01 октомври , 2023, 09:52:25

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


Стаж в София ?

Started by Silviya, 14 август , 2009, 11:42:37

« назад - напред »
Go Down

Silviya

Здравейте на всички форумци. Случайно попаднах тук, прочетох доста интересни и полезни неща и реших да потърся съвет от Вас. На 29г. съм и от както се помня искам да се занимавам с мода и всичко друго свързано с нея. За съжаление все още нямам този късмет. Завършила съм Техникум по Облекло, спец. ,,Конструиране и моделиране на облеклото", след това продължих в университет спец. ,,Моден дизайн", бях много оптимистично настроена за бъдещата ми кариера, но бързо слязох в реалността. В почти всички случаи не ме взимаха на работа заради липсата на стаж и опит, разбирах ги, но все от някъде човек трябва да почне, нали така? Не получих този шанс и нуждата от работа ме отвя в съвсем друга посока. Дизайнерството си упражнявах само в домашни условия върху себе си. Завърших 2004, вече минаха 5 години и желанието ми за развитие в този бранш расте все повече. В момента се занимавам с поддръжка на компютри (най-общо казано), харесва ми, но не е това, което искам за професия. Един ден искам да започна собствена линия, но имам доста да уча преди да предприема такава голяма стъпка.

Преди година опитах в две малки модни къщи да ме вземат на стаж. Отказаха ми, май им се сторих в тежест, а аз просто искам да се науча, искам да знам и мога всичко, от ... до, от скицата, през кроенето, през технологичният процес ... абсолютно цялостният процес в изработката на една дреха. Имам оргомно желание да се науча да работя с CAD CAM система, на живо никога не съм я виждала тази програма, но проявявам голям интерес към нея.

Сега се върти една обява от Модна къща Олег Сергеев, която предлага  стаж по системата ,,Мюлер" - много малко съм запозната с нея и не знам дали е толкова широко използвана, аз съм учила по Гиндев. За Олег Сергеев съм чувала само неприятни неща, но все пак съм решила скоро да ги посетя на проверка.
Много ще се радвам ако някой тук знае и ме насочи към някоя модна къща, където биха ме приели като стажант без опит и ме обучат на всичко от тяхната  ,,кухнята" или поне място където провеждат курсове по CAD кроене.

Благодаря предварително  :)
Силвия

bob4eto

Здравейте,
Аз мисля, че скоро ще имам подобни проблеми с реализацията. В момента уча дизайн на облекло в ТУ- София и много ми се ще да се докосна до производството на облекла. На 24 съм и вече не помня от кога си кроя и шия в къщи. Затова днес се поразрових в интернет за стаж и така попаднах тук. Ще се радвам ако някой има идея какво мога да направя и къде да отида, за да реализирам желанието си да се занимавам с това. Пощата ми е bob4eto@abv.bg.
Благодаря ви и успех!

natal1971

Здравейте мили момичета. Искрено ви съчувствам... Искам да изкажа мое мнение по въпроса. Много трудно ще е някой да ви вземе на такава работа без никакъв стаж. Или ако стане това ще е истинско чудо. Аз имам 20 год. стаж в този бранш и вярвайте ми, имам поглед над тези неща. Другото е, че никой не го интересува колко време си шиете за вас или ваши приятели в домашни условия, т.к. това са много различни неща. За да станете добри конструктори, дизайнери е много важно да минете по всичките стъпала "от - до". Има един такъв момент понякога, че когато конструираш даден модел, трябва да си наясно какво ще се получи или може да се обърка при всяка една манипулация. Много неща не са точно такива както ги пише в учебника. Просто трябва да си се сблъскал с подобни ситуации. Бих ви посъветвала за първо време да си намерите работа примерно като шивачки, което ще е много по-лесно  и най-вече ще е голям плюс за вашето развитие по-нагоре. Естествено, като поработите на по-ниски длъжности известно време, като съберете известен опит в изработката на различни видове изделия, вече ще имате някакъв шанс за повишение в същата фирма или някъде другаде на по-висок пост. И като се има на предвид,че имате нужното образование и умеете да шиете добре, обезателно ще бъдете забелязани.
Аз, примерно, си шия за себе си от 6 кл. Започнах да работя в шивашка фирма, като започнах от самото дъно. Шивачка съм била, гладачка, подлепвачка, и в продължение на 2 год. все ме местиха от място на място докато стигнах ОТК. След това реших да уча по нататък т.к. виждах , че се справям със всяка поставена длъжност. След като завърших висшето си образование веднага ме повишиха в моделиер-конструктор. И сега където и да отида да си потърся работа навсякъде ме питат какъв ми е опита и къде съм работила. И вярвайте ми нито за минута не съм съжалявала, че съм работила  всичко "от-до".
Може би, сега няма да ме разберете, но след време ...
Искренно ви желая ГОЛЯМ КЪСМЕТ в начинанието.
И запомнете - няма срамна работа, ако искаш да си добър.

Go Up