Форуми за Българска мода

Списък на форумите => Форум за българска мода => Topic started by: kamidino on 02 март , 2009, 12:17:43

Title: CAD-CAM система
Post by: kamidino on 02 март , 2009, 12:17:43
Компютърното моделиране и конструиране явно вълнуват много хора.Така реших да пусна нова тема, да поговорим и поспорим за това.Надявам се да споделим опит и проблеми и да си помогнем- кой с каквото може :)
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: polina on 02 март , 2009, 19:14:59
 Аз искам да се  обуча на тази системаКажете моля от къде и как  мога да намеря материали  поне на първо време за обща колтура -на принципа, проба грешка!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: kamidino on 02 март , 2009, 20:20:23
Здравейте Полина,
На българския пазар вече има много такива системи.Мога да Ви дам информация за тази на която аз работя- OPTITEX. Може да я видите на www.optitex.com В общи линии това е една от най-хубавите програми-особено съотношението цена-възможности.Можете да правите всичко-да правите конструкции направо в системата, да моделирате, да градирате.Можете да редите маркери-ръчно и автоматично, да изчислявате разходни норми.Една от най-хубавите екстри е 3D-симулацията-можете да видите как би стояла дрехата, която току-що сте направили.
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Felix on 03 март , 2009, 17:05:56
kamidino написа:
Quote

Една от най-хубавите екстри е 3D-симулацията-можете да видите как би стояла дрехата, която току-що сте направили.


Това наистина ли работи? Ползваш ли го? Пробвал ли си някога да облечеш манекена в нарочно сгрешен модел?

Предполагам, че да се научиш да работиш на Лектра или Гербер е доста по-трудно, но пък после дават повече възможности?
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: kamidino on 03 март , 2009, 17:44:44
Здравейте Феликс,
Програмата позволява да облечеш и сгрешена кройка. Просто ще ти "цъфне" по шевовете :).
Задавайки правилните параметри на плата и съответните шевове можеш да видиш местата с най- голямо напрежение и т.н. В крайна сметка това е най-трудното - да успееш правилно да зададеш съответните стойности за различните материи-еластичност,твърдост,плътност....
В 10 версия този пролем е решен доста успешно.В интерес на истината предпочитам да си ушия мострата-не само че проверяваш ндежността на кройката, но и често възникват технологични проблеми, които се отстраняват в движение(понякога и с промени в конструкцията,ако това ще доведе до по-леко производство).Но когато клиентът бърза или се налага да се направят повече модели, от които ще остане малка част и изпълнението на всички е нерентабилно-тогава 3D е незаменим помощник ;)Още повече че можеш да симулираш десен на плата, ситопечат-крайният резултат е доста приятен
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Felix on 03 март , 2009, 18:06:47
 
А ако кройката е широка, усеща ли се на екрана?

Естествено, че ако ще пущаш модел трябва да го прошиеш и изпробваш. Аз винаги правя допълнителни корекции след изпробването на модела.
Дори и едно просто рязане, ако не е по права може да доведе до промяна в поведението на дрехата.
Ако промениш направлението на тегела той може да даде отражение в удобството.
Да не говорим пък ако промениш направлението на нишката.

