ОЩЕ ЗА ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ
Аюрведа ни учи: ,,Ти си това, което ядеш." Но българите никога не са придавали особено значение на тази максима. Нещо повече. Ниската хранителна култура на нашенците ги направи най- болните хора в Европа.
В наши дни мнозина започнаха вече да се питат: как трябва да се храня, за да бъда здрав?... Кой са най- полезните за мен храни?... Ето ги най- полезните храни, които не бива да липсват на нашата трапеза:
Сьомга
Съдържа голямо количество омега-3 ненаситени мастни киселини, които ни предпазват от инфаркти и инсулти. Сьомгата съдържа освен това антиоксиданти, които са над100 пъти по-силни от витамин Е.
Киви
Този плод е богат на витамин С, който е жизнено необходим за поддържането на здравето.
Боровинки
Те са прекрасен антиоксидант, съдържат витамин С и антоцианини, които укрепват здравината на кръвоносните съдове.
Сладки картофи
Те съдържат белтъчини, сложни въглехидрати и витамини - например бета каротин, а всичките тези компоненти ни предпазват от множество болести.
Обезмаслено мляко
Необходимо е за здравето на косата, зъбите и костите. Богато е на протеини, витамини, калций и полезни бактерии.
Домати
Прекрасен източник на ликопен, който от своя страна е много добър антиоксидант.
Спанак
Съдържа алфа-липоева киселина, лутеин и зеаксантин. Алфа-липоевата киселина помага за забавяне на стареенето, а лутеинът и зеаксантинът са полезни за зрението.
Черен шоколад
Богат е на антиоксиданти и е нещо като щит за нашето сърце.
Орехи
Съдържат много омега-3 ненаситени мастни киселини.
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