Форуми за Българска мода

Списък на форумите => Форум за българска мода => Topic started by: еллица on 30 януари , 2008, 17:28:08

Title: За поренето, ученето и кройките
Post by: еллица on 30 януари , 2008, 17:28:08
Колеги, може би никога няма да свикна с липсата на професионализъм и изобилието на тъпотия в БГ. Отворете, който и да е, руски сайт и вижте как работят хората.  Това с поренето и в пещерата се сетих за него. Намерих си вече учебници, за жалост не от българи... а иначе кройки имам и то не крадени, но исках да познавам колкото е възможно повече закони, че да мога да си играя с тях както си искам. Желая ВИ успех и четете, моля повече отколкото порите!
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Dummy Doll on 11 февруари , 2008, 18:56:59
Скъпа Елица,

Очевидно не ви се налага да свиквате с "липсата на професионализъм и изобилието на тъпотия в БГ", освен ако не смятате "дърпането на кройки за сутиени от Интернет" за висша форма на професионализъм.
Похвално е, че сте успяла да намерите учебници на тази тема, представям си, че не е било лесна задача. Дано все пак ви свършат работа. Моят личен съвет, като човек, който от десетилетия се занимава с кройки, е да обърнете внимание на давността на тези учебници. Някои издания са доста стари и не отговарят на съвременните изисквания за силует и технологична изработка. И не бързайте с лека ръка да отхвърляте "поренето". В този бранш никой не преоткрива колелото, защо вие да го правите. Това е и прекрасен начин да научите повече за това какви машини са използвани, в каква последователност и т. н. Съгласете се, че кройката не е единствения показател за качеството на бельото. Сравнете два аналогични модела и ще видите защо единият се продава за 10 лв на всяка сергия, а другият може да се намери единствено на фирмения щанд и струва няколко пъти повече.
Казвам всичко това с добри чувства към вас и пожелание за успешно налагане на вашата марка.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Храбрия шивач on 12 февруари , 2008, 21:31:12
Мила Елица,
Като човек занимаващ се със мода бих могъл да кажа само едно и да отдам заслуженото на колегите конструктури. Конструкциите и технологията в един бранд са много по ценно ноу-хау отколкото да речем дизайна. И най-великолепния дизайн без конструкция и технологии си остава една "проста" рисунка.Та нима очакваш някой даром да даде нещо ценно?
Кого очакваш да "срещнеш" тук.....Главния констриктур на Triumph или на Simone Perele или може би на Aubade???
И за каква колегиалност можем да говорим когато още с първото си мнение искаш нещо?
Що се отнася до тъпотията и тук тя е широко застъпена....Половината потребители пускат "обавички" за всевъзможни глупусти непознавайки дори българската азбука, а другата половина искат нещо си, все едно някой им е длъжен. Има и трета група за мое голямо съжаление много малка, които израяват авторитетно мнение. Сама прецени кой откоя група е, и с радост бихме те приели в нашата.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Храбрия шивач on 02 април , 2008, 19:49:10
Мила ми Невена,

Дълбоко се съмнявам че ще срещна този човек тук. Поради простата причина че най вероятно става дума за технологичен отдел във въпросната фирма. Много бих се радвал ако мога да срещна такъв човек, по простата причина че точно такъв ми е необходим в момента....
Но нека да разграничим нещата едно е да си технолог в една фирма и да ти е спусната технологичната постедователност която ти трябва да съблюдаваш и коригираш съобразно инструкциите за качество и съвсем друго да си технолог в една развойна дейност кодето ти си човека който трябва да напише тези инструкции....Нека ги разграничим