Като казваш за десени, сканираш ли използвания плат, избираш от заложени примери или си построяваш по твое задание?
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: kamidino on 03 март , 2009, 18:19:34
Ако кройката е широка ще се появят широки грозни гънки, а ако е много широка-просто ще се свлече. Шевовете също имат опция за задаване на параметри-например можеш да ги зададеш като еластични.Освен че можеш да го сканираш,можеш да ползваш готова палитра.Лично аз предпочитам да си правя десените и щампите в Illustrator-така е най-близо до реалното и се получават "безшевни" десени.
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 11 март , 2009, 02:43:07
Т'ва за 3Д-то е всичко перфектно, стига на производитела на материала да му отговарят параметрите по сертификата с реалните! Според мен, единственото предимство е, че имаш възможност, като си настроиш манекена на съответните пропорции да му вземаш мерки, все едно, че си отишъл на "шивач" да ти ушие бутикова дреха!
Иначе, автонестинга е перфектен! Цялата поръчка може да ти я направи в множество от маркери и един добър малкерист, за 1 час да създаде работа на кроялната за 1 месец напред и да подаде всичката нужна информация на счетоводството!
В 10-та версия, доколкото знам е наблегнато на 3Д-то, дето за нашите условия и кадри е..... пунта мара работа!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: kamidino on 12 март , 2009, 10:45:07
До Бончо:
В 10 версия подобренията са много, не само в 3D.
Това, което исках да направя, пускайки подобна тема е да поговорим за работата в този вид системи, да обсъдим проблемите които срещаме, предимствата и недостатъците на различните марки.Получи се така, че аз си хваля моята  ???. Не това беше целта ми.Просто искам да срещна хора, имащи афинитет към професията. :)
В една друга тема тема някой беше питал за скици-за мен е най удобно в Illustrator.
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 15 март , 2009, 01:07:10
В по-старите теми съм писал на тема кад системи и моето лично мнение е, че другите системи имат само недостатъци в сравнение с оптитекса! В крайна сметка, възможностите на системата зависят от задкомпютърното устройство, а при нас се получава, че опитните конструктори са на ваше величество с компютрите, а боравещите с компютри са на ваше величество с конструирането :)
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: kamidino on 15 март , 2009, 12:33:56
Не съм съласна с теб,Бончо!
Вече много конструктори разбират предимствата на CAD-системите.Проблемът може би е в това ,че за да се научиш да работиш трябва все пак да разполагаш с такава джаджа. А те са скъпички.....За радост вече в много учебни заведения разполагат с CAD-системи
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Felix on 15 март , 2009, 17:34:31

Бончо написа:

Quote
другите системи имат само недостатъци в сравнение с оптитекса!


Не познавам Оптитекс и не мога да дам мнение, но щом е толкова добра както казваш, сигурно и ангелите в Рая използват само нея за да си кройкат к'вото си им требе. ;D ;D ;D

Аз използвам Консулт + и за сега ми върши работа, макар и да не ги може някои циркаджийски номера като Оптитекса например.
Между другото последната им версия на Консулта е доста бъгава.  :(

Макар че КАД системите не са общодостъпен и масово използван софтуер, сигурно може да се ,,щипне" от някъде или да започнеш обучението с демо версии и видео уроци?


Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 16 март , 2009, 00:57:15

Не съм съласна с теб,Бончо!
Вече много конструктори разбират предимствата на CAD-системите.Проблемът може би е в това ,че за да се научиш да работиш трябва все пак да разполагаш с такава джаджа. А те са скъпички.....За радост вече в много учебни заведения разполагат с CAD-системи


Който търси намира! Аз не съм учил нито конструиране, нито компютри, а още по-малко и системи, но съм намерил начин да си кача на компютъра Инвестроника, Гербер, Vstitcher и Оптитекс и то по-нови версии от предлаганите от представителите им в БГ :)!

Тука (http://backinblack.data.bg/p/files/CAD/Audaces_5.2) има една готина кад системка, дето лично мой приятел я е краквал, работи си перфектно и на слаб компютър, има си и автонестинг и става не само за учебни цели :)! Който желае нека се учи!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 16 март , 2009, 01:08:20


Аз използвам Консулт + и за сега ми върши работа, макар и да не ги може някои циркаджийски номера като Оптитекса например.
Не разбрах на кое казваш "циркажииски номера"? Това, че всяко нещо можеш да го конструираш по какъвто начин ти дойде на акъл, стига да можеш да конструираш? На това, че всичко което си конструирал ти го вади в ексал като технологична карта? Или това, че цяла поръчка за производство може за минути на автонестинг да ти я разбие на множество от маркери с предварително зададена дължина от-до, групирани детайлите както искаш и с каквото искаш разтояние между тях, и на всеки маркер експорт в ексел?
Със сигурност мога да те уверя, че един добър професионалист с оптитекс може да направи излишни десетина с консулт!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Felix on 16 март , 2009, 19:27:50
Бончо написа:

