CAD-CAM система

Started by kamidino, 02 март , 2009, 12:17:43

« назад - напред »
Go Down

kamidino

Компютърното моделиране и конструиране явно вълнуват много хора.Така реших да пусна нова тема, да поговорим и поспорим за това.Надявам се да споделим опит и проблеми и да си помогнем- кой с каквото може :)

polina

 Аз искам да се  обуча на тази системаКажете моля от къде и как  мога да намеря материали  поне на първо време за обща колтура -на принципа, проба грешка!

kamidino

Здравейте Полина,
На българския пазар вече има много такива системи.Мога да Ви дам информация за тази на която аз работя- OPTITEX. Може да я видите на www.optitex.com В общи линии това е една от най-хубавите програми-особено съотношението цена-възможности.Можете да правите всичко-да правите конструкции направо в системата, да моделирате, да градирате.Можете да редите маркери-ръчно и автоматично, да изчислявате разходни норми.Една от най-хубавите екстри е 3D-симулацията-можете да видите как би стояла дрехата, която току-що сте направили.

Felix

kamidino написа:
Quote

Една от най-хубавите екстри е 3D-симулацията-можете да видите как би стояла дрехата, която току-що сте направили.


Това наистина ли работи? Ползваш ли го? Пробвал ли си някога да облечеш манекена в нарочно сгрешен модел?

Предполагам, че да се научиш да работиш на Лектра или Гербер е доста по-трудно, но пък после дават повече възможности?

kamidino

Здравейте Феликс,
Програмата позволява да облечеш и сгрешена кройка. Просто ще ти "цъфне" по шевовете :).
Задавайки правилните параметри на плата и съответните шевове можеш да видиш местата с най- голямо напрежение и т.н. В крайна сметка това е най-трудното - да успееш правилно да зададеш съответните стойности за различните материи-еластичност,твърдост,плътност....
В 10 версия този пролем е решен доста успешно.В интерес на истината предпочитам да си ушия мострата-не само че проверяваш ндежността на кройката, но и често възникват технологични проблеми, които се отстраняват в движение(понякога и с промени в конструкцията,ако това ще доведе до по-леко производство).Но когато клиентът бърза или се налага да се направят повече модели, от които ще остане малка част и изпълнението на всички е нерентабилно-тогава 3D е незаменим помощник ;)Още повече че можеш да симулираш десен на плата, ситопечат-крайният резултат е доста приятен

Felix

 
А ако кройката е широка, усеща ли се на екрана?

Естествено, че ако ще пущаш модел трябва да го прошиеш и изпробваш. Аз винаги правя допълнителни корекции след изпробването на модела.
Дори и едно просто рязане, ако не е по права може да доведе до промяна в поведението на дрехата.
Ако промениш направлението на тегела той може да даде отражение в удобството.
Да не говорим пък ако промениш направлението на нишката.

Като казваш за десени, сканираш ли използвания плат, избираш от заложени примери или си построяваш по твое задание?

kamidino

Ако кройката е широка ще се появят широки грозни гънки, а ако е много широка-просто ще се свлече. Шевовете също имат опция за задаване на параметри-например можеш да ги зададеш като еластични.Освен че можеш да го сканираш,можеш да ползваш готова палитра.Лично аз предпочитам да си правя десените и щампите в Illustrator-така е най-близо до реалното и се получават "безшевни" десени.

Бончо

#7
11 март , 2009, 02:43:07 Last Edit: 11 март , 2009, 02:45:19 by Бончо
Т'ва за 3Д-то е всичко перфектно, стига на производитела на материала да му отговарят параметрите по сертификата с реалните! Според мен, единственото предимство е, че имаш възможност, като си настроиш манекена на съответните пропорции да му вземаш мерки, все едно, че си отишъл на "шивач" да ти ушие бутикова дреха!
Иначе, автонестинга е перфектен! Цялата поръчка може да ти я направи в множество от маркери и един добър малкерист, за 1 час да създаде работа на кроялната за 1 месец напред и да подаде всичката нужна информация на счетоводството!
В 10-та версия, доколкото знам е наблегнато на 3Д-то, дето за нашите условия и кадри е..... пунта мара работа!

kamidino

До Бончо:
В 10 версия подобренията са много, не само в 3D.
Това, което исках да направя, пускайки подобна тема е да поговорим за работата в този вид системи, да обсъдим проблемите които срещаме, предимствата и недостатъците на различните марки.Получи се така, че аз си хваля моята  ???. Не това беше целта ми.Просто искам да срещна хора, имащи афинитет към професията. :)
В една друга тема тема някой беше питал за скици-за мен е най удобно в Illustrator.

