23 септември , 2021, 05:49:04

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


За платовете

Started by lila_66, 16 април , 2008, 18:34:21

« назад - напред »
Go Down

Dummy Doll

#15
21 април , 2008, 18:47:16 Last Edit: 21 април , 2008, 18:49:28 by Dummy Doll
Ти самият има какво още да учиш, ама като гледам не проявяваш интерес.
Малко ще е смешно ти да ме учиш да накатавам. Все едно да викнеш Шумахер и да го учиш да кара "Трабант"...
Тук ще кажа, че родените да пълзят не могат да летят. Пък ти го разбирай както искаш. Във всеки случай не искам да те обиждам.
И като казах, че ти четеш тоя форум само за да се заяждаш, мога и да се аргументирам, за да стане ясно на всички.
В доста от своите постинги, ти оставяш впечатлението, че си технически грамотен и ориентирам към технологичните новости човек. Възмущаваш се от това, защо другите се опитват да преоткрият колелото, а не си отварят очите и почерпят опит от колегите си. Когато, обаче става въпрос за организацията на твоето собствено производството, запяваш друга песен.  Като че ли, все търсиш оправдание да се защитиш, вместо просто да си признаеш, че виждаш ли, наистина може и по-добре, само че не му е времето.
И конкретно, ако в момента стелеш на ръка, то си е само твой проблем. Но, моля те, не ми излизай с твърдението, че това е по-добрия способ. Ти твърдеше подобни неща и по други поводи, пък после смени тона.... Ама хайде, да не ти ги припомням сега.

Бончо

Оооо мила! Добрата техника много помага, но и внедряването и трябва да е съобразено с интелектуалното ниво на тези които ще я ползват. Каквото и да си говорим, новостите в кроялната техника изпреварват интелектуалното ниво на кроячите. От собствен опит съм го установил. Сигурно си виждала колко много програми има една права машина-автомат, но ако наблюдаваш шивачката как работи, ще забележиш, че от всички улеснения които хората са и сложили ползва само стоп-иглата, бутончето за реверс(затяжка) и рязането на конеца. Другите неща са прекалено сложни за интелектуалния и багаж, а хора с повече интелектуален багаж не работят като шивачки. По същата логика, същото е положението и в кроялната.
Ако погледнем конструкторите и маркеристите, които са работници с доста повече интелектуален багаж, фермани мога да изпиша от опита си по вндряване и обучение който имам.
Задай си въпроса защо във всички фирми всичко е на тефтери, а компютрите стоят само за авторитет на бюрото на шефа?

В потвърждение на приказките ми, само ще ти кажа, че в производството на съпругата ми, която е и дизайнер и конструктор и маркерист, за 2 часа създава работа на кроялната за цяла седмица напред, шивачките работят по ИНДИВИДУАЛНА трудова норма, като на сутринта, всяка шивачка си знае заработеното от предния ден. И всичко това, без използването на скъпа техника. Защото НЕ ВИНАГИ НАЙ-СКЪПОТО Е НАЙ-ДОБРО!
Та затова ви чета и ви се чудя на въпросите които задавате, а още куп хора които много уважавам изобщо не си правят труда да ви четат, въпреки че съм се опитвал да им възбудя любопитството с хумореските ви.

Та като сте толкова отворени, защо в другата тема като започнахме разговор за нещо конструктивно от практиката всички се изпокрихте и останахме само аз и Невенчето да си говорим за неща които си ги знаем? Ама по граматиката сте много компетентни ;D

П.С. До колкото си спомням от граматиката, когато се обръщаш към много хора се пише "вие", а когато е учтив тон към 1човек се пише  "Вие".

