15 юли , 2024, 18:52:28

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


Питане за програмата Lectra????

Started by mirasm, 22 май , 2008, 21:47:16

« назад - напред »
Go Down

mirasm

Здравейте. ;)
Имам нужда от помощ относно програмата Lectra.
Интересува ме конкретна функция на програмата понеже започнах нова работа с нея а колежките са доста боси по нея.:D
Ако някой я познава добре моля помогнете.
Всъщност това което ме интересува е конкретно функция за изваждането на разликите в шевовете.Което разбира се е основно в конструирането и моделирането на облекла.
Версията е ModarisV5R1.
щЕ СЪМ МНГОО БЛАГОДАРНА АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА МИ ПОМОГНЕ ПОНЕЖЕ БЕЗ НЕЯ МИ Е ГОЛЯМА МЪКА.

vale_dama

Неможах да разбера точно какво питаш. Имаш чист контур на кройката искаш да зададеш различни резерви? Имаш кройка с резерви , искаш да видиш какви резерви има?Искаш да промениш определени резерви ? Знам как става , но неразбрах точно какво искаш да направиш.

vale_dama

Сега като чета пак може би питаш за друго-измерване на определени дължини и  разликата между тях???????????

vale_dama

Сега като чета пак може би питаш за друго-измерване на определени дължини и  разликата между тях???????????

mirasm

#4
28 май , 2008, 21:50:23 Last Edit: 28 май , 2008, 21:51:59 by mirasm

Сега като чета пак може би питаш за друго-измерване на определени дължини и  разликата между тях???????????

Да точно така да видя в крайна сметка каква е разликата между два шева примерно.Ако меря ръкавна извивка спрямо ръкав искам да ми показва каква е разликата им във всички размери.Т.е наддръжката ако ми е в базовия размер 3см да видя при съответното градиране каква е тя и за останалите размери но като вадя шев ръкав спрямо шев рък.извивка. :)
Дано бях по-ясна този път.. ;)

vale_dama

Е може и да съществува начин . В момента работя на друга система и това за което говориш  го прави без проблем. Но за Lectra - тъкато не можеш да вадяш дадени отсечки -следи нарастването им за всеки номер. Аз правех така - след като уточня , че в даден участък имам разлика да кажем 5мм за надръжка между ръкав и тяло, аз следях нарастването на линиите след градация. В мяню F8 има за измерване.След активиране  Spreadsheet (табличката), се отваря прозорец - в config активираш да измерва дължини(lengtn), и нарастване спрямо всеки размер  ddl/size, активираш коя линия да мери  шевна , линия на рязане или и двете(seam, cut, seam & cut).
  Когато си активирала детайлите така че да ги виждаш градирани (F12-F9)  в меню F8 активираш length минаваш по едната отсечка , после по другата и в в Spreadsheet се отваря таблица в която за всеки номер ти дава информация за дължината на съответната отсечка и нарасрването от всеки следващ размер( да кажем през 3мм-показва го в съотвената колона под ddl/size)Ако в колонката за отсечката ( на тялото) нарастването е през 3мм ,а в колонката за отсечката (на ръкава) нарастването е 4мм , то тогава нещо не е наред. За да се запази първоначално разликата между  двете отсечки от 5мм( за надръжка за всеки номер )в колоните следя да имам еднакво нарастване  - променям нещо в градирането.
Дано да съм помогнала . Ако всичко това ти е яснор СЪЖАЛЯВАМ  че ти досадих и  ще попитам някой познат за конкретна функци. Но ти сама виждаш , че в тази версия - може да се мери - дължини , шевна и линия на рязане , ъгли, площ и периметър на кройката.
Там има за събиране на отсечки или разстояния (и показва сбора от дължините за всеки размер) - ако те интересува , ще ти обясня.
Е    това е :).

anery

Toчно така ! Това е начина в Lectra - маркираш всички размери и следиш нарастването на всеки.Естествено по линията на зашиване..защото онзи ден една колежка мереше по външния контур ......... ::) :o

Go Up