Quote
Това, че всяко нещо можеш да го конструираш по какъвто начин ти дойде на акъл, стига да можеш да конструираш? На това, че всичко което си конструирал ти го вади в ексал като технологична карта? Или това, че цяла поръчка за производство може за минути на автонестинг да ти я разбие на множество от маркери с предварително зададена дължина от-до, групирани детайлите както искаш и с каквото искаш разтояние между тях, и на всеки маркер експорт в ексел?


Това всичкото си го има и в Консулта. Има си модул конструиране, автонестинг и вади необходимите справки и рапорти.

Само не мога да включа как точно Оптитекса ти вади това, което си конструирал в Ексел като технологична карта?  Може би общува с оператора на трансцедентално ниво? :o

Относно номерата имах предвид автонестинга и анимацията, а може би и някои други хватки, които само твоята програма може да прави.

Аз например никога не използвам автонестинг. Може би ако си работил като крояч знаеш защо. Разбира се, ако се работи в динамична обстановка сигурно помага, но при нас не е така.

Анимацията ми се струва, че е повече за тези, които по изложенията сключват договори и плащат за системата (шефовете), а не толкова за тези, които работят с нея (операторите).
Сигурно помага. Не мога да си представя обаче, че тези грешки, показани в рекламната брошура, че са хванати чрез обличането на виртуален модел няма да бъдат усетени от всеки нормален конструктор. Пък и всичко се прошива.
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 16 март , 2009, 21:08:13


Това всичкото си го има и в Консулта. Има си модул конструиране, автонестинг и вади необходимите справки и рапорти.

Позволи ми моля те, и аз да знам какво има в консулта, въпреки, че не работя на нито едно от двете! ;)

Quote

Само не мога да включа как точно Оптитекса ти вади това, което си конструирал в Ексел като технологична карта?  Може би общува с оператора на трансцедентално ниво? :o


Мноо простичко бе Пич! Има си едно бутонче на екрана, дето като го натиснеш и ти отваря един попълнен екселски фаил, с картинки в същия цвят в който си им задал в системата като цветове на отделните размери! Преди това само от едно друго бутонче трябва да си направиш настройки коя информация да ти вади и коя не, щото ко изпльоска всичкото и шъ ти иде цялото работно време да четеш!
Тъй като използва готови екселски тамплейти, които се намират в C:\Program Files\OptiTex 9.0\Excel Templates, предполагам, че би могло да бъдат пораздвижени и донагласени според изискванията на фирмата.

Quote
Относно номерата имах предвид автонестинга и анимацията, а може би и някои други хватки, които само твоята програма може да прави.

Аз например никога не използвам автонестинг. Може би ако си работил като крояч знаеш защо. Разбира се, ако се работи в динамична обстановка сигурно помага, но при нас не е така.


Имах моя кроялна, та ми се налагаше и да поработвам от време на време!  :)

Още в процеса на конструиране имаш възможност да указваш кои детайли да ги групира в един блок и с какво разстояние между детайлите! В маркерния модул имаш възможност тези неща също да ги променяш за нуждите на разкроя и от тука става перфектното разделение на труда! Консруктора или опитен маркерист като си ги настрои в конструкторския файл, от там нататъче и най малоумната кроячка може да реди капаци по предварително зададена поръчка. Програмата си ги спазва съвсем точно и със сигурност и най-опитния маркерист няма да постигне по-добро уплътняване без да наруши правилата!

