Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.

Started by polina, 28 февруари , 2009, 21:50:14

« назад - напред »
Go Down

polina

Съгласна съм с- PI . Но  като прочетох всичко това си казах и какво като го мога и знам? Вече съм на 43 години !Когато преди седмица ми се наложи да отида на интервю за работа  ме огледаха  пренебрежително с репликата  -на мен ми трябва млад човек Дори и не подозираха ,че съм от онези дето са се научили да разчитат по усните  защото не чуват без апарадче.И какво че мога да конструирам ,да шия ,кроя ,рисувам-защото и това съм завършила!? Младата дама  ме гледаше пренебрежително и едва ли не поиска да мога да летя в космоса.Когато нямаше вече за какво да поиска -се спря на тема- cat cam  система.Добре !Няма лошо в това и да умееш да работиш с тази  система ,но при услови че е имало къде да се обучиш.Аз искам и то много да се обуча ,но това не е за моя джоб .А предполагам и за мнозина като мен!Дайте съвет как  и къде може човек  да се обучи ако работодателят ти не може да си позволи пълното оборудване .Някои са късметлии че има кои да им плати за този дар ,други не!

Felix

polina, 43 години са прекрасна възраст, особено за един конструктор - моделиер. Тогава не само знаеш и можеш, но и вече си го правила. Не мисля, че за тази точно професия възрастта е определяща.
Има нещо друго. Ако са решили да вземат млад човек и на челна стойка да застанеш пак няма да те одобрят.
Основните неща (ако конструирането ти е ясно и работиш на компютър) в CAD системата се учат за 3-5 дни и после две седмици практика. Тук моля който се чувства компетентен да ме поправи.
Според мен не е добра тактика да седнеш да се учиш тепърва на CAD и после да си търсиш работа. Ходи на други интервюта.

Мислиш ли, че е добра тактика да не споменаваш за проблема със слуха си? Нали това рано или късно ще се разбере?


Моля модераторите, ако преценят да прехвърлят последните два поста в някоя друга подобна тема, че не става дума точно за порене, учене и кройки.

kamidino

Здравейте,
Феликс е абсолютно прав! Един добър моделиер-конструктор може да се научи в рамките на няколко дни.Виж обратното не е добър вариант-може перфектно да познаваш не една програма за конструиране и пак да не си добър конструктор. На българския пазар има доста програми.
Аз лично работя с Оптитекс от 4 години. Ако някой проявява интерес нека пише на kamidino@dir.bg.
Ще ви помогна с информация доколкото мога. ;)

Бончо


...................може перфектно да познаваш не една програма за конструиране и пак да не си добър конструктор. ..............


Програмите не конструират, а помагат на конструктора да си свърши работата за по-малко време!

polina

 Да така е! Но дали  някой мисли и за в бъдеще? Познавам колеги и колежки технически грамотни  ,умеят да работят с прословутите програми ,системи и т.н. Ама една пола и панталон не могат върху хартия да конструират.И какво от това.Те имат работа -аз не! Никой днес не се интересува от това дали имаш опит и как си го постигнал-щом неможеш да работиш на CAT система ,значи не ставаш!?Поправетеме ако греша :-\

camouflage

imam svobodno miasto za modelier konstruktor
0898 522 436

omainitza                    Здравейте, и аз да си кажа мнението. Тъй като основното ми университетско образование е информатика, то програмните системи за констуиране не са ми проблем. Обаче, те са помощно средство само за конфекцията ... А облеклото-конфекция не е неще, което следва да се предпочита. Едната ми баба, която е преподавала в "онова" училище "Мария-Луиза", старателно ми е разяснявала колко е неподходяща конфекцията за жена след 45 ... Сега вече съм напълно убедена във всичките й тези!

ТилиКай

Здравей, Поли,
малко късно се обаждам след започването на темата ти, но тъкмо днес се регистрирах във форума :) Аз не съм на твоите години, на 34 съм,  но имам два от твоите проблеми: не съм работила с CAD CAM системи и не чувам. Определено съм много добър специалист в конструирането на ръка, но... бъдещето е в компютърното конструиране. Също като теб ако не кажа, че имам проблем със слуха няма да познаят, много адекватен човек съм и с бързо мислене. За съжаление ни приемат едва когато ни опознаят, а малко са хората, които от раз ни гласуват доверие. На настоящата ми работа е точно така, моето ниво е критерий за шефката ми спрямо колежките, които се сменят доста често.Фирмата ни е от малките еднолични и в момента изпада във финансова криза. Ще ми се да си сменя местоработата, но виждам, че имам нужда да влезна в час с CAD, поради което се замислих, дали да не изкарам още една магистратура, имам художествено висше образование. Имаме кадри относно моделиерството, но бедата е, че не се инвестира в нашето доусъвършенстване като специалисти, защото методите за конструиране непрекъснато се менят, помощните средства също.Отделно в една малка частна фирма не се ползват скъпо струващи техники за конструиране, а за да кандидатсваш за пост в по-голяма, умението компютърно да се размножава е първозначно. Омагьосън кръг. От който все пак ще се опитам да излезна. Да видим с какви похвати.
Пожелавам ти успех с търсенето на работа!
поздрав,
Тили

tania.georgieva

 :)Здравейте! Казвам се Таня Георгиева и съм преподавател в НБУ. Тук се изучава пълен курс по конструиране и моделиране на облекло по системата "Muller & Sohn". Освен обучението в бакалавърска и магистърска степен, в НБУ съществува т.н. продължаващо обучение. В момента пускаме 4 модула - 3 курса за по 3 месеца. Имаме обучение с 2 CAD-CAM истеми - "ASSYST" и  "OPTITEX". Поинтересувайте се, обучението може да започне по всяко време на учебната година, когато се съберат 7-8 души група. Освен това има вариант да се запише само 1 курс, например "ASSYST" и да плати само него. Това обаче става в началото на учебната година. Ако имате въпроси, пишете ми.
Поздрави и успех!

garnet2k

#9
29 март , 2010, 14:23:49 Last Edit: 07 април , 2010, 13:27:18 by krassyo
малко късно се обаждам след започването на темата ти, но тъкмо днес се регистрирах във форума  Аз не съм на твоите години, на 34 съм,  но имам два от твоите проблеми: не съм работила с CAD CAM системи и не чувам. Определено съм много добър специалист в конструирането на ръка, но... бъдещето е в компютърното конструиране. Също като теб ако не кажа, че имам проблем със слуха няма да познаят, много адекватен човек съм и с бързо мислене. За съжаление ни приемат едва когато ни опознаят, а малко са хората, които от раз ни гласуват доверие. На настоящата ми работа е точно така, моето ниво е критерий за шефката ми спрямо колежките, които се сменят доста често.Фирмата ни е от малките еднолични и в момента изпада във финансова криза.
Ще ми се да си сменя местоработата, но виждам, че имам нужда да влезна в час с CAD, поради което се замислих, дали да не изкарам още една магистратура, имам художествено висше образование. Имаме кадри относно моделиерството, но бедата е, че не се инвестира в нашето доусъвършенстване като специалисти, защото методите за конструиране непрекъснато се менят.

Go Up