Форуми за Българска мода

Списък на форумите => Форум за българска мода => Topic started by: polina on 28 февруари , 2009, 21:50:14

Title: Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: polina on 28 февруари , 2009, 21:50:14
Съгласна съм с- PI . Но  като прочетох всичко това си казах и какво като го мога и знам? Вече съм на 43 години !Когато преди седмица ми се наложи да отида на интервю за работа  ме огледаха  пренебрежително с репликата  -на мен ми трябва млад човек Дори и не подозираха ,че съм от онези дето са се научили да разчитат по усните  защото не чуват без апарадче.И какво че мога да конструирам ,да шия ,кроя ,рисувам-защото и това съм завършила!? Младата дама  ме гледаше пренебрежително и едва ли не поиска да мога да летя в космоса.Когато нямаше вече за какво да поиска -се спря на тема- cat cam  система.Добре !Няма лошо в това и да умееш да работиш с тази  система ,но при услови че е имало къде да се обучиш.Аз искам и то много да се обуча ,но това не е за моя джоб .А предполагам и за мнозина като мен!Дайте съвет как  и къде може човек  да се обучи ако работодателят ти не може да си позволи пълното оборудване .Някои са късметлии че има кои да им плати за този дар ,други не!
Title: Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: Felix on 01 март , 2009, 10:21:54
polina, 43 години са прекрасна възраст, особено за един конструктор - моделиер. Тогава не само знаеш и можеш, но и вече си го правила. Не мисля, че за тази точно професия възрастта е определяща.
Има нещо друго. Ако са решили да вземат млад човек и на челна стойка да застанеш пак няма да те одобрят.
Основните неща (ако конструирането ти е ясно и работиш на компютър) в CAD системата се учат за 3-5 дни и после две седмици практика. Тук моля който се чувства компетентен да ме поправи.
Според мен не е добра тактика да седнеш да се учиш тепърва на CAD и после да си търсиш работа. Ходи на други интервюта.

Мислиш ли, че е добра тактика да не споменаваш за проблема със слуха си? Нали това рано или късно ще се разбере?


Моля модераторите, ако преценят да прехвърлят последните два поста в някоя друга подобна тема, че не става дума точно за порене, учене и кройки.
Title: Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: kamidino on 01 март , 2009, 17:48:57
Здравейте,
Феликс е абсолютно прав! Един добър моделиер-конструктор може да се научи в рамките на няколко дни.Виж обратното не е добър вариант-може перфектно да познаваш не една програма за конструиране и пак да не си добър конструктор. На българския пазар има доста програми.
Аз лично работя с Оптитекс от 4 години. Ако някой проявява интерес нека пише на kamidino@dir.bg.
Ще ви помогна с информация доколкото мога. ;)
Title: Re:Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: Бончо on 11 март , 2009, 03:01:04

...................може перфектно да познаваш не една програма за конструиране и пак да не си добър конструктор. ..............


Програмите не конструират, а помагат на конструктора да си свърши работата за по-малко време!
Title: Re:Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: polina on 11 март , 2009, 18:48:11
 Да така е! Но дали  някой мисли и за в бъдеще? Познавам колеги и колежки технически грамотни  ,умеят да работят с прословутите програми ,системи и т.н. Ама една пола и панталон не могат върху хартия да конструират.И какво от това.Те имат работа -аз не! Никой днес не се интересува от това дали имаш опит и как си го постигнал-щом неможеш да работиш на CAT система ,значи не ставаш!?Поправетеме ако греша :-\
Title: Re:Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: camouflage on 20 март , 2009, 18:02:31
imam svobodno miasto za modelier konstruktor
0898 522 436
Title: Re:Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: omainitza on 12 април , 2009, 13:35:41