Аз говоря за втория тип специалисти. А ти?
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: vale_dama on 02 април , 2008, 21:11:56
Четеш, четеш и усещаш негативизъм. Толкова ли сте ВЕЛИКИ. А защо никои не е чувал за вас. А думите "Казвам всичко това с добри чувства към вас и пожелание за успешно налагане на вашата марка" - незвучат ли ехидно. Единия десетелетия работел кройки - и какво от това , другия цял живот се занимавал с мода и вещ във  всичко (като магданос на всяка яхния). И защо да не подкрепите ,насърчите, обясните, помогнете , покажете на Еллица. А може би тя ще стане по добра от вас. В нея има хъс и желание да постигне нещо ,а вас работа ви е изморила , нещо не ви задоволява, не ви признават или неможете да растете по - нагоре. Четеш , четеш  и се замисляш.........
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Dummy Doll on 03 април , 2008, 00:01:11
Аз трудно бих нарекла "хъс и желание за постигне на нещо" незрелите нападки от рода на "липсата на професионализъм и изобилието на тъпотия в БГ" от страна на персонажи, като Елица.
Правилно сте забелязали, този форум е за Мода. Ще рече, нещо сериозно. Ако вие приемате модата за забавление, за много хора това е начин на живот. Визирам такива, които "десетилетия работят кройки" или пък "цял живот се занимава с мода". Тук сме, за да можем да си помагаме - със съвет, с мнения, с опит. Ако някой приема съветите като негативна критика, може спокойно да се оттегли. Останалите, ако нямате нещо конструктивно за казване, а само ви сърбят езиците, намерете си друго място за това. И по друг повод е ставало на въпрос, че дори и тук, в този форум има други теми, които вероятно биха ви допаднали по-добре.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Dummy Doll on 03 април , 2008, 00:03:58
А не мога да разбера, също така, защо все някой друг ще се намери, за да излезе в нечия защита. След всичко казано тук, мислите ли, че е случаен фактът, че Елица повече не се появи в тази тема...
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Храбрия шивач on 03 април , 2008, 09:07:59
Към Vale_dama...

Не мисля да влизам в задочна полемика с Вас, а просто да разясня някой неща които явно са доста надалеч от позицията във която сте.

Първо. Може би сте забелязала, че никой от нас не "напада", дори напротив критиката ни е изключително градивна. Извинявам се много но тези неща трябва да се разберат вднъж за винаги... Такива "творци" дето се вдъхновяват от звездите на небосклона с лопата да ги ринеш.
Така че упрека "за липста на професионализъм" Елица единствено може да насочи към себе си.
Второ. Упрека за това че не помагаме... Ами помага ме, но на тези кото знаят какво искат, потрудили са се малко над проблема и им трябва съвсем мъничко за да достигнат до "истината". Такива които дигат "пушилка" още в самото начало не са долюбвани не само в нашата професия, а изобщо.
И как разбра за хъса и желанието да постигне нещо? Като каза ".....дайте ми..." и тук мога да продължа аз .....дайте ми всико в ръжете и ще Ви покажа какво мога да сътворя... И как да помогнеш на човек който те пита...от къде да си сваля коройки в Интернет... ами то аз ако някой ми покаже възможност за дънлоудване на кройки съм готов да му остря моливите за чертане в продължение на месец.
Трето.

........и вещ във  всичко (като магданос на всяка яхния).

Много сме си позитивни дори, въпреки че доста ни обвинават в сърказъм. Ако аз бях сркастично настроен щях да ти обърна внимание на думата "магданоС".....

