Дебел, ама здрав!

Started by apostoloff, 21 януари , 2009, 09:49:34

« назад - напред »
Go Down

apostoloff

                               ЗДРАВИТЕ ШИШКОВЦИ


От незапомнени времена се налага идеята, че всички ние трябва неистово да се борим с наднорменото тегло. Обаче!... Резултатите от едно ново изследване, публикувани наскоро, предизвикаха абсолютен фурор дори в научните среди. Според тях хората, които имат няколко килограма в повече, живеят по-дълго и в най- общи линии са по- здрави.

Резултатите от изследването, публикувани пред няколко дни в авторитетното списание Journal of the American Medical Association, противоречат едва ли не на всички други препоръки, които се дават на хората. Учените, участвали в изследването, твърдят, че мастните наслоения (разбира се, не прекалено големите) удължават живота!

Установени са и ред други неща. Наистина, наднорменото тегло увеличава риска от диабет или болести на бъбреците, но то не влияе по никакъв начин на ред други заболявания- в това число онкологичните и сърдечно-съдовите. Това заявяват изследователите категорично и недвусмислено. В заключителната част на статията се обобщава, че "повишената телесна маса очевидно съпътства значително по-ниската смъртност като цяло".

"Това са пълни глупости. Нелепо е да се твърди, че повишената телесна маса не е рисков фактор, когато става дума за смъртност", заявява професорът по диетология Уолтър Уилет от Harvard Medical School.
Не смятайте, че резултатите от изследването са покана за премахване на бдителността и ядене до насита, предупреждават самите специалисти, изнесли резултатите от новото изследване. Те подчертават, че описаните от тях положителни последици се отнасят само за хората с леко до умерено повишена телесна маса и определено не засягат хората, страдащи от затлъстяване (тези с индекс на телесното тегло над 30).

Учените подчертават още, че хората, чиято пълнота не е достигнала степента на затлъстяване, много по-рядко умират в резултат на заболявания и опасни състояния като емфизем, възпаление на белите дробове, болест на Алцхаймер, травми и някои инфекциозни заболявания.

"Няколкото килограма над нормата способстват не само за избягването на редица болести, но и за оздравяването след сериозни операции, травми и инфекции", заявява Катрин Флагел, ръководител на изследователската група. "Вероятното обяснение се крие в това, че тези хора имат повече резерви, от които може да се възползва организмът в критичен момент".

Според учените, малкото превишаване на теглото е най-полезно за хората, които са на една възраст между 25 и 59 години.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ


***************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net

Go Up