19 юли , 2024, 22:34:33

News:

Sofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата модаSofia Fashion Week 2015 - новата дестинация на висшата мода
https://news.fashion.bg/article/11687/17/Sofia-Fashion-Week-2015-novata-destinacia-na-visshata-moda


Покажи публикации

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - daniva

1
Хей , хей сега ако трябва да се обиждаме или да се изтъкваме ....мооооже....и ако ще се надцекваме с уменията за рисуване/чертането  на криви на ръка мисля че си го умея , защото пет години в университета и заниманията по етюд и безбройните скици са ми развили доста сигурна ръка особено с молива.
Но нека да сме реални , за нов модел се счита наистина нещо доста различно от основната кройка, но този нов изглед може да бъде постигнат и от ново създадена декорация / бродерия , щампа и т.н./За да се сътвори подобен проект също се изискват време и умения . Моделиерството не е само разрязване, трансформации и ....

Felix , прав си, че "Колкото повече научаваш, толкова повече разбираш колко малко всъщност си знаел". Но не мисля , че е градивно да си подценяваш труда , особено ако наистина умееш да правиш нещо добре . Забелязвам , че това е жаланието на всеки работодател да има подтиснати , служители, които да не оценяват добре  труда си и , по този начин непретендиращи за добро заплащане. Да и чесно казано и тази предложена заплата от мен не е никак достатъчна ....просто смятам че да направиш добър модел си е един уникален  творчески акт и за това я обожавам .
2
Струва ми се , мили хора , че нещо пропускате  в  задълженията на съвременния конструктор - моделиер . Той днес борави с високотехнологична техника , програми , компютър и т.н. , работата е за квалифицирани и постоянно развиващи се специалисти и мисля че посочените вариантни цифри за заплата не са адекватни . От мен един пример като 1200лв.
А чесно казано , линеал не съм използвала доста отдавна , но смятам , ме умея вируозно бързо да се справя с виртуалното оформяне на кройката. Мисля , че това е даже по- голяма ефективнот от колкото с линиал и молив . Вече  дори не дигитализирам , а си построявам всично в компютъра , впосто е жалко да не се използват полноценно толкова скъпите компютърни CAD KAM програми ....Хайде колеги не забравяйте че сме  21век.
3
Мисля , че CorelDraw е просто перфектната програма , с нея могат и невероятни дизайни за декорации да се проектират , които впоследствие да се осъществят като щампи , бродерии и т.н. А технологичните скици могат да стант прекрасни и изключително подробни , но всичко това зависи от уменията за рисуване и познанията  на създаващия ги .
А дали желал някой, от вас колеги,  да сподели с нас поне едно свое изображение . Просто ми е любопитно, понеже не съм виждала много такива професионално направени и добре нарисувани.
4
Здравейте , много бих искала да разбера какво представлява този проект , звучи интересно ...
5
Амиииии, знаех си че това не е само моя болка и че наистина съм си права в  изисквания си към шефа .
Благодаря ти ,   Miami , за споделеното мнение.
Просто много ми липсва контакт със себеподобни в професионално отношение.
6
Чесно казано , обожавам да посещавам магазини за употребявани дрехи .
От там могат да се черпят безкрайно идеи , защото се намират и невероятно красиви дрехи.
Дори да ни си купя нищо просто се преизпълвам  с впечатления .
А и всяка седмица НОВА КОЛЕКЦИЯ къде може да видиш подобно нещо ..... ;)
7
[
Daniva: Да разбираме ли че работиш и събота и може ли да споделиш как ти е заплащането в почивните иначе дни по закон?.

[/quote]
Да ,  всички работим поне в 2 съботи в месеца, като заплащането както се сещате е същото като в редовен работен ден ....дали е така по закон ....нееееее. За неделите официално пе е работн , но тогава в къщи прекарвам доста време в скициране на модели , които представям за одобрение . В работно време просто лудницата е голяма и творческа  мисъл е почти не възможно да  ме обхване. Така че за това и при мен неделя е също действен ден...

. И аз самия не искам професорки и доктори на науките да ми шият дрехите.
Не мога да си представя обаче как някой ще иска например моделиер дизайнера му да е неук, необразован и захлюпен.


Felix: Би ли уточнил какво разбираш под неук,необразован и захлюпен моделиер - конструктор на облекло или моделиер - дизайнер на облекло.  :)

А за "професори- моделиер-дизайнери " наистина и дума не може да става , но мисля , че при този вид специалисти , самоусъвършенстването ,  любознателността и любопитството към околния свят не бива да престава за да си адекватен на съвременността. А човек , който инвестира в собственото си развитие ,рано или късно пожелава усилията  му за това да бъдат възнаградени /ПАРИЧНО/ , когато от тях се възползва и компанията , за която работиш.
8
А бе , хора , защо си мислите че не спя , просто съм на работа от 8 часа , а работя и в събота та за това съм "on line" по това ранно време на  деня.
А за парите сте прави ....не са достатъчно никога , но и е глупаво , една шивачка да взема с около 50лв.по- малко то мен и тезата на боса е че тя ми изкарвала заплатата....ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ.
А не е вярно , че шефа не трябва да насърчава и вижда усилията на служителите ...работила съм в чужбина и там просто постоянно се вглеждаха в моите умения и това с цел да се ползват от тях естествено с/у допълнително заплащане, /просто истински капитализъм / за да се печелят повече париии за фирмата.
А в компанията в която работя просто се затварят очите за добри умения и то от страх ,че ще искаме по-добро заплащане ...така че за шефа не е изгодно интелектуалното развиване на служителите, по му е на сметка неукички , необразовани , захлюпени хора да работят за него , но само когато им позволи и когато има нужда наистина да дават  идеи и дизайнерски проекти...
ПРОСТО не вярвам , хора , че това е  рядкосрещано явление при бизнеса в БГ.
9
Може би звучи странно , но аз обожавам сегашната си работа и всичко  това е което желая и за напред да върша , но просто вътрешната среда в компанията сега когато настъпиха доста големи промени не мога да възприема. А и просто считам че заплащането за тази позиция е прекалено малко ,когато от теб се изисква да поемаш много , много отговорности и задължения .....а и нещо ми поомръзна аз да обучавам нови хора , имам огромното желание и аз да се науча на ощеееее и още тънкости от занаята .
Не ме плаши нищо от от всички етапи на работата рисувам нови модели / боравя с Corel Draw и др./ , конструирам кроиките , правя размножение с лекота , прошивам в произвоството с помощта на технолога
на фирмата , не спя от вълнение как ще се получи всичко .....и  след всичко това шефа да забелязва САМО това което не е нправиш добре и нито дума за останалите прекрасни умения и постижения / от които и той самия се пролзва/ ....писна ми просто искам свежа промяна .
Робота в свеж творчески екип .
В централна България е разположена фирмата , но още се притеснявам да спомена име , просто още не съм в процедура на напускане и ...ако някои се интересува по е-mail или с лично съобщение повече подробности...
Не ме плаши промяна на местоживеене при нова работа.
10
Моделиер - конструктор съм и разбрах , че вече имам вътрешна нужда от промяна на работното си място.
От около 5 години работя в известна компания , но там вече освен само да се възползват от познанията ми с КАД система КОНСУЛТ+ и от дизайнерските ми умения , просто не виждам никаква възможност за личностното си развитие .
Аз съм си художник ,но обожавам и конструктурската работа и търся нови предизвикателства....ПОМОООЩ