27 март , 2023, 21:01:36

News:

Sofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата модаSofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата мода
https://news.fashion.bg/article/11687/17/Sofia-Fashion-Week-2015-novata-destinacia-na-visshata-moda


НАШИТЕ НАЙ- ВЕРНИ СЪЮЗНИЦИ

Started by apostoloff, 31 декември , 2010, 00:37:41

« назад - напред »
Go Down

apostoloff


                          КАК ДА ПРЕДОТВРАТИМ ИНФАРКТА           

Знайно е, че ние, българите, сме световни шампиони по броя на инфарктите. Знайно е също така, че сърцето се  влияе в значителна степен от съдържанието на някои храни. Редица изследвания показват, че има продукти, чиято консумация (в определено количество) се отразява благоприятно на неговото функциониране.

1. Една чаша червено вино предпазва от инфаркт по-добре, отколкото употребата на аспирин, поне според някои изследвания. Напитката не позволява на коронарните съдове да се запушват с тромби, като намалява с до 75% активността на тромбоцитите. Същата работа вършат и няколко блокчета натурален шоколад (60- 90 % съдържание на какао).

2. Млякото може да ни спаси от сърдечни проблеми. Американски учени от Детройт са доказали, че всекидневната употребата на 2 чаши обезмаслено мляко намалява до 2 пъти риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

3. Продуктите, богати на витамин Е (зеленчуци, сирене, извара, бобови култури, растителни мазнини), укрепват сърцето, заявяват учени от Националния институт по кардиология в САЩ.

4. Еднократната употребата на риба веднъж в седмицата може да намали с до 44% риска от инфаркт. Морските продукти предпазват организма от развитието на различни съдечно-съдови заболявания.

5. Орехите наистина удължават живота (с близо 7 години). Според проф. Хари Купър от Университета на Калифорния, в състава на орехите влизат вещества, които предпазват сърцето от вредното въздействие на холестерола.

6. Употребата на сладкото от малини вместо захар способства за укрепването на коронарните артерии. Малините съдържат много витамини С и Р, които укрепват стените на съдовете, салицилова киселина, която нормализира съсирването на кръвта, калий, укрепващ сърцето и мед, защитаваща ни от стреса. Подобно действие оказват и къпините.

7. Бананите нормализират сърдечния ритъм. Според проф. Роджър Мей от Националната лаборатория "Аргон", бананите са "прекрасно гориво, което осигурява на нервната система необходимата енергия, способства за съхраняването на белтъчните съединения в сърдечния мускул, възстановява в него баланса на калия и успокоява учестеното сърцебиене".

8. Кайсиите предпазват от стенокардия. Пресни или сушени, благодарение на високото си съдържание на калий и витамини, те са особено полезни за профилактика на заболяванията на сърдечно-съдовата система, а също така способстват за адаптацията на миокарда към натоварванията при хората, редовно занимаващи се със спорт. Препоръчително е всеки ден да си изяждат по 150 г сушени кайсии.

9. Портокалите предпазват сърцето от стрес и вируси. Известно е, че цитрусовите плодове съдържат много витамин С и биофлавоноиди, които помагат за неговото усвояване. Меката част на портокалите съдържа пектин и други природни полизахариди, които се свързват с йоните на тежките метали и радиоактивните елементи и спомагат за тяхното изхвърляне от тялото. Употребата на 2- 3 портокала дневно е сигурна защита на сърдечно-съдовата система от неблагоприятните екологични фактори.

Това се отнася и за мандарините, които подобряват обмяната на веществата, помагат за свалянето на излишните килограми и разтоварват сърцето от наднорменото натоварване.

На особена почит е и грейпфрутът, който благодарение на наргинина- едно биологично активно съединение,  придаващо горчивия, но освежаващ вкус на плода, способства за намаляване на кръвното налягане и нивото на холестерола. Смята се също така, че наргининът предпазва сърцето от инфаркт и тонизира цялостно организма.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
***************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net

Go Up