13 юли , 2024, 15:15:08

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


"България - шивачката на Европа...света - ишлемето в България"

Started by Coco, 24 август , 2008, 21:57:35

« назад - напред »
Go Down

PI

#30
06 септември , 2008, 20:50:08 Last Edit: 06 септември , 2008, 20:53:36 by PI
Та стигнахме до Багрене на платовете? Що е то?  И защо се прави? Е, пак за да се фиксира плата. Как се прави? 

Miami

Няма нищо лошо в ишлемето ! :) Много хора така се научиха да шият.
Покрадват моделите, после се сещат за собствена марка, после и за дизайнер-технолог-моделиер ( засега с неохота се наемат такива хора по мои наблюдения и нямат точна дльжност).
В общи линии едно "Благодаря " на ишлемето от страна на родните марки .  ;)

В Бьлгария всичко поскьпва-  трудът сьщо. Мисля, че още 2-3 години ще сме изгодни производители за фирми с високи изисквания и срокове "за вчера"- сьгласна сьм с Феликс.
После не знам как и какво ще е за ишлемарските цехове.  ???

lunen kamak

  за PI---- ако наистина си наясно с проблема на шивачките и разбирасе  така нареченият ръководен кадъ- технолог, крояч ,конструктол - моделиер ,дизаинер  можеби ще се досетиш че кои знаи колко голяма разлика в заплащането няма  максимум  около 160 лева горница от шивачките  .Говоря примерно за  Русе! В другите градове   незнам ка е! Едвали щее по различно  Като сложиш работни часове от 7.30 -  до 18   включително задължителните съботи   ще я докарат максимум  500 за шивачки , краино гладене 650     Технолозита средно вземат 750  за големи фирми   \бригадири 600\ моделиери 650-800  не броя главен   \ за дизаинер се сплита клюка около 1200 лева  Това е осреднена цена като в нея са включене данъците   Това са заплати за фирма с къпацитет  в производство   от 120- 350 човека  е я ми кажи  как е в Пловдив или София! Че за работа  6 дни  в ботикова къща сестрами взе 2700 лева - ши на ръка камъни Сваровски  И друго  надомните шивачки и кроячи - на месец  заработката им е около 1200 лева спокоино работене  Сами се осигоряват  и вноски сами си внасят ,сами си търсят и намират работа защото за качествени хора които могат от -до има предложения  Пък и ишлемарите са доволни  няма да внасят вноски и т.н И пак питам смяташ ли че в производството на облекла заплащането е нормално?И как  да има качество като се работи от днес за оня ден -   Тук маЙ можем да говорим и за търсеното добре платено ишлеме  !?

Felix

lunen kamak, и аз се чудя как готови структури с база и обучен персонал, с готови пазари успяха да се затрият безследно, а тези, които останаха да свият производството си драстично.

Дезертираха безславно и оставиха на такива непрофесионалисти като мен да се грижат за заплатите на шивачките и за оцеляването на бранша... ;)

Нашата фирма изработва продукция със собствена марка, но тъй като вътрешния пазар е доста непредсказуем, често около 30%  от работниците в цеха са заети с  работа на ишлеме.
В зависимост коя ръка ишлеме си взел, печалбата ти не надхвърля 20 %. Често се налага да се работи и без печалба, само и само да се осигури работа на цеха.
В общи линии, и двамата можем да продължаваме да мечтаем за ,,50% от договорената цена за броика"

Не мога да отговарям за всички работодатели от текстилния бранш, особенно за тези, които са се забили по ,,чукарите по селата и паланките". Те дават работа и алтернатива на населението там. Какво да правят жените от тези райони? Космически совалки?
Посещавал съм такива цехове и не мисля, че са ,,мечтата на работодателя". В някои съм имал чувството, че повече се пори, отколкото се шие... А когато завърже тютюна...

И в нашия град заплатите са такива, каквито си ги описала за Русе. С едно уточнение, че тук това са чисто получаваните пари.

Едно от първите неща, които казвам на шивачките си е това, че с работа като шивачка няма да забогатее. При нас осигуряваме спокойна работа, в добра обстановка, без напрежение. Работи се от 8.30 до 17 часа, с необходимите почивки. В събота се работи при необходимост, но рядко.
Нямаме шивачка напуснала за да отиде другаде заради по-добро заплащане. Имаме такива, които се върнаха след като опитаха в частния бизнес възможностите на свободната инициатива.


