Хайде да спрете с глупостите във форума!

Started by Patriot in Fashion, 26 септември , 2006, 08:16:43

« назад - напред »
Go Down

Patriot in Fashion

Виждам че ще седнем на една маса найнакрая, а срещу нас ще са само проблемите. :))))))))
Само така до окончателната победа за знаещите, можещите и талантливите.
Приветствам разбирателството във форума!

Бончо

Виждам че ще седнем на една маса найнакрая, а срещу нас ще са само проблемите. :))))))))

E, това вече е приказка. Аз отдавна съм разбрал, че не съм вундеркин и никой не може да бъде, всеки трябва да се специализира в една област.
Мен специално ме влече техническата част на това производство, а също така и икономиката и свързаните с нея проблеми. От самата мода и модни тенденции оставам доста в страни, за това и не се намесвам в коментарите. Тъй като имам поглед отблизо(в цитираната по-горе фирма) на проблемите с които се борят хората в бранша, винаги много съм се дразнил когато се оплюва това което някои се опитват да направят. Това не значи, че не трябва да се критикува, но на този етап от развитието си, не можем да се мерим със световно признатите. Авторитет се гради бавно, а се срива за норматив.
От такива дразги печели само вноса, а той не създава работни места, а още по-малко, увеличение на доходите, та и ние да можем да ползваме разни неща, но реално, а не за галене на самочувствието.

За One,
Бях решил да не ти отговарям на някои критики, но ще ти отговоря:

За КАД с-мите: Напълно съм съгласен, че Гербер, Лектра и Асист са по-добри, но.......... само за фирми с над 1000човека, по-малките, които са болшинство в БГ, имат съвсем различна организация на работа и нужди, а компютъра НЕ СЪЗДАВА, ТОЙ ПОМАГА НА ХОРАТА ДА ВЪРШАТ ПОВЕЧЕ РАБОТА ЗА ПО-МАЛКО ВРЕМЕ.

За нелицензирания софтуер: Напълно съм съгласен, че като работиш с някакви машини, трябва да имаш и адекватна поддръжка, но за обучиние може. Разглеждал съм много демо програми, всички са ограничени така, че само да сравниш пренимствата на едната пред другата, но не и ако нямаш знания и умения да ги добиеш.

За презентирането: На мен поне, ми звучи несериозно да искаш хората да те оценят, а да не си направиш що-годе на приемливо ниво презентация, човек който иска да бъде оценен трябва да демонстрира някакви умения.

Имаше и друго за което сега не ми идва на акъл.

one_one

За КАД системите:
Беше казано, че всички системи вършат едно и също. Това е и така, и не е така. Всеки автомобил би те откарал от точка А до точка В, но не за същото време и не при същите условия. Не съм съгласна с това, че избора на КАД система се ръководи от числеността на персонала. Има далеч по-значими предпоставки, които го определят. Това не е инвестиция за 1 или 2 години, затова трябва да се гледа по-напред. В крайна сметка един такъв продукт се купува, за да спести време, да позволи по-голяма гъвкавост, конкурентност и не на последно място да доведе до икономии. Не е едно и също дали правиш инвестиция за 10 000 Евро и спестяваш 500 лева на месец от едно работно място или инвестираш 20 000 Евро, но постигаш дългосрочна икономия, измерена в пъти от вложените средства.

Пример: Вотан (Агресия). Ако още преди 5-6 години,  когато установиха, че Консулт не им върши работа си бяха направили добре сметката нямаше да им се наложи да купуват още д

one_one

продължение:
още две системи, за да разберат коя отговаря на нарастналите им нужни.
А това май става сега (или поне имаме намерение, да стане) с всички български фирми. За разрастването, става въпрос.
С две думи искам да кажа, че на закупуването на каквото и да е оборудване, не бива да се гледа като на разход, а като на капиталовложение.

