12 август , 2022, 17:41:07

News:

Писането на кирилица е задължително. При проблеми използвайте конвертора на forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php


oleg sergeev

Started by kiko, 12 февруари , 2007, 14:38:09

« назад - напред »
Go Down

kiko

здравейте,
имам една голяма молба към Вас. трябва ми мнението Ви за Олег Сергеев. Някой, който го познава или е работил с него.
благодаря Ви!


модерирано от krassyo
причина: ползвайте кирилица! моля прочетете правилата първо!

Tania84

Ходила съм на интервю във тази модна къща.Много са злае....нямам думи.Търсят си Моделиер-изпълнител от 2002г. и явно още не са си намерили,защото обявата им в jobs.bg постоянно се обновява от 2002г. до ден днешен.Те си търсят нещо между шивач, крояч и моделиер,който да е учил по немската система Мюлер за 350лв. на месец.  Поканиха ме да седна- не на канапе или стол,а направо на едно старо легло, заслано с оранжева булана отгоре.ПЪЛНА МИЗЕРИЯ! Просто нямам думи,каквото и друго да кажа.........супер зле са!

one_one

Кико,

Аз го познавам, ходила съм при него на интервю за работа. Вярно,  че беше преди доста години, но не вярвам да се е променил.
Ще ти разкажа как премина въпросното "интервю", а изводите си ги направи ти. Извика ме мен и една приятелка след работно време, може би към 5-6 часа вечерта, стояхме там около 3 часа, но съвсем не за да бъдем интервюирани или пък да говорим за естеството на работата. Този човек през цялото това време се наливаше старателно с уиски и обясняваше колко е велик, как само при него може да се научи конструиране по Мюлер, как само той в България прави някакво качество и какво ли още не. Тогава тъкмо прохождах в този занаят, но въпреки това не ми беше трудно да разбера, че всичко това беше, както се казва "въздух под налягане".
Щом и ти така задаваш въпроса, значи сте се срещали вече. Може би се колебаеш, може би те е хванал с приказки от рода на това как той ще ти даде възможност за реализация, как там ще блесне таланта ти и т. н. Аз съм сигурна, че той все така си вярва и успява да примами млади хора в гаражното си ателие, но все пак се запитай защо името на този човек не фигурира никъде другаде освен в колонката "Работа" на "24 часа".

Ще използвам случая да кажа на всички млади хора, които искат да се занимават с мода и търсят някаква реализация  - не се хващайте с подобни малки фирмички. По-добре идете в една голяма организация, дори ако трябва да започнете от кроялната, дори ако фирмата шие ишлеме (няма как да не произвежда и собствена продукция покрай това), вижте отблизо как стават нещата, минете през няколко нива, седнете на една машина, счупете някоко игли... Само така ще имате представа за цялостния процес и ще се научите на много неща, гаранитрам ви го. Ако сте добри, все някой ще ви забележи, от друга страна самите вие ще видите къде са силите ви. Знайте, че обучението ви не завършва с дипломирането в модния колеж, то тогава започва. Разбирам, че всички са поласкани да бъдат дизайнери, но това не е професия, това е занаят. И както казват старите хора, той не се учи, а се краде. От скицата до подиума има доста дълъг път и за да постигнете триумф на подиума, трябва да сте изминали този път. Не се хващайте на празните бръщолевения на хора като гореспоменатия господин.

На всички пожелавам успех!


Бончо

"Ще използвам случая да кажа на всички млади хора, които искат да се занимават с мода и търсят някаква реализация - не се хващайте с подобни малки фирмички. "

За това си почти права, но за другото:

"По-добре идете в една голяма организация, дори ако трябва да започнете от кроялната, дори ако фирмата шие ишлеме (няма как да не произвежда и собствена продукция покрай това), вижте отблизо как стават нещата, минете през няколко нива, седнете на една машина, счупете някоко игли... Само така ще имате представа за цялостния процес и ще се научите на много неща, гаранитрам ви го. Ако сте добри, все някой ще ви забележи, от друга страна самите вие ще видите къде са силите ви. Знайте, че обучението ви не завършва с дипломирането в модния колеж, то тогава започва. Разбирам, че всички са поласкани да бъдат дизайнери, но това не е професия, това е занаят. И както казват старите хора, той не се учи, а се краде. От скицата до подиума има доста дълъг път и за да постигнете триумф на подиума, трябва да сте изминали този път."

Те подкрепям напълно, проблема е, че почти всички си мислят, че като вземат дипломата и са специалисти.

