Бончо,извинявам се ако съм те обидил,но бях много афектиран,защото къдета и да влезна в този сайт,все твойто име и говориш навсякъде едно и също.Все едно останалите сме неграмотни и нищо не разбираме.Виж аз още преди 4 години направих проект,кандидатствах по една програма и изтеглих много пари за да направя модерно предприятие.Мога да те уверя,че въпреки,че не е много голямо(около120човека),то е много по модерно от 99% от турските предприятия,които ти хвалиш под път и над път.Не само ти си ходил в Турция.Виждал ли си в какви изби работят по 10,15,20 човека.Освен това аз ходя по работа и на разни семинари 1,2 пъти месечно и в западна европа(Белгия,Люксембург,Франция и Португалия).Членувам и в три международни организации,така че съм наясно с всички новости.А и за мен работят 2 момичета,които също като мен са инженери,завършили са "текстилна техника и технологии" в техническия университет и са отлични CAD-специалисти.Затова те моля,не се изживявай като господ,защото обиждаш на интелект повечето посетители на този сайт.Още веднъж извинявай,но някой най-после трябва да ти ги каже тези неща. One_One,съгласен съм с теб,че това са свързани неща.Може би грешно си ме разбрала или по скоро аз така съм го обяснил.Най-лесно ще обясня това което исках да кажа с един пример.Както вече разбра аз съм инженер и малко или много също разбирам от нещата,за които на Бончо му се иска да е единствения специалист в България.Същевременно с инженерното убочение,поради интереса ми към облеклото,а и поради финансови причини,се наложи да работя.Преминах през ателиета,едно от които много реномирано,което работеше с ВИП клиенти.Там съм изработвал от сватбени рокли,до фракове,включително всякакви аксесоари-папионки,вратовръзки,дамски чанти и какво ли още не.Неща които никъде не се учат.Там си утвърдих собствен стил,точно там се научих,да измислям и да изработвам модели,а не само да правя скици.После работех поред в две големи предприятия.В едното като технолог,а в другото като моделиер конструктор,а след това и в модна къща.По програмата за фабриката,за която кандидатствах,бяха одобрени още двама човека с които се запознах и които бяха кандидатствали със същата цел.Те също в момента имат модерно предприятие,но напоследък нещата не им вървят.Изтъкват същите причини,които ми изтъква и Бончо.Аз в същото време въобще не мога да се оплача.Вече съм си изкарал парите,които съм изтеглил и дори влагам в магазини.Каква е причината?Когато те кандидатствали,за проекта,за фабриката,се надявали да направят модерно предприятие и го направиха.Бяха толкова запалени:сега ще повишим производителноста,ще ударим конкуренцията,ще печелим повече,набързо ще си върнем парите.Да,ама не.И ето идва съшноста,това за което ти говоря.Не бяха помислили добре за най-важното.Как ти звучи,да направиш собствено модерно предприятия,с цел да работиш на ишлеме.Започнаха да шият работни облекла.Вярно сключваха договори,за по година напред,но нали знаеш,че при ишлемето цените са направо смешни.А аз започнах да правя собствени облекла,защото знаех как,защото вече имах изграден собствен стил(най-важното),просто това,което ми го даде едно мъничко ателие,не можа да ми го даде цял университет,с толкова титолувани преподаватели.Като работодател,мога да ти кажа,че в България в момента липсват точно такива специалисти,които знаят правилните технологии за изработка на облеклата,знаят как се създават облекла.За разлика от Бончо,ще кажа че CAD специалистите в България са вече доста,дори са повече отколкото пазара на труда може да поеме.Не може ти да не знаеш технологията за изработка на дадено изделие и да искаш да се задържиш на пазара.Пример:наскоро се спрях на улична сергия заинтригуван от цената на мъжки панталон-7лв.Беше на една хасковска фирма"LA ORESTE"или нещо подобно.Такава гавра с нашата професия не съм виждал.За да намалят нормовремената и някои помощни материали,а от там и себестойността на изделието,а и не само заради това,вероятно и поради липсата на специалисти,бяха направили такива свободни съчинения.Ципа беше прикачен така,че направо ми идваше да заплача.Как би могла такава фирма,да оцелее повече от7,8години.Ниската цена продава временно,това е временен бизнес,но много пречи на сериозния.Особенно в кърджалииско и хасковско е пълно с такива фирми.И пак ще се обърна към Бончо,отиди да се разходиш из тези краища,има доста фабрички,за които ти мечтаеш,но продукцията е под всякаква критика.Направени са модерни кроялни,машинния парк също е нов.Произвеждайки такава продукция,колкото и да намалиш производствените разходи,ти предварително си обречен на неуспех,защото си влезнал в нишата в която бошува урагана от евтини боклуци от Турция и Китай,които ще те пометат.Надявам се сега да сте разбрали защо дадох този съвет на Станимира,от който започна всичко.Затова и казах да помисли какво иска.Ако иска някога да има собствено име или поне да се пробва и казах какво трябва да направи.А ако иска да работи за друг и да прави кариера,наистина трябва да отиде в някоя голяма конфекциозна фирма,пък виж след 20,30 години и директор станала.На всеки мечтите са различни..Искам да ви кажа,че ми беше много приятно да си побъбря с вас.Мислех,че тук ще се говори за други неща,че ще се срешна с друг тип хора,явно съм объркал.Явно "ФОРУМ ЗА БЪЛГАРСКА МОДА" е огледало въобще на българската мода.Щом като тук се говори само за ишлемета и производство,значи така е и в деиствителност.На въпроса за името ми и фирмата ми,предпочитам да остана анонимен,но предполагам,че всички сте ме виждали или поне сте чували за мен.Аз излизам и без това съм страшно зает човек и нямам време да говоря глупости по разни форуми.Добре,че бяха празниците та ми остана малко време да надникна.УСПЕХ НА ВСИЧКИ!!!