Dummy Doll

Явно си поизостанал с граматиката, защото според новите правила на българския правопис вече не се изисква когато се обръщаш с "вие" към някого, дори и в учтивата форма, това да се пише с главна буква. Вече е въпрос на предпочитание. Аз съвсем умишлено не го пиша с главна. И също така умишлено ще те помоля да не се обръщаш към мен с "мила", защото не мисля, че между нас греят някакви топли чувства. Запази това обръщение за своите близки.
Поздравления към твоята съпруга, която успява за 2 часа да създаде работа на цялото производство за един ден, очевидно си я бива жената. Явно е от онзи тип ръководители, за които се казва, че "и сам воинът е войн". Всичко могат и всичко си правят сами. Защо изобщо си наемате шивачки се чудя? И то "безмозъчни", както ти винаги се стремиш да ги изкараш. Тук ще ти кажа, че не е работа на шивачката да ти разучава машините, това е работа на технолога, съвместно с техника. Ти най-вероятно нямаш такива. Тъй както ми звучи, ти си поправяш машините сам. Нали и ти си "специалист по всичко", защо не? Пък и ми е интересно какви толкова машини имаш, като знам откъде си ги купуваш. Но това е друга тема.
Значи, си се опитвал да възбудиш любопитството на колеги с нашите хуморески? И не стана. А каза ли им, че най-големите хуморески ги пишеш самия ти? И кои са тези така наречери колеги? Да не са онези, дето четат твоя форум? Е, тогава не ми ги споменавай. Няма нужда. А дали някога се опита да накараш твоите работници да четат тоя форум и да видят какво пишеш за тях? Или ти просто и с тях се държиш по същия този циничен начин? Не бих се изненадала, всъщност.
И ако ти липсвам в оная, другата тема, мога и там да ти покажа какви смешки си писал. Но не ми се занимава, хващаш ме в лошо настроение.

lila_66

  Ех - вие напараво ме убихте.
  И тъй като тук има много начетени хора (" чели много книги и учебници"),аз питам в кой учебник пише , че еластични платове може и да не релаксират - защото ще се спре произвоството?
  Това че гониш норма не те оправдава , да няма качество.
  Ако Мадона си поръча от вашата марка изделие - така ли ще бъде изработено.
  И ако на прашки и бикини имам отклонение 2мм - какво да кажа за дългите палта.......?
  И още един въпрос ( защото незная как се проивеждат платовете)- как на един и същ топ плат от 40м аз имам 4 различни рапорта( разлика над 1см) на каре? Значи ли това че технологията е грешна? И ако върна тази партида - гаранция ,че другата е по - добра ще имам ли?

SleazyStudio

Прочитам Ви изказванията и се чудя на глупостите, който се изписват. Абе хора като сте толкова на Ти с коментарите, какво трябва да се прави в една или друга ситуация /между другото подкрепям Бончо / , защо не се представите. Къде работите с какви машини се ползва вашето производство , къде продавате и тн. и тн.----ами като мишки сте се изпокрили и само се плювате  " от зад ъгъла" . Дори имейлите сте си скрили .  Половината хора, че и по-голяма част не са наясно с целия мехънизъм на бранша  но в това няма нищо лошо ---------по-скоро би трябвало да се дава конкретно инфо за нащата в които всеки е тесен спец. Сега с "трепет----ха ха ха " очаквам следващия комент как да се диша !   

Бончо

#20
22 април , 2008, 09:20:00 Last Edit: 22 април , 2008, 09:27:00 by Бончо

    И ако на прашки и бикини имам отклонение 2мм - какво да кажа за дългите палта.......?


Ти дългите палта от еластични материи ли ги произвеждаш?

Quote
И още един въпрос ( защото незная как се проивеждат платовете)- как на един и същ топ плат от 40м аз имам 4 различни рапорта( разлика над 1см) на каре? Значи ли това че технологията е грешна? И ако върна тази партида - гаранция ,че другата е по - добра ще имам ли?


За еластичните материи, разлика до 3см. в ширината е съвсем нормално. При всички положения тази разлика я имаш не само между 2 топа, а и по цялата дължина. Ако заиграва с повече от това, проблема е във фиксирането му на планрамата и освен разликата в ширината ще имаш навиване след отрязване и свиване след пране. В такива случаи се връща плата или се сменя доставчика.

