19 юни , 2024, 23:22:20

News:

Sofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата модаSofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата мода
https://news.fashion.bg/article/11687/17/Sofia-Fashion-Week-2015-novata-destinacia-na-visshata-moda


KAD/KAM системите за и против

Started by MАРИЯ, 12 май , 2005, 11:05:37

« назад - напред »
Go Down

MАРИЯ

Явно интереса към тези системи нараства нека да комуникираме всички и обменяме мнения за тях!


Бончо

Да, интереса наистина е голям, но по-големия проблем е не цената им, а липсата на специалисти умеещи да работят с тях. Когато се закупува една такава система, в цената влиза и около 25-30 часа обучение. Тези часове са крайно недостатъчни. За да се научи да работи един човек му трябват доста повече. Университетите не разполагат с такива системи за обучение, работодателите никога няма да вложат 10-20000 евро в система на която ще обучават кадри(че и заплата да им плащат за това, че ги обучават), а фирмите продаващи софтуер искат от 5 до 10 евро на час!!! за обучение. Става един тотално омагьосан кръг, който рефлектира най-много на продукцията made in BG. Тук-таме има демо версйи, но самообучението е прекалено трудно(не невъзможно) и допълнително усложнено от ограниченията на демото.

MАРИЯ

Здравей,Бончо!Понеже много си писахме във  моделиране и конструиране за системите, за това направих нова тема!Много добре си запознат с нещата около тях и всичко което казваш е точно така!Аз все си мисля, че трябва да има курсове ,както по другите програми, англииски и др.подобни така и за КАД-системите,но...Или човек запознат с нещата около тях си заплаща и се обучава.Освен това ти сигуно си работодател, не може ли да сте малко по-гъвкави?- знаеш, че няма човек откъде да се обучи на такава система, измислете някаква форма на обучение ли,  на заплащане ли да са доволни и двете страни.Най- отговорното място във фирмата е това.Може да си сключил перфектен договор, да имаш добър пазар, но ако човека на системата ти обърка градиране или настилане си загинал!Минимум 500 метра плат ти отиват на боклука!За да работиш на система се изисква самия оператор, да съзнава голямата отговорност, която носи.Да е на ясно с икиномията на материала, да е специалист по нареждането на настилите, да може да си обясни модела в кроялна , да види какви спомагателни материали са му дошлш в склада за да си направи сметка за ръсто-разпределението на размерите и изразходването на плата.Да знае с какъв паспорт са пристигнали топовете да следи за разнотоние и изобщо да ти е верен човек,който няма да те предаде или да има куража да си признае грешката навреме и да оправите нещата заедно, с най-малки загуби !Изобщо и най малката грешка, мултиплицира в големи размери.
Аз съм икономисвала много плат с разумно разпределение и обиране на големите парчета,но в кроялня надават страшен вой защото им се струпва много работа, абе проблемете са ви много!До писане!От демо версиите не можеш да научиш нищо освен да видиш за какво става въпрос,според мен.


Бонка

Уважаема Мария ,
Имало едно време един Бончо и една Бонка . Взели си те едно кученце да пази къщичката им . Ама то мъничко било и нищичко незнаело . Та тогава Бонка се заела с изхранването на животинчето , т.е. с подсигуряването на прехраната му , а Бончо - с организацията по обучението му в навици и умения за опазването на къщата .
:)))) Да продължавам ли ... или да дам в резюме поговорката , за която си мисля че вече се сещате .
Не е въпроса в желанието на работодателите да подсигурят въпросното обучение , защото такова има , а във високото самомнение и самочуствие на работниците . За разлика от работниците , работодателите са длъжни всеки ден да се учат в крачка , докато болшинството от работниците са на мнение , че са супер специалисти .
Разбира се има и такива , които имат желание и сили да се учат и да признаят пред себе си ( което е достатъчно ) , че има още какво да научат .
И още нещо , огледайте се около вас , във фирмата в която работите и кажете , колко от тези които са били изпратени на такива курсове за обучение са допринесли с нещо за повишаване на производителостта на труда или за оптимизиране на производствените процеси . Мога веднага да Ви отговоря - николко . Всички се оправдавате с ниското заплащане , а то мога да Ви уверя че е резултатна величина на положените от Вас усилия .
Ненормално е  средната производителност в Бг да е в пъти по ниска от световната ( за пример ще ви дам изработката на 5-джобен дънков панталон в заводите на Левис се произвеждат за 7 ,5 минути , а в БГ - НВ за този продукт е около 43 минути ) Оправдания от рода , че оборудването в българските фабрики не е на световно ниво вече е безпочвено . И мога да се обоснова за това - всеки нормален работодател в нашите фискални условия се стреми да автоматизира производството си , защото това носи стандартно качество с постоянна производителност и елиминираме субективния фактор . Така , че неупреквайта само работодателите , а потърсете частично вина и в себе си ( работниците ) .  Защото пон

Бончо

Скъпа elianu, за тази част от поста си абсолютно права, до последната буква.

