За размерите на българските дрехи...

Started by valentinna, 02 януари , 2009, 18:12:18

« назад - напред »
Go Down

valentinna

Та.. за рамерите на дрехите.
Забелязала съм, че дрехите на бг марките се шият само за жени високи около 1,70 и от тук идва и моя проблем - аз съм 1.55 и следователно почти не се намират хубави неща, направени за този ръст. Саката и палтата са винаги големи, панталоните широки.
На Запад доста производители вече имат и линии за ниски жени, което е супер, защото не ти се налага да изглеждаш като клоун  и да си купуваш само това, което ти става.

Stella

Аз съм 1,73 см и имам подобен проблем с дължината .... Не винаги си намирам панталони с подходяща дължина, а за блузи с дълъг ръкав да не говорим ... винаги са ми къси ...

valentinna

Да допълня, че на Запад освен за ниски жени, има и линии за по-високи.Ето вижте например този сайт:
http://www.bananarepublic.com/browse/home.do?ssiteID=BG

Все пак си мисля, че при българските условия да се направи от един модел в 3 различни серии няма как да стане, но може примерно 2-3 модела от колекция да бъдат съобразени с фигурите на ниските и много високите жени.

pupita

"Производството на облекло е възможно само при условие,4е конструкторите,моделиерите и технолозите разполагат с пълни сведения за варианността на размерните телесни признаци и обобщаващите ги типоразмероръстови стандарти.Такива стандарти,които са разработени в резултат на антропометри4но обмерване на избрани типопредставителни групи от населението са разработени в пове4ето европейски страни с развито производство на облекло.За да отговарят на високите изисквания на пазара,съобразен с търсенето на облеклото от навлизащата мода,производството на модели/от проекта до готовото изделие/трябва да се повери в ръцете на добре подготвени професионалисти." :-X
Как да стане това след като много фирми4ки с по 3-4 шива4ки,вадят готови кройки от списания и се пускат на българския пазар като бутикови модели с високо ка4ество.

PI

Интересна темичка :) Та относно размерите на дрехите :)

     Ако помним, едно време имахме Български държавен стандарт, който именно беше съобразен с характерните за страната ни телесни признаци ,както при жените така и при мъжа. Тези стандарти все още съществуват, има доста подробни ръсторазмерни таблици за конструиране на облекло  - доста ценни издания на хартия и интересни сайтове по темата, както за различни видове височини, така и типове телесни признаци характерни за всяка страна. Когато, създаваш конфекция, именно това трябва да ти светне като лампичка. Разбирам ,защо неможете да си намерите дрехи именно ,защото средната височина за България не е 1,70см. Извадената кройка от списание създадено в Германия, Е да!!!! Много ясно, то е с немски стандарт няма да ви стане размер 40, защото той отговаря на друг номер БГ размер. И височината е най-малкия проблем с такава кройка. :)
Да не говорим за цифрово и буквено обозначение на размерите :)))

Поздрави и успешна година!

Miami

Само мноооого големи производители с големи пазари могат да си позволят да пускат линии в размери за ниски хора и отделно за високи.  :) По-скоро масовите марки. Нормално е да се вземе един ръст около 168 см. стандарт според мен.
Който е нестандартен , ходи на шивач / за корекция или поръчка/.
Не намерих онлайн БДС за облекло , но знам , че не е актуализиран от 60-тте/?/
Някой да покаже линк, ако иска.  :)

valentinna

Шивача не е вариант - корекции в кройката не стават добре - не говоря за подгъв на панталон. А и по магазините няма хубави платове. Все пак работата ми не позволява облеклото ми да изглежда "евтинко".

k_jordanov

Мисля, че проблемът не е в съпоставимостта на ръсторазмерите в Германия, Франция или България.
Ръсторазмерните таблици за даден пазар са съобразени не само със съответните стандарти , а по скоро с антропологичните данни на потребителите от този пазар. У нас едва ни някой в последно време прави такива наблюдения и осъвременява стандарта. Акселерацията е бърз процес и данните от 30-40 години се разминават с действителността. Пасформата на дадена фирма обикновено се адаптира към съответната целева група /така е навсякъде по света/.
Българските марки няма как да отговорят и да удовлетворят изискванията на пазара ни,  при серии от 600-800 бр от модел , в 3-4 цвята /в добрия случай/.
Остават чуждите марки при които сериите са доста по-гомеми и вариантността в броя и видовете ръсторазмери е друга.

Felix


Нямам наблюдения как е при големите и утвърдени фирми, но при повечето малки, каквито са размера и пропорциите на шефа - такава им е цялата линия на облеклата.  ;D
Особено в фирмите от типа "One man show".
Каквото и да измисли дизайнера, оня тумрук като го облече и започва да мърмори: -Тая яка ме души... - Тука защо ме стяга... - Защо пъпа ми се вижда...  Тука защо е набрано - само хабим плат... 8) :o 8)

Варианти разни - според структурата на шефа, но обикновено с предизвестен финал...

Най-добре е ако има обратна връзка от клиентите. Тогава много лесно можеш да напаснеш продукцията си към желаните пропорции.

Не мисля, че големите марки са заинтересовани от пущането на продукцията си в нестандартни размери. Дори и да ги произведат, търговците няма да ги поддържат винаги в наличност. Това е по-скоро пазарна ниша, която може да се използва от фирми със свободен капацитет.

Може би, както каза valentinna най-добре е:

Quote
може примерно 2-3 модела от колекция да бъдат съобразени с фигурите на ниските и много високите жени.nel

Според мен пазара диктува производството-размери,материи,модели,цени...
Не че самите производители не знаят как да го направят,но когато е не продаваемо колкото и да е хубаво няма значение.

valentinna


Според мен пазара диктува производството-размери,материи,модели,цени...
Не че самите производители не знаят как да го направят,но когато е не продаваемо колкото и да е хубаво няма значение.


;D Ех,само производителите продаваха това, което иска пазара.....

PI

#11
11 януари , 2009, 19:52:41 Last Edit: 11 януари , 2009, 19:56:01 by PI
За малко производство може и да диктува пазара...в България. Основни тенденции, нови материи и тнт се предствят всяка година в Китай и много други ДИКТАТОРИ в Европа организират семинари и учения за нови технологии, нови материи, констриуране и тнт.

flame777

Като стана въпрос за размери на дрехи... Бих искала да попитам, ако някой знае, откъде мога да си намеря ръсторазмерна таблица с мерки на дамски дрехи по български държавен стандарт ::)
Има ли нещо по въпроса в интернет или единствената възможност е да си закупя издание на Българския институт по стандартизация (които са от порядъка на 3 лева за 1 страничка)
Мерси предварително :)

k_jordanov

Има нов стандарт на тази тема.
Миналата седмица го видях на сайта на БДС.

krassyo

Ако имаш възможност прати линка за да можем да го видим, или поне номера му.
Аз неможах да се ориентирам в сайта на Българският Институт за Стандартизация.

Go Up