каквали е заплатата на бългърският моделиер?

Started by lunen kamak, 09 октомври , 2008, 06:19:23

« назад - напред »
Go Down

lunen kamak

 Каква ли е заплатата на бългърският моделиер-често си задавам този въпрос .Търся и отговор!  Какви са познанията и практическите умения,къде остава тои някъде зад колисите когато има дефилета ?! Защо не се чуват имена и фирми  ,които да коментират и оценяват кадрите си!Имали и останали такива дето могат да изградят мрежа само с молив и линеал , без да ползват  компютъла за опръвдание?

Felix

Както каза Miami в една друга тема, в повечето фирми в България засега имаме

Quote
дизайнер-технолог-моделиер ( засега с неохота се наемат такива хора по мои наблюдения и нямат точна дльжност).В големите фирми и в тези, които разработват често собствени колекции трябва да има моделиер.
Каква заплата обаче може да се даде на моделиер, като всяка завършила средно образование моделиерка се съгласява да ти направи кройките на даден модел срещу 30 - 50 лева?

Ролята на технолог може да изпълнява и някоя по-опитна шивачка или бригадирка.

Дизайнера обаче не може да бъде заменен от друго. Да си дизайнер е повече състояние на духа, отколкото къртовска работа от 9 до 5. На такъв човек ние лично не можем да плащаме постоянна заплата и затова, когато разработваме нов модел, използваме външни услуги, но и там заплащането не е кой знае какво - 200 - 300 лева на модел.

Като цяло съм съгласен, че заплащането е много ниско, но погледнете дереджето в цялата ни страна. Нима е нормално една учителка или медицинска сестра да взема по-малко от шивачка?
Не мисля, че нещата ще се оправят докато сме с тази данъчно - осигурителна система.

В тази статия, в табличката вдясно са показали почти реалните заплати за бранша.

http://capital.bg/show.php?storyid=559218


lunen kamak

  Благодаря за примерното    обяснение ,но все пак  остават доста въпроси  без отговор !   С капацитет - брои работещи    35 човека    каква заплата бихте дали на моделиер  ,които конструира на ръка и размножава на ръка ? Колко модела бихте искали тои да ви изработи ?  В това ни е спора затова пуснах и въпроса тук!  Лично аз определям надница от 35 лева на ден за 20 работни дни .Или е много? 

Felix

Започвам с уговорката, че заплатите в България не са това, което трябва да бъдат.
Специално в шивашкия бранш биха могли да се повишат 2, дори 3 пъти с течение на времето, но рано или късно биха довели до края на масовото производство.
Все пак, не сме кокошки, които снасят златни яйца. Ще останат високотехнологични, сложни за организиране производства с придобит през годините голям опит. Собствената марка също не е убежище, защото рано или късно си правиш сметката, че като можеш да продаваш не ти е нужно да произвеждаш на всяка цена.

Колкото до конкретния ти въпрос:

Много зависи от конкретния случай. 35 лева за един месец с необходимите осигуровки са си 1100 лева на месец.
Ако си в фирма, която постоянно сменя моделите и се нуждае от човек, който да следи всичко изкъсо, може би тази заплата е постижима, но ще гледат да те натоварят и със допълнителни задължения.
Ако не правиш по 2-3-4 модела всяка седмица нуждата от моделиер се обезсмисля. По-добре да се плаща на външен изпълнител.
Но ако само ти можеш от целия безпорядък в кроялната да извадиш необходимата кройка в точния момент, коректна си и работиш точно, напипала си линията на марката, изобщо... чувстват те необходима.. ., можеш да опиташ.
Аз лично съм скептично настроен. За фирма с 35 човека...  :-\

pepi_1973

#4
01 февруари , 2009, 08:25:38 Last Edit: 01 февруари , 2009, 16:51:15 by krassyo
Здравейте,
Сега видях темата. Аз съм на 35 години, специалист моделиер сам, имам опит повече от 10 години, и заплатата ми е 500-600lv. в София. Чертая с линеал и моливки. Ето ви един реален отговор, защото и колеги не вземат повече, плис минус 100лв.Работела сам в голяма фирма там само имиджа ти остава, но той не храни децата ми.В момента работя в много по малка фирма и се чувствам по добре, парите са почти същите, но е спокойно.

Felix

pepi_1973, спокойствието на работното място е много важно.

Все пак, 500 - 600 лева за София не е ли много малко?

За линеала и моливките, те са си класика, без тях не може. Не работите ли с компютър и не искаш ли да се обучиш? Колко модела средно правиш на месец? Не можеш ли да поемеш и друга длъжност?

П.П. В предния си пост малко съм се изсилил с тези 2-3-4 модела на седмица. Може би това е нормалното количество за месец. 

pepi_1973

Да нормално е, аз по някога правя и повече модели на седмица. що се каcае до заплатата за жалост така е почти навсякъде. Със малко извънредно стават 700. А за обучение на CAD програма търся някакво обучение и къде мога да отида на някакви кърсове.  Съжалявам ако имам правописни грешки , но нямам кирилица и използвам програма за превод.

Felix

Не разбрах средно колко модела правиш на седмица?

Сигурно има курсове за работа с CAD системи. Фирмите, които ги продават трябва да извършват и обучение. Мен лично ме обучаваха на системата, която използвам 3 дена. Всичко после си идва от практиката. Но все пак аз използвам само основните и възможности и те са ми достатъчни.

Макар че в принципа на работа системите са сходни, трябва да решиш на каква ще се обучаваш - Лектра, Гербер...