Бончо

В по-старите теми съм писал на тема кад системи и моето лично мнение е, че другите системи имат само недостатъци в сравнение с оптитекса! В крайна сметка, възможностите на системата зависят от задкомпютърното устройство, а при нас се получава, че опитните конструктори са на ваше величество с компютрите, а боравещите с компютри са на ваше величество с конструирането :)

kamidino

Не съм съласна с теб,Бончо!
Вече много конструктори разбират предимствата на CAD-системите.Проблемът може би е в това ,че за да се научиш да работиш трябва все пак да разполагаш с такава джаджа. А те са скъпички.....За радост вече в много учебни заведения разполагат с CAD-системи

Felix


Бончо написа:

Quote
другите системи имат само недостатъци в сравнение с оптитекса!


Не познавам Оптитекс и не мога да дам мнение, но щом е толкова добра както казваш, сигурно и ангелите в Рая използват само нея за да си кройкат к'вото си им требе. ;D ;D ;D

Аз използвам Консулт + и за сега ми върши работа, макар и да не ги може някои циркаджийски номера като Оптитекса например.
Между другото последната им версия на Консулта е доста бъгава.  :(

Макар че КАД системите не са общодостъпен и масово използван софтуер, сигурно може да се ,,щипне" от някъде или да започнеш обучението с демо версии и видео уроци?Бончо


Не съм съласна с теб,Бончо!
Вече много конструктори разбират предимствата на CAD-системите.Проблемът може би е в това ,че за да се научиш да работиш трябва все пак да разполагаш с такава джаджа. А те са скъпички.....За радост вече в много учебни заведения разполагат с CAD-системи


Който търси намира! Аз не съм учил нито конструиране, нито компютри, а още по-малко и системи, но съм намерил начин да си кача на компютъра Инвестроника, Гербер, Vstitcher и Оптитекс и то по-нови версии от предлаганите от представителите им в БГ :)!

Тука има една готина кад системка, дето лично мой приятел я е краквал, работи си перфектно и на слаб компютър, има си и автонестинг и става не само за учебни цели :)! Който желае нека се учи!

Бончо

#13
16 март , 2009, 01:08:20 Last Edit: 16 март , 2009, 01:12:13 by Бончо


Аз използвам Консулт + и за сега ми върши работа, макар и да не ги може някои циркаджийски номера като Оптитекса например.
Не разбрах на кое казваш "циркажииски номера"? Това, че всяко нещо можеш да го конструираш по какъвто начин ти дойде на акъл, стига да можеш да конструираш? На това, че всичко което си конструирал ти го вади в ексал като технологична карта? Или това, че цяла поръчка за производство може за минути на автонестинг да ти я разбие на множество от маркери с предварително зададена дължина от-до, групирани детайлите както искаш и с каквото искаш разтояние между тях, и на всеки маркер експорт в ексел?
Със сигурност мога да те уверя, че един добър професионалист с оптитекс може да направи излишни десетина с консулт!

Felix

Бончо написа:

Quote
Това, че всяко нещо можеш да го конструираш по какъвто начин ти дойде на акъл, стига да можеш да конструираш? На това, че всичко което си конструирал ти го вади в ексал като технологична карта? Или това, че цяла поръчка за производство може за минути на автонестинг да ти я разбие на множество от маркери с предварително зададена дължина от-до, групирани детайлите както искаш и с каквото искаш разтояние между тях, и на всеки маркер експорт в ексел?


Това всичкото си го има и в Консулта. Има си модул конструиране, автонестинг и вади необходимите справки и рапорти.

Само не мога да включа как точно Оптитекса ти вади това, което си конструирал в Ексел като технологична карта?  Може би общува с оператора на трансцедентално ниво? :o

Относно номерата имах предвид автонестинга и анимацията, а може би и някои други хватки, които само твоята програма може да прави.

Аз например никога не използвам автонестинг. Може би ако си работил като крояч знаеш защо. Разбира се, ако се работи в динамична обстановка сигурно помага, но при нас не е така.

Анимацията ми се струва, че е повече за тези, които по изложенията сключват договори и плащат за системата (шефовете), а не толкова за тези, които работят с нея (операторите).
Сигурно помага. Не мога да си представя обаче, че тези грешки, показани в рекламната брошура, че са хванати чрез обличането на виртуален модел няма да бъдат усетени от всеки нормален конструктор. Пък и всичко се прошива.

Go Up