търся моделиер-конструктор

Started by meli_m, 15 ноември , 2006, 10:11:29

« назад - напред »
Go Down

meli_m

Пловдивска модна къща MISS MATCH търси да назначи моделиер-конструктор с опит в областта на производството на официални дамски облекла и булчински рокли. Добро заплащане, трудов договор. За повече информация тел.0888299900Съобщението беше редактирано (11-20-06 17:46)

mariana_ip

Ако на 300-400 лв. казвате добро заплащане!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Това е направо подигравка!

m-i-n-i-k

za6to misli6 taka ima hora koito rabotqt za 100-150lv

Patriot in Fashion

И колко добре вършат работата си за тези 100-150 лева?
Мисля че голяма част от ежедневието им е заето с мисли как да изкарат месеца. За голямо съжаление.

marta

Не мисля, че висококвалифицирания труд на моделиер- конструктора струва 100- 150 лв. Ако е така колко му е да хванете някой от улицата.
Не ви ли е правило впечатление, мили приятели, че нещо в българските дрехи куца. Уж копираме Манго и Зара, уж дизайна перфектен, уж приличат на европейски дрехи, уж са добре ушити...а нещо липсва и от пръв поглед личи, че дрехата е нашенско производство и не по цената се разбира това, защото често надвишаваме европейските стандарти по този показател.
С така наречената авторска мода нещата стоят по същия начин. Скъпи, уникални, изработени от качествени материи тоалети трудно могат да се конкурират с европейските такива и пак не по цената.
Нещо в силуета, нещо в кройката се губи някъде по трасето. Примери има много и за родната ни конфекция и за т.нар. авторска мода.
Та мисълта ми беше...давайте по 100-150 лв и разчитайте на добре свършена работа. А ние клиентите ще очакваме качествени, модни, РОДНИ дрехи.

Бончо

Ами аз пък, познавам конструктори които получават над 500лв, но аз лично не бих ги наел и на минимална заплата.

Не мисля, че само парите са стимул човек да си свърши работата така, че на него да му хареса.

marta

Кое освен парите би стимулирало конструктора да си свърши работата добре, Бончо?
Тази професия остава малко по в страни от славата и блясъка на прожекторите по ревютата. Чувала съм, че на запад дизейнера и конструктора работели в тясно свързан екип. При нас обаче нещата стоят малко по иначе. Принципно кройките се правят от няколко души начело с някоя "умна глава" Методите на констуиране са от "Балканската война" точно както пише в учебника и точно по БДС.
Е да де, ама времената се променят, демографският фактор също...Кройката не е просто чертеж, пък бил и той перфектен. Кройката би трябвало да е първообраза на дрехата.
За да си добър дизайнер би трябвало да си в час с най- новите модни тенденции. А за да си добър ковструктор достатъчно ли е да знаеш да правиш кройки?
За успеха или неуспеха на дадена колекция персонална отговорност носи дизайнера, нали? Никой не се сеща, че 50% от работата се върши от конструктора. Докато това е така ще има и такива конструктори, които вземат над 500лв, а ти, Бончо, не би ги наел и за минимална заплата:)
Примери в родната ни мода...дал господ.....

Бончо

И у нас има фирми в които дизайнер и конструктор работят в екип, но дизайнера трябва да може и да конструира.
Сещаш ли се как могат да се сработят, ако в една хипотетична ситуация, дизайнера поиска от конструктора на това издлие единия детайл да е от един материал, а другия от друг, но двата материала имат голяма разлика в параметрите "свиване след пране", но той не разбира от такива неща, а конструктора вика, от мен се иска да направя кройка, а не да мисля по-надалече, какво ще стане когато ти си купиш дреха която след първото пране, стои по-съвсем различен начин от този преди прането и кой ще носи отговорноста?
Ако се замислиш малко, ще ти дойдат на акъл още много такива принципно хипотетични ситуации. В момента реалноста е, че 90% от българските работници, на всички нива, търсят само оправдание в парите и как да свършат възможно най-малко от това което им изискват.

В моята фирма, ръчник да си, с такъв манталитет на работа няма да останеш, а камо ли, на по-високо заплатена длъжност, но всичко е въпрос на предпочитание, лично мнение и решения.


marta

Сега е момента да направиш реклама на фирмата си :)
Ако ще противопоставяме работници- работодатели аз бих казала същото: Манталитета на Родните ни работодатели е далеч от европейското ниво. Навсякъде по света плащат добре за добре свършената работа. Ние българите за собствено удовлетворение ли да работим...
Доколкото знам аз дизайнерите разбират от свиваемост на материалите точно толкова, колкото и конструкторите :), както впрочем и много от обикновените потребители на дрехи. Едно нещо или ти харесва или не. А и аз говорех за кройката и силуета на дрехите, не за смесването на различни материали. Доста трудно се постига европейско качество с евтини турски или дубайски платове и консумативи :)
Не си струва да занимаваме аудиторията с частните случаи, нали Бончо:)
Тепърва ще видим кои от нашите фирми ще пробият на големия европейски пазар.
Естествено, че качествени дрехи, с хубави кройки, направени от добри материали, добре ушити и на приемлива цена биха имали успех на пазара. Всяка дреха носи етикет, нали (фирмения знак) До колко това значи качество и успешни продажби....за това отговаря целия екип на фирмата и най вече нейния собственик :)
И пак той е този, който формира екипа и плаща адекватно за добре свършена работа (или неадекватно- кой както прецени)

Райна

"Ние сме като рок банда. Аз съм водещия певец, но ние имаме фантастични музиканти. Всеки от нас се включва с неговия инструмент, докато се получи ритъм". Това са думите на Johan Lindberg (http://www.lindberg.com/). Той събира на една място ориентирани в бизнеса личности с талантливи дизайнери за постигане на безпрецендентни резултати. И добавя "Аз обичам да събирам таланти. Идеята се състои в това да създадеш среда, където хората могат да използват своя пълен потенциал. Аз съм заобиколен от хора, които на предишните си местоработи са използвали 30-40 % от техните възможности. Ако мога да им създам такива условия, че те да почувствуват себе си и използват близо до 90% от техния талант, ставаме много силни." Накрая той добавя "В началото JL отразяваше действително повече моите виждания, сега всеки е дал по нещо от себе си."

По материал от www.tune-in.info

Райна

Бончо

Мдааа, много на място, но почти неприложимо в българската действителност.
Нас екип не ни требе, ние сме специалисти по всичко които няма кой да оцени- Това е масовото мислене.

Go Up