Miami, права си.
От къде другаде може да се научи толкова много за толкова кратко време? От университета, където три години те учат на висша математика, съпромат и механика, а после още две на стари машини, които вече са спрени от употреба. Или конструираш по методики, по които са се конструирали на Сталин гащите... ;D

Аз лично мисля, че ще имаме поне още десетина години работа. Много по-лошо едва ли би могло да стане. Естествено, като обем ще намалеят хората, които се занимават с него, но като цяло нашето поколение ще си отиде с него...


PI

#34
08 септември , 2008, 09:17:56 Last Edit: 08 септември , 2008, 10:22:40 by PI
 Към Лунен камък:
"И пак питам смяташ ли че в производството на облекла заплащането е нормално?И как  да има качество като се работи от днес за оня ден -   Тук маЙ можем да говорим и за търсеното добре платено ишлеме  !?"

п.п. Смяташ ли ,че някой го интересува за качеството? Или да се намираме на работа. Ако ще се конкурираш с някоя сериозна марка да тогава говорим за качеството. И аз те питам смяташ ли че, дори и добре платеното ишлеме някои го интересува качеството?
Сега пак Ви питам Вие "лунен камук" какво очаквате като заплащане с 20 годишен стаж? Използвам форма Вие защото е признак на уважение.

PI

#35
08 септември , 2008, 09:22:35 Last Edit: 08 септември , 2008, 12:38:27 by PI
Към Феликс :
Много искам да ти видя спокойната обстановка и да ти кажа кой ти създава интригите - проблемите вътре в обстановката.  :)  ;D  После да не ми се сърдиш за истината  :)  И да ти кажа навсякъде го има ,все ще се намери "някои умен" да спретне интрига поради липса на заетост или от завист или от страх ,че може би има по-добри от него ,защото "бистрият" му мозък започнал да мисли, особено ако някои му е интересен. И винаги има по-добри и по-малко добри в работата си човек. Но това не е темата... Незнам вашият град ,защото не сте го казали кой е ,което е вашият избор. Като поясня ,че аз не съм виждала спокойна обстановка до сега на работното си място. И по скоро трябва да си сравним "летвите" (начин на мислене), кое за вас е спокоина обстановка и кое е за работника ,което се нарича общуване между работодател и работник.

Кое за вас Феликс е спокойна обстановка на работното Ви място?

lunen kamak

 Има фирми възложителки които са се наложили на пазара  с качествена продукция от  тук Работила съм с такива ,но за жалост в България останаха много малко защото ние не си знаем цената ! Пример - за същата фирма в Хърватска се работи на два пъте по висока цена Не е редно да казвам коя е фирмата възложител ! Но не е нормално  цената на един панталон  готов с етикет  на които пише 120 евра да отговаря на заработката на шевачката за почти цял месец !Разбирасе че винаги ще се достига 20 % печалба за работодател -та било и с много ниска цена за изделие  ,Извода е - повече бройки  и по ниско заплащане А това и чакат  възложителите - казвали са ми  като можете за малка значи ще работите и за по малкаКолката до това, че се работи без печалба  --  ;)    .... всеки да се прави извода сам.                  Странно обяснение за спокоината среда  :D  Защо за толкова години не успях да открия такава среда? А все около мен са изпаднали в истерия и депресия  измъчени  хора !     Незнам с колко точно трябва да се вдигне цената на труда ,  но смятам че нее редно да се работи  за без  пари.  И аз бих искала да получавам по 4000 евро  ,но това си е мечта   защото съм Българка а не Германка примерно Бих искала вместо да проверя 500 броя на 100%  да е само 1 броика от продукцията  Както ,,колегите,, от Мюнхен ама   ...Не смятам че сме по лоши и по никадърни   но че има такива които  без значение на цената се нагърбват  да работят поръчки  само да са в играта А това говори зле за целия бранш Не вярвам и  в приказките за производство със собственна марка и едвали не за 70% износ от нея навън    Това са митове и легенди  Нямат интерес да се допусне български производител да зарине пазара с толкова продукция 

PI

#37
08 септември , 2008, 20:47:56 Last Edit: 08 септември , 2008, 21:24:14 by PI
 :) hehehe лунен камък голямо "обаждане" направи  :)  Ни пак да ти кайа и се усмихваме :)  и  търговската марка продава продукта каквото и да си говорим  :) Може и 450 евра да си слойиш на панталона или изделието, ама на етикета (вътрешен, външен и ръстов) Има значение какво пише  ;D  За колежките от Мюнхен незнам  ;D Но ,ако говорим за търговски марки които са по-малко наложени на пазара, еми и това се продава според мене. Както казах има ли го на "пазара" и има кой да го купи (говоря за продукт - дреха).

