07 февруари , 2023, 23:07:58

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


За поренето, ученето и кройките

Started by еллица, 30 януари , 2008, 17:28:08

« назад - напред »
Go Down

еллица

30 януари , 2008, 17:28:08 Last Edit: 13 февруари , 2008, 12:00:33 by krassyo
Колеги, може би никога няма да свикна с липсата на професионализъм и изобилието на тъпотия в БГ. Отворете, който и да е, руски сайт и вижте как работят хората.  Това с поренето и в пещерата се сетих за него. Намерих си вече учебници, за жалост не от българи... а иначе кройки имам и то не крадени, но исках да познавам колкото е възможно повече закони, че да мога да си играя с тях както си искам. Желая ВИ успех и четете, моля повече отколкото порите!

Dummy Doll

#1
11 февруари , 2008, 18:56:59 Last Edit: 13 февруари , 2008, 12:01:54 by krassyo
Скъпа Елица,

Очевидно не ви се налага да свиквате с "липсата на професионализъм и изобилието на тъпотия в БГ", освен ако не смятате "дърпането на кройки за сутиени от Интернет" за висша форма на професионализъм.
Похвално е, че сте успяла да намерите учебници на тази тема, представям си, че не е било лесна задача. Дано все пак ви свършат работа. Моят личен съвет, като човек, който от десетилетия се занимава с кройки, е да обърнете внимание на давността на тези учебници. Някои издания са доста стари и не отговарят на съвременните изисквания за силует и технологична изработка. И не бързайте с лека ръка да отхвърляте "поренето". В този бранш никой не преоткрива колелото, защо вие да го правите. Това е и прекрасен начин да научите повече за това какви машини са използвани, в каква последователност и т. н. Съгласете се, че кройката не е единствения показател за качеството на бельото. Сравнете два аналогични модела и ще видите защо единият се продава за 10 лв на всяка сергия, а другият може да се намери единствено на фирмения щанд и струва няколко пъти повече.
Казвам всичко това с добри чувства към вас и пожелание за успешно налагане на вашата марка.

Храбрия шивач

#2
12 февруари , 2008, 21:31:12 Last Edit: 13 февруари , 2008, 12:02:04 by krassyo
Мила Елица,
Като човек занимаващ се със мода бих могъл да кажа само едно и да отдам заслуженото на колегите конструктури. Конструкциите и технологията в един бранд са много по ценно ноу-хау отколкото да речем дизайна. И най-великолепния дизайн без конструкция и технологии си остава една "проста" рисунка.Та нима очакваш някой даром да даде нещо ценно?
Кого очакваш да "срещнеш" тук.....Главния констриктур на Triumph или на Simone Perele или може би на Aubade???
И за каква колегиалност можем да говорим когато още с първото си мнение искаш нещо?
Що се отнася до тъпотията и тук тя е широко застъпена....Половината потребители пускат "обавички" за всевъзможни глупусти непознавайки дори българската азбука, а другата половина искат нещо си, все едно някой им е длъжен. Има и трета група за мое голямо съжаление много малка, които израяват авторитетно мнение. Сама прецени кой откоя група е, и с радост бихме те приели в нашата.

Храбрия шивач

Мила ми Невена,

Дълбоко се съмнявам че ще срещна този човек тук. Поради простата причина че най вероятно става дума за технологичен отдел във въпросната фирма. Много бих се радвал ако мога да срещна такъв човек, по простата причина че точно такъв ми е необходим в момента....
Но нека да разграничим нещата едно е да си технолог в една фирма и да ти е спусната технологичната постедователност която ти трябва да съблюдаваш и коригираш съобразно инструкциите за качество и съвсем друго да си технолог в една развойна дейност кодето ти си човека който трябва да напише тези инструкции....Нека ги разграничим

Аз говоря за втория тип специалисти. А ти?

vale_dama

Четеш, четеш и усещаш негативизъм. Толкова ли сте ВЕЛИКИ. А защо никои не е чувал за вас. А думите "Казвам всичко това с добри чувства към вас и пожелание за успешно налагане на вашата марка" - незвучат ли ехидно. Единия десетелетия работел кройки - и какво от това , другия цял живот се занимавал с мода и вещ във  всичко (като магданос на всяка яхния). И защо да не подкрепите ,насърчите, обясните, помогнете , покажете на Еллица. А може би тя ще стане по добра от вас. В нея има хъс и желание да постигне нещо ,а вас работа ви е изморила , нещо не ви задоволява, не ви признават или неможете да растете по - нагоре. Четеш , четеш  и се замисляш.........

Dummy Doll

Аз трудно бих нарекла "хъс и желание за постигне на нещо" незрелите нападки от рода на "липсата на професионализъм и изобилието на тъпотия в БГ" от страна на персонажи, като Елица.
Правилно сте забелязали, този форум е за Мода. Ще рече, нещо сериозно. Ако вие приемате модата за забавление, за много хора това е начин на живот. Визирам такива, които "десетилетия работят кройки" или пък "цял живот се занимава с мода". Тук сме, за да можем да си помагаме - със съвет, с мнения, с опит. Ако някой приема съветите като негативна критика, може спокойно да се оттегли. Останалите, ако нямате нещо конструктивно за казване, а само ви сърбят езиците, намерете си друго място за това. И по друг повод е ставало на въпрос, че дори и тук, в този форум има други теми, които вероятно биха ви допаднали по-добре.