Бончо

За КАД системите въпроса е сложен. Моето лично мнение е, че трябва да се избира според това, дали шиеш ишлеме или собствена продукция. Ако шиеш ишлеме, то най-добрата система е тази за която има най-много кадри и е най-проста и евтина. При ишлемето ти вземаш едни готови кройки които трябва да ушиеш. Нямаш право да внасяш никакви промени. Трябва ти единствено конструкторския и маркерния модул.
В БГ навсякъде където се конструира се работи по ТОЗИ начин, дори няма кой да им обясни, че не е нужно да вкарват пари в конструкторско място, а само да си купят дигитйзер от вносител на такава техника не обвързан с КАД системите. Всеки марков дигитайзер си върви с драйвери за инсталиране и някакъв елементарен софтуер който запазва дигитализирания детайл в .dxf формат, който вече да се използва за обработка в конструкторския модул. При това положение, конструкторския модул ще се използва само за чисто конструиране, а не за дигитализиране както е в момента.
Всички системи(освен Оптитекс) са ограничени много откъм взаймодействие с други такива, а някои даже и само с техен хардуер(което е много кофти за един творец, какъвто е производителя-не ишлемар), въпреки, че и той е произведен в Китаи, но това не пречи цената му да е маркова.  

Сещаш ли се за система в която, в конструкторския модул можеш да импортираш от .dxf, .aama, кътерни и плотерни формати, да отделиш отделните детайли в изделие и пр. каквото ти дойде на акъл да правиш. Да управляваш всякакъв вид плотери, дигитайзери и кътери като единственото условие е да имаш драйвери, а ако случайно не успееш, да извадиш файл във плотерен или кътерен формат, и то дори и формати които не се използват от години или са строго специализирани. Освен всичко това, има далеч повече инструменти от Лектра и Гербер взети заедно, за конструиране вътре в системата, но това скоро няма да бъде оценено от БГ производителите, защото при работа по горе описания начин, както казах, всички други системи дават еднакъв резултат. 3Д-то дава 100% реален резултат(доколкото може да е реално нещо когато се работят много разтегливи материи) при спазена технологична дисциплина и точност при кроенето и ушиването(проверил съм го лично). В Маркера се правят настили по предварително зададена поръчка от изделия, размери и материали и следи за количеството на материала, остоиностява продукта, та дори и конците ти изкарва. Всеки маркер може да се експортира също в гореспоменатите формати.
Всичко това го може в Оптитекс, но познай кога ще започне да се използва у нас. Конструирането директно в системата и другите го могат, но както сама каза, всяка кола вози......., за това тази система харесвам, а не другите. Другите сега вкарват 3Д-то като функция, а новата, 10-та версия, която още се тества ще прави анимирано ревю(рекламират го на сайта им).
Един моделиер-конструктор не трябва да бъде ограничаван от бизнес интереси.

В другата тема, Патриота казва, че познава работата на много фирми, нека каже, има ли фирма в БГ и коя е, в която да се конструира директно в системата, а не на хартия.

Та, аз още преди да си купя и една система съм се информирал коя отговаря най-добре на моите нужди, но проблема е, че ако си я купя аз трябва да си работя на нея, а аз съм си намерил начин да работим по-производително и без с-ма(ако ще се работи по гореописания начин), а варианта да обучавам безплатно кадри за конкуренцията не ме устройва.Съобщението беше редактирано (10-09-06 23:58)

Patriot in Fashion

Два коментара:

1.Бончо цитирам те дословно: " Това не значи, че не трябва да се критикува, но на този етап от развитието си, не можем да се мерим със световно признатите. "
Човече, цяла България шие за световно признатите! Какъв ни е тогава проблема?
Уважавам страшно много това което казваш, че те интересува и вълнува техническата част, а за другото си има специалисти. Ман ме вълнува творческата и донякъде презентации и реклама.

2. Има такива фирми които конструират директно на компютър. Знам за две, за съжаление не бих могъл да коментирам повече. Но това е самата истина.