До колкото си спомням в София фирма ИНА Трейдинг извършваха обучение, но не знам нито цени нито дали го правят за външни хора.

daniva

Струва ми се , мили хора , че нещо пропускате  в  задълженията на съвременния конструктор - моделиер . Той днес борави с високотехнологична техника , програми , компютър и т.н. , работата е за квалифицирани и постоянно развиващи се специалисти и мисля че посочените вариантни цифри за заплата не са адекватни . От мен един пример като 1200лв.
А чесно казано , линеал не съм използвала доста отдавна , но смятам , ме умея вируозно бързо да се справя с виртуалното оформяне на кройката. Мисля , че това е даже по- голяма ефективнот от колкото с линиал и молив . Вече  дори не дигитализирам , а си построявам всично в компютъра , впосто е жалко да не се използват полноценно толкова скъпите компютърни CAD KAM програми ....Хайде колеги не забравяйте че сме  21век.

Felix

daniva написа:
Quote

От мен един пример като 1200лв.


daniva написа:

Quote
А за парите сте прави ....не са достатъчно никога , но и е глупаво , една шивачка да взема с около 50лв.по- малко то мен и тезата на боса е че тя ми изкарвала заплатата....ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ.

Да разбираме ли, че шивачките ви вземат 1150 лева?

Чисто?


Сигурно си много добра с CAD системата. Аз лично не мога да направя връзка между екранната  и живата кройка (детайл). Винаги на екрана нещата са малко по-засилени, особено при програмата, която използваш ти.
Винаги конструирам моделите на хартия. В компютъра правя само корекции или го използвам когато от близка кройка трябва да се направи нов модел. 

Бончо


Сигурно си много добра с CAD системата. Аз лично не мога да направя връзка между екранната  и живата кройка (детайл). Винаги на екрана нещата са малко по-засилени, особено при програмата, която използваш ти.
Винаги конструирам моделите на хартия. В компютъра правя само корекции или го използвам когато от близка кройка трябва да се направи нов модел. Това, че ти не можеш да направиш връзка между екранната и живата кройка си е твой проблем, а не на работодателя ти, та да ти плаща за 7 модела месечно 1000лв.

Хора които имат системи и вършат услуги работят за 50-70 лв. на модел, а един модел в системата се преправя в друг за минути. Не забравяй, че труда е също стока която се купува по съотношение цена-качество-количество

Felix

Бончо написа:
Quote
Това, че ти не можеш да направиш връзка между екранната и живата кройка си е твой проблем, а не на работодателя ти, та да ти плаща за 7 модела месечно 1000лв.


Ми аз лично искам и повече. ;D ;D ;D

А на ръка мога да ти направя такава извивка, че да ви изкарам акъла и на тебе и на компютъра ти.

Седем различни модела месечно не бих направил и за много по-добро заплащане. Не знам дали някой в България би го направил. Не става въпрос да срежеш някоя платка, да преместиш джоб или да прикачиш две панделки и да го броиш за нов модел...

Сигурно при теб не е така, но:
Колкото повече научаваш, толкова повече разбираш колко малко всъщност си знаел.


Бончо написа:
Quote
Хора които имат системи и вършат услуги работят за 50-70 лв. на модел, а един модел в системата се преправя в друг за минути. Не забравяй, че труда е също стока която се купува по съотношение цена-качество-количество

За 50-70 лева ще ти направят модел като за Бог да прости. 8)

daniva

Хей , хей сега ако трябва да се обиждаме или да се изтъкваме ....мооооже....и ако ще се надцекваме с уменията за рисуване/чертането  на криви на ръка мисля че си го умея , защото пет години в университета и заниманията по етюд и безбройните скици са ми развили доста сигурна ръка особено с молива.
Но нека да сме реални , за нов модел се счита наистина нещо доста различно от основната кройка, но този нов изглед може да бъде постигнат и от ново създадена декорация / бродерия , щампа и т.н./За да се сътвори подобен проект също се изискват време и умения . Моделиерството не е само разрязване, трансформации и ....

Felix , прав си, че "Колкото повече научаваш, толкова повече разбираш колко малко всъщност си знаел". Но не мисля , че е градивно да си подценяваш труда , особено ако наистина умееш да правиш нещо добре . Забелязвам , че това е жаланието на всеки работодател да има подтиснати , служители, които да не оценяват добре  труда си и , по този начин непретендиращи за добро заплащане. Да и чесно казано и тази предложена заплата от мен не е никак достатъчна ....просто смятам че да направиш добър модел си е един уникален  творчески акт и за това я обожавам .

Felix


daniva, съжалявам ако си помислила, че нещо в горния ми пост е насочено срещу тебе.

Уважавам работата на всеки от екипа, но за съжаление в България сега парите са такива.... Шефа ти трябва да е луд или самоубиец за да ти вдигне двойно заплатата. А на по-малко ти няма да си доволна.

Трябва да си призная, че рисувам ужасно.  :'(  На моделите не правя скици, а някакви мършави схеми или пиктограми. Модела е по-скоро в главата ми, отколкото на листа.
Как се справям тогава? Просто чертая добре. Определям си точките през които трябва да мине линията и ги свързвам.
Обаче мноооооо-го елегантно. ;) ;D
Бончо

Felix, ти май изобщо не си гледал как се работи с кад система, за кви линии на ръка говориш, когато в системата, точките и си ги местиш както искаш и където искаш и оформяш каквото ти кефне. Колкото искате толкова модели си правете на месец, но после не ревете за малкото ви заплащане. Хич не си претупват работата хората за тези мизерни кокто казваш щото, ако е така, клиента повече няма да се върне.

Go Up