Пожелания за хубав ден от...мен
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: vale_dama on 04 април , 2008, 21:02:34
А ако съм шивачка - могали да взема отношение по въпроса Невена????????????????
Прочетох изявленията и написах това което усетих.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: vale_dama on 04 април , 2008, 21:32:37
Работя в този бранш и всеки ден се срещам с хорица (не всички) които не виждат по далече от носа си.
Тук все чета градивна критика - а трябвали да критикувате? Кое Ви дава право? Е някъде четох ,че като непознаваш някого - нямаш право да го критикуваш ако той не е помолил за това. Иначе е просто завис.
Ако можеш да помогнеш - просто го направи.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Храбрия шивач on 05 април , 2008, 10:52:12
Невена, явно ти не си ме разбрала какво искам да кажа или аз не те разбирам, незнам точно. В никакъв случай не искам да кажа че технолозите в производството са лоши специалисти, дори напротив познавам досташирок кръг от такива в областа на облеклото...е ти си първта която "познавам" в раздел "бельо"...та спокойно мога да кажа че си вършат работата на много добро ниво. Това което исках да кажа (в последствие го каза и ти) е че трябва да си има развойна дейност в един бранд, доста глупаво се смесват нещата и в един момент се оказва така че ти си този който трябва да измисли нещата и впоследствие да си ги "нареди" и да си ги изпълни. Аз също съм против ...."пенкилерите" в бранша, също като теб смятам че човек трябва да е строго профилиран....както си има технолог в развойната дейност, така да си има и технолог в производството. Това е една естествена йерархия и тогава когато си натрупал много опит в производство, напълно естествено е да се качиш едно ниво по горе. Както твърдиш че си напулно сигурна че можеш да направиш това, единственото което мога да направя е да те поздравя най-искренно.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Храбрия шивач on 05 април , 2008, 11:02:05
Значи да сме наясно...
На въпросната дама, която всъщност е вале нямам за какво да завиждам нито на нея нито на когото и да било друг. Имам собствен път и мой си начин да вървя по него.
А що се отнася до критиката, всеки има правото да изрази свободно мението си и тук идваме до другото....правото на избор на критикувания, да се вслуша в критиката (съорветно да защити позицията си) или да се прави на ущипана госпожица. Избора е негов.
Иначе молбата за критика е все едно да кажеш някому: "Ела ми удари един шамар"
Тук Невена е наистина права че наивния Ви коментар трябва да бъде оставен без внимание!
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Бончо on 05 април , 2008, 16:16:13

Храбри Шивачо,
недей подценява 2-рата група технолози, дори готовата предоставена технология като на Триумф предоставена като информация може да те научи на много и когато изработиш Ен на брой модели смяташ ли че няма да можеш да съставиш технология, която да е съобразена не само с модела и най-лесната изработка но и най-изгодната така , че да спестиш време и пари от  изработка, но да имаш и качество като при най-големите фирми. Не откриваме топлата вода. Само се учим от най-големите. Мога да ти покажа технология на Триумф, повярвай няма по добра:) Когато работиш с професионалисти от ранга е много лесно за всичко.


Веднъж някой да спомене и за мястото и заслугите на технолозите! В това отношение италианците са ненадминати. Възхищавам им се на простата и ефектна изработка.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Бончо on 05 април , 2008, 16:53:46
И аз не съм общувал нито с италиански нито с другите! Просто им разглеждам изработката, а понякога правя и "реверс инженеринг" ;D - т.е порене и възтановяване на технологията с подръчни каталози на машини и приспособления ;D.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Nevena on 05 април , 2008, 17:58:04
Към Бончо:
Както казах българският пройзводител е доста изобретателен, това не би дошло на ум на един чужд работодател:) Но, ако разбере изобретателността първо ще е скептично настроен след това ако резултатът е успешен ще е удивен:)
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Храбрия шивач on 05 април , 2008, 18:13:50
Най накрая да чета, смислени диалози в този форум....
Крайно време беше да се появят знаещи хора.
То какво се появяват де, все едни и същи сме
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Nevena on 06 април , 2008, 08:31:27
Към всички:
Един мой учител беше казал, докато не разпориш 10 000 м конец минимум от тебе нищо не става. Така , че мили дизайнери, технолози и конструктори. Поренето е едно много полезно упражнение, което ни помага да изпробваме кройка, технология и всичко свързано с изработката. Ако някои си въобразява, че като вземе учебника от който и край на света да е този учебник свързан с изработка, конструиране или нещо друго, и не си позволи да изпробва модела с машинката и поренето и смята че е излишно значи има още много хляб да яде. За да се научиш да конструираш първо се учиш да пориш. Е да неприятно е до момента докато не се научиш да пориш бързо като хванеш правилният конец, образуващ бримката. Така е колкото и да е неприятна тази част от бранша.
п.п. в живота първо се научаваме да пълзим после да ходим след това да бягаме..... С един учебник не се става велик конструктор или технолог или моделиер.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Бончо on 06 април , 2008, 09:32:59