@Dummy Doll, по-ниско интелектуално ниво съвсем не означава "безмозъчни" и пр. квалификации ;), а що се отнася до моите, със сигурност и "най-безмозъчната" е с повечко мозък от някои от изказващите се тук ;D

Dummy Doll

към lila_66
Мен лично би ме притиснила разлика от 1 см на каре, това звучи доста сериозно. Бончо е прав - ако не можеш да направиш рекламация, сменяй доставчика.
Вие какво всъщност произвеждате и какви са материите, с които работите?
Тук всякакви хора се мислят за "винаги по-прави", без даже да си дават труда да четат написаното. Важното е, те да кажат как е по-правилно. Аз споменах в първия си постинг по тази тема за различни способи, с които се избягват евентуални деформации на плата при настилането, и точно както очаквах, никой не зададе въпроса какви са те. Хванахме се за странични неща. Но, така се получава понякога.
Ако вие имате конкретна ситуация и аз знам нещо във връзка с нея, с удоволствие ще ви го споделя.
Един от участниците, който се представя с името на фирмата си, претендира че не бил анонимен. Ха! За него, както и за отстаналите, ще кажа че работя в консултантска фирма, чието име все още не желая да споменавам. Работим с много клиенти, в различни сектори на текстилната промишленост, посещаваме много от тях, участваме в различни изложения, панаири, семинари и т. н. Имам пряк достъп до многообразна информация и контакт с голям спектър от специалисти, като се започне от конструиране, градиране, маркери, настилане, оптимизиране на кроене.... до самото кроене. Така че, мога да споделя доста от наученото до този момент с тези, които желаят.

Бончо


към lila_66
Мен лично би ме притиснила разлика от 1 см на каре, това звучи доста сериозно......


Този 1см разлика технологично е невъзможно да дойде между самите раета и карета, значи е в ширината ;). Какво му е притеснителното? Всички системи си имат специални опции за редине и срещане на раетата и каретата! Просто не се използва максималната ширина на плата!

Dummy Doll

Така е, Бончо. Всички системи си имат опции за редене на карета и райета, само че те не работят с отклонения. Рапорта се въвежда веднъж и той важи за целия маркер, респективно за целия настил. Когато отклонението е толкова голямо, предполага всички детайли в маркера да бъдат в блок. Големината на блока е с максималното отклонение. Сега си представи, която и да е дреха, с всички детайли в блокове от по 1 см в ширина и дължина. Какво става? Увеличение на разхода, естествено. Веднага рефлектира върху себестойността на изделието, защото за всеки детайл трябва да правиш ръчно напасване и повторно, или както го наричат фино кроене.
Алтернатива на това е автоматичен кътер за еднопластово кроене с камера за скениране на рапорта. Но това, разбира се, е една много скъпа инвестиция, която не всеки би си позволил. И пак да подчертая, че универсален отговор не съществува. Всичко е строго индивидуално и зависи от типа производство, от размерите му, от дългосрочните планове за развитие, от конюнктурата на съответния пазар и още куп фактори.

Бончо

И пак не ми стана ясно ??? ! Отклонението и от 1мм., технологически е невъзможно да бъде между самите раета и карета, а е в ширината на плата. В маркера на системата(всички системи) преди да започнеш да редиш се настройват параметрите на маркера - ширина, дължина, брой катове и ако е рае или каре, и параметри за него - ширина по X и Y или само по едното за рае.
След като изпечаташ на хартия, трябва на изпечатаното да имаш някакви белязки за центроване на хартията върху плата.
Не разбрах, вашата система да не би да работи само с фиксирани от разработчиците стойности за раетата и каретата или на маркериста не му достига нещо?
И като говорим за раета и карета и тяхното срещане в детайлите, забрави за висока ефективност! Първото от което губиш в разхода е, че при накатаването трябва на всеки кат РиК да са едно върху друго и ще имаш много изхвърляне в началото и края. После трябва да предвидиш 1-2 квадратчета за центроване на листа в/у плата, а разтоянието м/у детайлите се съобразява единствено със срещането.