Бончо

По трудното е не да ушиеш нещо, а да измислиш нещо което да е продаваемо. Това което се шие за чужди марки нали не мислиш, че е сътворено у нас. То и китай произвежда процесори, но Intel и AMD ги мислят, може и да дойде момент когато ще произвеждат собствени, но е малко раничко, но от там се започва.

Patriot in Fashion

 Прекрасно знам къде е сътворено.
 За Китай не бери грижа, че да не стане така ние да им шием ишлемето. Защото тази година беше първата в която китайзки фирми (мисля че бяха 2, но може и да бъркам) се предствиха на седмицата на модата в Ню Йорк.....а това са първите лястовици.
Примерите ги знаеш....IBM - преносими компютри, Siemens - мобилни комуникации....въпреки че не са от тази област са красноречиви

Бончо

При тази тотална липса на качествени кадри, не бих се учудил, ако започнем да шием ишшлеме за Китай.

Patriot in Fashion

Поанавам доста качествени хора, като дизайнери, моделиери и технолози.
И това което казваш най-малкото го смятам за обида към тях.
Така че не бързай със заключенията относно кадрите.

Бончо

Като са толкова добри да си създадът екипи и да направят нещо. Примера с Капаска е много показателен и за работници и работодатели. Най-лесно е да търсим причина в другите за своите неуспехи.

one_one

Бончо, извинявай много, ама ти точно това правиш. Ти самия търсиш причината в другите и по-специално в кадрите. Трябва да те уверя, че като сравнявам потенциала на нашите специалисти, с този на т. нар. "специалисти" отвъд граница просто не знам какво да кажа. Имаме си прекрасни кадри в България. Проблема ни е, че се опитваме "с трици маймуни да ловим". Ти, лично, колко си готов да предложиш на един конструктор-моделиер, дето за твое успокоение ще конструира на екрана, и да го вържеш в Димитровград? Знаеш много добре, че провинцията не е привлекателна за младите хора, както и за онези, които имат капацитет. Трябва по някакъв начин да се насърчават.
Иначе ние си имаме прекрасни кадри. Млади, амбициозни и отворени към новите технологии, технически грамотни хора. Ти и друг път си го казвал, ако няма човек зад монитора, тя програмата сама нищо не може да сътвори. Нали така? Е как тогава се случи, че ни харесаха от толкова много места? Както казва Патриота по-горе, ние шием за водещи световни марки, а там няма компромиси с качеството на нито едно ниво. Дори по отношение на човешките ресурси.
Питаш за фирма, където не се конструира на ръка. Веднага ти давам един пример - Дика. Всяко едно от момичетата на тяхната система освен че конструира, ще може и да ти градира сложно дамско горно изделие за броени минути. Ти явно не обичаш да пътуваш много, но аз съм посещавала доста фирми, както в България, така и в чужбина. И подобно нещо съм виждала само в Германия. Никъде другаде. Само дето те вече не го правят. Нали им взехме хляба и на тях...

one_one

"Всички системи(освен Оптитекс) са ограничени много откъм взаймодействие с други такива, а някои даже и само с техен хардуер(което е много кофти за един творец, какъвто е производителя-не ишлемар), въпреки, че и той е произведен в Китаи, но това не пречи цената му да е маркова. "

Ако твърдиш това, значи не познаваш други системи, освен Оптитекс. И бих те поправила малко, ако позволиш. Конвертируемостта на данните е много по-важна за един "ишлимар", отколкото за онзи, който произвежда собствен продукт.

Разбира се, никой не може да ти попречи сам да си "стъкмиш" една КАД система - софтуер оттук, дигитайзер оттам, плотер - не се знае от къде и т.н. Щом искаш да си правиш работата по-трудна, твоя грижа. Обаче фактът, че някои системи не предлагат собствен хардуер си има своето обяснение. Гербер и Лектра са най-обвързаните в това отношение (почти нулева гъвкавост) и имат най-високите продажби в света. Парадокс? Не, просто гаранция, сигурност и поддръжка от едно и също място. Да не забравяме, че сделката по закупуване на КАД система не приключва с плащането на цената. Напротив, тогава започва.