Към Бончо:
Както казах българският пройзводител е доста изобретателен, това не би дошло на ум на един чужд работодател:) Но, ако разбере изобретателността първо ще е скептично настроен след това ако резултатът е успешен ще е удивен:)


За мен всяка машина, компютърна програма, та дори и подреждането на машините което виждам по снимки в сайтовете на колеги е част от нечия технология. В конкуренцията на пазара печели този производител който има най-добра и най-високопроизводителна технология. Имам мнение как работят колеги в бранша и мнението ми е, че всеки търси решение на проблем който в момента е възникнал, без да съзнава, че за да възникне този проблем има причини които са на съвсем друго място, а също така с въвеждането на нови и високопроизводителни машини се налага и промяна в цялостния начин и организация на работа за да се извлече максимума на тази техника.

Ще дам един пример с тези които ползват кад системи. Масова практика е при тях да се конструира на хартия и да се въвежда после с дигитайзера в системата за да се редят капаци. За мен този начин на използване на системата е, че тя повече пречи отколкото да помага в производството.
Мога да дам още много примери, но смятам, че са за съвсем друга тема.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Nevena on 06 април , 2008, 10:14:49
Към Бончо:
Да съгласна съм напълно, моментното разрешаване на проблема не води до увеличаване на производителността. Води до разрешаване на проблема , които имаме, но това не ни застрахова отново да имаме проблема. Понякога проблема може да е по-скоро полезен проблем и да води до по- добра производителност. Ще дам пример:
Конструктора беше забравил една резерва на раменните участъци, с технологията която ни употребихме за сглобяването на тениската стана много лесно. Когато дойде главният технолог и показа правилната технология, не се получи така разбрахме грешката на конструктора, но друга технология ни помогна :) Лошото е, че имахме отклонения в обмерните данни 1,00см точно колкото една резерва в този участък, но за трикотаж това не е проблем.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Бончо on 06 април , 2008, 18:24:25
При разделението на труда винаги съм смятал, че конструктора трябва да конструира и градира изделието без да слага резерви за шевовете, а технолога да ги добавя защото машините имат купища гарнитури за шевове и при това положение конструктора трябва да знае с какви гарнитури са оборудвани в момента или да изиска тяхното преоборудване. Също така, при евентуална промяна на технологията на изработка по-лесно ще се внасят промени в кройката. Смятам, че не е нужно да споменавам, че добрата кройка и точното кроене после е в основата на производителноста при шивачките.

