Нови прозрения на диетологията

Started by apostoloff, 23 март , 2009, 06:30:49

« назад - напред »
Go Down

apostoloff

                     НОВИ ПРОЗРЕНИЯ НА ДИЕТОЛОГИЯТАД-р Маркус Метка, председател на Австрийската асоциация за антиейджинг, твърди, че храненето е в основата на здравето и дълголетието. Особено тогава, когато е съчетано с физическата активност. 
"Забавянето на стареенето и здравето до голяма степен зависят от самия човек. Според различни изследвания, стареенето е само до 30 % генетично заложено" - уточнява д-р Метка.

Той смята, че целта на антиейджинга - медицинската дисциплина, насочена към превенция на старостта, е не само да бъде удължен животът  на човека, но и да го научи, че с правилен начин на живот могат да се избегнат редица заболявания - сърдечно-съдови болести, рак, затлъстяване, хипертония и пр.
"50 % от раковите заболявания са причинени от неправилно хранене. Важно е да се отбележи, че няма дебели столетници." Това е мнението на  д-р Метка, един от най- видните представители на антиейджинга.

В антиейджинг- медицината се акцентира върху два фактора, които ускоряват стареенето - възпалителните процеси и окислителния стрес, предизвикан от изобилието на свободни радикали в организма. Благотворно влияние върху човешкото здраве оказват храните, бедни на въглехидрати, плодовете и зеленчуците.

Най-полезни за превенцията на стареенето са традиционните средиземноморски и японски храни, тъй като именно в тях въглехидратите са най-малко, а се набляга повече на плодовете и зеленчуците.
Здравословно въздействие оказва и соята, която е също така фактор за предотвратяване на ранното остаряване.
"Соевите зърна са богати на растителен протеин, на полезни мастни киселини, в тях се съдържат и много микроелементи, витамини и диетични фибри. Соята съдържа и изофлавони (растителни хормони, които противодействат на окислителния и възпалителния стрес в организма)." - припомня д-р Метка.
Богатият на соя хранителен режим заздравява костите, намалява риска от злокачествени заболявания и се отразява благотворно върху външния вид на кожата.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

***************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net

Go Up