100% памук и има ли почва то у нас!

Started by Coco, 27 юли , 2008, 09:19:58

« назад - напред »
Go Down

PI

"Тъй като работя в трикотажното производство, най-вече с платове, плетени на кръглоплетачни машини и неразтворени после за фиксация, чувствам се щастлив дори и когато след багренето поне са го изгладили нормално."

п.п С пара посъветвай гладачките от мен  :)Felix

#16
06 септември , 2008, 15:38:35 Last Edit: 06 септември , 2008, 15:40:59 by Felix

PI написа:

Quote
п.п С пара посъветвай гладачките от мен  Усмивчица


С пАра?
С парА?
Как точно да ги посъветвам с пара от теб?   ::)

Исках да кажа, че плата не идва добре изгладен ( фиксиран ) при мен преди да го накроя.

Все пак, какви са тези ,,30 % изкуствен примес".
Когато поръчваме меланжиран памук, производителите го постигат, като вплитат 3 - 5 % полиестерни нишки с цвят, различен от основата.


PI

#17
06 септември , 2008, 19:25:14 Last Edit: 06 септември , 2008, 20:36:18 by PI
Много ясно ,че го фиксират памучният плат или материя лен казано най-просто, за да се избегнат отрицателните свойства на естествената материя. Това ,че е намачкан също е ясно, защото естествена материя лесно се мачка. Нали си виждал панталон от лен как се отпуска след първо обличане и се получават "коленца" и тнт... Ако основата е памук, лен и тнт... вътъка може да е тези 30 % ,които говоря. Сплитката е от значение също. И все пак за предпочитане си остава естествената материя за мен, въздухопр. и влагопр. компенсират. Това намачкване ,което е отрицателно свойство на този вид материя с повече от 50% памук,лен вълна... в състава си винаги ще го има. Ако получаваш намачкана материя преди кроене тя трябва да се остави да "релаксира" поне 24 часа и така да се настеле за кроене.
По време на кроене се глади  ,ако е много намачкан плата. Това е ,ако плата е получен не на топ. Когато е на топ гладенето може да се спести или да не е толкова много. Но преди настил винаги си остава това приглаждане и релаксиране на естествена материя , ако искаш да имаш добър настил. Ако естествената материя е с по- голяма твърдост като свойство може и да няма гладене при настилането на плата. Зависи какво е производството, качеството което се изисква и крайният потребител.

Felix

PI написа:

Quote
Но преди настил винаги си остава това приглаждане и релаксиране на естествена материя , ако искаш да имаш добър настил.


При нас оставяме да релаксират материите, в които има еластан или плетката е еластична. Никога не сме релаксирали чистия памук.
Понякога за да се направи по-лесен транспорта или защото много се бърза, топовете се навиват стегнато. Тогава плата има нужда да престои една нощ за да си възвърне формата.

Въпроса ми е най-вече към k_jordanov и anton-30.
Получавам плат сингъл джърси, 40 / 1, кардна прежда, 160 грама на квадратен метър, да кажем за тениски. Пише 100 процента памук. Без еластан.
Какъв примес може да има в него?

PI

Фели:
Ай донт хав комент:)

k_jordanov

В кардната прежда 100% памук не би трябвала да има примеси.Ако има проблеми с последващо багрене, то има нещо не във ред при авивирането или в последващата подготовка за багрене.
Все пак има наредба от времето на К.Паскалев като вицепремиер, в която се регламентира етикирането на текстилните изделия. Пак там е упоменат въпроса със съставите, смесите и методиките за тяхното изследване.

g_dangov

А има ли почва у нас памук-еластанът????
Т.е. 90% памук и 10% еластан ??? ??? ???
Лесно ли се намира и само Турция ли е единствения снабдител????

k_jordanov

Високи стойности на еластомера - над 10% се използват предимно в плетените платове.
При тъканите платове с еластомерна компонента по вътък, с висок комфорт са платовете с 4-6% еластомер. Пробемът е , че производителите обикновенно пропускат термофиксирането на еластомера и поради тази причина тези платове имат прекалено висока свиваемост по вътък.
За съжаление тъкани платове с еластан вече не се произвеждат в България, ака пропуснем жалките опити на МАК Габрово и СЕФТ Казанлък.
На въпроса за производителите в Турция - там използват различни видове еластомери - Ликра, Дорластан, Топлон и още куп други с нерегламентирана еластичност и понякога с прекалено висока степен на загуба на еластичност.

Felix


k_jordanov, благодаря за отговора.
Наистина трябва да направим разграничение за какво облекло говорим.

Приемам 100% памук при бельото и донякъде в горния трикотаж, но ако става въпрос за връхно облекло, по-удачни ще са примесите.

Относно 90 / 10 % памук-еластан, или така наречената ,,фул ликра" с еластан на всяка система, в България вече има доста добри производители, които държат и цени понякога по-ниски от турските. Става въпрос за трикотажните платове.

orangesweetfire


Сатен е чуждица и означава коприна от FR. :)


Френската дума за коприна е Soie.

Не зная каква мода правиш, но има и други пропуски в знанията ти, от това, което прочетох: за 100% естествените материи например. Аз съм работила с такива, произведени по-наи-елементарните бабеяки технологии - памук, лен, вълна. 100, без почти никаква обработка. Истина е, че по качества не могат да се мерят с индустриалното производство с примеси и химикали, трудни са за моделиране, а и за носене не са особено конфортни. Но са естествени.

PI

#25
19 октомври , 2008, 17:54:33 Last Edit: 19 октомври , 2008, 18:59:53 by PI
"Френската дума за коприна е Soie."


Soie (FR.) - коприна;копринена тъкан;копринен плат;копринени чорапи;изкуствена коприна;дълъг твърд косъм на някои животни (глиган и др.), копринена буба

Satin (EN.) -сатен,атлаз; вълнен плат като атлаз,гладкост,гланцираност,лъскавина,лъскавост,лек гланц,сатинирана хартия,лъскав бод (в бродерия).http://www.propertyspain-golf.com/golf_properties_spain.html

Go Up