Felix

Не искам да кажа коя е нашата марка, защото ще излезе, че си правя реклама, а определено нямам такава цел. Работим в немалък град в Южна България.

lunen kamak написа:

Quote
Не вярвам и  в приказките за производство със собственна марка и едвали не за 70% износ от нея навън    Това са митове и легенди


Не съм казал, че изнасяме навън. Износа ни е не повече от 5-10 %. Почти всичко се реализира на вътрешния пазар. Ние не сме типичната ишлемарска фирма. Както казах, вземаме ишлеме само за да запълним капацитета си в месеците, когато българския пазар е слаб.

lunen kamak написа:

Quote
Пример - за същата фирма в Хърватска се работи на два пъте по висока цена


Почти невъзможно. Може би други модели или с допълнителни условия, които вие няма как да знаете. А и се говори, че лудите ишлемодатели били на изчезване.. ;)
Защо да плащат двойно, след като могат да ,,изгърбят" вас?


lunen kamak написа:

Quote
Но не е нормално  цената на един панталон  готов с етикет  на които пише 120 евра да отговаря на заработката на шевачката за почти цял месец !


Мен ако питаш, по начало не е нормално един панталон да струва 120 Евро, но както каза PI, името върху етикета определя цената.
В магазините, в които аз съм ходил, а повярвай ми, ходил съм в много, цените на панталоните са далече под цитираната цена.
Тези магазини, които поддържат такива стоки пък не могат да направят такива продажби, че да захранят производство като вашето.

Относно заплащането, на мойте хора съм казал: ИСКАЙТЕ! Ако ми кажат, че някъде в града дават по-добри заплати за същата работа, още на другия ден аз ще вдигна отгоре.
Държа на колектива, който събрахме и в никакъв случай не искам да загубя който и да е от тях. Най-малкото заради заплащане.
Разбира се, има цехове в които шивачките изкарват по-добри заплати, но там се работи  както казваш: ,,от 7.30 -  до 18   включително задължителните съботи", като в дните за експедиция знам, че са оставали и нощни смени.
Това при нас няма как да се случи. Предлагаме на хората си спокойствие и сигурност и засега нямаме напуснал заради по-добро заплащане, с изключение на едно момче, което отиде да кара тирове.

PI, ето как ние поддържаме спокойната обстановка:

Винаги се стремим да работим с 80% от максималните си възможности. Това ни помага да бъдем готови с поръчките винаги преди датата за експедиция.

Всички наши шивачки работят минимум на две машини и няколко операции. Никой ( поне гласно) не протестира, ако трябва да се премести на друга операция.

Имаме една бригадирка, която разпределя работата. Тя е изключително безпристрастна. Преди имахме друга бригадирка, която проявяваше симпатии, но тя вече не работи при нас.... ;)

Никой с никого не се кара. Просто няма за какво. Имаше някои шивачки, които обичаха да се налагат, но те вече не работят при нас.... ;)

За да работиш при нас трябва някой от цеха да те препоръча и после малко или много да поеме ,,шефство" над теб.

Няма конкуренция, защото задълженията на служителите ни не се дублират. Няма и как да се скатаеш и да не си свършиш работата.

Поддържаме персонала винаги около 60 човека, защото сме преценили, че това е оптималното за нас. Разбира се, имали сме много възможности да станем няколко пъти по-голяма фирма, но сме преценили, че не е необходимо.

Най-важното е, че още от самото начало двамата с жена ми бяхме в основата на производството. Няма шевна или друга операция, която аз лично да не съм извършвал в цеха. И днес още жена ми сяда от време на време на някоя машина или сгъва със сгъвачките...

Не казвам, че при нас е пълна идилия. Случват се от време на време дребни напрежения или сформиране на групички, но това си е пак в границите на ,,нормалната обстановка". Все пак работим с жени... ;D


PI

Фели:
Браво за Вас! ;)

Бончо


Поддържаме персонала винаги около 60 човека, защото сме преценили, че това е оптималното за нас. Разбира се, имали сме много възможности да станем няколко пъти по-голяма фирма, но сме преценили, че не е необходимо.

Най-важното е, че още от самото начало двамата с жена ми бяхме в основата на производството. Няма шевна или друга операция, която аз лично да не съм извършвал в цеха. И днес още жена ми сяда от време на време на някоя машина или сгъва със сгъвачките...

Не казвам, че при нас е пълна идилия. Случват се от време на време дребни напрежения или сформиране на групички, но това си е пак в границите на ,,нормалната обстановка". Все пак работим с жени... ;D
И пак стигаме до там, че без ясни цели и приоритети и без собствен опит никакви дипломи и големи пари не постигат резултати :)

PI

;D  хо-хо-хо:) Бонче, бонбонче:) Жени к`во очакваш:) Пълна "разруха" - МОДА

Go Up