Благодаря за поздравленията one_one,обаче аз съм новак във форума(което потвърждава,че вчера пак си загубих поста:))).Иначе съм старо куче моделиер или поне стрелян заек.Библиотека с градирани основи си имам,всъщност всички модели които съм правила първият детайл е размножена основа.И като ги разглеждам,отстрани в едно поле се вижда основата.А системата ми дава възможност да правя връзка м-у моделите и да си копирам само детайла който ми трябва.Сега разучавам 9-та версия на Графис и гледам ,че са измислили нови леснинки.Има библиотека с градирани основи .Те са интерактивни кройки.Като си избереш някоя можеш да и променяш доста работи.да не кажа всичко(среда гръб,място и дълбочина на свивки,вр.и ръкавни извивки,наклон на рамо и т.н.могат да се изместват и конструктивни линии-напр.за ниска талия и т.н.)Преди ги променях с функциите,пак същото,но е по-бавно.След това се избират ръкави,яки,джобове.Те също могат да се променят.Направено е много просто,с картинки,въпреки,че аз предпочитам да работя с вече изпробвани основи.Но естествено по-лесно е всяко ново и непознато нещо първо да го отречеш.При тези интерактивни кройки не се въвеждат градиращи точки,а се променя таблица с обмерни данни(ако не те устройват техните скокове на градация).Досега съм ги използвала само за дребни неща-яки,ревери,джобове.Проблема при нас е,че всеки клиент има претенции за форма и градация и трябва да се тръгва от основа на дадения клиент.Градацията не е проблем,ако основата не е размножена,защото имам и библиотека за градациите на различни основи и клиенти.
Любопитна съм как работят другите,има ли в другите системи такива интерактивни кройки?Има ли библиотека от която можеш да приемаш размножения?И пак за драгоценната ми майка.Има ли нещо подобно в другите системи?Аз като променя в майката,например формата на яката.Надолу се променят-горна и долна яка,лепенки,лепенцици ,шаблони и т.н.Важи за всички размери.Важи и за капаците(ако искам да се променят естествено...е вече се разбрахме,че е хубаво първо да се уточни модела и после да се редят капаци,но...се налага,поне аз за всяка следваща мостра го използвам и ми пести доста време).Поздрави ,и на всички които работят лека работа,а аз излизам на разходка с малката:)))