П.С. Не на празно тези които дават ишлеме имат изискване за гъстота и ширина на тигелите и връщат яко за неспазването им ;).
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Nevena on 06 април , 2008, 20:34:09
Към Бончо:
Може би си прав ,че конструктора трябва да конструира и градира модела без резерви за шев, и това е работа на технолога. Относно ишлеметата те не се заяждат само за бод/см ,а и за шев изминат точно на 0,7см от края на изделието както е зададен и от вътре като обърнеш изделието има ли изкривяване до 0,2 см пориш. И още много други неща....
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Nevena on 07 април , 2008, 19:46:19
Като финал за поренето, ученето и тнт... Ще кажа : Аз съм против да се пори, може да Ви се стори смешно, но е факт. При готово изделие поренето е глупост , което може да унищожи изделието и от 2 да стане 3 качество. Грешката не е ли усетена в производството край, изделието е обречено. Правилният ремонт не е с порене, а с други стари трикове:)  ;D
п.п. Моля Ви не порете готовата дреха!!!!!
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: vale_dama on 07 април , 2008, 22:51:07
Към Невена:
И колко перфектна стана тази дреха след ката си върнала детайла за прекрояване за 0,1см? Незадавам въпроса за да се заяждам. Само знам от моите учители , че кройката трябва да бъде най-най- точното нещо при създаването на една дреха( там не трябва да има отклонение и 0,5мм). За да може дори и да има отклонения при кроене, шиене, ПОРЕНЕ, гладене (което е нормално да се случи), то да е в рамките на толеранса - затова го има винаги.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Nevena on 08 април , 2008, 04:29:16
Към вале дама:
Да разчиташ на толеранса не ми звучи много полезно, ако се успокояваш с толеранса винаги ще имаш грешки. При мене толеранс няма мила от никаде и ако аз сглобявам дреха по твоя конструкция ще ти я върна да я преначертаеш още 100 пъти, ако имаш отклонение. Представи си, ти изброи:  твърда кройка,градиране,толеранс от релаксирането на плата (ще добавя към твоето изброяване), кроенето, подлепянето ако има такова, шиенето, гладенето, дори опаковането и всеки си каже като тебе е то има толеранс, какво са 0,1 см - ми 0,1см от цялата верига и излизаме от толеранса вече.... Разбирам , че си конструктор и когато конструктор заяви пред мене , ами то има толеранс, не ми звучи професионално извинявай. Да права си има толеранс , но той не е за конструктора нито за кроялно.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Nevena on 08 април , 2008, 04:46:40
Към вале дама:
Не предвижда ли конструктора евентуалното развитие на модела по веригата? Конструктора трябва да предвиди в конструкцията си всичко това което изброих по-горе. Питай пак твоите учители как се предвижда това.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: vale_dama on 08 април , 2008, 19:27:04
Е аз мисля че казах , че кройката трябва да бъде най - точното нещо при създаването на една дреха . И все пак сме хора - всеки ден не се събуждаме с еднакво настроение (сигурно защото не сънуваме един и същ сън), неможем да работим и като роботи.То и в машиностроенето има допуски, че какво остава за дрехата . Най - неточен като измервателен инструмент е шивашкия метър. И все пак нали неправим ракети за космоса. При дрехите всичко е относително - една и съща дреха на едно тяло  може да е като "изляна" , а на друго като "раздадена". Е затова мисля, че като цепя милиметъра непостигам кой знае какво. Просто трябва да намеря точната дреха за мен.
И като казвам всичко това , това  не означава че не се старая да работя качествено.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: Nevena on 08 април , 2008, 20:46:40
Към вале дама:
Да права си много зависи какво изработваш и за кои е предназначено. Дали е индивидуална поръчка или масово производство, дали е прет-а-порте или от кутюр. Съгласих се до някаде, но нещата стоят за мене много точно и предпочитам да цепя милиметъра, и аз не съм машина и аз греша като всички. Щом работиш правиш грешки и така се учиш.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: SleazyStudio on 11 април , 2008, 09:50:04
Nevena trqbvalo e da stane6 " daskalica" - kakvo vse pou4avash v tozi forum /otgore na vsi4ko pravish super mnogo pravopisni greshki/ ---4udq se kak shte Ti razberut ako nedajsi--boje pishesh nqkoq oferta kum klient ili kolega......... Think........  Sega mojesh da mi obqsnish i kak se disha vuzduh!                   Mislq 4e vkraina smetka mojesh da si popravi6 pisaneto ---kak o4akvash da Te vzemat naseriozno i da Te uvajavat , kogato pravish tolkova elementarni greshki ---i nese izmukvaj 4e burzash ,---nikoj nebi Ti povqrval ! 4ao i uspeh
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: kremena on 22 януари , 2009, 09:43:46
Здравейте,
интересува ме някой може ли да ми каже какви точно са задълженията на дизаинера,защото работя в една фирма,назначена съм като такъв,но изискванията със всеки ден стават различни.От първоначалните-худ.оформление на скици,контакт и консулт с клиенти,познаване и работа сплатове ???,основни познания в кроене и шев,до изработка и кроене на моделна бройка.Имаме технолог и конструктор,но все пак искат аз да измислям,скроявам ,ушивам,представям и продавам първата бройка и всичко за 600лв? ???
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: lunen kamak on 23 януари , 2009, 11:23:10
В шивашкият занаят се тръгва отръчна работа за да стигнеш до дизайнер !А какво е дизайнер-освен добре нарисувани скици  трябва да отбираш от всичко ! Защото един моделиер и ли технолог със средно ниво на интелигентност  може да подбере подходящ модел според  наличен плат! Друг е въпроса каква колекция подготвяш ,за  каква среда?  Да -трябва да умееш да конструираш,кроиш,шиеш,гладиш и дрехата да има завършен рекламен вид.А това зависи от теб !Много дизайнери считат че само една скица е тяхно задължение,а къде остава маркетинга ,та нали продукта е за продан,не за гледане!?  Това се отнася отчасти и за технолози ,моделиери  и т.н ако всеки си гледаше задълженията нямаше сега да сме на този хал -нито вътрешен пазар  ,нито ишлеме !? И после шивачките били виновни !?Но това  вече е друга тема!!!!!!!!!!!!!!1 :-\ ;)
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: PI on 23 януари , 2009, 17:11:38
Съгласна съм с лунен камък, само да добавя ,че според мене си има хора за всичко и това е работа в екип всеки е нужен по веригата и грешките в повечето случаи, поне при мене са били поправими. Не съм съгласна 1 да върши всичко, но да знае ДА! И най-важното си остава прошиване на 1 бройка.

