Форуми за Българска мода

Списък на форумите => Форум за българска мода => Topic started by: Бончо on 06 февруари , 2014, 17:59:49

Title: Моделиери, конструктори..... заплати!
Post by: Бончо on 06 февруари , 2014, 17:59:49
Днес като си рових из нета и попаднах на една стара тема (https://forum.fashion.bg/index.php?topic=52103.0) тук във форума, та си рекох, да сравним нещата след 5-6 години давност, а и някои неща за бъдещето, които тогава сме коментирали, как са днес!?
Моята работа е такава, че имам контакти с различни части на страната и виждам страшни аномалии в бранша. Наблюдавам постоянно и обявите в джобс.бг и се изумявам на разни неща! Търсят се моделиери-конструктори, които и да прошиват бройките, че и маркери да редят, че и да вършат и работата на технолозите или частично, за под 1000 лева заплати! Едни и същи обяви се въртят постоянно и няма кой да им каже на тези "шефове", че или изискванията им са невъзможни, или заплатите които са определили за тази работа са ниски!
Аз лично, покрай моята си работа познавам такива хора които отговарят на 100% на нуждите им, но не са безработни! Мога да назова фирми с имената им, които имат конструктори на 1700-2000 лева и търсят хора с такива умения, но хората липсват. Една дружка от форума скоро напусна от една такава фирма от 2000+ заплата, а преди да напусне, търсеха поне още 3-4 конструктора.
В същото време, фирмите шиещи ишлеме и полуишлеме, от няколко години имат толкоз много работа, че връщат клиенти, но заради тези, до голяма степен калпави управленски решения, пропускат ползи, а качествените им кадри бягат на вън! Посреднически фирми набират цялостен персонал за шивашки фабрики в Европа и Англия и естествено, добрите заминават.

В Русе пък, масово изискват от работниците да не си коментират заплатите и си мислят, че това им изискване се спазва :D ! Някои отиват още по-далече, като изискват и да не поддържат лични контакти с работници от конкурентни фирми и накрая резултата е, че с много по-добра и производителна техника, не могат да произведат продукция на себестойността на хасковските фирми, дето работниците са по-високо заплатени и никой няма да пипне работата без предварително да знае за какво колко се плаща :D .

Иначе, без кад система, вече е навъзможно! Тези конструктори които не могат да конструират на система, и то директно на екран, и за 500 лева заплата да работят са по-скъпи от тези които работят за над 1500 на кад система.