Quote
Анимацията ми се струва, че е повече за тези, които по изложенията сключват договори и плащат за системата (шефовете), а не толкова за тези, които работят с нея (операторите).
Сигурно помага. Не мога да си представя обаче, че тези грешки, показани в рекламната брошура, че са хванати чрез обличането на виртуален модел няма да бъдат усетени от всеки нормален конструктор. Пък и всичко се прошива.


3Д-то е за виртуално прошиване на дрехата и в цветове ти показва напреженията по манекена! Също така като сканираш материала на обикновен скенер да презентираш изделието преди да го пуснеш в производство за да пробваш интереса на потребителите, но на вас ишлемарите от подобни функционалности нямате нужда за да го оцените!  В 10-та версия знам, че има много новости точно в него! То по другото няма и какво да се желае :).

Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Felix on 17 март , 2009, 12:49:04


Quote
Позволи ми моля те, и аз да знам какво има в консулта, въпреки, че не работя на нито едно от двете! Е, как да ти позволя при това положение? 8)

Quote

Има си едно бутонче на екрана, дето като го натиснеш и ти отваря един попълнен екселски фаил, с картинки в същия цвят в който си им задал в системата като цветове на отделните размери! Преди това само от едно друго бутонче трябва да си направиш настройки коя информация да ти вади и коя не, щото ко изпльоска всичкото и шъ ти иде цялото работно време да четеш!Съжалявам.  :-[    Не знаех, че на това казваш технологична карта. ::)

Quote

Програмата си ги спазва съвсем точно и със сигурност и най-опитния маркерист няма да постигне по-добро уплътняване без да наруши правилата!Е, точно там е номера - да знаеш кога да нарушиш правилата. ;) ;D ;)

Добре, съгласен съм, че автонестинга помага за първоначално бързо разполагане на кройките по капака, но задължително после трябва да се оптиимизира с оглед на разход и по-лесно рязане.
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 17 март , 2009, 13:19:09


Е, точно там е номера - да знаеш кога да нарушиш правилата. ;) ;D ;)

Добре, съгласен съм, че автонестинга помага за първоначално бързо разполагане на кройките по капака, но задължително после трябва да се оптиимизира с оглед на разход и по-лесно рязане.Няма нужда да спорим за нещо което не си го виждал! И аз бях скептичен към автонестинга преди да му хваним логиката и принципа му на работа!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: kamidino on 13 април , 2009, 09:43:46
Някой има ли информация за cad система Gemini - наскоро ми я препоръчаха. Ще ми е от полза ако няко й сподели мнение или опит.Благодаря предварително :)
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 14 април , 2009, 02:58:20

Някой има ли информация за cad система Gemini - наскоро ми я препоръчаха. Ще ми е от полза ако няко й сподели мнение или опит.Благодаря предварително :)


Чувал съм добри отзиви за тази система, но не съм се интересувал! За чисто конструкторските и маркерни възможности, всички системи бих казал, че са на еднакво ниво. Мен ме интересуват възможностите за разделянето на труда и промяната на обганизацията на работа в движение, също и комфорта на работа който е тясно свързан с производителноста и цената на труда.
Ще дам пример отново с оптитекса!
1) Всеки инструмент може да се изведе или скрие от настройките на бутони на десктопа като в ексел и всеки конструктор да си настрои най-използваните неща да са му под ръка, а по-малко използваните в менютата.

2) В файла на изделието може да се дефинира разтояние между детайлите в настила, групиране на блокове и други неща, които от маркера също могат да се променят, но ...... ако маркериста е упълномощен! От тука в организацията на екипа може да се съсредоточи много отговорности на конструктора, а маркериста да бъде изобщо неквалифициран работник, а също и да се раздели труда така, че конструктора да не го интересува маркера, а маркериста да е по-квалифициран, та да поеме и други отговорни неща които са преди и след маркера!