И какъв е халът лунен камък? Може би какъвто е бил винаги с проблеми ,но разрешими. Смея да твърдя ,че ние имаме много добро производство. Мострени бройки ,които аз съм получавала са били ужасно ушити с различни по цвят конци и тнт...Да не говорим трикотаж ушит ,чиито шевове се пропукват, подгъви на права и още абсурди.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: lunen kamak on 26 януари , 2009, 16:14:29
 Ами като се наемаме да вършим всичко !? Колкото за работа в екип -това за 25 години не можах да открия в нито една фирма в която съм работила . Коему е трудното -не знам !? Но в едно съм сигорна че без порене и шиене в този занаят няма как да достигнеш до качествен резултат!
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: PI on 26 януари , 2009, 17:41:10
Хмм... поренето ами ,ако случайно се получи дупчица от поренето или остават следи...това не е добро качество. Зависи от изделието и коя област от изделието подлежи на този вид ремонт на дрешката.
Title: Re: За поренето, ученето и кройките
Post by: lunen kamak on 26 януари , 2009, 20:21:41
Ами в това му е майсторлъка! Да знаеш как да го разпориш ;)
Title: Re:За поренето, ученето и кройките
Post by: PI on 27 януари , 2009, 21:45:24
Ах, ДА! Така си е !!!  :) ;)
Title: Re:За поренето, ученето и кройките
Post by: Felix on 01 февруари , 2009, 18:43:13
След порене остават дупки само ако иглата е била с наранен връх и е прокъсвала нишката на плата.
Дупките, които се образуват след като иглата е преминала през плата и е разместила нишките се оправят лесно. Понякога с просто размачкване, с гладене или напръскване за една вечер със студена вода.

Колкото по-правилно е образуван един тегел, толкова по-лесно се пори.