Пак ще кажа приказката за колата. Ако можеш да караш на климатик, защо да спираш 3 пъти по пътя да се разхлаждаш? Ако можеш да стигнеш за 1 час, защо ще избираш по-дългия път? Като е открита топлата вода, кому е нужно да я търсим наново и наново? Нещо не разбирам...

Бончо

Нали разбираш, че когато една фирма е мноооого голяма, има и мноооого хора които правят еднобразна работа. Тука вече идват предимствата на Лектра и Гербер, че едни въввеждат само параметри на материалите в базата и не се иска изобщо да мислят, настройва се този импорт да отива в тази папка, това диамино, да ползва онзи модарис, а другото другия и на оператора работата се свежда почти като работа с GSM. Това както казах е мнооого добре, но за големи фирми, малките трябва да са доста по-гъвкави. Относно хардуера нали разбираш, че всяка нова техника върви с гаранция и след гаранционно обслужване. Не знам при вас как е, но тука и китайската и марковата техника имат все една година гаранция.

Та, проблема се свежда, като има климатик, все едно чие производство е.

Преди време, се интересувах от плотер и разпитах търговци които внасят от Турция. В Турция се оказа, че всички големи търговци продават плотери, но само писалкови, мастиленоструините само по поръчка. Много се учудих и като взех да разпитвам и един търговец каза, че когато стигнели да натоварят напълно писалковия, минавали на кътери, или по-просто казано, ако имам работа да натоваря мастиленоструен, ще си купя кътер. Друг е въпроса, че съм чувал за фирми в БГ в които се работи с и сплотер и кътер едновременно, но щото не съм го виждал, не мога да твърдя със сигурност и ако е вярно, то ебати специалистите дето са внедрили тази технология.

Та пак ще повторя, не казвам, че оптитекс е най-добра, а най-подходяща за по-малките фирми(под 1000човека общо работници)

Не споделям мнението- по цената да се ръководим, има и по-евтино.

Виж едно интересно четиво, истината е някъде там по средата


one_one

Е, трудно можеш да ме убедиш в това, което казваш. Очевидно сме на различни мнения, вероятно имаме и различни изисквания. Не, че е лошо.
За гаранцията и следгаранционното обслужване (съжалявам ако не съм се изказала правилно), исках да кажа, че ако днес не ти работи дигитайзера, а утре имаш проблем с конвертирането на форматите или нещо друго, най-добре е да получиш помощ от едно място, вместо да звъниш на 3-4 доставчика, които никога, ама никога няма да поемат отговорност за трети продукт. Гаранцията е едно на ръка и всеки производител, дори и на Луната да е, ще ти я даде. Но никога няма да ти гарантира, че ще работи в унисон с всичкия наличен софтуер в света. Нали така? И вместо да губиш време и нерви, и да се налага да си спираш производството, или пък да си чертаеш маркери на ръка, защото ти отнема време да откриеш къде е проблема по веригата, то тогава не виждам смисъл. Но да спрем да го обсъждаме, защото виждам че няма да постигнем съгласие, пък и няма нужда от това.
Сега ще ти кажа защо онези с кътерите си печатат маркери. Защото това е единствения начин да идентифицираш детайлите, особено когато конвейера е по-голям, а пък частите малки или маркера е много дълъг. Естествено има технология, която позволява маркиране на частите (labeling), но е много по-евтино да използваш хартия, още повече, ако не винаги ти се налага да го правиш. Така, че няма нищо смешно в това. Този метод е най-разпространен именно сред производителите на бельо. Представи си как биха се справили работниците, дето окомплектоват частите от кътера в едно предприятие, като твоето. Мини-маркер не би свършил работа.

Go Up