15 януари , 2025, 12:50:37

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Бихте ли помогнали с предложения за дипломна работа?

Started by lst, 28 август , 2007, 09:52:40

« назад - напред »
Go Down

lst

Здравейте.

Досега инкогнито посещавах форума, но днес се сетих да Ви попитам за предложения за тема на дипломна работа.Тя ще е за защита на магистърска степен по спец. Текстилна техника и технологии , в направление конфекциониране на облеклото.Може да ми помогнете и като споделите за най-честите проблеми възникващи в цикъла на производсво.
Може би, трябва да напиша, че съм работила 7 години, минала съм през шевната машина, ателието за поръчки/от кроенето до крайния продукт/, във фирма за която създадох и до днес функционираща поточна линия за производство на мъжки панталони/от обучение на хора- незпециалисти/, около година минах през складове, кроялна, гладачно, само в финансов отдел не са ме пращали:)Общо взето имам опит, но така и не мога да избера интересен проблем за разрешаване.
Очаквам с нетърпение предложения.

Nevena

'Обмерни данни за изделия пройзведени от трикотажни материи.'
'Голяма свиваемост на материи след ВТО експлатация и последици'
'Първа бройка всъщност е?'
'Спортни изделия и трикотаж'- проблеми в производството (асиметрии и извършване на ремонти). Роля на клиента. Като пример на темата ще ти пействам част от моята работа:

Brah

Клиент с високо изискване на качество. Спортна линия, материите са трикотажни, полар, шушляк.

сезон 74
Модел Brax woman
1.Изискване, при краен контрол.
1.1 следи се:
-технология - контра мостра - пройзводство
-правилно изработени шлицове - много важно изискване за клиента е да е прав шлицът, правилно изработен разрез, който не води до дупки в ъглите, прехлупването на шлицът-горната част покрива лицевият на долната. При дупки в ъглите ремонтът, който се извършва е удължаване на шлицът до 0,4мм. При бримка над 0,4мм изделието се отделя за 2 качество изделие. Правилно центровани копчета по технология и с надпис нагоре,неправилна центровка води до изкривени шлицове.Недобре засечени маншети води до асиметрии на шлиц. Да няма чупки в края на шлицовете и следенето на посоката на прехлупване.Затяжки на шевовете оформящи шлица.
-качество бод 5-6 бода в см, кривини, изпаднали шевове,пропуснати бодове.
-симетрии на основни детайли, шевове, центровка яка
-бримки и дупки - материи предразположени
-неправилно центровани машини за изработка на шев, при подгъв води до вълнообразен подгъв - неподлежи на на влаготоплинна обработка за изправяне на шева.
-гланц от гладене - премахва се с напарване под ъгъл и повдигане на мястото с гланц
-разположение на етикети - ръстов, рекламен, съставен
-петна и дефекти по плата
-метално лого - трябва да е успоредно на подгъв и леко надържан плата, така че да стои нормално не опънато или с голяма надръжка на плата под него.
-ъглите на яката да са остри и симетрични - добре избутани резерви.
-пропуснати бодове на илиците се затягат ръчно.
-издърпани нишки се прибират с плетачна игла ръчно
-непочистени конци
-некоректно гладене
-обмерни данни по технология
Контролът е на 10% от продукцията, като това означава окачествяване на 100% излезнала продукция от машини след ОТК, 10% от всеки размер и цвят!!!!
Допустимо 2 качество 1% максимум от продукцията
Дупки, които могат да се скрият с шев се ремонтират при шлиц, ако не могат изделието се отделя за 3 качество, 2 качество са изделия с петна, който немогат да се изчистят, бримки и други. Не се препоръчва порене, тъй като материите са предразположени на образуване на дупки след порене - непоправимо е.

2.Често срещани проблеми ,при междинен контрол и неговото извършване.
- мострите за шлицовете се причупват по дължина в двата края, не и по средата
- задължителен  междинен контрол, при прикачване на мострите на шлица и тяхното подравняване в горните краища - това гарантира добре лягащи шлицове.
-оверлозите, при лицеви шевове трябва да с достатъчна ширина и равномерни, за да не изпадат лицевите тигели отвътре, ако лицевият е 0,5см, то ширината на оверлога може да е до 0,7см.
-трябва да се спазва много точна резерва ,при прикачане на яките 0,5см, ако е повече шевът изпада под бието.
- за по-лесно изработване на шлиц се подготвя шаблон с център на шева на маншета надолу 13см нагоре от центъра 8,00см.
- следи се центровката на машини и качество бод.
- всякакви промени по технология се консултират с технолог.

'Нов модел в пройзводство"
мога да ти дам много още примери, насреща съм, но по е- маил
успех

Go Up