Форуми за Българска мода

Списък на форумите => Съвети, интересно, забавно и полезно => Topic started by: apostoloff on 27 август , 2009, 03:58:08

Title: Хем дебел, хем тъп...
Post by: apostoloff on 27 август , 2009, 03:58:08
                                       ХЕМ ДЕБЕЛ, ХЕМ ТЪП...Главният мозък на страдащите от затлъстяване изглежда като мозъка на индивид, по- възрастен с цели 16 години! Това съобщи неотдавна списание ,, Ню Сайънтист"- едно от най- реномираните научни издания в света.
До този извод са стигнали група изследователи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Ръководител на екипа е професорът по неврология Пол Томпсън.
Изследвани са били 94 души на възраст около 70 г., като на всеки един от тях е била съставена т. нар. триизмерна мозъчна карта.


Било установено, че при изследваните с висок индекс на телесна маса главният мозък в повечето случаи е по-малък, отколкото у хората с нормално тегло.
Намаляването на размера се наблюдава най-вече в предния и средния дял на главния мозък, а те отговарят за познавателните способности и за паметта.


Според заключенията на учените мозъкът при хора с наднормено тегло е с 6% по-малък, а при затлъстелите - с 8% по-малък в сравнение с мозъка на хората с тегло в нормата.
Поради тази причина мозъкът на пълните хора изглежда с осем години по-възрастен, а при откровено дебелите - с 16 г. по-възрастен.


Проф. Томпсън обяснява феномена с това, че при хората с наднормено тегло е нарушено кръвообращението, вследствие на което мозъкът им не получава необходимото количество кислород.
В резултат на това мозъчните клетки при тези хора умират по-бързо, което води и до по-бързо намаляване на мозъчната им маса.


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