                    Здравейте, и аз да си кажа мнението. Тъй като основното ми университетско образование е информатика, то програмните системи за констуиране не са ми проблем. Обаче, те са помощно средство само за конфекцията ... А облеклото-конфекция не е неще, което следва да се предпочита. Едната ми баба, която е преподавала в "онова" училище "Мария-Луиза", старателно ми е разяснявала колко е неподходяща конфекцията за жена след 45 ... Сега вече съм напълно убедена във всичките й тези!
Title: Re:Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: ТилиКай on 17 юни , 2009, 21:38:58
Здравей, Поли,
малко късно се обаждам след започването на темата ти, но тъкмо днес се регистрирах във форума :) Аз не съм на твоите години, на 34 съм,  но имам два от твоите проблеми: не съм работила с CAD CAM системи и не чувам. Определено съм много добър специалист в конструирането на ръка, но... бъдещето е в компютърното конструиране. Също като теб ако не кажа, че имам проблем със слуха няма да познаят, много адекватен човек съм и с бързо мислене. За съжаление ни приемат едва когато ни опознаят, а малко са хората, които от раз ни гласуват доверие. На настоящата ми работа е точно така, моето ниво е критерий за шефката ми спрямо колежките, които се сменят доста често.Фирмата ни е от малките еднолични и в момента изпада във финансова криза. Ще ми се да си сменя местоработата, но виждам, че имам нужда да влезна в час с CAD, поради което се замислих, дали да не изкарам още една магистратура, имам художествено висше образование. Имаме кадри относно моделиерството, но бедата е, че не се инвестира в нашето доусъвършенстване като специалисти, защото методите за конструиране непрекъснато се менят, помощните средства също.Отделно в една малка частна фирма не се ползват скъпо струващи техники за конструиране, а за да кандидатсваш за пост в по-голяма, умението компютърно да се размножава е първозначно. Омагьосън кръг. От който все пак ще се опитам да излезна. Да видим с какви похвати.
Пожелавам ти успех с търсенето на работа!
Title: Re:Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: tania.georgieva on 07 януари , 2010, 21:10:36
 :)Здравейте! Казвам се Таня Георгиева и съм преподавател в НБУ. Тук се изучава пълен курс по конструиране и моделиране на облекло по системата "Muller & Sohn". Освен обучението в бакалавърска и магистърска степен, в НБУ съществува т.н. продължаващо обучение. В момента пускаме 4 модула - 3 курса за по 3 месеца. Имаме обучение с 2 CAD-CAM истеми - "ASSYST" и  "OPTITEX". Поинтересувайте се, обучението може да започне по всяко време на учебната година, когато се съберат 7-8 души група. Освен това има вариант да се запише само 1 курс, например "ASSYST" и да плати само него. Това обаче става в началото на учебната година. Ако имате въпроси, пишете ми.
Поздрави и успех!
Title: Re:Моделиер-Конструктор - специфика и компетенции.
Post by: garnet2k on 29 март , 2010, 14:23:49
малко късно се обаждам след започването на темата ти, но тъкмо днес се регистрирах във форума  Аз не съм на твоите години, на 34 съм,  но имам два от твоите проблеми: не съм работила с CAD CAM системи и не чувам. Определено съм много добър специалист в конструирането на ръка, но... бъдещето е в компютърното конструиране. Също като теб ако не кажа, че имам проблем със слуха няма да познаят, много адекватен човек съм и с бързо мислене. За съжаление ни приемат едва когато ни опознаят, а малко са хората, които от раз ни гласуват доверие. На настоящата ми работа е точно така, моето ниво е критерий за шефката ми спрямо колежките, които се сменят доста често.Фирмата ни е от малките еднолични и в момента изпада във финансова криза.
Ще ми се да си сменя местоработата, но виждам, че имам нужда да влезна в час с CAD, поради което се замислих, дали да не изкарам още една магистратура, имам художествено висше образование. Имаме кадри относно моделиерството, но бедата е, че не се инвестира в нашето доусъвършенстване като специалисти, защото методите за конструиране непрекъснато се менят.