04 март , 2024, 14:40:37

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


"България - шивачката на Европа...света - ишлемето в България"

Started by Coco, 24 август , 2008, 21:57:35

« назад - напред »
Go Down

Coco

Ще започна темата така: 90% от Българските фирми шият на ишлеме! "България - малкият Китай", според вас до кога България ще шие дрехите на Европа. Краят на ишлемето в България! Да или Не? Вашето мнение и прогнози!

Бончо


Ще започна темата така: 90% от Българските фирми шият на ишлеме! "България - малкият Китай", според вас до кога България ще шие дрехите на Европа. Краят на ишлемето в България! Да или Не? Вашето мнение и прогнози!


Ами то производството на една стока започва от измислянето, минава през анализ на пазара и прочие нещица които обикновено остават незабелязани и после се пристъпва към същинското производство. Та като се научм да правим и другите неща, а не само производство, нещата може и да се променят.
Виж и китайците започнаха от ишлеме, но на техника и вече продават технологии ;D

Coco

Да Бончо, но Китайците са малко далечко, как ти се вижда с разходите по транспорта:)

ELI_S

Споко , ще го  докарат от бройките :) пък и държавата им е зад тях ... ама нашата де е  ???

Coco

Eli, какво и има на нашата държава  :) И тя е зад нас :) Защо сте негативно настроени срещу държавата, нима държавата не сме всички ние.

Бончо


Eli, какво и има на нашата държава  :) И тя е зад нас :) Защо сте негативно настроени срещу държавата, нима държавата не сме всички ние.


И нашата държава е зад нас, но когато сме се хванали за палците на краката

Coco

#6
26 август , 2008, 17:07:08 Last Edit: 26 август , 2008, 17:25:27 by Coco
Бончо , ти би ли ушил колекция прет-а-порте в малка серия. Да кажем по 5 броя от размер като започнем от 36,38,40,42,44 БГ стандарт и към 50 модела.  ;)

ELI_S

Прав е Бончо , от доста време сме в поза щтраус  8)Иначе нямам нищо против Родината , което е много по различно от държавата ... за съжаление

SleazyStudio

Ехаааа , голямо реване е настанало тук бе хора! Браво!!!!

Coco

А Митак, добре си дошъл  :) Как си?

Felix

Ишлемето мигрира. Мина през Гърция, мина през България, през Турция... Сега е в Китай. Казват, че се запътило към Пакистан, а напоследък усилено се говори за Египет и Африка.
Големите винаги ще търсят по-изгодни за тях условия. За щастие много от тях не им понася местния манталитет и продължават да работят и със старите си партньори.
Трябва да сме подготвени да получаваме все по-малки поръчки с все по-сложни модели.

Не можем повече да залагаме на ниската цена на човешкия труд у нас. Имаме обаче много преимущества, които трудно ще ни бъдат отнети:
- Местоположение и бърза спедиция.
- Подготвени кадри и материална база.
- Сходства в манталитета и отношението към работата.


Според мен всяка фирма, изработваща собствен продукт под една или друга форма трябва да поддържа и работа на ишлеме, защото особено при вътрешния пазар се получава доста неравномерно търсене.
По-добре е да поработиш в определени моменти без толкова голяма печалба, отколкото да натрупваш собствена продукция с неясна реализация.

Според мен ишлеме, което да те устройва винаги можеш да намериш, стига да ти се работи. ;)

Coco

#11
29 август , 2008, 16:59:08 Last Edit: 29 август , 2008, 17:04:49 by Coco
При условие че имаш продукция, трябва да имаш и ясна реализация.  :)  И стигнахме до въпросите : Ясна ли е реализацията на собственото производство?  И до колко процента ,при създаването на изделие по скица ,то има ясен пазар! Вътрешен или външен пазар или и двете?

Felix

Твърде много въпроси.
В реалния живот реализацията на продукцията е винаги малко «неясна». 8)
Дори и да знаем какво ще върви, няма как точно да знаем колко. Обикновено поръчваме материалите за изделието в количества, които сме сигурни, че ще продадем.
После, най-често, се оказва, че материалите не достигат. Поръчваме още, но тъй като едно изделие е съставено от няколко компонента, все някой от тях се прецаква - я в цвят, я в срокове...
И дотам с ясната реализация... :)

Все пак, в цял свят се шие. Дори и в Америка. Мислите ли, че една добре екипирана фирма няма да може да намери достатъчно работа за в бъдеще? Дори и само на ишлеме.
Разбира се, не говоря за фабрики от китайски калибър - 5 000 +/- 500 шивачки.


П.П.
Тези емотикони само на мене ли ми се виждат ужасно размазани?

Felix

От както съм започнал да се занимавам с шиене се стремя към изделие без компоненти. За съжаление, напоследък с тези разглезени клиенти никак не ми се получава.

Проучване на пазара с интернет не става. С  ходене по магазините - също.
Обикновено, ако имаш сериозни намерения, трябва да посетиш някое и друго специализирано изложение в страната, която проучваш. От там разговори с дистрибутори, мостри, напасване на вкусове, договори, износ...
После, както казват в рекламата на Heineken: Просто чакаме. ;D

http://www.youtube.com/watch?v=neoUi4poCXI

Ако ти се постъпва наистина професионално, можеш предварително да възложиш проучване на специализирана компания. Добрите от тях си имат достатъчно богат арсенал от маркетингови и социологически инструменти и най-вече «полеви работници», които в неангажиращ разговор, например с продавачка в магазини, могат да набавят необходимата им информация.

Все пак на въпроса за ишлемето. До каква средна заплата на шивачка мислите, че ще е рентабилно да се работи на ишлеме при сегашното ниво на оборудване?
Felix

Бря!?!    :o
Май съм започнал да си отговарям сам?  ???
Дано да не се влошат нещата и да започна и да си задавам въпроси сам, след това да си отговарям сам, след това да не ми хареса някой отговор, след това да се скараме и после да не си говорим известно време...

П.П. Сега разбирам защо в някои от темите ви хората си говорят доста странно.

Поздрави! :)

Go Up