"Не е въпроса в желанието на работодателите да подсигурят въпросното обучение , защото такова има , а във високото самомнение и самочуствие на работниците . За разлика от работниците , работодателите са длъжни всеки ден да се учат в крачка , докато болшинството от работниците са на мнение , че са супер специалисти .
Разбира се има и такива , които имат желание и сили да се учат и да признаят пред себе си ( което е достатъчно ) , че има още какво да научат .
И още нещо , огледайте се около вас , във фирмата в която работите и кажете , колко от тези които са били изпратени на такива курсове за обучение са допринесли с нещо за повишаване на производителостта на труда или за оптимизиране на производствените процеси . Мога веднага да Ви отговоря - николко . Всички се оправдавате с ниското заплащане , а то мога да Ви уверя че е резултатна величина на положените от Вас усилия .
Ненормално е средната производителност в Бг да е в пъти по ниска от световната ( за пример ще ви дам изработката на 5-джобен дънков панталон в заводите на Левис се произвеждат за 7 ,5 минути , а в БГ - НВ за този продукт е около 43 минути ) Оправдания от рода , че оборудването в българските фабрики не е на световно ниво вече е безпочвено . И мога да се обоснова за това - всеки нормален работодател в нашите фискални условия се стреми да автоматизира производството си , защото това носи стандартно качество с постоянна производителност и елиминираме субективния фактор . Така , че неупреквайта само работодателите , а потърсете частично вина и в себе си ( работниците )"

====================================================

"Имало едно време един Бончо и една Бонка . Взели си те едно кученце да пази къщичката им . Ама то мъничко било и нищичко незнаело . Та тогава Бонка се заела с изхранването на животинчето , т.е. с подсигуряването на прехраната му , а Бончо - с организацията по обучението му в навици и умения за опазването на къщата .
:)))) Да продължавам ли ... или да дам в резюме поговорката , за която си мисля че вече се сещате"

Но, за тази се сещам за една приказка, дето все ще се намери някой дето ще се исере на метеното. Защо винаги когато между работник и работодател се получи поне частично единомислие, всички останали работници се настройват към въпросния работник като доносник, натегач и пр. Като говориш за щатите, запозната ли си дали има такава злоба м/у двете страни? Не мислиш ли, че колкото и рядко да се стига до единомислие, това е не само нормално, но и задължително за да се постигнат цитираните от теб резултати?
Задавала ли си си въпроса защо производителноста на Хасковските шивашки фирми е двойно по-висока от тази на Русенските? Да не говоря, че откъм техника Русенските са по-скъпо оборудвани. Мога със сигурност да ти кажа, че нашите цехове не са "по-сиви" от вашите и заплащането на шивачките, дори по селата е по-високо от в Русе. Имам наблюдения по въпроса. Определено имаш много какво още да учиш на тема "производителност на труда" и най-вече по "последователност в постигане на цели"


MАРИЯ

Здравейте Бонка!- мога да продължа приказката с кученцата; на това старато куче му довели едно ново кученце от сой с баща барон Мюхаузен и майка, кралица Мюхаузенка, та било много специално!Миличко, красивичко и   хич не лаело;господорите наредили на старото куче да го обучи както се полага,то старото куче де, било от онези,глупави животни, дето си заработвали, честно коричката хляб и лаело по нежелани посетители,пазело стопаните си,/просто се оказало,не в ред животно/,но нямало родословно дърво!!!!Да ама има и една друга приказка;да е .......да му го набуташ, ама акъл не може!Та и с младото кученце се получило така,колкото и стария пес да се напъвал!В края на краищата старото куче, си скъсало синджирчето, и си намерило други стопани, които се сетили че не родословното дърво прави кученцето а това, което има в глава си пък и нрава!Да им е честито на стопаните новото сойно кученце,може да е тъпо и не се сеща, кога и как да лае, ама е още паленце,пък сега те ще го учат!!!

