Форуми за Българска мода

Списък на форумите => Съвети, интересно, забавно и полезно => Topic started by: apostoloff on 19 юли , 2009, 05:34:05

Title: Лудостта около нас
Post by: apostoloff on 19 юли , 2009, 05:34:05
                             ЛУДОСТТА КАТО ТРУДОВО ЕЖЕДНЕВИЕУ нас 22 на сто или близо една четвърт от работещите хора боледуват от психични разстройства. Специалистите смятат, че тези страдания се дължат най- вече на стреса. Това сочи изследване на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), което обхваща 5000 души. Голяма част от тези хора не осъзнават, че имат психични разстройства, болестта протича скрито и е трудно разпознаваема.
Стресът и предизвикваните от него психични разстройства намаляват качеството на живота. Поради психичните смущения много хора понижават ефективността на своята работа. Най-сериозно подложени на стрес са онези професии, при които се изискват преки контакти с хора. Болестотворни са също така и отговорните длъжности.

Проучвания, извършени от експерти на ЕС доказват, че  всяко евро, инвестирано в програми за подобряване на здравето на работното място,  в дългосрочен план ще спести  между 2,30 и 5,90 евро от разходите по боледуването. Смята се освен това, че здравните инвестиции на работното място осигуряват печалба не само за работодателя (като намаляват честотата на отсъствията),  но и за системите за социална сигурност. Рязко намаляват разходите за лечение и престой в болници. А ако се стигне до болнично лечение, престоят в здравните заведения е по- кратък,  по-ниски са и пенсионни компенсации за нетрудоспособност.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