Естествено, трябва да знаеш кой конец да дръпнеш. Например, как аз лично поря оверлог така - хващам конеца на иглата и по него чрез нагърчване назаде изхлузвам изделието. По този начин плата не се деформира, а конците на плетачите после падат като няма какво да ги държи. Разбира се това е лесно ако не сте стегнали прекалено конеца на иглите.
Title: Re:За поренето, ученето и кройките
Post by: PI on 10 февруари , 2009, 20:35:54
     И пак е относително какво пориш има платове ,които и с много остра игла да са шити след порене остават дупки които не се махат нито с вода нито с пара нито с баене...
Title: Re:За поренето, ученето и кройките
Post by: kamidino on 10 февруари , 2009, 23:01:24
Привет на всички порещи!
;)
Доста отдавна съм в бранша, но винаги се намира нещичко,което да ме изненада.И тогава трябва да знаеш как да го разпориш. Обичам да чета, но  само с четене не можеш да станеш професионалист- ако не поработиш няма как да стане. А ако някой твърди,че работи и никога не е правил кореции(т.е. не е порил) дали някой ще му повярва?!Съгласна съм, че трябва да се чете, да си държиш нивото, но трябва да се развиваш и на практика,да експериментираш.........и да пориш разбира се
Title: Re:За поренето, ученето и кройките
Post by: Miami on 12 февруари , 2009, 16:25:56
Много се радвам, че виждам своето мнение вече написано - и аз сьм сьгласна с Лунен камък :).
Един дизайнер трябва да мине през Занаята- ателие или производство, няма значение, най-добре и двете, за да Опознае процеса на сьздаване на тая дреха дет я рисува с моливите.
Познавам хора сьс златни рьце, които нямат вьображение- това не значи , че са глупави и те няма да се научат на Дизайн, но човек с въображение и идеи може да се постарае да опознае процеса на производство поне, за да не иска разни нереални тегели и начини на шиене, които пораждат само спор и губят времето на всички.
Трябва да се има представа от всичко- пьк който е сам и си прави всичко сам, трябва да има и повече от представа :).
И да се пори трябва - това не е срамно... :) Всички порят , ако има проблем и той се решава с не много порене , се пори. В краен случай се преушива.
Title: Re:За поренето, ученето и кройките
Post by: PI on 27 февруари , 2009, 17:57:31
Не само моделиера трябва да мине през производство, а и през обучение(стаж) на работното си място. Как ще разпориш нещо ,ако незнаш примерно машините ,които са участвали в процеса на сглобяване на изделието. И говорим не за обучение в университета или гимназия за дизайн и мода, говорим да седнеш на машината в истинско производство и да се запознаеш с нея от близо, да ушиеш нещо на тази машина и когато си разбрал на каква всъщност машина си седнал и я научиш за какво може да я използваш, може да започнеш с поренето. И така докато обиколиш поне 10 машини ,и така докато прошиеш всички основни изделия поне 1 път и после ги разпориш ,и така докато хубаво се напрашиш във фабриката, така че да не можеш да гледаш от прах в очите си, поговориш с всяка шивачка за проблема в производството. И тогава когато започнеш да рисуваш поредния си модел може би ще помислиш за конструкцията, технологията, материята и как да опростиш изработката и тежкия труд на шивачката. И докато стигнеш до там да рисуваш и мислиш за процеса, въпреки това изделието да е продаваемо, има мноооого хляб да се изяде от всеки моделиер :)  И ако някой ми каже ами то в техникум по облекло се учи машини и съоражения и има стаж или в университета научих много, Да съгласих се, но ще се и посмея, защото работата в истинско производство от малък или голям ранг неможе да се сравни със стажа в учебния процес. И ако в училище учиш 20 машини, в едно производство за дънки примерно са толкова, ами в производство на кожени изделия...или в производство на бельо...(говоря за специални машини), за да се развива художник-моделиера на облекло в днешно време трябва да има силата да се учи постоянно и да е много информиран в световен мащаб. Постоянно има иновации в конструиране,технологии, материи. Един добър моделиер трябва да се интересува от всичко и да е конкурентно способен за времето си. Можем да използваме и старата кройка наместена някак си с по-атрактивна материя, но....това вече не е да създадеш нещо ново и интересно не е да създаваш колекция ,а поредната си разработка на модел от старата колекция. Надявам се по- скоро работодателите в днешна България осъзнаят ,че винаги има този процес на обучение за всеки моделиер и дано колелото на Модата се завърти и при нас малко по-бързо. Дано стигнем този начин на мислене.