Има и други неща, но за работника са малко непонятни!
Title: Re:CAD-CAM система LECTRA - DIAMINOV5R1 - помощ за автоматично редене на маркер
Post by: rosy on 28 април , 2009, 13:52:38
Здравейте!Имам нужда от помощ за LECTRA - DIAMINOV5R1.Ако някой работи с тази програма нека ми напише стъпка по стъпка как се задава в програмата,за да се подреди автоматично маркер.Правя нещата но до някъде и немога да продължа нататък.Ще бъда много благодарна ако някой се отзове на молбата ми.
Title: Re:CAD-CAM система LECTRA - DIAMINOV5R1 - помощ за автоматично редене на маркер
Post by: Бончо on 29 април , 2009, 01:46:45

Здравейте!Имам нужда от помощ за LECTRA - DIAMINOV5R1.Ако някой работи с тази програма нека ми напише стъпка по стъпка как се задава в програмата,за да се подреди автоматично маркер.Правя нещата но до някъде и немога да продължа нататък.Ще бъда много благодарна ако някой се отзове на молбата ми.


А сигурна ли си, че крака е читав? Защото срещах по торентите някакъв комплект от диамино и модарис, но нещо не му работеха всички функции!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: rosy on 29 април , 2009, 07:58:15
Всичко е както трябва просто не знам как да продължа от там до където стигам
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 29 април , 2009, 23:43:28

Всичко е както трябва просто не знам как да продължа от там до където стигам


Мисля си, че точно до там до където стигаш му са и възможностите! Лектра не е от долюбваните от мен програми, но имам някакви впечатления. При нея отделни групи функционалности като конструиране и маркери са отделни програми, а не като други системи, всичко в една програма условно разделена на модули! Тъй като има отделна програма, но не си спомням името и за оптимизиране на маркерите от зададената поръчка за производство, много ме съмнява, че в диаминото няма автонестинг, а само някакво групиране и после създадените маркери да се оптимизират/преподреждат в другата програма. Това най би пасвало на недолюбваната от мен логика на работа в Лектра.
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: kamidino on 23 май , 2009, 23:33:17
Здравейте, Бончо!
В предишен отговор се написал:

Има и други неща, но за работника са малко непонятни!

Какво имаш предвид?
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 25 май , 2009, 22:55:47

Здравейте, Бончо!
В предишен отговор се написал:

Има и други неща, но за работника са малко непонятни!

Какво имаш предвид?


Другите неща са по поддръжката и взаимодействието с хардуер който не е в комплект със софтуера!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: cadoperator on 10 декември , 2009, 04:28:06
Здравейте,
виждам че споменавате неколкократно за хак-ната версия на лектра. Някои може ли да ми каже откъде мога да си я сваля? някои разполага ли с хак-ната работеща версия? ще се радвам ако можете да ми помогнете, аз работя с assyst и имам много проблеми с конвертиране на кройките от лектра.

благодаря ви
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: krassyo on 10 декември , 2009, 10:18:15
Едва ли ще е коректно в този форум да се обсъждат такива неща като : "откъде да намеря хакната версия на ...."
Това е форум с основна тематика "Българска мода" а не "warez".
Намерете специализиран подходящ форум и там питайте.

Поздрави
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: descool96 on 14 март , 2010, 09:30:18
Здравейте,
Аз съм мн. суров в темата за модата в Бг. но желая да стана част от нея и да допренеса за нейното развитие!
Имам сурови модели за спортни облекла, как бих могъл да ги развия и довърша... нямам техническо образование.
За целта и за това се обръщам за информация към вас (като цяло). Има ли някаква организация свързана с производство и моделиране към която мога да се обърна за по нататъшно развитие?

Благодаря!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 23 март , 2010, 20:13:38

Едва ли ще е коректно в този форум да се обсъждат такива неща като : "откъде да намеря хакната версия на ...."
Това е форум с основна тематика "Българска мода" а не "warez".
Намерете специализиран подходящ форум и там питайте.