Dummy Doll

А не мога да разбера, също така, защо все някой друг ще се намери, за да излезе в нечия защита. След всичко казано тук, мислите ли, че е случаен фактът, че Елица повече не се появи в тази тема...

Храбрия шивач

#7
03 април , 2008, 09:07:59 Last Edit: 03 април , 2008, 09:10:08 by Храбрия шивач
Към Vale_dama...

Не мисля да влизам в задочна полемика с Вас, а просто да разясня някой неща които явно са доста надалеч от позицията във която сте.

Първо. Може би сте забелязала, че никой от нас не "напада", дори напротив критиката ни е изключително градивна. Извинявам се много но тези неща трябва да се разберат вднъж за винаги... Такива "творци" дето се вдъхновяват от звездите на небосклона с лопата да ги ринеш.
Така че упрека "за липста на професионализъм" Елица единствено може да насочи към себе си.
Второ. Упрека за това че не помагаме... Ами помага ме, но на тези кото знаят какво искат, потрудили са се малко над проблема и им трябва съвсем мъничко за да достигнат до "истината". Такива които дигат "пушилка" още в самото начало не са долюбвани не само в нашата професия, а изобщо.
И как разбра за хъса и желанието да постигне нещо? Като каза ".....дайте ми..." и тук мога да продължа аз .....дайте ми всико в ръжете и ще Ви покажа какво мога да сътворя... И как да помогнеш на човек който те пита...от къде да си сваля коройки в Интернет... ами то аз ако някой ми покаже възможност за дънлоудване на кройки съм готов да му остря моливите за чертане в продължение на месец.
Трето.

........и вещ във  всичко (като магданос на всяка яхния).

Много сме си позитивни дори, въпреки че доста ни обвинават в сърказъм. Ако аз бях сркастично настроен щях да ти обърна внимание на думата "магданоС".....

Пожелания за хубав ден от...мен

vale_dama

А ако съм шивачка - могали да взема отношение по въпроса Невена????????????????
Прочетох изявленията и написах това което усетих.

vale_dama

Работя в този бранш и всеки ден се срещам с хорица (не всички) които не виждат по далече от носа си.
Тук все чета градивна критика - а трябвали да критикувате? Кое Ви дава право? Е някъде четох ,че като непознаваш някого - нямаш право да го критикуваш ако той не е помолил за това. Иначе е просто завис.
Ако можеш да помогнеш - просто го направи.

Храбрия шивач

Невена, явно ти не си ме разбрала какво искам да кажа или аз не те разбирам, незнам точно. В никакъв случай не искам да кажа че технолозите в производството са лоши специалисти, дори напротив познавам досташирок кръг от такива в областа на облеклото...е ти си първта която "познавам" в раздел "бельо"...та спокойно мога да кажа че си вършат работата на много добро ниво. Това което исках да кажа (в последствие го каза и ти) е че трябва да си има развойна дейност в един бранд, доста глупаво се смесват нещата и в един момент се оказва така че ти си този който трябва да измисли нещата и впоследствие да си ги "нареди" и да си ги изпълни. Аз също съм против ...."пенкилерите" в бранша, също като теб смятам че човек трябва да е строго профилиран....както си има технолог в развойната дейност, така да си има и технолог в производството. Това е една естествена йерархия и тогава когато си натрупал много опит в производство, напълно естествено е да се качиш едно ниво по горе. Както твърдиш че си напулно сигурна че можеш да направиш това, единственото което мога да направя е да те поздравя най-искренно.

Храбрия шивач

Значи да сме наясно...
На въпросната дама, която всъщност е вале нямам за какво да завиждам нито на нея нито на когото и да било друг. Имам собствен път и мой си начин да вървя по него.
А що се отнася до критиката, всеки има правото да изрази свободно мението си и тук идваме до другото....правото на избор на критикувания, да се вслуша в критиката (съорветно да защити позицията си) или да се прави на ущипана госпожица. Избора е негов.
Иначе молбата за критика е все едно да кажеш някому: "Ела ми удари един шамар"
Тук Невена е наистина права че наивния Ви коментар трябва да бъде оставен без внимание!

Бончо


Храбри Шивачо,
недей подценява 2-рата група технолози, дори готовата предоставена технология като на Триумф предоставена като информация може да те научи на много и когато изработиш Ен на брой модели смяташ ли че няма да можеш да съставиш технология, която да е съобразена не само с модела и най-лесната изработка но и най-изгодната така , че да спестиш време и пари от  изработка, но да имаш и качество като при най-големите фирми. Не откриваме топлата вода. Само се учим от най-големите. Мога да ти покажа технология на Триумф, повярвай няма по добра:) Когато работиш с професионалисти от ранга е много лесно за всичко.


Веднъж някой да спомене и за мястото и заслугите на технолозите! В това отношение италианците са ненадминати. Възхищавам им се на простата и ефектна изработка.

Бончо

И аз не съм общувал нито с италиански нито с другите! Просто им разглеждам изработката, а понякога правя и "реверс инженеринг" ;D - т.е порене и възтановяване на технологията с подръчни каталози на машини и приспособления ;D.

Nevena

Към Бончо:
Както казах българският пройзводител е доста изобретателен, това не би дошло на ум на един чужд работодател:) Но, ако разбере изобретателността първо ще е скептично настроен след това ако резултатът е успешен ще е удивен:)

Go Up