П.С. Изхождай винаги от това, че машините не вършат работа, а помагат НА ХОРАТА да свършат повече работа за по-малко време ;)

Dummy Doll

Разбира се, че е възможно отклонение между самите карета и райета! Наоли оттам дойде и целия въпрос. Отклонението в ширината на плата е именно функция на отклонението между тях. Съответно, в един плат отклоненията на карето (вътъка) е по-голямо от това на райето (основата) по обективни причини.
Във всяка една система при напасване на РиК предварително се задават параметрите, за които Бончо споменава и проблеми със самия маркер няма. В идеалния свят не би съществувал проблем, но в реалния, точно подари гореспоменатите отклонения се получава разминаване в напасването между катовете. За да се избегне това, се използва маса за накатаване с игли, отделни игли на възлови места в кройките или се крои в блок. Става въпрос за това, че всички РиК, от първия до последния кат, трябва да лежат на една линия. За да не се налага да "предвидиш 1-2 квадратчета за центроване на листа в/у плата" или с други думи да кроиш в блок, защото така разхода наистина много се увеличава.
Отдавам раздразнението на Бончо на това, че на него вероятно не му се е налагало да напасва РиК и не е виждал как това се прави на различни места. Тук изобщо не ставаше въпрос до колко на "маркериста не му достига нещо" или пък на кой каква му е системата.

Бончо

Не ми се е налагало да напасваме при нас РиК, но имам приятел който е конструктор и маркерист и много често му се налага да го прави, та от него съм запознат с проблемите за които говорим и съм гледал как го прави. Незнам, може-би той работи само със суперкачествени материали които нямат такива отклонения и за това да не ни се е налагало да търсим решение на такъв проблем, но аз продължавам да твърдя, че между самите раета и карета не може да има такава разлика, но ще трябва прекалено много да обяснявам за да се аргументирам.

vale_dama

#27
25 април , 2008, 19:00:06 Last Edit: 25 април , 2008, 19:02:03 by vale_dama
 Може да има такита отклонение при рехави платове ( работила съм връхни дамски палта -каре). Незная как бяха навивани топовете но ми се налагаше да редя по 2 маркера с различен рапорт на топ. Когато следиш борд да е на определено райе и подгъв на определено каре  става наистина сложно.  Набождаха по няколко целувки и ми съобщаваха , че рапорта пак се  е променил. 
Ако плата беше ламарина , работата  може би щеше да бъде песен.    ;D

Dummy Doll

Че разлики има - има. Дори и в най-качествените платове. Да вземем за пример дори само тези, които идват от усукване на плата. Аз затова всъщност казах, че разлика от 1см в един топ ми се вижда доста притеснителна. Тогава наистина трябва да се постави под съмнение качеството.
Тук става въпрос за напасване на детайлите в една дреха на етап "кроене" при това за целия настил. Последващо напасване на етап "сглобяване на дрехата" е недопустим! Поне в едно добро производство. Независимо от интелектуалния багаж на шивачките :-)  Тук, естествено, не става въпрос за карирани сака, на които капаците на джобовете им са на верев по обясними причини...
Специални благодарности на Вале-Дама, припомни ми един забравен термин - целувки. Всъщност не знаех, че го използват при напасване. Срещала съм термина "цункано" за "лице с лице" при настилане.
Свят широк, хора всякакви...

Ако някой друг се сети за подобна терминология, ще бъде хубаво да обменим информация тук. Какво ще кажете?

Бончо


Ако някой друг се сети за подобна терминология, ще бъде хубаво да обменим информация тук. Какво ще кажете?


По нашия край, навсякъде по всички фирми за бельо, викат на бандажа(хигиено парче) на бикини, прашки и др.- "дънА" ;D. Една колежка от Добрич като го чу, пъвата и реакция беше- улееее, колко грозно звучи!

П.С. В нашата фирма съм забранил отдавна да се употребява думата "дъно" за бандаж!

Go Up