Поздрави


До някъде може и да си прав, но нали модата се прави от конструктори и дизайнери и това е форум за взаимопомощ!?
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: ZlatetoOnline on 15 април , 2010, 09:37:55

Аз искам да се  обуча на тази системаКажете моля от къде и как  мога да намеря материали  поне на първо време за обща колтура -на принципа, проба грешка!


Здравей Полина!
Аз се нуждая от конструктор-моделиер,ако можеш да ми изпратиш някакви твои кординати?
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: lili_milli on 24 май , 2010, 08:41:46
Здравейте на всички!
Виждам ,че всички сте доста "на ти" със CAD - системите, а мен ме интересува дали има подходяща програма за  конструиране на модели  за индивидуални поръчки ?
Имам собствено ателие и  разнообразието от модели и "размери" е голямо.
Много ми се иска да "съкратя "времето за конструиране. Благодаря предварително!

                         
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: bebolinkata on 06 юни , 2010, 12:16:35
бих искала да попитам от къде мога са си сваля тази система ако мойе разбира се
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: mis13studio on 14 юни , 2010, 17:07:18
www.microdor.com   За конструктори, които искат да работят на българска нова съвременно написана и постоянно развваща се програма. Влезте на сайта изтеглете си "демо" и ми званнете, за повеце инфо. Успех!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: abbaa on 11 октомври , 2010, 21:53:57
ЗАМЕНЯМ, ОПТИТЕКС, ЛЕКТРА, ГЕРБЕР ИЛИ КАКВАТО ДР. ( :) ПОСЛЕДНА ВЕРСИЯ  :) )  ПРОГРАМКА СИ ИЗБЕРЕТЕ ЗА ПЛОТЕР ОТ 180 СМ. НАГОРЕ
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: dessi_sun on 30 декември , 2010, 13:01:59
Май нещо темичката е замряла?
Желаещи за продължение?????
;)
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: kamidino on 30 декември , 2010, 20:20:54
Така си е.Какво да се прави - по-интересно е не кой какво и как произвежда, а как да си рекламираме сайтчето или да се оттървем от пъпките.........не че не е важно, но дали мястото му е в този форум?!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: ailun86 on 21 януари , 2011, 08:37:11
Предполагам, че да се научиш да работиш на Лектра или Гербер е доста по-трудно, но пък после дават повече възможности?
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: Бончо on 31 януари , 2011, 13:20:12
Има и такива на които е по-лесно да се научиш, а дават повече възможности и от двете заедно!
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: dessi_sun on 17 февруари , 2011, 18:07:00
Аз съм работила на Гербер и бих казала,че е доста връткаво. Вярно,че повече се занимавах с моделиране, отколкото с конструиране, но все пак доста заигравки има. сега работя на българската програма Силует Дизайнер там нещата са доста изчистени и ясни,много лесно се работи с нея. Все пак самият факт, че всичко е на бг е достатъчен.  
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: coldshot on 23 февруари , 2011, 16:37:47
Действително програмата на Микродор е доста конкурентоспособна на българския пазар. Разбира се, не ги сравнявам с гигантите в тази сфера, утвърждавали се много години и със сериозен бекграунд, но за парите си продукта, който предлагат определено си струва.
Личи си, че са доста амбициозни, в смисъл следя ги от 2-3 години, бяха доста нива надолу. Бях ги позабравила, но сега като гледам, наистина доста са дръпнали. Всеки месец има ъпгрейди, явно софтуера все още е жив и се поддържа усилено.
Сега-засега сме в процес на обмисляне за закупуване на програмата и все още не сме им клиенти, но тенденцията е такава.  ;)
Title: Re:CAD-CAM система
Post by: dessi_sun on 25 февруари , 2011, 11:52:50
Програмата определено си струва. Както беше казал някой по-нагоре няма много циркаджииски номера, като големите, но на мен лично не ми липсват. Силуета има всичко необходимо за да си създадеш модела който желаеш, колкото и сложен да е, достатъчно е да имаш желание и хъс да му влезеш "под кожата" :)