21 юни , 2024, 15:05:32

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


каквали е заплатата на бългърският моделиер?

Started by lunen kamak, 09 октомври , 2008, 06:19:23

« назад - напред »
Go Down

Felix


Ми... гледал съм. ;)

Не знам колко модела си направил ти лично и дали знаеш какво е УСЕЩАНЕТО когато на листа пред теб виждаш как една дреха се ражда. Може би е същото и на екрана, но не съм пробвал и не мога да кажа. При мойте десетина кройки на година не си заслужава и да опитвам.
Твоята фирма колко модела прави на месец и колко плащаш за тях?


Бончо написа:

Quote
Хич не си претупват работата хората за тези мизерни кокто казваш щото, ако е така, клиента повече няма да се върне.


И къде ще отиде клиента? Ако изобщо разбере какво е получил...lunen kamak

pepi-1973  само модели  правите или и размножавате на ръка? Интересуваме, защото  пресъствах на разговор в който се коментираше ,че моделиерът трябвало да направи 10 модела  и да ги размножи с по 5 номера  за заплата540 лева със осигоряването.Това си е пладнешки обир според мен  !  Знаели някои каква е цената на основа за нов модел ? Шиетели се моделите дами и господа?

ТилиКай

Малко късничко се включвам тук, но и аз имам какво да ви кажа, колеги, по темата. Не само, че може 10 модела на месец, но и повече да се направят и то на ръка и за 550лв на месец. Лично аз на месец стигам максимум до 20 модела, което ще рече по един на ден. Като се има предвид че си го кроиш, шиеш си го и след пробата си го размножаваш в три размера. Единствено за палта, шлифери и такива големи неща цялата работа ми излиза три дни. И това не е всичко, защото трябва и да проверяваш качеството на готовата продукция. Да обясняваш технологията, да следиш, да поддържаш връзка с фирмите, дето ти шият на ишлеме, че и на шивачките ни в цеха. И на всичкото отгоре, като ти върнат една продукция под всякаква критика единствения виновен си ти. И защо ли? Ами модела е твой!!! Само дето аз не го шия, но по-добре да си го бях ушила сама, че да знам, че ако нещо не е качествено, аз съм отговорна.
Думата ми, колеги, е за това, че днес работодателят натоварва специалиста си максимално за минимално възнаграждение. За лоялност пък да не говорим. А, че ти си извел фирмата на ново ниво, това даже не е твой актив???
Другата ми дума е, че в малките фирми няма и скоро няма да има CAD конструиране и размножаване. Фирмите с под - до 20 човека работници не използват тези системи на работа. А да не се лъжем, повечето фирми са такива. Така идва естественият колапс на специалиста, който не може да се доусъвършенства. По-големите фирми не искат неопитни, а по-старите специалисти не са конкурентноспособни иманно заради CAD. А повечето от младите дори и не са завършили Облеклото и понятие си нямат що е то конструиране и как се прави кройка по мерки, но чаткат с пръстчета на клавиатурата.
От тук, на къде отива бранша?
В седма глуха.
поздрав,
Тили

sleazystudio


Бончо


pepi-1973  само модели  правите или и размножавате на ръка? Интересуваме, защото  пресъствах на разговор в който се коментираше ,че моделиерът трябвало да направи 10 модела  и да ги размножи с по 5 номера  за заплата540 лева със осигоряването.Това си е пладнешки обир според мен  !  Знаели някои каква е цената на основа за нов модел ? Шиетели се моделите дами и господа?

Тука във форума, от време на време пише една жена дето има малко офисче в което прави кройки от моделна бройка или скица! Размножава и вади за клиента комплект номерация в твърди кройки. В зависимост от модела цените са различни, но средната цена на нещата които прави е окоро 60 лв за комплект кройки!
Чудя се как на нея и стигат парите за заплата, наем, ток и др. разходи по фирмата, а на теб нещо ти се виждат малко?

Go Up