Оцеляване ли? Да, оцеляване!

Started by apostoloff, 07 юни , 2009, 05:46:15

« назад - напред »
Go Down

apostoloff


                                         РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ


Поне в една област сме на първо място в света: по броя на инфарктите и инсултите на глава от населението никой не може да се мери с нас. Това идва да рече, че ние, българите, трябва да сме много добре запознати с рисковите фактори, които водят до тези тежки и доста често фатални заболявания.

Истина е, че жените са по- защитени от сърдечно-съдови болести преди периода на менопаузата. Въпреки това диабетът, генетичната форма на висок холестерол (фамилна хиперхолестеролемия), нелекуваното високо кръвно налягане и наднорменото тегло предразполагат към развитието на сърдечно-съдово заболяване, независимо от възрастта.
Жените през второто, третото или четвъртото десетилетия на своя живот могат също така да получат сърдечен удар. Освен това те често стават жертва на неправилно поставени диагнози, защото никой не очаква инфаркт от една жена на тази възраст.
Мнозина смятат, че ако теглото и холестеролът са в норма, не може да се стигне до сърдечно-съдово заболяване. Поддържането на оптимално тегло и ниво на холестерол безспорно са изключително важни, но те не са достатъчни, за да гарантират изцяло здравето на сърцето. Съществуват и други фактори, които предразполагат към появата на коронарна болест. Някои от тях могат да бъдат променени, други - не.
Рискови фактори, които не могат да бъдат повлияни, са:
- възрастта
- полът
- наследствеността
Рискът например се повишава с възрастта. Мъжете са по-предразположени към сърдечно-съдово заболяване от младите жени, но след менопаузата рискът е еднакво висок и за двата пола. Ако имате член от семейството със сърдечно заболяване, то шансът такова да се прояви и при роднините му е също доста голям.
Рисковите фактори, които се поддават на корекция, са:
• високото кръвно налягане,
• диабетът,
• обездвижването,
• стресът и депресията,
• хормоно-заместителната терапия (при по-възрастни жени),
• високият холестерол и
• наднорменото тегло.
Дори и теглото и холестеролът да са в норма, наличието на само един от по-горе изброените фактори (например високото кръвно и фамилната история) излагат човек на по-висок риск за поява на сърдечно-съдово заболяване.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

***************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net

Go Up