Бонка

Уважаеми Бончо ,
Злобата определено я има , но едва ли е от страна на работодателите , защото всички те ( мислещите ) отчитат ,че това което са постигнали е резултат не само на техните , а на общите им усилия с наетите от тях хора .  
По отношение на производителността всички се учим , въпроса е откъде  и колко успяваме да го приложим в нашите производства. Може би има хасковски фирми с висока производителност , но такива нелипсват и в Русе , и във Варна , и в Пловдив и из цялата страна  .  Нямам представа от наблюденията ти къде са били , но и аз мога да споделя такива за предприятия във Вашия регион .  
Сигурно си прав за заплатите :) лично по тоя въпрос ще се въздържа от коментар , но не защото се притеснявам от малкият им размер , защото такъв специално в Русе няма( в нормалните фирми ) , а и е допълнително подплътен с такива социални придобивки де и в тоталитарно време бяха лукс за богатите заводи .
Така , че всеки си знае какво е в кухнята му , а всички знаем че не всичко е такова каквото излежда .
Продължението по темата друг път :) че вече влязохме в сезона :) и едва ли ще имам време да надничам тук :)
Приятен ден !


galia nedeva

Здравейте! Има ли тук "технолози"? Имам нужда от литература на тема "организациятя и нормо времената на операциите в шевното производство". Работя във фирма за дамски и тинеиджърски трикотаж, в която се пускат къси серии от много- разнообразни модели. В момента работя над усавършенстване на процесите. Моля ако някой може да ми помогне да ми пище на имейла или във форума.

Iliya

Zna4i kakvo moga da vi kaja az.Kazvate 4e v universitetite nqma takiva sistemi.Az moga da ve oprovergaia.Ne ste pravi.Zna4i v TU-Sofia razpolagat sys sistema na firmata GERBER.Dori tazi godina imat i po novata versia.Studentite se obu4avat na tazi sistema i do dosta uspeshno.Plus tova helpa na sistemata GERBER e tolkova lesen i dostypen za osvoiavane.Nujno e samo da imash nqkakvi poznania po angliiski.Az pravih diplomna rabota otnosno sistemata GERBER i povqrvaite mi ne sym minal nqkakvo obu4enie.Prosto sym pro4el knijkata koqto vyvri kym sistemata.Tam sa obqsneni vsi4ki komandi.E da ako ima demo versia na programata da si q svalq v kyshti da rabotq da po dobre she byde no uvi nqma

Zorka

Нашата фирма ОПТИКАД ООД е нова (от март 2005) и сме официални представители за CAD системи Optitex, както и за програма за дизайн и технически скици Speedstep.
Бих искала да кажа, че говорим с Нов Български университет да им предоставим няколко работни места на Optitex и Speedstep, тъй като на един компютър 100 студента е невъзможно да се усвои системата. Ако за Вас представлява интерес да се запознаете отблизо с нашите софтуери, Ви каня да посетите щанда ни в ЗАЛА 1- B9 на BGate 2005 Балканско изложение за облекло и текстил от 6 до 8 октомври 2005г. В ИНТЕР ЕКСПО ЦЕНТЪР, София.
Ние също търсим да назначим и конструктор-моделиер, който ще бъде обучен на системата, и за в бъдеще ще обучава и поддържа системата, ще прави презентации. Изискваме и английски. Ако това представлява интерес за Вас, ще се радваме да получим Ваша автобиография с актуална снимка.

Очакваме Ви!
Зорка Ангелова

OPTICAD LTD
Tel: +359 2 962 92 80
e-mail: zangelova@opticad-bg.comweb site: www.optitex.com; www.speedstep.de

Бончо

Няколко работни места са все пак нещо, но крайно недостатъчно за 100 студента. Много добре разбирам, че нещата не зависят само от вас защото вие сте само представители на производителя, но само вие можете да му обясните, че при такава липса на кадри и познания по системите се продава не най-доброто, а най-познатото. Аз вече съм сигурен, че от Оптитекс по-добро е само Гербер както, че най-позната е Консулт+ и Инвестроника, а Гербер е най-лесен за усвояване.

Не отговорихте на въпроса ми към представителите на КАД системи в другата тема. Иначе е похвално от ваша страна, че четете не само в този форум.

Go Up