Бончо

Съобщението беше редактирано (02-14-07 11:05)

one_one

Бончо, знаех си, че ще ме подкрепиш. Съгласна съм и аз със теб за "специалистите". Само че, според мен вината не е в самите тях, а в системата на обучение. Едно време имаше ТТТО и завод "Витоша" и всеки, който е минал през тях излизаше истински специалист. Сега има ""модни"" колежи под път и над път (нарочно ги сложих в двойни кавички), в които я има, я няма по някоя и друга "Текстима", а представата за модната индустрия се изчерпва с умението добре да рисуваш. Дори инженерите от днешната генерация на ТУ не знаят как се вдява обикновена машина. Ама как да знаят, къде да са я виждали... Би било чудесно ако се възроди практиката на летните стажове в предприятията и ако всеки моден колеж е обвързан с едно такова. Но по някакъв начин трябва да се върне интереса на студентите към това. Аз лично познавам не един и двама отворено мислещи мениджъри, които предлагат подобни програми на обучаващи се, но ответната реакция е нулева. Много жалко. Вместо тези хора да се насочат към подобен род мероприятия, те тръгват да си търсят работа по гаражите, защото от там в гръмката обява им казват, че търсят дизайнери...
Жалко, жалко...

Бончо

Оне, за висшите училища не знам как е, но за средното по лека промишленост, където се обучават за шивачи, конструктори и пр., все още има "производствена практика" и като завършват ходят на стаж във ............ избрани фирми и вместо да се учат да шият, или поне да наблюдават производствения процес, ги ползват като безплатни работници за неквалифицираната работа-чистене на конци и опаковка.

Процедурата предполагам, че се сещаш каква е:)

Райна

Здравейте,
- за ТТТО и за специалистите едно време, както и за самото "едно време" - може да се поспори;
- кой трябва да възроди нещата със стажа ! Насила хубост не става. Ако някой иска да се учи и стажува - да търси;
- има и добри колежи, но не искам да им правя реклама. Имат си даже и по-добри машини от Текстима;
- за написаното от 12.2 - съм съгласна напълно.
- все пак и гаража е по-добрия вариант да се научиш, от това да си режеш своите пари.
Да завърша оптимистично - има много кадърни хора, които ще стават по-къдърни !

Райна

Бончо

Оне, за висшите училища не знам как е, но в средните по лека промишленост и текстил и сега има "производствена практика", а като завършват ходят на "стаж", но ........ само в избрани фирми където ги ползват за безплатни работници на неквалифицираните процеси-чистене на конци и пакетиране. Никой не им дава да шият или да наблюдават производствения процес-абе реално да научат нещо.

Предполагам се досещаш за какво иде реч, а може и в не всички училища да е така......

one_one

Бончо,
сигурно имаш право, щом твърдиш това. Но едва ли може да бъде чак толкова лошо, наистина. Може би не навсякъде е така. Пък и, убедена съм, че ако някой иска да се докаже ще намери начин, дори ако почисти конци на първо време. Така един ден като стане мениджър ще е наясно защо е по-добре да похарчиш малко повече пари за машина с автоматично отрязване на конеца, например.
И да уточня, в предишния си пост аз говорех за модните колежи, не за училищата по текстил. За тях знам. Те си имат "практиката" и работилниците от "едното време". Аз самата съм възпитаник на едно такова и до ден днешен пазя най-мили спомени за него.

Райна,
Абсолютно си права, има много кадърни хора! И ще стават още по-кадърни, вярно!
За ТТТО инженерите няма смисъл да спорим. И сред тях, както нвсякъде другаде, може да намериш и добри и лоши. Аз имах предвид обучението в тази специалност като цяло И в сравнение със сегашния курс на обучение в ТУ.
А иначе е ясно, че насила хубост не става, нали и аз такъв пример дадох. Затова си казвам че, може би по някакъв начин трябва да се стимулира интереса към практиката в производствени условия. Нямам представа как, педагогиката трябва да има някакви методи. Но това не е в ръцете на обучаващите се, а на техните преподаватели...
Това за колежите с добрата техника ми стана интересно. Можеш ли да ми дадеш пример? Наистина ще се радвам да узная нещо по този въпрос.
А това не го разбрах: "- все пак и гаража е по-добрия вариант да се научиш, от това да си режеш своите пари". За какво рязане на пари говориш?
Поздрави,
One_one


Райна

Това за рязането на парите не съм го измислила. Някой друг беше казал, че в нашия бизнес предприемача влага пари (за платове), а дизайнерите и конструкторите му ги режат на детайли. Ако конструкцията е добра, купюрата ще стане по-стойностна, в противен случай се търсят виновни. Затова е добре дизайнерите да започнат работа с хора, които имат повече опит и пари за рязане.

Чух, че в НБУ вече имат добра база и екип от преподаватели.

А за стажа разбрах от една среща на БАПИОТ и новата асоциация на дизайнерите със дизайнери и училища, че ще има инициативи в тази посока през идващата ваканция. Но стажантите не само ще трябва да направят малка жертва в името на обучението и позарежат София или Варна, но и да дадат вероятно малко пари за квартира. Разпределението на отговорностите (разбирай покриването на разходи за квартира, храна и т.н.) за стажа между фирмата и стажанта е вече въпрос на уговорки между двете страни. Доколкото знам няма предвидени държавни пари за тази дейност.

Райна

Go Up