и зависи от типа производство, от размерите му, от дългосрочните планове за развитие, от конюнктурата на съответния пазар и още куп фактори.
12
към lila_66
Мен лично би ме притиснила разлика от 1 см на каре, това звучи доста сериозно. Бончо е прав - ако не можеш да направиш рекламация, сменяй доставчика.
Вие какво всъщност произвеждате и какви са материите, с които работите?
Тук всякакви хора се мислят за "винаги по-прави", без даже да си дават труда да четат написаното. Важното е, те да кажат как е по-правилно. Аз споменах в първия си постинг по тази тема за различни способи, с които се избягват евентуални деформации на плата при настилането, и точно както очаквах, никой не зададе въпроса какви са те. Хванахме се за странични неща. Но, така се получава понякога.
Ако вие имате конкретна ситуация и аз знам нещо във връзка с нея, с удоволствие ще ви го споделя.
Един от участниците, който се представя с името на фирмата си, претендира че не бил анонимен. Ха! За него, както и за отстаналите, ще кажа че работя в консултантска фирма, чието име все още не желая да споменавам. Работим с много клиенти, в различни сектори на текстилната промишленост, посещаваме много от тях, участваме в различни изложения, панаири, семинари и т. н. Имам пряк достъп до многообразна информация и контакт с голям спектър от специалисти, като се започне от конструиране, градиране, маркери, настилане, оптимизиране на кроене.... до самото кроене. Така че, мога да споделя доста от наученото до този момент с тези, които желаят.
13
Явно си поизостанал с граматиката, защото според новите правила на българския правопис вече не се изисква когато се обръщаш с "вие" към някого, дори и в учтивата форма, това да се пише с главна буква. Вече е въпрос на предпочитание. Аз съвсем умишлено не го пиша с главна. И също така умишлено ще те помоля да не се обръщаш към мен с "мила", защото не мисля, че между нас греят някакви топли чувства. Запази това обръщение за своите близки.
Поздравления към твоята съпруга, която успява за 2 часа да създаде работа на цялото производство за един ден, очевидно си я бива жената. Явно е от онзи тип ръководители, за които се казва, че "и сам воинът е войн". Всичко могат и всичко си правят сами. Защо изобщо си наемате шивачки се чудя? И то "безмозъчни", както ти винаги се стремиш да ги изкараш. Тук ще ти кажа, че не е работа на шивачката да ти разучава машините, това е работа на технолога, съвместно с техника. Ти най-вероятно нямаш такива. Тъй както ми звучи, ти си поправяш машините сам. Нали и ти си "специалист по всичко", защо не? Пък и ми е интересно какви толкова машини имаш, като знам откъде си ги купуваш. Но това е друга тема.
Значи, си се опитвал да възбудиш любопитството на колеги с нашите хуморески? И не стана. А каза ли им, че най-големите хуморески ги пишеш самия ти? И кои са тези така наречери колеги? Да не са онези, дето четат твоя форум? Е, тогава не ми ги споменавай. Няма нужда. А дали някога се опита да накараш твоите работници да четат тоя форум и да видят какво пишеш за тях? Или ти просто и с тях се държиш по същия този циничен начин? Не бих се изненадала, всъщност.
И ако ти липсвам в оная, другата тема, мога и там да ти покажа какви смешки си писал. Но не ми се занимава, хващаш ме в лошо настроение.
14
Ти самият има какво още да учиш, ама като гледам не проявяваш интерес.
Малко ще е смешно ти да ме учиш да накатавам. Все едно да викнеш Шумахер и да го учиш да кара "Трабант"...
Тук ще кажа, че родените да пълзят не могат да летят. Пък ти го разбирай както искаш. Във всеки случай не искам да те обиждам.
И като казах, че ти четеш тоя форум само за да се заяждаш, мога и да се аргументирам, за да стане ясно на всички.
В доста от своите постинги, ти оставяш впечатлението, че си технически грамотен и ориентирам към технологичните новости човек. Възмущаваш се от това, защо другите се опитват да преоткрият колелото, а не си отварят очите и почерпят опит от колегите си. Когато, обаче става въпрос за организацията на твоето собствено производството, запяваш друга песен.  Като че ли, все търсиш оправдание да се защитиш, вместо просто да си признаеш, че виждаш ли, наистина може и по-добре, само че не му е времето.
И конкретно, ако в момента стелеш на ръка, то си е само твой проблем. Но, моля те, не ми излизай с твърдението, че това е по-добрия способ. Ти твърдеше подобни неща и по други поводи, пък после смени тона.... Ама хайде, да не ти ги припомням сега.
15
Бончо, до ден днешен не мога да разбера ти защо го четеш този форум. Явно само да се заяждаш. Хубаво си ме цитирал, но очевидно не си ме разбрал.
Нали и аз точно това казвам - че да изчакваш релаксация на еластична материя си е направо все едно да спреш производството си.
Ти си като в онази стара басня са "стригано и косено". Казваш едно и също, ама държиш да си отгоре.
Е, прав ти път!