П.С. В последно време доста замря форума, но все пак се надявам да се завърти една полезна тема и за работниците и за работодателите! Надявам се да не се превърне темата в реклама или оплюване на тази или онази фирма, а да коментираме нещата на принципна основа.
Title: Re:Моделиери, конструктори..... заплати!
Post by: Мадам Зле on 11 март , 2014, 00:05:31
Ами колега така е. И я да питам, с какво работещите на кад-системи са по-добри от другите? Би ли ми обяснил? Цъкате си някакви файлчета по цял ден и сте недосегаеми !
Title: Re:Моделиери, конструктори..... заплати!
Post by: Бончо on 16 март , 2014, 23:03:09
Колежке, не става въпрос за никаква недосегаемост, а, че технологиите във всяко производство се менят и подобряват и при правилното им използване се постига много по-висока ефективност на труда.
Като конструираш на хартия, тези детайли после трябва да бъдат вкарани с дигитайзер в системата, за де се градират и редят после маркери за разкрой. Като се дигитализират, това е още труд, а след дигитализирането си иска и малко обработка на детайлите, когато се конструира в системата директно на екран, инструментите за направата на детайлите на изделието са доста повече от молива, линеала и рулетката и гъзенето над масата, в случая над монитора е също много по-малко за направата на едно и също изделие по двата начина.
Аз лично познавам конструктори на хартия които работят на около 700-800 лева и такива които конструират директно на екран за над 1500 лева и от позицията си на бивш управител на малко производство, мога да те уверя, че тези с голямата заплата вършат много повече работа за единица време и цената на труда в изделието излиза много по-ниска.
Иначе е факт, че никоя кад система не конструира сама и не компенсира липсата на конструкторски знания и опит, но към тях трябва да се добави вече и солидна компютърна грамотност.
Тези файлчета бързо се цъкат, но проблема е докато се научиш да ги цъкаш, а в процеса на работа и да се сещаш кое как да го цъкнеш :D 
Title: Re:Моделиери, конструктори..... заплати!
Post by: brinka90 on 27 март , 2014, 18:26:19
   Здравейте,не съм улучила темата но... искам да Ви попитам нещо :) За да шиеш дрехи за търговия, може ли да използваш малки машини като например тези в големите маркети или си трябва професионална машина и моля да ми обясните защо,ако е възможно? Благодаря :)
Title: Re:Моделиери, конструктори..... заплати!
Post by: Бончо on 28 март , 2014, 12:28:03
Тези машини не напразно са наречени домашни шевни машини. Освен, че не са за натоварвания, ами и оборотите им са около 300-400 бода в минута, докато професионалните са до 6000 бода в минута.
Имаше преди едни чешки Лада които бяха доста добре изработени и доста бельожии работеха професионално с тях. Бяха с въртящ грайфер и изцяло метални от вътре, за разлика от другите, които голяма част от частите им бяха пластмасови.
Title: Re:Моделиери, конструктори..... заплати!
Post by: astra_2010 on 29 октомври , 2014, 18:12:17
На Бончо да му кажа,че по отношение на машините е по-зле от конструктор с молив и хартия,явно компютъра си е казал думата. Той трябва да е средство,а не самоцел - да производителността расте,но РС-то няма мозък,а процесор и памет,което само по себе си не дава продукт
Title: Re:Моделиери, конструктори..... заплати!
Post by: astra_2010 on 29 октомври , 2014, 18:17:48
Има и битови машини с "ротативен грайфер" дори произведени в бившата ГДР преди >50 г.,които имат скорост 3000 бода/мин,а последното поколение с пластмаса са около 2200,а не 300. Колкото до индустриалните - и за най-новото поколение прави машини с "Директ драйв" серво-мотор производителя не разрешава софтуерно да се е управляват с >5000 бода/мин,а за оверлозите - 7000 . :)
Title: Re:Моделиери, конструктори..... заплати!
Post by: Мадам Зле on 12 ноември , 2014, 21:03:40
Хайде да върнем темата в руслото, щото вашите закачки край няма да имат :D

И Конец, не се заяждай с човека!!!!


Горен десен ъгъл - класификационен номер по НКПД       
Начисления                                       Удръжки
Сума  РЗ отработени дни                    ОВ ф пенсии
Присъствени дни                               ДФЛ по чл 42
% за проф опит и прочие                   ОВ ф Майчинство
ДТВ                                                 ОВ Унив ПФ                             
                                                      ОВ ф Безработица
                                                      ЗОВ ФРЗ Соц
                                                      Може би аванс

Сума начисления                              Сума удръжки


Въпросите тук ще са много и в двете крайности .
Дали можем по някакъв начин да влияем на стойностите на всяка една колона и е ли е възможно това ?
Реални работни дни, Реални прослужени години/стаж, Реална заплата, Реална заемана позиция/длъжност!!!!!   
Защото не бих си мръднала пръста за обявените суми по-горе :D :D :D :D

А и нека завърша подобаващо:


Мислете позитивно за бранша,
за да осъществяваме транша.
Защото, парите не са от седене върху биде,   
а са от олющени ръце и колене.
Но където е капало пак ще вали,
важно е между пръстите да търкаме  .....
              НАЛИ !             
Title: Re:Моделиери, конструктори..... заплати!
Post by: Бончо on 28 ноември , 2014, 10:27:55
Астра, ще ми е интересно да ми споменеш поне едно име, освен на чешките Лада от битовите, които са с въртящ грайфер и не ми се търси линкове, да видиш, че работят на макс 1200 бода в минута, а другите са до 550!

Професионалните със серво мотори, било то директ драйв или от долу поставен имат освен настройките за достъп от шивачката и други настройки. На Хо Шинг моторите се влиза в тях като задържиш един бутон и тогава я включиш и там вече нагласяш колко плавен да е старта, колко е диаметъра на горната и долната шайба, за да си сметне оборотите/бодовете и от там можеш да зададеш максимални обороти, които вече работника не може да ги превиши. От завода повечето идват точно от там ограничени до 4500, но това се променя от техника. Тези настройки не са за оператор. Те се правят от техник, който знае кое за какво е. Описани са и в техническата документация на машината. От там като е ограничена на 4500, работника не може да я пусне на повече от това.

Иначе, за правите и оверлозите, повечето производители дават макс 7000 оборота, а за покривните 6000, но е добре първия един месец да поработи за разработка до макс 4500 и после да се вдигат.